Skocz do zawartości
IGNORED

prośba w sprawie weryfikacji poprawności połączeń procesora

witek_z

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie proszę o pomoc bo już mnie cholera jasna bierze gdy otwieram forum elektroda.pl

Założyłem tam temat ale co jakiś czas znajdzie się osoba która krwi napsuje do tego stopnia że aż się we mnie gotuje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A w czym problem, coś nie działa?

Porty sterują tranzystorami przez rezystory (jaka wartość?), co tu można skopać?

Dlaczego uważasz, że diody przy przekaźnikach są niepotrzebne?

Jestem Europejczykiem.

Jaro, dzięki za zainteresowanie.

Tak jak pisałem schemat mocno uproszczony i chodzi mi o poprawne podłączenie do procka, czy do tych pinów podłączyć czy może lepiej do innych.

Projekt jest dopiero na desce kreślarskiej, nie ma jeszcze programu ponieważ chcę jak najlepiej podłączyć peryferia do mikrokontrolera.

Jeżeli mówimy o prostych funkcjach jak sterowanie przekaźnikami to wybór portu nie ma znaczenia. Zasadniczo trzeba przeczytać datasheet i tam są opisy dodatkowych funkcji danych pinów, jeżeli ich nie używasz (np ADC) to nie ma się nad czym zastanawiać. Tranzystory zaaplikowane prawidłowo.

Jak dajesz schemat do oceny to jednak wypadałoby dać kompletny, bo odbiorca nie wie, czy Ty zdajesz sobie sprawę z wymaganych 100nF przy stabilizatorach itd., diody przy przekaźnikach też dobrze dać (1N4148 kosztują grosze) :) Układ resetu niepotrzebny, nigdy ich nie widziałem na schematach uC atmela, sam w swoim skromnym portfolio użytych mikrokontrolerów też działałem bez nich.

Dlaczego uważasz, że diody przy przekaźnikach są niepotrzebne?

ja tak nie uważam

Zasadniczo trzeba przeczytać datasheet i tam są opisy dodatkowych funkcji danych pinów

mam problem bo nie znam języka

Jak dajesz schemat do oceny to jednak wypadałoby dać kompletny, bo odbiorca nie wie, czy Ty zdajesz sobie sprawę z wymaganych 100nF przy stabilizatorach itd.,

No OK, ale przecież piszę że schemat narysowany w uproszczeniu i najbardziej chodzi mi o poprawne podłączenie szczególnie tego wyświetlacza, "noga" jestem w cyfrówce.

Układ resetu niepotrzebny, nigdy ich nie widziałem na schematach uC atmela, sam w swoim skromnym portfolio użytych mikrokontrolerów też działałem bez nich.

brałem przykład stąd:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jaro, dzięki za zainteresowanie.

Tak jak pisałem schemat mocno uproszczony i chodzi mi o poprawne podłączenie do procka, czy do tych pinów podłączyć czy może lepiej do innych.

Aaaa... teraz kapuję!

Jestem Europejczykiem.

SDA5708 lepiej podłączyć do sprzętowego portu SPI (współdzielony z programatorem)

Przy poprawnie napisanym oprogramowaniu obsługi impulsatora C3,C4,R10,R11,R14,R15 są niepotrzebne

Pytanie czy jeszcze jakieś inne peryferia będą podłączane?

Wybrałeś wyświetlacz SDA5708 a czy jesteś go w stanie kupić?

JarekC

SDA5708 lepiej podłączyć do sprzętowego portu SPI (współdzielony z programatorem)

Kurcze blade szukam nóżki SPI w procku i nie znajduje - może źle zrozumiałem, którą nogę wyświetlacza podłączyć najlepiej do której nogi procka pleaseeeeeeeee :)

Pytanie czy jeszcze jakieś inne peryferia będą podłączane?

Tylko wyświetlacz, enkoder i te przekaźniki.

Wybrałeś wyświetlacz SDA5708 a czy jesteś go w stanie kupić?

mam go w domciu :) (udało się kupić, choć tak prawdę mówiąc ma pękniętą obudowę i muszę go wydobyć i w jakieś szkło "wkomponować"

Np Tak:

SDA5708 DATA --- uP PB5

SDA5708 SDCLK - uP PB7

SDA5708 LOAD ----uP PB4

SDA5708 RST ----- uP PB3

Osiem tranzystorów i rezystorów zastąpiłbym układem ULN2803.

