Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie standy do KEF R300?

jarrro

Rekomendowane odpowiedzi

Bo jeśli ma być ze standami lepiej, musi być solidne, a to kosztuje.

Granit, łupek bazaltowy, stal; co kto lubi...byle stabilne i o dopasowanej

do słuchającego wysokości.; chodzi o tweeter i tyle.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Było ostatnio w innym wątku. Firma VAP robi fajne standy w dobrych cenach (600-900 zł):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ale co chcesz standami poprawić? Wysokość odbioru? Stabilność stania?

Niektóre standy są tak zrobione, że wymiana zwiększa zabezpieczenia przed uszkodzeniami - np. upadkiem w wyniku przeciągu... ;-)

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka

Dzięki za rady. Czuję, że to głupi pomysł był, wymiana standów

Nie wiadomo czy głupi - jak masz solidne podstawy, np. dociążone i nic się nie chyboce to nie ma sensu kombinować, jak standy są rachityczne i chodzisz obok na paluszkach, żeby się nie przewróciły, warto dalej drążyć temat. Kolumny tanie nie są - więc powinny stać na czymś lepszym niż taboret.

Mam tam jakieś standy, kupione używane od kolegi. Podobno dźwięk można poprawić standami. Co zatem polecacie? I dlaczego tak drogo?

Te kolumny mają solidne skrzynie, które ani trochę nie wpadają w drgania. Standy nie wiele ci pomoga w czym kolwiek nawet jakby ważyły po 100kg.

?👈

Mam takie same głośniki i jeśli mogę coś zasugerować, w pierwszej kolejności dobierz właściwą (dla siebie) wysokość standów. Ich masa jest mniej ważna choć oczywiście muszą być stabilne i nie latać na boki.

Polecam standy B&W FS700. Posiadam takowe zasypane piachem. Bardzo solidnie wykonane, nawet bez piachu sporo waza a po zasypaniu ciezko je od podlogi oderwac. U mnie stoja na nich Usher x718 i wyglada to calkiem fajnie.

Ich zaleta jest to, ze ich gorna czesc na ktorej stawiamy kolumne jest dosyc duza, co w przypadku tych Usherow nie jest bez znaczenia, bo wymiary podstawy kolumny to 25cm na 40cm. W zestawie sa kolce i 16 gumowych podkladek samoprzylepnych, ktore swietnie zapobiegaja zsowaniu sie kolumn.

Co do brzmienia, to nie wiem czy sie zmienilo po wymianie starych standow na te od Bowersa, bo nie mam czasu na przestawianie kolumn z jednych standow na drugie. Nie mam tez ochoty poswiecac wolnego czasu na takie pierdoly. Wole sluchac muzyki wiedzac ze kolumny stoja na stabilnych solidnych podstawach i zadne dziecko, kot czy pes nie jest w stanie ich przewrocic.

Czasami mozna trafic. Trzeba szukac.

Nie muzza byc takie same jak moje. Firma Vogel tez robi dobre standy.

Te moje jak i wiskszosc standow firmy Vogel ma zeliwna podstawe ktora jest bardzo ciezka i ma pozytywny wplyw na stabilnosc.

Było ostatnio w innym wątku. Firma VAP robi fajne standy w dobrych cenach (600-900 zł):

Ukryta Zawartość

Potwierdzam posiadam z tej firmy sa bardzo dobrze wykonane

Ukryta Zawartość

Nie mój wzór ze sreberkiem

To dość duże monitory więc pewne stand powinien być ok 50 cm. Te VAPy są niezłe zwłaszcza jak porównasz je np. z Atacama, - ale robią w standardzie standy 60-70 cm. Najbezpieczniejsze standy do są w stylu dawnego Targeta czy naszego StandArta ale takie standy są drogie niestety.

Standy Rogoż też raczej drogie - z tego co widzę.

Tak wiem,że są duże i dlatego ciężko mi się zdecydować na jakieś standy bo albo dobre a drogie lub odwrotnie,oryginały są brzydkie i nie ta cena.Najlepiej to chyba sprzedać i kupić pogłogowe hehe

Najlepiej to chyba sprzedać i kupić pogłogowe hehe

Wtedy bedziesz musial dolozyc duzo wiecej zeby bylo lepiej.

Kup normalne standy, takie na jakie Cie stac. Najwazniejsze zeby mialy odpowiednia wysokosc.

No właśnie, wysokość tak, ich stabilność tak, ale klasa nie ma za bardzo wpływu na dźwięk.

Część kolumn ładnie wygląda z tymi nazwijmy to seryjnym ale to tylko tyle.

Wybierz, solidne i z dobrą wysokością.

Nie tylko samymi standami dźwięk poprawisz. Znaczenie może mieć to czy standy mają kolce i na ile podłoga nie "pływa" (np. panele położone na niezbyt równym podłożu są chyba najgorszym przypadkiem). Jeżeli drgania mogą przenosić się przez stand od kolumny do podłogi to dociąża się stand jakimś wypełniaczem, daje kolce i ewentualnie stawia kolumnę się czy stand z kolumną na płycie z granitu.

Sls są tu odmiennie zdania na temat kolcy, już w innym wątku dyskutuje z innym użytkownikiem na ten temat.

Stać mnie (jak to sie mówi)na kazde tylko chę tanio a którę będą pasowały szerokością i długością górego blata

No i już to kup drogie i ładne które będą pasować. Oczy też słuchają :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.