Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w doborze kabli głośnikowych

żywy84

Rekomendowane odpowiedzi

ponownie pytanie z tych który najlepiej

vdh clearwwater za 180zł

Audioquest type 4+ za 250zł

Atlas Equator 3.0 za 300zł

melodika 2400 lub coś coś qed

dołóż parę złotych i kup Audioquest type 8 a zapomnisz o kablach na lata, to rewelacyjny przewód, w każdym pasmie gra dobrze a do tego niezwykła głębia dźwięku, szczególnie do Nada i Focali sprawdzi się świetnie wiem to z własnych doświadczeń. Niedawno nabyłem nówkę w dobrej cenie w Top Hi Fi.

Uparty jesteś. Jednak musi być coś markowe.

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie moje, jakby co, tylko niosę pomoc ;)

Ale OFC ma droższe :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dotarła do mnie MelodikaMDC2150. Zamiast cinch, koszulka i oprawa srebrem (gratis).

Mimo usilnych starań nie udało mi się wychwycić różnicy ze wspomnianym wcześniej miedziakiem za 3,20zł.

Jest za to estetyczny i elastyczny - ładnie się układa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Qed silver anniversary xt, - sprawdzony z kolumnami Dali. ... W tych pieniądzach tj. ok. 36 zł/m to dobry kabel. W kable miedziane w budżetowych pieniądzach ( typu Melodika, Rezon itp. ) bym się nie pchał - szkoda kasy. Chyba, że w kable z miedzi 7N posrebrzanej ale to już inna cena, inny Świat.

a jednak

Popieram , 15N + srebro , bez srebra szeleści w górnych rejestrach.

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

dużo dziś myślałem i czytałem i wybór będzie pomiędzy melodika a audioquest type 4

kiedyś będziesz żałował, Aq type 4 to połowa jakości mniej względem Aq type 8, przede wszystkim odchudzony bas i brak głębi sceny dźwiękowej

wybór będzie pomiędzy melodika a audioquest type 4

chord clearway czy melodika Brown sugar ?

Może poczekajmy na finalny sparing? Albo skoro już dwa razy wymieniałeś w zestawieniu Melodike to weź ją.

Kolega poleca:

Dotarła do mnie MelodikaMDC2150. Zamiast cinch, koszulka i oprawa srebrem (gratis).

Mimo usilnych starań nie udało mi się wychwycić różnicy ze wspomnianym wcześniej miedziakiem za 3,20zł.

:)

to już jest finalny sparing ...

chord lub melodika brown sugar

aczkolwiek pewien człowiek namawia mnie abym kupił tańszą melodika 2400 wraz z sieciowka melodiki.

I znow rozterka. droższy kabel czy tańszy i sieciowka.

Ja jestem laikiem i dla mnie wszystko co poza moja wiedza wydaje się możliwe i dobre. nie siedzę siedzę temacie więc proszę o wyrozumiałość

Jest za to estetyczny i elastyczny - ładnie się układa.

Cudów bym się nie spodziewał zwłaszcza w przypadku gdy jeden tani kabel zastąpi się innym tanim kablem tylko w ładniejszej izolacji.

Z tego co widzę na znanym portalu aukcyjnym polskie kable OFC po 2PLN/1m mają taką samą czystość miedzi.

Cudów bym się nie spodziewał zwłaszcza w przypadku gdy jeden tani kabel zastąpi się innym tanim kablem tylko w ładniejszej izolacji.

Z tego co widzę na znanym portalu aukcyjnym polskie kable OFC po 2PLN/1m mają taką samą czystość miedzi.

Dokładnie. A co dopiero sieciówka.

Do autora wątku.

Trzeba sobie najpierw zadać sprawę z tego co chce się uzyskać wymieniając kable. Jak ma się zmienić brzmienie ?!. Co Ci przeszkadza w obecnych drutach !?. Jaki chcesz uzyskać efekt !? I nie mówimy tu o radykalnych zmianach ani też o zmianach na pograniczu percepcji czy autosugestii. Poza tym, autosugestia działa w dwie strony, bo ktoś tu na siłę twierdzi, że to tylko autosugestia. Ten ktoś może właśnie uległ tej swojej autosugestii "niesłyszenia" lub słyszenie 20 kabli tak samo. Jeżeli były to kable z tego samego niskiego poziomu cenowego to faktycznie mogło tak być, chociaż i na budżetowych B&W 685 s2 powinien różnicę wychwycić. Może winą "niesłyszenia" była zła akustyka. ( a jeżeli nie słyszy, to to nie ma się czym chwalić, zwłaszcza w dziale Hi-Fi ) Ponadto, wpływ na brzmienie mają nie tylko kable głośnikowe ale co najmniej w równym, jak nie większym stopniu, znaczenie ma interkonekt IC.

