Skocz do zawartości
IGNORED

Zawartość basu w basie :-)

sylwon38

Rekomendowane odpowiedzi

Drażnią mnie sybilanty. Problem w tym, że słyszę je, i w kolumnach, i słuchawkach, i w głośnikach komputerowych, ale nie na wszystkich albumach/utworach z taką samą intensywnością.

To kwestia głównie elektroniki oraz realizacji. Kiepska elektronika zniekształca górę przez co dźwięk się wyostrza. Im lepsza tym sybilanty powinny być mniej słyszalne. Mówię w tym przypadku nie tylko o wokalach ale także o innych dźwiękach np. blachach.

Zdziwił byś się, że na niektórych nagraniach puszczonych na dobrym systemie nie słychać ich zupełnie.

Na niektórych nagraniach sybilanty są słyszalne ponieważ są tam po prostu nagrane. Taka np. Patricia Barber "syczy" niesamowicie.

Gość

(Konto usunięte)

"Wyświetl postUżytkownik J.Jerry dnia 10.02.2017 - 10:57 napisał

I pytanie dodatkowe -co znaczy metafora "prosiaka wygrzać"?

przyłączam się :D"

Odp..

Pewnie prosiak MF do słuchawek.. tak mi się kojarzy..:)

Oż domyślna bestia...tak dokładnie Musical Fidelity Xcan v2 podpięty pod pre Joli...dawno nie słuchałem...nie słucham na słuchawkach w domu, bo mam ciągle wrażenie, że ktoś dzwoni do drzwi ;-)...więc musi trochę pograć zanim mam coś napisać, w końcu to też lampy ;-)

Co do sybilantów...są w naturze to i muszą być w nagraniach...ostatnio powiedziałem koleżance, że strasznie syczy...zdziwiło ją to strasznie ;-)

W Bose 901 były takie głośniki chyba klasy 12 cm (można zobaczyć zdjęcia w necie) .

Właśnie zastawiam się co to jest to Bose. Czasami przeglądam szwedzki serwis aukcyjny Blocket, bo mieszka tam siostra, i gdyby trafiło się coś interesującego, to by mi to kupiła, ale tam za używaną elektronikę, jak w Polsce sobie liczą. Motoryzacja to co innego. Szwagier Harleya odkupił za grosze, bo facio kupił go dla żony, ale Wide Glide nie był w jej typie.

Cudeńko poszło za 21 tys kr. + dodatki za 8 tys kr. gratis :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ten to ma audiofilski dźwięk :)

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Mam większy kłopot, już od dawna. Pisałem już kiedyś o tym, i w tej dyskusji brał udział >ziko, >J.Jerry, i czytałem też o tym problemie, na audiohobby.pl o ile jest to problem, w sensie, że coś nie tak z moim systemem. Drażnią mnie sybilanty. Problem w tym, że słyszę je, i w kolumnach, i słuchawkach, i w głośnikach komputerowych, ale nie na wszystkich albumach/utworach z taką samą intensywnością. W audiohobby pisali, że jeśli nie są to sybilanty, które nadmiernie kłują w uszy, to jest to normalne zjawisko w audio. Ziko np. napisał "wokal bez sybilantów jest "nieprawdziwy, nienaturalny". J.Jerry...jeśli słyszę je prawie wszędzie, poza filmami w kineskopie.

Jak widzisz Sylwek wyżej nie tylko Ty słyszysz sybilanty...owszem jak to syczenie jest wyraźnym, teraz nomenklatura audiofilska ;-), piaskiem czyli syczenie ssss to już nie dobrze...

Co do sybilantów...są w naturze to i muszą być w nagraniach...ostatnio powiedziałem koleżance, że strasznie syczy...zdziwiło ją to strasznie ;-)

A to żmija ;-) Ładna, wolna, chętnie posmakowałbym jej jadu :-)

Właśnie zastawiam się co to jest to Bose.

Zapomniałem dodać, że tam jest dużo aukcji Bose.

Np. to. Co to jest?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taka np. Patricia Barber "syczy" niesamowicie.

Bez przesady. Na płyach Patrycji zdarzają się takie sytuacje niezmiernie rzadko. Znam w zasadzie tylko jedną, ale teraz nie chce mi się zaglądać jakiego nagrania to dotyczyło.To jedne z najstaranniej technicznie zrealizowanych płyt jakie znam. Muzyka na nich też mi bardzo odpowiada, mniej odpowiada moim sąsiadom choć zauważyłem że ostatnio chyba się przyzwyczaili. Rozwijają się muzycznie pod moim wpływem ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Jeśli chodzi o sybilanty, to pomysł posłuchania różnych zestawów jest dobry, jednak trzeba zwrócić uwagę, czy system nadal brzmi naturalnie, kiedy szczęśliwie zabraknie syczenia.

Patrycja Barber "syczy" w normie.

Ukryta Zawartość

Posłuchane. Niskie częstotliwości słyszalne ale nawet przy mocno rozkręconym pre nie było głośno. Za to tanie senki hd 202 odmówiły grania i popierdywały zamiast grać.

