Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny + wzmacniacz - Hard Rock, Heavy Metal

sound11

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Jestem posiadaczem takiego zestawu. Klipsch F20, Pioneer A 676, Denon Dcd 720 ae, kabelki Melodika.

Muzyki jakiej słucham to przede wszystkim Hard Rock , Heavy Metal.

Pokój około 20 m2.

Chciałbym pójść trochę dalej i zakupić coś lepszego.

Ogólnie jestem zadowolony z tego zestawu w tej muzyce , ale jest pare rzeczy które mi nie pasują.

Co mi się podoba w kolumnach:

+Mają niezły wykop, są bezpośrednie w przekazie.

+Potrafią naprawdę głośno zagrać, bez większej deformacji dźwięku (oczywiście nie słucham tak często , ale czasem przy muzyce cięższej lubię podkręcić głośność)

Co mi się nie podoba w kolumnach:

-Są trochę za suche w przekazie, za mało dociążone brzmienie, w wielu nagraniach muzyki ciężkiej na płytach szczególnie tych źle zrealizowanych brakuje tego mięcha...

Co do wzmacniacza to dla mnie minusem jest to , że gra on trochę "za wolno" oraz ma dosyć małą rozdzielczość.

Miałem przyjemnosć słuchać wzmacniacza Nad 326 na tych kolumnach i było znacznie lepiej , bardzo mi się podobało , ale znów trochę za mało dociążenia dźwięku.

Dlatego też myślę o zakupie wzmacniacza Nad 326 i do tego dobrać kolumny , które nie starcą z tego Klipschowego przekazu ale będą bardziej dociążone i nie tak suche w przekazie.

Na całość mam w granicah około 4500 zł. czyli wzmacniacz + kolumny ...

Moglibyście coś doradzić ?

Pozdrawiam ...

Ps... Interesuje mnie sprzęt nowy.

Witaj,

W tej cenie mam lepszą propozycję.

Magnat ma600 lub Yamaha as701 oraz heco music style 900.

Podjedz do nas na odsluch sprawdzony kilka modeli i sam wybierzesz. A zrobimy ci przy tym lepsze ceny.

Możliwe , że póki co tak zrobie.

Ten Nad bardzo mi się podobał jak zagrał, z tymi kolumnami.

Zastanawiam się czy jest duża różnica w dźwięku pomiędzy Nad 326 a Nad 356 bo mocy ten mniejszy model ma sporo.

A może Yamaha As 701? Z tego co wyczytałem w cale nie gra tak ostro i nie sieje wysokimi modelami jak niższe modele ...

Dołóż troszkę i zestawik : Nad 326 + Klipsch RP260.

Myślę, że taki zestaw by spełnił Twoje oczekiwania.

Rp260 mają bardziej dociążony dźwięk od F20, więcej środka, ogólne granie to klasa wyżej, nie sieją tak wysokimi ...

Póki co możesz sam wzmacniacz zakupić a później wymienić kolumny.

Co do Nad 326 vs 356 to dla mnie w takiej muzyce i Klipschami bardziej podobało się brzmienie z Nad 326.

Model wyższy jak dla mnie bardziej eksponował wyższy środek i góre co mi się nie podobało ...

Ale to najlepiej samemu odsłuchać, każdy ma inne wymagania ...

Tej Yamahy nie słyszałem to się nie wypowiem ...

Ps. Twój Pioneer faktycznie sporo informacji wycina z muzyki, ale ma ciekawą barwę ;)

Niektóre nagrania Rocka, czy Metalu to same w sobie są suchotnikami , takie po prostu realizacje i za wiele tu się nie zdziała, przynajmniej w sprzęcie budżetowym.

Dzięki za odpowiedzi Panowie.

Mam takie pytanie co do tych Nadów jeszcze.

Naczytałem na forach trochę informacji, że te Nady są kiepsko wykonane, tzn, że czasem kanały nie grają równo, potencjometry trzeszczą ... Jak to z tym jest?

Też o tym nie raz czytałem.

Osobiście miałem Nad'a 326 oraz 356 i żadnych takich objawów nie miałem.

Mój znajomy ma 326 kilka lat i również nic z tych rzeczy.

Może ze znajomym miałem wyjątkowe szczęście ;)

Jedyne co mnie denerwowało to ustawienie głośności z pilota przy wieczornych odsłuchach. Skok w Nadzie jest bardzo duży i ciężko wcelować w wymaganą głośność. Ale to tylko przy cichych odsłuchach doskwierało.