Natomiast jeżeli na razie nie wie się czego chce ( bez urazy, bo to normalne na początku ) to jedyną metodą poznawczą są własne doświadczenia i odsłuchy. Niestety, trzeba na to trochę czasu ( i pieniędzy ) poświęcić. Od czegoś trzeba zacząć. Posłuchać kolegów co piszą "z doświadczenia".

Ja poniżej 15N nie schodzę. Za mało basu, dźwięk jest zamglony, mało przestrzenny ...

Tak, masz całkowitą rację, Zazdroszczę polotu. A dokładnie to o co chodzi?

No dobra ale czemu tego po prostu nie sprawdzisz. Po prostu we jeden kabel i drugi i sprawdź. Z ciętym odcinkami będzie ciężko weź na testy z końcówkami i już.

Tu nie chodzi o to czy jesteś laikiem czy audiofilem. Sprawdzisz u siebie i zastanowić się który i czy gra lepiej aby wydawać xxx dolarów.

• 8 miesięcy później...

Witam

Również zastosowałem patent Audioburak' dla interconnecta. Dotychczas miałem jakieś stare MonsterCable

Dla mnie działa ! Niesamowite bo przybyło wyczyszczonych wysokich... aż wydaj się niewiarygodne.

Ktoś jeszcze próbował ?

Zamiast kabla domofonowego zastosowałem kabelek Filotex - sreberko - stosowany za dawnych czasów, gdzie jeszcze liczyła się jakość w systemach teletransmisyjnych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Krzysztoff

(Konto usunięte)

VDH 2x 3metry

tylko m zdjęciu widać napis na kablu VDH clearwater halogen Free czy to normalne ?

Ta marka to specyficzne brzmienie - delikatnie mówiąc zamulone.

@PolTor

Witam w klubie ;-)))

Dzięki :)

W tygodniu może zbuduje głośnikowy z tych kabelków tj. 2 żyły x 3 kabelki na + i 2x3 na - zobaczymy co wniosą ...

• 2 tygodnie później...

Niech was ręką boska broni dawać więcej niż 4 na zacisk. Ja przez to odrzuciłem ten pomysł. Dziś ponownie włożyłem ic z domofony i lipa, przebarwienia na wokalu, jakiś taki rozmyty. Podłączyłem domofon pod kolumny i już lepiej, ale dalej ten wokal jakiś dziwny. Odjąlem 4 żyłki na zacisk, czyli 4 zostały podłączone, bo miałem w sumie 8 podłączonych i pełen sukces. Teraz testuję po trzy na zacisk. Polecam wszystkim.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Niech was ręką boska broni dawać więcej niż 4 na zacisk. Ja przez to odrzuciłem ten pomysł. Dziś ponownie włożyłem ic z domofony i lipa, przebarwienia na wokalu, jakiś taki rozmyty. Podłączyłem domofon pod kolumny i już lepiej, ale dalej ten wokal jakiś dziwny. Odjąlem 4 żyłki na zacisk, czyli 4 zostały podłączone, bo miałem w sumie 8 podłączonych i pełen sukces. Teraz testuję po trzy na zacisk. Polecam wszystkim.

IC który u mnie gra naprawdę lepiej niż wspomnaniy Monster, a jest zrobiony z pojedynczych zyl tj. dwie żyły na jeden wtyk rca, z większą ilością nawet nie próbowałem po tym jak mnie z nienacka pozytywnie ten zaskoczył.

Wysłane z mojego LG-H502 przy użyciu Tapatalka

U mnie też ic jest z pojedynczych żył, tylko że u mnie nie grał. Średnica jakaś dziwna. Wymieniłem kable głośnikowe i popełniłem błąd bo dałem po 6 na zacisk, w przypadku mojego systemu konieczne jest zmiana ic razem z kablem głośnikowym który będzie miał tylko cztery żyły na zacisk, a nawet trzy. Ło matko ja nie sądziłem że takie cuda słychać z mojego systemu. Czysto, bez przebarwień, przestrzennie, jasno, detalicznie, każdy dźwięk dokładny, nie zaokrągla się.

że takie cuda słychać z mojego systemu.

To chyba witam w klubie...:)

Kilka razy próbowałem podmienić kable na jakieś pożyczone od znajomych i różnice były może na poziomie sugestii więc dałem sobie spokoj, a tu taka niespodzinka.

Wysłane z mojego LG-H502 przy użyciu Tapatalka

Witam, jakie wnioski po testach z czterech żył na zacisk na trzy żyły na zacisk ?

