Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz jako uzupełnienie kina (8000zl)

hp13

Rekomendowane odpowiedzi

No to faktycznie wina lezy najprawdopodobniej po stronie pre-out.

Faktycznie zamysl dobry z tym przelacznikiem. Chcesz go zrobic na przykaznikach. Ciekawe czy bedzie slychac degradacje dzwieku. Z drugiej strony jakosc przekaznika jest na poziomie wtyku Banan czy widelek.

totez chce sie sam przekonac. Przekazniki juz przylutowane do plytki (brakuje wejsc bananowych - czekam na przesylke), obudowa juz zrobiona w 80%

moj przelacznik nie bedzie taki glupi - domyslnie kolumny podlaczone beda do wzmacniacza. Bedzie funkcja auto, ktora przelaczy kolumny na amplituner w chwili gdy na trigger out w ampli pojawi sie napiecie i automatycznie przelaczy kolumny spowrotem po jego wylaczeniu. Bedzie tez funkcja manualna (bedzie samemu moza zdecydowac co kiedy jest podlaczone - jak by ampli nie mialo triggera) oczywiscie zewnetrzne zrodlo pradu 12v jest wymagane, ale to nie problem bo beda 2 wejscia wyjscia, tzn ze jak podlacze tam 12v to moge je przekazac dalej do innego urzadzenia potrzebujacego 12v (sterownik wentylatorow do chlodzenia sprzetu) dzieki temu wystarczy mi 1 zasilacz

SONY HW55, DENON PMA-2020AE + Cambridge Audio 751R, Monitor Audio: GX200, GX50, GXC150, Silver W12, Oppo BDP-95 (ISO), Mede8er 600X3D, DAC Nostromo 5 & wzm. Nostromo, Denon AH-D7200, BT: qudelix5k & 10kg kabli wszelakiej maści 🙂

Jak ten amp kinowy jest wadliwy to lepiej go wymienić na jakiegoś Denona do kompletu, dodatkowo zyskamy wygodne sterowanie jednym pilotem :)

no tak, znowu 1500E pewnie... :)

a ta funkcjonalnosc pilotowa to zaden bajer, bo wzmacniacz ma tylko 5 przyciskow, reszta trzeba i tak zrobic bezposrednio (nie z pilota)

SONY HW55, DENON PMA-2020AE + Cambridge Audio 751R, Monitor Audio: GX200, GX50, GXC150, Silver W12, Oppo BDP-95 (ISO), Mede8er 600X3D, DAC Nostromo 5 & wzm. Nostromo, Denon AH-D7200, BT: qudelix5k & 10kg kabli wszelakiej maści 🙂

Dobra zrób ten reset , bo może ta dyskusja jest bezcelowa. z drugiej strony jak ten CA nie działa jak należy to go możesz oddać na gwarancji :)

ale ja go kupilem 3 lata temu (juz rok po gwarancji)

A próbowałeś to Oppo łączyć po RCA omijając pre-outy we wzmacniaczach i z niego sterować głośnością?

myslalem nad tym, ale po pierwsze dzialalo by tylko oppo, a ja mam tego wiecej, po drugie efekty dzwiekowe amplitunera nie byly by dostepne (to juz bym wolal zostawic tak jak jest, z trzaskami)

te trzaski to nie jest jakis hardcor, ale ja jestem perfekcjonista - musi byc najlepiej jak sie da :)

a poza tym lubie robic cos ekeltronicznego, co dziala i spelnia jakas przydatna funkcje.

OFF TOP:

kiedys zaprojektowalem i wykonalem plytke dzieki ktorej podlaczylem 14HDD do jednego portu USB w TV i jednoczesnie do PC (oczywiscie nie zastosowalem miliona przekaznikow, tylko 2 huby x7) ale polaczylem je razem robiac plytke 2 wejscia (huby) 2 wyjscia (tv/pc)

wszytsko dzialalo na przelaczniki (wyszatczylo wybrac numer dysku i czy ma byc polaczony z tv czy pc

...stare dzieje

Hej, właśnie zrobiłem reset amplitunera - nie pomogło

Kiedyś wziąłem od szwagra kabel prądowy 5 metrowy do wzmacniacza . Po podłączeniu zaczęło skwierczec w głośnikach tak jakby ktoś smażyl po cichu. Początkowo zawaliłem winę na lampy ale po chwili zastanowienia wiedzialem, że to wina tego kabla. Powrót do normalnego naprawił problem..

Jak ma trzaski to raczej uszkodzenie mechaniczne... moze jakies zimne luty ma na plytce przy preoucie?

Nie chciałem głośno tego mówić :)

Lepiej od podstaw sprawdzać: soft, połączenia przewodami jak i same kabelki :) itp.