Nad 326 dość mocno się grzał, 356 mniej. Tak czy tak trzeba im zapewnić prawidłową wentylację. O tym musisz pamiętać ...

Moc to jest ostatni parametr na jaki powinieneś zwracać uwagę. Na moim NADzie ciężko mi wyregulować głośność. Potencjometr jest prawie na minimum, a i tak jest głośno. Dużo głośniej niż przy RP260, które sprzedałem. RP280 są nieporównywalnie łatwiejsze do adaptacji niż RP 260f.

Mam 25m pokój. Słucham dosłownie wszystkiego. Głównie klasyki rocka, współczesnego popu typu Britney Spears, Katy Perry, Paul Van Dyk... Skandynawskiego metalu, który na tych kolumnach podoba mi się coraz bardziej.

Jestem pod wrażeniem tego zestawu. Przy RP280 jest dużo więcej wyrazistości na średnicy i kontroli na basie niż przy Rp260 czy RF62II, które miałem. Te "dwudziestki" są bardziej przyjazne dla mojego pokoju niż szesnastki.

Yamahę jak najbardziej polecam. Jest bardziej wykonturowana na basie niż NAD. Sam myślę nad zamianą mojego NAD na Arcama, Exposure albo Yamahę

Nad to świetny wybór. Przerobiliśmy tych wzmacniaczy mnóstwo i nigdy nie spotkaliśmy się z problemem nierównego balansu.

Faktycznie kontrola głośności może być mało precyzyjna bo przy najmniejszym rozkręceniu potencjometru wzmacniacz daje sporo prądu, ale taka jego charakterystyka.

Wpadnij na odsłuchy myślę ,że fajne zagrałyby kolumny PSB http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-wolnostojace/psb-imagine-x1t.html choć trochę przekraczają budżet.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Dzień dobry.

Z mojej strony poza kolumnami Klipsch, gdzie moim zdaniem optymalnym w Twoim salonie byłby model RP-250F (http://www.q21.pl/klipsch-rp-250f.html) lub maksymalnie RP-260F (http://www.q21.pl/klipsch-rp-260f.html), zaproponowałbym koniecznie posłuchanie także kolumn Paradigm Monitor 9 v7 (http://www.q21.pl/paradigm-monitor-9-v-7.html). Kolumny są trochę droższe, jednak warto je rozważyć.

Kwestia wzmacniacza - dobrze sprawdzi się wspomniana Yamaha A-S701 (http://www.q21.pl/yamaha-a-s701.html), natomiast proponowałbym jeszcze posłuchać Atoll IN50SE (http://www.q21.pl/atoll-in50se.html), który w połączeniu z powyższymi kolumnami może spodobać Ci się.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Do 20 metrów jeśli szukasz analitycznego brzmienia z dużym wykopem to Definitive Technology w postaci monitorów - tak, tak.

http://sklep.rms.pl/definitive-technology-studio-monitor-55-kolumny-stereo-surround-2szt

Tutaj recenzje

"Spójne, dynamiczne, bez skrupułów. Na basie mocne i zebrane, na górze wyraziste i detaliczne, środek dobrze nasycony i czytelny. Narozrabiają nawet w dużych pomieszczeniach"

http://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-glosnikowe/2501-definitive-technology-studio-monitor-sm55

"zwarty i wybitnie neutralny bas, detaliczna, rozdzielcza góra, uzupelniona czytelną średnicą i przestrzennym przekazem"

http://sklep.rms.pl/pliki/pdf/monitor-55-test-recenzja-opinie.pdf

Posłuchałem ich ze wzmacniaczem Arcama FMJ A19 i wydaje mi się, że to bardzo dobre połączenie. Podobnie powinno być z NAD-em, Music Hallem i Cyrusem. Mnóstwo technologii w ładnej oprawie, dające realne, a nie wymyślone, korzyści. Bardzo przyjemnie się tych kolumn słuchało, bardzo.

http://www.highfidelity.pl/@main-1560&lang=

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Nad to świetny wybór. Przerobiliśmy tych wzmacniaczy mnóstwo i nigdy nie spotkaliśmy się z problemem nierównego balansu.

Faktycznie kontrola głośności może być mało precyzyjna bo przy najmniejszym rozkręceniu potencjometru wzmacniacz daje sporo prądu, ale taka jego charakterystyka.

Wpadnij na odsłuchy myślę ,że fajne zagrałyby kolumny PSB

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) choć trochę przekraczają budżet.