Jako częściowo odpowiedzialny za te "głośnikowe herezje" dodam, że czytałem sporo

na przestrzeni wielu lat o kablach Nordost'a i wiele modeli różni się między sobą właśnie

nie średnicą czy pokryciem i materiałem, ale ilością przewodników.

Można kupić np. YTDY 16 x 0,5 i po kolei dodając, albo jak kto lubi - ujmując sprawdzić,

czy coś z tych liczb po drodze będzie nam pasować.

To samo dotyczy kabli IC, choć wydaje mi się, że tu maximum to jednak 3 + 3.

Powodzenia. AB.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witam, jakie wnioski po testach z czterech żył na zacisk na trzy żyły na zacisk ?

Nie miałem możliwości przesłuchać kilka płytek, ale to co zauważyłem to pomiędzy 3 a 4 żyły nie ma różnicy. Najważniejsze żeby nie było więcej niż 4, przynajmniej u mnie w systemie. To był podstawowy mój błąd że użyłem 6 żył. Wrzuciłem płytkę Anathema( taka muzyka dla samobójców) i 9 utwór był takim testem, bo wcześniej go słuchałem na Audio show w Warszawie na hajendzie. Tam szczena mi opadła jak wokalista tak jakby był schowany i następnie w 1,2 minuty utworu wychodzi i ten głos jest jakby z innej strefy(nie wiem jak to opisać). Na moim sprzęcie co prawda słyszałem różnice w wokalach ale nie było słychać takiej róznicy w przestrzeni i to że po tej 1,2 minucie on jest dużo bliżej mnie,a właściwie to przy mnie. Dopiero usłyszałem to na domofonie, oczywiście nie było to tak spektakularne bo w Wawie, słuchałem to na głośnikach tubowych, ale efekt był.

Wczoraj siedziałem na słuchawkach i chciałem rozkminić o co chodzi przekładając dziurkę CD i wzmaku i moim zdaniem to właśnie to co opisałem wyżej, ogólnie chodzi o wycofanie średnicy, na wszystkich kabelkach które mam wokal jest trochę wycofany na wzmaku, a kiedy wychodzi do przodu to tylko to słychać na domofonie. Bardzo dobrze sie słucha muzykę klasyczną, no i druga płytka testowa Norah Jones. Nie podobał mi się jej wokal, wiedziałem że to tak nie powinno brzmieć, na domofonie ta płyta ma całkowicie inny klimat, to jest zupełnie inny wokal. Muzyka elektroniczna to sama w sobie się broniła, ale na domofonie jest bardziej przejrzysta. Wiem że jeszcze można lepiej ale to pewnie kwestia mojego CD, oceniany był że stosunek ceny do brzmienia jest wybitny, nie jest to jednak mistrzostwo świata. Zresztą te kabelki pokazują wady to co maskuje inne, to słychać ewidentnie, nie są to wady duże ale są.

Dodam tylko że ic melodica jest mistrzem w maskowaniu wad, normalnie dałbym jej oskara za to.

Jako częściowo odpowiedzialny za te "głośnikowe herezje"

Ja tylko się zapytam czy Ty masz je gołe podłączone do głośników, czy banany i czy lutowane?

Fakt, że szukałem długo, ale warto było ( mimo początkowych oporów mentalnych )

dojść wreszcie do barwy, o którą mi chodziło. Dźwięk otwarty, dający wrażenie obecności

muzyków czy wokalistów niemal obok nas, pełen oddechu i powietrza.

Ale i tak poza tym, że świetnie gra najlepsza jest tu relacja cena / dźwięk.

Już z 5 lat temu jeden z forumowych guru przyznał, że porównywał je z kablami po 300 zł/m

i różnicy nie było; polecał też używanie zamiennie drutu nawojowego w tym rozmiarze.

Nie mam jednak na tyle zaufania do emalii, więc uważam, że YTDY jest wygodniejszy

w użyciu a poza tym ma podwójną izolację, więc nie trzeba specjalnie uważać.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dziękuję panowie za porady, na pewno będę testować głośnikowy jak i IC, Powiedzcie mi jeszcze tylko czy takie wtyki rca będą dobre

Ukryta Zawartość

ktoś niedaleko mojej miejscowości sprzedaje w dobrej cenie

Ukryta Zawartość

Nie demonizuj wtyków: im są lżejsze, tym lepsze. Mam zamiar dziś zamówić takie:

Ukryta Zawartość

więc komplet 4 szt masz w cenie jednego "nakamichi" ;-) Fakt, że dochodzi dostawa.

Ale co kto lubi ...

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.