Skocz do zawartości
IGNORED

Zawartość basu w basie :-)

sylwon38

Rekomendowane odpowiedzi

A ja czekam na Black Friday to może sobie kupię XT 8F do posłuchania na spokojnie w domu :)

2.5 drożne, z ciekawym bass-reflexem.

b8f35d47b6fa9ceaffb278d1d9a7b5ae.jpg

Revolution XT Explained:

Zawsze oba grają bas, a jeden gra dodatkowo srednie, wtedy mamy 3dB zysku z bs, ale to i tak wiele nie zmienia

nieprawda są konstrukcje gdzie jest osobny sredniotonowy i po dwa glosniki na sam bas

Zawsze tak było i będzie, że dla basu im większa membrana tym fajniej :-)

Moim ideałem są woofery 10', na dość mocnym gumowym zawieszeniu z mocnym napędem i dobrą skutecznością.

Zamknąć takiego w 20-30 L i bedzie fajnie.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

No nie wiem. Pomijajac ograniczenia, o ktorych pisalem na pierwszej stronie to wychodzi jednak na to, ze kielbasa musi byc duza. A wlasnie! Jak duza kielbasa potrzebna na ten kawalek?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Bass reflex zazwyczaj dmuha tuz ponziej czestotliwosci rezonansowej glosnika, ktora dla 6 calowych glosnikow jest oczywiscie wyzsza niz dla glosnikow wiekszych, caly czas probuje to przekazac.

Duzy glosnik jest wspomagany naprawde w najnizszych rejonach czestotliwosci, w przypadku malych glosnikow duzo wczesniej zaczyna grac rura, nie musze chyba wspominac, ze ponizej czestotliwosci FS glosnik zachowuje sie jak zawieszony w wolnej przestrzeni, nie dziala na niego zadna poduszka powietrzna, dlatego lawinowo konczy sie jego wytrzymalosc mocowa, koniec koncow wszystko sie sprowadza do jednego :)

Właśnie o takie informacje m.in. mi chodziło. Poczytałem o parametrze FS, ale jest jeszcze za wczesna godzina żeby to zrozumieć, o ile w ogóle mi się uda (niestety IQ tylko 2 punkty wyższe od rośliny) :-(

Duzy glosnik jest wspomagany naprawde w najnizszych rejonach czestotliwosci, w przypadku malych glosnikow duzo wczesniej zaczyna grac rura, nie musze chyba wspominac, ze ponizej czestotliwosci FS glosnik zachowuje sie jak zawieszony w wolnej przestrzeni, nie dziala na niego zadna poduszka powietrzna, dlatego lawinowo konczy sie jego wytrzymalosc mocowa, koniec koncow wszystko sie sprowadza do jednego :)

Czy dobrze rozumiem, że chodzi tu o zasadę akcji i reakcji. Większa masa elementów drgających głośnika, czyli również większy głośnik, wypychając masy powietrza i wytwarzając w ten sposób ciśnienie i falę akustyczną, nie podda się tak łatwo oporowi jaki stawia powietrze? Czy to ma coś wspólnego z FS?

A wlasnie! Jak duza kielbasa potrzebna na ten kawalek?

Panie, subwoofer. Tak na ucho to schodzi do 20Hz. Na moich słuchawkach się pasmo kończy (nie są specjalnie basowe, ale do 25-30Hz spokojnie schodzą)

Na 6,5calach schodzących do 5- czy 40Hz to bedziesz słyszał same piski, a nie muzykę.

To jak to w końcu jest, przecież taki zestaw do komputera- posiadający subwoofer z głośnikiem np. o średnicy 10 cm. potrafi dać po uszach "basem" aż głowa pęka ;).

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Weź equalizer, odetnij wszystko poniżej 80Hz, a podbij ze 6db od 100-300Hz. Też będzie wrażenie basu i głowa będzie bolała. Tak samo jakbyś zrobił "subwoofer" na 10 czy 13cm.

Panie, subwoofer. Tak na ucho to schodzi do 20Hz. Na moich słuchawkach się pasmo kończy (nie są specjalnie basowe, ale do 25-30Hz spokojnie schodzą)

Na 6,5calach schodzących do 5- czy 40Hz to bedziesz słyszał same piski, a nie muzykę.

Ale to sie nie liczy. To sztucznie stworzona elektronika chyba tylko po to, aby spalic wszystko co mniejsze od 10' i w ten sposob "przekonac" do zakupu monoblokow 1000w i monstrualnych kolumn. Na szczescie nie dalem zbyt glosno i moje mercury m1 maja sie dobrze. Pozostanmy wiec przy muzyce "naturalnej".

To jak to w końcu jest, przecież taki zestaw do komputera- posiadający subwoofer z głośnikiem np. o średnicy 10 cm. potrafi dać po uszach "basem" aż głowa pęka ;).