Ale taj jak mówisz Lolo2 to bardziej mechaniczne uszkodzenie niż soft zwłaszcza gdy jest połączenie pre-out.

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

To zrób jeszcze update oprogramowania i kalibrację :)

update... no nie za bardzo wiem jak...

kalibrację wykonuje zawsze jak podłączam/przepinam kolumny (pre/bez pre)

moze jakies zimne luty ma na plytce przy preoucie?

może - nie zaglądałem do środka

Kiedyś wziąłem od szwagra kabel prądowy 5 metrowy do wzmacniacza . Po podłączeniu zaczęło skwierczec w głośnikach tak jakby ktoś smażyl po cichu. Początkowo zawaliłem winę na lampy ale po chwili zastanowienia wiedzialem, że to wina tego kabla. Powrót do normalnego naprawił problem..

z tym że u mnie w tym temacie nic się nie zmieniło.

ampli podłączony tym samym kablem pod to samo gniazdo

z tej chwili mam puszczone 2 komplety kabli i przepinam (do czasu aż nie skończę przełącznika) nie zaobserwowałem żadnych zakłóceń, ale może za krótko testowałem - muszę się po prostu targnąć na jakiś film i wtedy będę miał pewność

dzięki tak w ogóle za te porady i chęć pomocy - ja to bardzo doceniam!

ps

"trzask" to może też nie być odpowiednie słowo - chwilowe zakłócenie

update... no nie za bardzo wiem jak...

kalibrację wykonuje zawsze jak podłączam/przepinam kolumny (pre/bez pre)

może - nie zaglądałem do środka

z tym że u mnie w tym temacie nic się nie zmieniło.

ampli podłączony tym samym kablem pod to samo gniazdo

z tej chwili mam puszczone 2 komplety kabli i przepinam (do czasu aż nie skończę przełącznika) nie zaobserwowałem żadnych zakłóceń, ale może za krótko testowałem - muszę się po prostu targnąć na jakiś film i wtedy będę miał pewność

dzięki tak w ogóle za te porady i chęć pomocy - ja to bardzo doceniam!

ps

"trzask" to może też nie być odpowiednie słowo - chwilowe zakłócenie

A może gramofon masz lub pliki nagrywane z vinyla i trzask od igły jest :)

Na spokojnie sprawdź wszytko a na końcu śrubki z obudowy i bebechy-ostateczniść :)

Moze to glupie,,, ale pusc jakis dzwiek, amplituner do reki i potrzas nim lekko na lewo prawo? Albo kablem zasilajacym poruszaj. Poruszaj wtyczka od zasilania - lubia sie luzowac.

Wiem, wiem glupie to ale najlepsze pomysly/wynalazki osiagnieto przez glupote/przypadrk.

zastanawiam sie nad tym zeby

podlaczyc pre-outy z ampli kablem 2xRCA->JACK do komputerowej karty dzwiekowej do LINE IN i po prostu nagrywac godzine dzialania amplitunera (w chwili gdy powinna byc cisza) wtedy jesli zarejesrtruje trzaski to po pierwsze bede je mial nagrane, po drugie bede pewny ze to ampli.

Jesli nic nie zarejestruje to nagram plyte audio z jednym utworem w ktorym bedzie cisza - okolo 60minut, zapodam ja do oppo, gdzie zrobie regulacje dzwieku, zmniejsze go na 5% (to jest minimum) i podlacze go do wejsc DIRECT AMP we wzmaku i sprawdze czy tez beda te szmery (jesli tak, to wina wzmaka, jesli nie to nie).

Co o tym myslicie?

Te pre out nie są najwyższych lotów.

Jeśli reset ampa nie pomoże, a wszystkie źródła będą wpięte i dzieje się tak to masz odpowiedź że tylko przełącznik. Jeśli będzie ok to trzeba po kolei wszystko wpinac i zobaczyć gdzie będzie problem. Wbrew pozorom ta skrzyneczka dobrze wykonana, a za niewielką kasę nie powoduje degradacji dźwięku.

Chodź wiadomo że było by świetnie gdyby działo bez

na 99,99% winny jest ampli (może to zakłócenia z kompa ale raczej ampli, podłącze jeszcze inny wzmak jako końcówkę i sprawdzę jak będzie, dla pewności, a może nawet do denona też coś podłącze do direct-ampów żeby być pewnym

tu jest link do nagrań (rar-mp3)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nagrywałem około godziny pre-outy z ampli (w ampli jako source ustawione wejścia analogowe do kórych podłączony jest bluray - wyłączony) i potem tego przesłuchałem :)

znalazłem kilka trzasków - takich jak w załączniku

fajnie jakby ktoś znający się na tym wypowiedział się co to za zakłócenia i z czego mogą wynikać - jak je zlikwidować

ten ogólny szum jest praktycznie niesłyszalny ale trzaski już tak

Ukryta Zawartość

A dzwoniłeś do serwisu ? Na zagranicznych forach nikt nie pisał o takim problemie ?

nie / szukalem dosc dlugo ale niczego takiego nie znalazlem

napisze do cambridge audio - zobacze co odpisza... napisal bym juz, ale potrzebuje serial number :( wiec musze napisac z domu (a jestem w pracy)

Faktycznie soraedz inny wzmak.

