Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator dac jaki wybrac

Rekomendowane odpowiedzi

Trwaja bo audio to jedna z wielu pasji i nie spieszy mi sie.

Transport nie wiem, na pewno nie komputer. Na razie za transport robi Oppo 105D po coax Transparenta (ten najwyzszy model).

Pewnie bedzie cos lepszego, natomiast uwazam ze transport przy Tidalu ma najmniejszy wplyw na dzwiek i inwestycja w transport bedzie na koncu

LorinSi ... ty dalej jeszcze szukasz ?

Ode mnie masz tytuł mistrza ZEN !

Za spokój w podejmowaniu decyzji.

O, jak ja bym czasem chciał być mniej impulsywny.

SoTM SMS-200 / Lampizator DHT DAC / NAF 845+Amati / Cessaro Chopin  

Trwaja bo audio to jedna z wielu pasji i nie spieszy mi sie.

Transport nie wiem, na pewno nie komputer. Na razie za transport robi Oppo 105D po coax Transparenta (ten najwyzszy model).

Pewnie bedzie cos lepszego, natomiast uwazam ze transport przy Tidalu ma najmniejszy wplyw na dzwiek i inwestycja w transport bedzie na koncu

Właśnie też tak myślałem do czasu aż porównaliśmy Linn Akurate do Moon 1800 przy tym samy DAC zewnętrznym. Niestety ogromna różnica.

Elberoth pojechałeś po bandzie z tymi 600 sztukami GG. Łukasz nie jest tak cudownym dzieckiem jak np. kolarz Szurkowski, lub półbogiem.

To odważny człowiek z pasją, wiedzą i silnym charakterem. Jestem pewien jednak, że mierzy się na co dzień z przyziemnymi kłopotami. Jak my wszyscy. Walczy na rynku audio, jak każdy.

Wasza dyskusja skłoniła mnie do zerknięcia na mój system z innego punktu widzenia,

Up Tone audio - firma z USA, jeden człowiek i dwie, trzy osoby do pomocy. Właśnie wyprowadził się z garażu do nowo postawionego domu w którym składa swoje produkty,

Sonore - z USA, trzech ludzi,

Etalon - Węgry, kilka osób to max,

Sbooster - Holandia, kilka osób to max,

J Cat - nie muszę dodawać,

Nostromo - j.w.

Tomanek - j.w.

Lampizator - j.w., z tym że raczej 4 osoby plus Łukasz, niż 8 jak pisze Elb,

PASS - z USA, w 1992 Nelson zaczynał w domowym garażu, potem zaprosił sąsiadkę żeby mu pomogła,

a kable to mi lutował szaman z Warszawy.

Mam jeszcze Dynaudio i laptop Dell - to są produkty firm masowych.

O każdym można powiedzieć, szczególnie po fakcie, że "takie coś" wymyślić, zrobić, wielu z tego forum potrafi.

Na upartego tak można powiedzieć nawet o Skłodowskiej Curie. I o kompozycjach Chopina itp. itd.

Edytowane przez Trab

E tam, jakies ruchy sa - w kable z 50 tys w miedzyczasie poszlo!:)

I co bylo lepsze jako goly streamer? Linn czy moon?

Moonem sie bawilem - odchudzil mi dzwiek w stosunku do Oppo

Odnośnie cen Lampizatora jedna jeszcze uwaga, sprowokowana narzekaniem na ceny i gigantycznymi kwotami przychodów sytuujących Fikusa tuż za Donaldem Trumpem.

Ja za swój Amber zapłaciłem 4500 zł z dodatkowymi wejściami (fakt, że była to jednostkowa oferta za połowę ceny na pięćsetne urządzenie).

Za wymienienie Ambera na level 4 dopłaciłem po półtora roku dalsze 5 - 6 tyś zł (dokładnie nie pamiętam), przy czym należy pamiętać o tym, że mam wersję w pełni zbalansowaną.

Tak więc chyba idzie się z Nim dogadać :)

Chyba trochę odmitologizowałem.

Kabel 2 razy droższy od transportu, dość ciekawe podejście. W materii Oppo105 myślę, że Piotr57210 Ci wszystko wyjaśni. Obecnie jest w temacie i dobrze zna moje zdanie.

Powiem tylko, nie wiesz co tracisz.

Elberoth pojechałeś po bandzie z tymi 600 sztukami GG. Łukasz nie jest tak cudownym dzieckiem jak np. kolarz Szurkowski, lub półbogiem.

To odważny człowiek z pasją, wiedzą i silnym charakterem. Jestem pewien jednak, że mierzy się na co dzień z przyziemnymi kłopotami. Jak my wszyscy. Walczy na rynku audio, jak każdy.