JarekC

Np Tak:

SDA5708 DATA --- uP PB5

SDA5708 SDCLK - uP PB7

SDA5708 LOAD ----uP PB4

SDA5708 RST ----- uP PB3

JarekC

Dziękuje.

Strasznie się cieszę że mogę mieć przyjemność obcowania z ludźmi kompetentnymi i o wielkim sercu.

Możesz krótko uzasadnić dlaczego akurat te piny będą najlepsze? (może się czegoś nauczę)

JarekC

Ośmiu się nie da, ale siedem i owszem, rozwiąże to sporo problemów.

Co do portów to jednak musisz sie trochę wgryźć w dokumentację, na szczęście dla ciebie wystarczy tu naprawdę podstawowa znajomość angielskiego. Problem w tym, że niektóre porty oprócz standardowego wejścia/wyjścia mają przypisane alternatywne możliwości, np. linie przerwań, lub obsługę interfejsu SPI. Najpierw musisz sobie znaleźć porty które dedykowane są do tych zastosowań, a to, co ci zostanie możesz użyć jako digital I/O.

Patrzę do dokumentu Atmel-2513-8-bit-AVR-Microntroller-ATmega162_Datasheet.pdf i zaczyna się to na stronie 68. W tabelce 32 masz opisany Port B i tam widzisz przypisanie SPI do PB4..PB7. Trochę się to nie zgadza z tym, co pisze JarekC, ale to jest do sprawdzenia, może patrzę nie na ten procek.

Jestem Europejczykiem.

Spokojnie można też to zrealizować bez zewnętrznego zegara, wykorzystując wewnętrzny procesora.

Można dać dwa ULN2803. ;) Pozostałe wejście podłączyć do innych portów I/O do ewentualnego wykorzystania. Przy ULN2803 nie potzreba diód na cewkach przekaźnika, bo mają takowe wbudowane wewnętrznie.

Mimo wszystsko warto jednak nieco poczytac, by wiedzieć, co się robi.

Tu jest sporo

Ukryta Zawartość

I tu:

Ukryta Zawartość

Niby wszystko wydaje się proste, i wystarczy podłączyć procek ale jak się samemu do tego weźmie, to jak ze wszystkim, trochę tej wiedzy trzeba zdobyć;) Przynajmniej łatwiej wtedy rozwiązywać problemy, jak coś jest nie tak, jak powinno.

No i jeszcze pamietaj, że procek trzeba jakoś móc zaprogramować.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ULN2803 to 8 tranzystorów Darlingtona, a ULN2003 to 7 tranzystorów

Co do SPI, to wyświetlacz ma transmisje jednokierunkową więc MISO (PB6) nie jest wykorzystywane.

W przypadku SPI Master linia SS pracuje jako zwykły GPIO, wieć została wykorzystana do sterowania sygnału LOAD.

JarekC

No i wszystko się wyjaśniło :-). Na te ULNy patrzyłem jaikmś przymglonym okiem i rzeczywiście nie zauważyłem, że pod nazwą ULN2803 miałem opis ULN2003.

Jestem Europejczykiem.

Namieszam trochę, przyszło mi do głowy że może by tak zastąpić procka jakąś inną ATMegą która by miała wyjąć akurat tyle ile mi potrzeba? (chciałem wykorzystać 162 bo od kilku lat leży w szafie)

Niby wszystko wydaje się proste, i wystarczy podłączyć procek ale jak się samemu do tego weźmie, to jak ze wszystkim, trochę tej wiedzy trzeba zdobyć;) Przynajmniej łatwiej wtedy rozwiązywać problemy, jak coś jest nie tak, jak powinno.

No i jeszcze pamietaj, że procek trzeba jakoś móc zaprogramować.

Ja jestem analogowiec i jak widzę PDF-a tego 162 - czarna magia

Na temat procesorów AVR jest sporo literatury po polsku, wydawało to wydawnictwo BTC.

żeby zrobić jeden układ (wyświetlanie nazw źródeł przełącznika audio) nie uśmiecha mi się kupować choćby jednej knigi za 100 - to bez sensu, gdyby w planach było wiele układów z procesorami to i owszem.