A to odpięcie wszystkiego od ampli nic nie zmienia?

nie odpialem niczego od ampli, ale wszytsko co jest do niego podlaczone jest wylaczone (sprawdze to jeszcze)

doszly koncowki wiec moge lutowac dalej przelacznik :)

Hej,

przełącznik gotowy i śmiga, więc problem tymczasowo zażegnany

Ukryta Zawartość

ogólnie dziwna sprawa z tym amplitunerem, ale nawiązałem kontakt z Cambridge Audio Support - zobaczymy co odpowiedzą.

Ukryta Zawartość

BRAWO TY.

Nie obraziesz sie jak podlinkuje twoje zdjecia w pewnym forum w pewnyn temacie o Auro, gdzie byla zacieta dyskusja aby zrobic 2 systemy w jednym.

Tzn do amplitunera podlaczyc glosniki gurne od atmosa i podlaczyc gorne od auro. Takim przelacznikiem zmieniac ktore maja grac.

Do tego jeszcze prosty PLC, ktory zgrywal by kalibracje (ustawienia) do auro i do atmosa z amplitunera po RSie. I git :)

Hej,

przełącznik gotowy i śmiga, więc problem tymczasowo zażegnany

Ukryta Zawartość

ogólnie dziwna sprawa z tym amplitunerem, ale nawiązałem kontakt z Cambridge Audio Support - zobaczymy co odpowiedzą.

Wszytko super i brawo....jeden minus, ładna skrzyneczka, lakier ale...ale ten pisak!!!! :)

I jak teraz wszytko działa ok???

Ukryta Zawartość

My robiliśmy takie, metalowe. Gotowe podobne skrzyneczki można nabyć na alieexpress :)

Na tył faktycznie przyklejane literki za 2 zł ze sklepu papierniczego by się przydały :)

BRAWO TY.

Nie obraziesz sie jak podlinkuje twoje zdjecia w pewnym forum w pewnyn temacie o Auro, gdzie byla zacieta dyskusja aby zrobic 2 systemy w jednym.

Tzn do amplitunera podlaczyc glosniki gurne od atmosa i podlaczyc gorne od auro. Takim przelacznikiem zmieniac ktore maja grac.

Do tego jeszcze prosty PLC, ktory zgrywal by kalibracje (ustawienia) do auro i do atmosa z amplitunera po RSie. I git :)

nie ma problemu

Wszytko super i brawo....jeden minus, ładna skrzyneczka, lakier ale...ale ten pisak!!!! :)

I jak teraz wszytko działa ok???

pisak zniknie lada dzień :) już nad tym pracuję (TAK, wszystko działa, ampli jeszcze nie testowałem dłużej niż 5 minut, ale zakładam że jest ok)

My robiliśmy takie, metalowe. Gotowe podobne skrzyneczki można nabyć na alieexpress :)

Na tył faktycznie przyklejane literki za 2 zł ze sklepu papierniczego by się przydały :)

ciekawe po ile?

wygląd jeszcze zmienię :)

nie ma problemu

pisak zniknie lada dzień :) już nad tym pracuję (TAK, wszystko działa, ampli jeszcze nie testowałem dłużej niż 5 minut, ale zakładam że jest ok)

ciekawe po ile?

wygląd jeszcze zmienię :)

I zaś biznes się rozkręci....może taki "magiczny box" znajdzie zastosowanie Auro 3D vs. Atmos/DtsX

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

No juz pierwsze zapytania o namiary na hp13 dostaje. (Przez to ze wkleilem link do twoich fotek).

Wiec hp13 spodziewaj sie zapytan, jak beda marudzic to pamietaj ze to wszystko wina Baliego.

ok, dorobiłem naklejki (A wygląda na krzywe ale o dziwo tylko na zdjęciach)

Ukryta Zawartość

No juz pierwsze zapytania o namiary na hp13 dostaje. (Przez to ze wkleilem link do twoich fotek).

Wiec hp13 spodziewaj sie zapytan, jak beda marudzic to pamietaj ze to wszystko wina Baliego.

ja masowej produkcji nie planuje :)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.