Wasza dyskusja skłoniła mnie do zerknięcia na mój system z innego punktu widzenia,

Up Tone audio - firma z USA, jeden człowiek i dwie, trzy osoby do pomocy. Właśnie wyprowadził się z garażu do nowo postawionego domu w którym składa swoje produkty,

Nostromo - j.w.

Tomanek - j.w.

PASS - z USA, w 1992 Nelson zaczynał w domowym garażu, potem zaprosił sąsiadkę żeby mu pomogła,

O każdym można powiedzieć, szczególnie po fakcie, że "takie coś" wymyślić, zrobić, wielu z tego forum potrafi.

Na upartego tak można powiedzieć nawet o Skłodowskiej Curie. I o kompozycjach Chopina itp. itd.

Zdroworozsądkowe myślenie i realne przedstawienie sytuacji. Myślę, że wybujałe fantazje, nagłe zmiany stanowiska o 180 stopni i nachalny marketing Pana Elberotha przynoszą więcej szkody niż pożytku. Lepiej pisać prawdę i wyłożyć kawę na ławę... Edytowane przez Szymon1

I co bylo lepsze jako goly streamer? Linn czy moon?

Moonem sie bawilem - odchudzil mi dzwiek w stosunku do Oppo

Myślę że powinieneś spróbować La Voce. Z tidalem robi dobrą robotę. Do plumkania w sam raz.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Czy ktoś z war robił porównania, czy i jaki efekt wnosi drewno jako element konstrukcyjny w DACu ?

Bo obśmiać dla samego obśmiania to można wszystko. Jednak Łukasz, z jakiegoś powodu, od wielu już lat, uparcie stosuje to rozwiązanie. Olbrzymi światowy sukces jego urządzeń - zdecydowanie największy w historii polskiego audio (samych Golden Gate @ 18.000 EUR sprzedał już ponad 600szt ...) - zdaje się potwierdzać słuszność obranej drogi.

Przecież to taki ' myk ' marketingowy, nic więcej ..

Wynika to z niskiej wiedzy technicznej kupujących . Ciekawe , że tylko Lampi na to wpadł ..Elb pliss;)

Oczywiście chylę czoła dla pomysłu marketingowego ,fajnie że ludziska kupują i się cieszą .

Taka cecha jak w Porsche , silnik w niewłaściwym miejscu ..ale jest inaczej ;)

Nostromo - j.w.

Tomanek - j.w.

Podaje tylko liczbę, która mi przekazał Łukasz. Nie mam wglądu w ich magazyn, ani nie śledzę numerów seryjnych. Piszę tylko, że nie jest to niemożliwe, na podstawie tego co obserwuję na zagranicznych forach.

Liczbę pracujących podaję na podstawie tego, co sam widziałem będąc w Lampizatorze. Liczba ta nie zawiera osób kooperujacych - na miejscu (jak większość firm) Lampizator tylko składa swoje urządzenia, natomiast obudowy, płytki drukowane itd., wykonują firmy zewnętrzne. Jak byś dodał do tego osoby, które pracują jeszcze przy produkcji tych elementów, zapewne wyszłoby ci te kilkanaście osób o których pisał Łukasz. Tyle że to już wtedy trochę naciągane - czy wliczać ma bowiem ludzi, którzy produkują dla niego kondy w Duelundzie albo lampy w KR ? Moim zatem trzeba mówić o pracownikach jako ludziach, których masz faktycznie zatrudnionych u siebie w firmie, przy montażu, logistyce czy w biurze.

Podajesz przykład UpTone. Im może wystarczyć 2 czy 3 pracowników, gdyż firma ta zleca na zewnątrz produkcje oraz stuffing płytek drukowanych. Zadaniem pracownika jest więc tylko wsadzenie płytki do obudowy (którą także w całości produkuje inna firma), a na koniec całości do pudełka. Czas potrzebny na złożenie jednego microRendu czy LPS-1 jest zatem liczony w pojedynczych minutach, a nie godzinach potrzebnych na polutowanie i uruchomienie jednego DACa. Różnica jest więc oczywista.

Oczywiście, skali Lampiego daleko do Dynaudio, czy choćby takich hi-endowych tuzów jak Wilson czy ARC - zatrudniających po kilkadziesiąt osób. Jednak jak na Polskie warunki jest to już znaczna skala produkcji (zresztą nie tylko na polskie - myślę że połowa firm hi-endowych działających na rynku zatrudnia mniej niż 10 osób).

Piszę to jako osoba, która odwiedziła ok 30 fabryk na świecie.

Przecież to taki ' myk ' marketingowy, nic więcej ..

Wynika to z niskiej wiedzy technicznej kupujących . Ciekawe , że tylko Lampi na to wpadł ..Elb pliss;)

Oczywiście chylę czoła dla pomysłu marketingowego ,fajnie że ludziska kupują i się cieszą .