Zależy, jak wyceniasz swój własny czas. Po przejrzeniu kilku książek całkiem możliwe jest, że trafiłbyś na jakiegoś gotowca i wtedy zakup np. na allegro byłby bardzo sensowny. Może tu, na forum ktoś coś będzie na ten temat wiedział, bo ja akurat w tych AVR-ach nie siedzę.

Jestem Europejczykiem.

Tak jak w temacie proszę o pomoc bo już mnie cholera jasna bierze gdy otwieram forum elektroda.pl

Założyłem tam temat ale co jakiś czas znajdzie się osoba która krwi napsuje do tego stopnia że aż się we mnie gotuje.

Swoją przygodę z mikroprocesorami zaczynałem od Bascoma. Pierwszy program, jaki napisałem, dotyczył zapalania diody led, podpiętej do nóżki procesora, za pomocą przełącznika (switcha). Wbrew pozorom, dla osoby kompletnie zielonej w tematyce programowania, to nie jest łatwa sztuka. Po pierwsze musiałem zakupić właściwy programator (udało się za drugim razem), którego oprogramowanie, po długich bojach, zainstalowałem na komputerze. Następnie musiałem zaznajomić się z programem Bascom. Po uruchomieniu tej diody doszedłem do wniosku, że zamiast diody, poprzez tranzystory mogę podłączać przekaźniki czy silniki, ciągle panując nad kodem, którego raptem było kilka linijek. Z czasem, posiłkując się, między innymi, artykułami w "Kąciku Bascoma" (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), zacząłem budować coraz bardziej wyrafinowane układy z zastosowaniem barier optycznych, ekspanderów (np. pcf8574), wyświetlaczy lcd itp. W pewnym momencie bascom przestał mi wystarczać i odkryłem Arduino. I tu również zacząłem programowanie od zapalenia diody led. Z czasem zacząłem budować z Arduino coraz bardziej skomplikowane urządzenia, posiłkując się bardzo bogatą biblioteką tego oprogramowania i przykładami zamieszczanymi w internecie.

Do pewnego urządzenia potrzebna mi była prezentacja wyników na drukarce termicznej. Na portalu aukcyjnym zakupiłem za kilkadziesiąt złotych dwie drukarki "Mefka 1" wraz z dużą ilością papieru do drukowania. Niestety moja wiedza była za mała do tego, aby wykorzystać, poprzez niewielką modyfikację, któregoś z programów z biblioteki Arduino. Toteż postanowiłem rozkodować ją "na piechotę". Na pewnym etapie projektu, gdy zacząłem do niego włączać czujniki (np. dht1), moja wiedza była już niewystarczająca i poprosiłem o pomoc forumowiczów z portalu majsterkowo.pl, gdzie w wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) uzyskałem pomoc w rozwiązaniu swojego problemu.

Tak więc, zanim poprosiłem o pomoc na forum, bylem już całkiem nieźle zaznajomiony z platformą programową.

Natomiast Twoje podejście do tematu przypomina mi pewną historię sprzed laty, gdy jeden z kolegów, wczesnym rankiem w akademiku, walił kolejno do drzwi pokojów studenckich, z prośbą o pożyczenie jajecznicy z dwóch jajek.

Pozdrawiam

Robert

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zacząłem budować coraz bardziej wyrafinowane układy z zastosowaniem barier optycznych, ekspanderów (np. pcf8574), wyświetlaczy lcd itp.

Natomiast Twoje podejście do tematu przypomina mi pewną historię sprzed laty, gdy jeden z kolegów, wczesnym rankiem w akademiku, walił kolejno do drzwi pokojów studenckich, z prośbą o pożyczenie jajecznicy z dwóch jajek.

a ja w przyszłości nie chcę budować cokolwiek na procesorach dlatego proszę o jajecznicę.

Tak więc, zanim poprosiłem o pomoc na forum, bylem już całkiem nieźle zaznajomiony z platformą programową.

Tak więc szanowni Panowie i Panie gdy np. Wasz samochód odmówi posłuszeństwa (lub inne urządzenie) przed oddaniem go do mechanika samochodowego musicie "łyknąć" trochę samochodowej wiedzy. :)

a ja w przyszłości nie chcę budować cokolwiek na procesorach dlatego proszę o jajecznicę.

Oj, trzeba było tak od razu.