Bo to subwoofer aktywny, jak i ten do KD. Też mam komputerowy zestaw 2.1 i skręcam go na 1/3 bo wyżej łeb pęka :-) Tyle, że to nie jest dźwięk, tylko walenie obuchem w bojler na wodę :-)
Gość

(Konto usunięte)

ziko a u Ciebie te 2x6,5 grają tylko basy czy to konstrukcja dwu i poldrozna?

2,5 drożne...

Test kolumn to na jakim sygnale najlepiej wykonać...

Czy przy -30dB to już nie przesada?

Kiedyś pytałem ale...

Jakie strojenie ma basrefleks jeśli kolumna na dwóch 6,5 cala polipropylen dmucha tylko przy bardzo niskich Hz, głośniki ruszają się dopiero jak grają głośno lub jest napradę silny impuls...

Weź equalizer, odetnij wszystko poniżej 80Hz, a podbij ze 6db od 100-300Hz. Też będzie wrażenie basu i głowa będzie bolała. Tak samo jakbyś zrobił "subwoofer" na 10 czy 13cm.

Chyba nie tak samo, bo maly glosnik zejdzie nisko ale cicho. I taki mini subwoofer postawiony na biurku tuz obok ucha moze nie do 20hz, ale ogolnie da rade (nie mowie oczywiscie o plastikach za 50pln, tylko o teoretycznym idealnym). Chyba lepsze porownanie to dac cicho, podbic na korektorze wszystko ponizej 100hz i wsadzic ucho w bassrefleks moich merkury m1. Tez daja rade... niestety na kanapie juz tego nie slychac.

nie musze chyba wspominac, ze ponizej czestotliwosci FS glosnik zachowuje sie jak zawieszony w wolnej przestrzeni, nie dziala na niego zadna poduszka powietrzna, dlatego lawinowo konczy sie jego wytrzymalosc mocowa, koniec koncow wszystko sie sprowadza do jednego :)

Jeszcze raz "poniżej częstotliwości FS"?.... "Częstotliwość rezonansowa (wyrażona w Hz) to taka częstotliwość drgań przy której układ drgający głośnika wpada w rezonans. Od czego zależy Fs ? Od podatności zawieszeń membrany głośnika niezabudowanego oraz od masy układu drgającego w skład którego wchodzi: masa membrany, masa cewki, masa części zawieszeń membrany oraz masa „przyklejonego” do membrany powietrza drgającego wraz z nią (Fs jest odwrotnie proporcjonalna do pierwiastka tych wielkości, więc aby zmniejszyć dwukrotnie częstotliwość rezonansową musimy zwiększyć masę drgającą lub podatność zawieszenia membrany aż 4 razy !). Częstotliwość rezonansowa bardzo silnie wpływa na dolną częstotliwość graniczną głośnika."

Czy więc nie lepiej kiedy pracuje poniżej częstotliwości FS?

Bo to subwoofer aktywny, jak i ten do KD. Też mam komputerowy zestaw 2.1 i skręcam go na 1/3 bo wyżej łeb pęka :-) Tyle, że to nie jest dźwięk, tylko walenie obuchem w bojler na wodę :-)

Zgoda-wali po głowie, tak samo jak w Car Audio-karoseria drży-flaki drżą, a jednak niektórym to się podoba ;).

To że aktywny to wiem, wszak kolumna też w pewnym sensie jest aktywna ( napędzana wzmacniaczem)-chodziło mi o średnicę.

Z tego co tu czytam to są dwie szkoły-jedna wyznaje zasadę nie da się, druga, że się da. Jedna ze szkół odwołuje się do wielkości pomieszczenia druga do wielkości głośnika.Aha jest chyba też trzecia-coś tam z podziałami ;)

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Gość

(Konto usunięte)

Jaja jakieś sobie robicie...słucham tego teraz...muszę sobie jeszcze stroboskop jakiś zamontować... ;-)

Membrany ledwo co drgają...na 0930 już ogłuchłem....ruszyły dopiero z kopyta dopiero na 1100...

Jeszcze jakieś problemy z 6,5 cala?

Zgoda-wali po głowie, tak samo jak w Car Audio-karoseria drży-flaki drżą, a jednak niektórym to się podoba ;).

Tragedia :-(

Qrde...wymiotować od tego basu się chce...

Po tym to juź nic basu nie ma ;-(

To że aktywny to wiem, wszak kolumna też w pewnym sensie jest aktywna ( napędzana wzmacniaczem)-chodziło mi o średnicę.