To dziwne bo jak był w trimexie to było to częste. Nie no serio panowie problem jest nie ma co udawać. Ale ja także stawiał bym na ten model bo jest po prostu dobry dźwiękowo. Nie równe granie kanałów da się wyeliminować.

Widzę natomiast że powstaje tu dużo złych informacji . Mianowicie f2 i f20 nie sycza góra. Owszem obecną seria R jest następcą ich ale to inne granie. Do starszych modeli synergy można było smialo podłączać jasne wzmacniacze. Proszę tych którzy gdzieś coś słyszeli o nie pisanie jeśli nie znają konkretnego modelu.

Pomysł aby najpierw wymień. Wzmak jest dobry, ale ma jedną wadę jeśli zmienisz także kokumny będziesz nieco ograniczony. Dlatego lepiej najpierw sprawdź ten wzmacniacz. Wypozycz go u nas czy gdzie masz możliwość. I po prostu sprawdź. Wtedy zweryfikuje czy synergy zostaje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Widzę natomiast że powstaje tu dużo złych informacji . Mianowicie f2 i f20 nie sycza góra. Owszem obecną seria R jest następcą ich ale to inne granie. Do starszych modeli synergy można było smialo podłączać jasne wzmacniacze. Proszę tych którzy gdzieś coś słyszeli o nie pisanie jeśli nie znają konkretnego modelu.

Z całym szacunkiem dla Ciebie S4Home , ale nie zgadzam się z Twoją wypowiedzią zupełnie.

Miałem Klipsch F20 oraz mam Klipsch RP260. Te pierwsze syczą górą znacznie więcej od RP.

F20 i jasna elektronika = krew z uszu, chyba , że ktoś tak lubi...

Może ktoś z forumowiczów porównywał bezpośrednio Nad 326/356 z Yamaha As-701?

Ja ale już za bardzo nie pamietam różnic brzmieniowych NAD 356 do AS701. Napewno NAD gra silniej - bas jest wypelniony w szerszym zakresie, Yamaha natomiast stawia na ten niższy, konturowy a wysokiego nie eksponuje, co przekłada się na swojego rodzaju lekkość brzmienia. Nie ma takiej ściany basu od samej średnicy w dół. Sopran w AS701 wcale nie jest eksponowany, gra na raczej w duecie ze średnica a nie stara się nad nią dominować. Yamaha brzmi bardziej selektywniej i przejrzyściej od NADa,

Klipsch RP260 z AS701 słuchalem ok 2h i powiem, że do metalu jest rewelacja. Bas a szczególnie sopran graja na pierwszym planie, średnica jest krok za nimi. Ale w metalu to akurat zaleta. Jest konkretne uderzenie stopy perkusji i blach, dynamika i energia aż kipi z tego zestawu. Aczkolwiek trzeba zaznaczyć, że 16cm woofery troche nie sa w stanie zbilansować tubowego gwizdka i w 260 równowaga tonalna jest lekko przesunieta w strone sopranu.

280tki z racji 20cm wooferow sa bardziej równe, sopran w calej serii jest taki sam, różnice miedzy modelami polegaja na wypelnieniu basu i srednicy, która w 280 jest najlepsza.

Marantz PM6007, Marantz CD6007, Sony UBP-X700, Dali Oberon 7, QED Performance RCA, QED XT25

Z całym szacunkiem dla Ciebie S4Home , ale nie zgadzam się z Twoją wypowiedzią zupełnie.

Miałem Klipsch F20 oraz mam Klipsch RP260. Te pierwsze syczą górą znacznie więcej od RP.

F20 i jasna elektronika = krew z uszu, chyba , że ktoś tak lubi...

Mam na stanie wiśniowe f2, rp260 i RP 280. Jak ktoś ma wątpliwości zapraszam

Whiplash bardzo dobry opis. Podpisuje się pod nim

Dzięki za odpowiedzi Panowie.

Mam takie pytanie co do tych Nadów jeszcze.

Naczytałem na forach trochę informacji, że te Nady są kiepsko wykonane, tzn, że czasem kanały nie grają równo, potencjometry trzeszczą ... Jak to z tym jest?

nie bój się używanych klocków, wzmaki nada awaryjne nie są u mnie graja 2xc372 od wielu lat i nie ma z nimi problemów a słucham głównie wszelkich odcieni metalu.

kupuj tego i zamkniesz temat wzmacniacza na lata

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.