Tu:

Ukryta Zawartość

załóż wątek o temacie wg wzoru: [Zlecę] coś tam.

Nie dosyć, że osiągniesz swój cel, to jeszcze dasz komuś zarobić.

Tak więc szanowni Panowie i Panie gdy np. Wasz samochód odmówi posłuszeństwa (lub inne urządzenie) przed oddaniem go do mechanika samochodowego musicie "łyknąć" trochę samochodowej wiedzy. :)

Wprost przeciwnie - uważam, że im mniej się znasz na samochodach, tym jesteś lepszym klientem dla mechanika :)

Do moderatora: wątek proponuję przesunąć na bocznicę.

Pozdrawiam

Robert

Ukryta Zawartość

robertar, JarekC pomógł bo napisał gdzie podłączyć wyświetlacz i chwała mu za to, a Ty coś doradzisz na forum, bo zdziwisz się ale ja doskonale wiem co robić aby kupić bułki słodkie.

Jak dajesz samochód do mechanika, to jest jednak mała różnica - po wykonanej robocie mu płacisz :) Może ktoś napisze Ci kod, ale pisanie na odległość nie mając płytki w ręku jest jednak nieprzyjemne.

Obsługę przekaźników i np LCD na HD44780 można zrobić robiąc kopiuj - wklej z internetu, o tym SDA chyba też coś jest.

Może ktoś napisze Ci kod, ale pisanie na odległość nie mając płytki w ręku jest jednak nieprzyjemne.

ale ja nie chce aby ktoś pisał mi program.

Jak dajesz samochód do mechanika, to jest jednak mała różnica - po wykonanej robocie mu płacisz :)

przecież wiesz dlaczego tak napisałem

HD44780

sda5708 ma sterownik w sobie

Namieszam trochę, przyszło mi do głowy że może by tak zastąpić procka jakąś inną ATMegą która by miała wyjąć akurat tyle ile mi potrzeba? (chciałem wykorzystać 162 bo od kilku lat leży w szafie)

Jak ma dalej leżeć to po co kupować coś innego? A jak już chcesz kupić to Mega8 ma chyba wystarczająco I/O do twojego zamierzenia i kosztuje parę zł.

Podpowiem tylko, że apetyt rośnie w miarę jedzenia, więc skoro robisz selektor audio radzę jeden pin zarezerwować do ewentualnego podpięcia odbiornika IR celem zdalnego sterowania. Najlepiej jakby to było przerwanie, czyli PD2 lub PD3.

W ogóle dobrze wyprowadzić wolne piny na ewentualny wszelki wypadek.

Podpowiem tylko, że apetyt rośnie w miarę jedzenia, więc skoro robisz selektor audio radzę jeden pin zarezerwować do ewentualnego podpięcia odbiornika IR celem zdalnego sterowania.

Zauważyłem że nie tylko u mnie apetyt rośnie w miarę jedzenia.

Pierwotnie układ przełącznika miał wyglądać tak jak na fotce z pominięciem IC3.

Później przyszedł pomysł że przecież nie będę liczył LEDy aby zorientować się szybko na które wejście przełączyć.

A teraz Januss73 kusi aby dodać zdalne sterowanie - hmmm, sam nie wiem czy się opłaca realizować to tylko dla przełącznika źródeł, można jeszcze dodać silniczek na volume i to tylko tyle, noooo można by jeszcze włączać całe urządzenie pilotem a w czasie standby działałby zegarek. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I w tym momencie doszedłeś do czegoś co już powstało.

Ukryta Zawartość

Instrukcję znajdziesz tutaj:

Ukryta Zawartość

Co prawda układ zawiera wiele specyficznych cech związanych z układami lampowymi ale po modyfikacji firmware bez problemu można go przerobić

na prosty 8- wejściowy selektor z lub bez regulacji głośności.

Z podłączeniem SDA5708 też nie ma problemu, bo na złączu wyświetlacza (LED lub OLED) dostępne są piny od SPI.

Pozdrawiam

JarekC

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jarku każesz mi podłączyć RST wyświetlacza do procesora.

Znalazłem taki oto układ jak na fotce z dołączonym RST do Vcc

Zapewne takie podłączenie działa, nie lepiej i prościej właśnie tak?

Ukryta Zawartość

post-11379-0-30952000-1487020752_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.