Domyślam się, że wiesz i mam nadzieję, że Cię nie uraziłem. Wnioskując po Twojej sygnaturce, prawy z Ciebie człowiek, nie bufon, który wyżej s..a, niż tyłek ma :-)

Do rzeczy. Nie znam się zbyt dobrze, ale to ma chyba własną elektrownię, prosty układ bez zwrotnic, podziałów na pasma, więc nie gra tylko dudni, i mało co z obudowy nie wyskoczy :-)

Membrany ledwo co drgają...na 0930 już ogłuchłem....

Podobnie na moich merkury m1: tez membrany ledwo drgaja i tez idzie ogluchnac. I wlasnie w tym rzecz! Czy to prawdziwy bas czy znieksztalcenia jakies? Czy moze ulepszacze Youtuba? A moze na 10' by to po prostu przyjemnie mruczalo? Poslucha ktos jeszcze?

Ps. To kawalek z tego filmiku z dwoma monoblokami po 1000W.

Do rzeczy.

Kolega chyba nie jest zadowolony ze swoich 6,5" basowców.. raz jest.. dwa razy nie..;)

..więc pozostaje jedno wyjście.. zbierać na odpowiednie kolumny typy JBL Everest.. i niskiego basu nie zabraknie..

JBL-Everest-DD67000-XL.jpg

..a temat bardzo dobry!

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Gość

(Konto usunięte)

Podobnie na moich merkury m1: tez membrany ledwo drgaja i tez idzie ogluchnac. I wlasnie w tym rzecz! Czy to prawdziwy bas czy znieksztalcenia jakies? Czy moze ulepszacze Youtuba? A moze na 10' by to po prostu przyjemnie mruczalo? Poslucha ktos jeszcze?

Ps. To kawalek z tego filmiku z dwoma monoblokami po 1000W.

Nie mogą to być zniekształcenia skoro reszta perfekcyjnie brzmi...

To nie jest buczenie basrefleksu bo u mnie kolumna gra jak zamknięta...dlatego pytałem jak może być strojony basrefleks...

Jaja jakieś sobie robicie...słucham tego teraz...muszę sobie jeszcze stroboskop jakiś zamontować... ;-)

Membrany ledwo co drgają...na 0930 już ogłuchłem....ruszyły dopiero z kopyta dopiero na 1100...

Tragedia :-(

Qrde...wymiotować od tego basu się chce...

Ziko, ja myślę że to ekstremalny przykład dla kogoś kto chce słuchać techno czy rapu. U mnie też to słychać jak tłucze, ale to nie jest bas dla nawet pełnopasmowych kolumn. Do tego trzeba solidnego suba, żeby zagrał to jakoś dźwięcznie, naturalnie. Dla nas wystarczy Slayer Repentless AAAAAAA!!!!!!!!!!!!!! i 2X6,5", choć znając moją obsesję wolał bym 2X8" a potem 2X10" itd. :-)

(...) więc moje pytanie brzmi. Jeśli posłucham wzmiankowanego wcześniej Marleya na dwóch 6,5 calowcach i 8 czy 10 calowych głośnikach, przy tej samej głośności, powiedzmy domowej, nie koncertowej, to bas będzie równie zadowalający co przy większych wooferach. To jest właśnie istotne (...)

W moim pokoju mam kolumny JMLab Electra 915.1. Niestety nie znam się na technice i szczerze mówiąc to nie wiem jakie są w nich głośniki i jakie tam są zastosowane rozwiązania techniczne. W tym samym pomieszczeniu mam też wzmacniacz basowy Peavey TKO 115 S, a moja gitara basowa to "klon" "Precission Bas". I teraz, porównując bas z pierwszej płyty Rage Against The Machine grany przez kolumny, do tego jak brzmi moja gitara basowa grana przez Peaveya, to kolumny grają go bardzo naturalnie - tj. jak by grał go Peavey. Kiedy gram na gitarze równocześnie wraz z odtawarzaną płytą RATM, to jedyne różnice w brzmieniu wynikają wyłącznie z nieco innej techniki gry ("artykulacji") mojej i basisty RATM.

Mam nadzieję, że moja wypowiedź będzie tu jakimś punktem odniesienia.

Kolega chyba nie jest zadowolony ze swoich 6,5" basowców.. raz jest.. dwa razy nie..;)

Słusznie, nie wiem w co mi ciepło, ale temat chyba wzbudził zainteresowanie :-)
Gość

(Konto usunięte)

U mnie też to słychać jak tłucze, ale to nie jest bas dla nawet pełnopasmowych kolumn. Do tego trzeba solidnego suba, żeby zagrał to jakoś dźwięcznie, naturalnie.

Sylwek...ale u mnie gra wielobarwnie , nie jednostajne tłuczenie czy buczenie...czysto i wyraźnie z wypełnieniem tym niskim basem, od którego boli głowa...

Mam test od AkkuPro i niskie tony u mnie na tym teście na godz. 0800 słychać od około 35 Hz, wzmacniacz mam od 0730...nie wiem tylkk z jakim spadkiem...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.