Ukryta Zawartość

sybilanty są raczej wynikiem przeostrzenia systemu

rzadko sie zdarza żeby realizator z instynktem samozachowawczym eksponował je w nagraniu

chyba ze to live i tak mialo byc lub nie dalo sie nic zrobic :)

Jeśli chodzi o sybilanty, to pomysł posłuchania różnych zestawów jest dobry, jednak trzeba zwrócić uwagę, czy system nadal brzmi naturalnie, kiedy szczęśliwie zabraknie syczenia.

Właśnie, podobno wraz z brakiem syczenia, brakuje części pasma.

Do niej akurat to syczenie pasuje... ;-)

Ja też syczę jak Muniek Staszczyk, ale w niczym mi to nie pomaga. Wszystkie pragną mnie tylko na jedną noc- modliszki ;-)
Gość

(Konto usunięte)

Posłuchane. Niskie częstotliwości słyszalne ale nawet przy mocno rozkręconym pre nie było głośno. Za to tanie senki hd 202 odmówiły grania i popierdywały zamiast grać.

No właśnie...może nie tyle słychać co czuć...jak dam volumen to są odczuwalne te niskie, głośniki ruszają się już mocno...tylko, że te wyższe to już mi chałupą wtedy trzęsą...oczywiście nie twierdzę, że przenoszone są te najniższe z tego nagrania...bo to nierealne...

Bez przesady. Na płyach Patrycji zdarzają się takie sytuacje niezmiernie rzadko.

Patrycja Barber "syczy" w normie.

To jest norma? Nie chciało mi się szukać ale posłuchajcie mniej więcej od 01:00 ... Sssst tssss ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest norma? Nie chciało mi się szukać ale posłuchajcie mniej więcej od 01:00 ... Sssst tssss ...

Ukryta Zawartość

Na głośnikach w moim monitorze nic nie zasyczało w sposób irytujący i wskazujący na nieprawidłowość ;-)). Tej płyty nie mam więc na podstawowych systemach używanych przeze mnie nie potrafię powiedzieć czy jest jakiś ponad przeciętny problem.

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Na głośnikach w moim monitorze nic nie zasyczało w sposób irytujący i wskazujący na nieprawidłowość ;-)). Tej płyty nie mam więc na podstawowych systemach używanych przeze mnie nie potrafię powiedzieć czy jest jakiś ponad przeciętny problem.

Tu nie ma nieprawidłowości, zwłaszcza sugerujących niedomagania elektroniki ponieważ ona tak śpiewa ...

Przykład Patrici Barber miał pokazać, że jeżeli coś zostało zarejestrowane na płycie to bez względu na system będzie to słyszalne.

Gość

(Konto usunięte)

Tu nie ma nieprawidłowości, zwłaszcza sugerujących niedomagania elektroniki ponieważ ona tak śpiewa ...

Ktoś kiedyś w jednym z wątków pisał o Patrici...o jej sybilantach, był na Live.

Tylko Panowie, sybilanty to nie sssss...jak już to ss... ;-)

Wiem, ale może być też wpływ mieć np. odległości od mikrofonu, która to te efekty sybilant może wzmacniać.

Przykład Patrici Barber miał pokazać, że jeżeli coś zostało zarejestrowane na płycie to bez względu na system będzie to słyszalne.

Tak, ale to na różnych systemach może mieć różny wymiar w zależności o bardzo wielu czynników a nie tylko jakości systemu.

Prosiaczek podpięty pod Jolę :) Ziko, musisz zawsze rebusami rozmawiać? Już się domyślam, jak dzieciaki muszą Cię lubić :)

Musiałem spojrzeć na ten wzmacniacz. Przypomina też trochę te okrągłe stare odkurzacze jak Alfa K2 :)

Gość

(Konto usunięte)

musisz zawsze rebusami rozmawiać?

Sylwek...jak do niektórych mówię wprost to i tak nie rozumieją ;-)

Przecież i tak cokolwiek napiszę to będą kolejne pytania...jak bym miał 10, no może 8 cali to ok...ale 2 * 6,5...??? to nie może grać... ;-)))

Prosiak już gorący...bo to klasa A :-)

bart-azazel gratuluje zestawu! wygląda imponująco

muszę się do Was umowić na dziabanko i rozmowę o gratach :)

Jasne. Byc moze wezme go na kolejny krakowski odsluch.

.jak bym miał 10, no może 8 cali to ok...ale 2 * 6,5...??? to nie może grać... ;-)))

A no nie może, mówię Ci to ja, ekspert od dużych głośników :) Ważne, że poczucie humoru Cię nie opuszcza. Dla takich wesołków polecam słuchowisko, o którym wcześniej pisałem. Trylogia Husycka, i Kroniki Jakuba Wędrowycza. Ja nie przeżyje dnia, choćby bez jednego rozdziału. No i wystarczą ćwierć cala woofery :)

Prosiak już gorący...bo to klasa A :-)

Ja prosiaka słyszałem tylko w rzeźni. Nieciekawie brzmi :) A tak poważnie to nigdy nie słyszałem wzmacniacza lampowego.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.