Cieszę się, że tak optymistycznie oceniasz swoją wiedzę i doświadczenie. Podobno ludzie o największej wiedzy mówią 'wiem, że nic nie wiem'.

Lampizator nie jest jedyną firmą, która eksperymentuje z innymi materiałami niż zwykła stal (lub aluminium). Audionet swego czasu analogicznie wykorzystywał granit. Oba materiały mają inną charakterystykę tłumienia wibracji, którą twórcy widocznie uznali za pożądaną.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Nostromo - j.w.

Tomanek - j.w.

600 x 90 000 zł . takimi obrotami moźe się pochwalić niezła spółka z GPW ...

50 mln mln zł obrotu przy takiej marży w audio ..pogratulować ...i tylko na samym Dacu ..toż to gigant .

Można kupić gdześ akcje tej firmy ?

Proponuję liczyć własne pieniądze. Zdrowiej.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Cieszę się, że tak optymistycznie oceniasz swoją wiedzę i doświadczenie. Podobno ludzie o największej wiedzy mówią 'wiem, że nic nie wiem'.

Jak wiem tak mało ,to wiem , że nic nie wiem ;)

Niemniej parkiet jest tylko trickiem marketingowym ...możesz to uzasadnić , że jest inaczej ...

Poproszę merytorycznie .

Proponuję liczyć własne pieniądze. Zdrowiej.

Liczę swoje pieniądze bardzo dobrze , stąd moje przemyślenia w audio ;)

Edytowane przez Diogenes

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecam fotki z tych testów - no po prostu ręce opadają.

Natomiast co do umiejętności biznesowych - jeśli wolumen sprzedaży tych urządzonek jest tak duży - to chylę czoła przed Lampizatorem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

http://highfidelity.pl/@main-2351&lang=

http://highfidelity.pl/@main-2542&lang=

http://highfidelity.pl/@main-1217&lang=

Natomiast co do umiejętności biznesowych - jeśli wolumen sprzedaży tych urządzonek jest tak duży - to chylę czoła przed Lampizatorem.

Dlatego nie ma co krytykować , Gość ma fajny pomysł na biznes .

Biznes to zarabianie pieniędzy , tak dla wyjaśnienia.

Diogenes jak bys tak przeanalozowal wpisy coponiektorych userow to wedle ich mniemania biznes powinien polegac na robeniu za damski ch.j urzadzen kolegom z forum z minimalna marza, najlepiej na czarno zeby bylo taniej i w ilosciach jednej sztuki miesiecznie zeby sprzet byl rzadki i eskluzywny. No i zeby bron Boze sie na tym zbytnio nie dorobic bo wowczas wielu innym skacze przyslowiowy gul i zaczyna sie hate.

Takie czary mary z lampkami w daczku dobre są na początku drogi. Jak się nie umie złożyć systemu to trzeba się ratować tanimi sztuczkami. Inaczej głowa boli od nadmiaru dobroci. Dobre toto jako przeciwwaga na obecnie mode kolumnowe darczypyski i szarość plikową.

Serio?

58aefe0cd8881f6d1376996783058a20.jpg

To Ty Szymon chyba samych chinolskich lampowych źródeł słuchałeś. Najwyższy czas posłuchać także czegoś lampowego porządnie zaprojektowanego i wykonanego.

f07c94948c6a39acc835426b9fbe2f81.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znowu wklejasz fotki urządzeń poprzednich generacji, które mają się nijak pod względem konstrukcyjnym do obecnie produkowanych urządzeń. To nie posuwa dyskusji do przodu.

Od ok 2 lat, urządzenia wyglądają już tak:

Ukryta Zawartość

GG%20ANGLE.jpg

GGPCB2.jpg

IMG_3915.jpg

GGPCB%20ANGLE.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja nie kumam po kiego grzyba parkiet w Dacu ...

Z góry przepraszam za niefachowe podejście do tematu. Nie jestem elektronikiem, ani fizykiem. Moja wiedza teoretyczna jest fragmentaryczna i nie wszystko potrafię wytłumaczyć naukowo.

Ad rem.

Rok temu rozpocząłem eksperymenty z "kondycjonerem uziemienia/ekranowania", czyli z wpływem elektrostatyki i pola elektromagnetycznego na dźwięk. Tor cyfrowy w którym są układy scalone przez które płynie prąd o bardzo małych natężeniach okazuje się podatny na działanie nawet słabych pól. Podpięcie obudowy miedzianym kablem do mokrego bentonitu który ma właściwości uwalniania ładunków elektrycznych ujemnych, przez co zmienia równowagę elektrostatyczną obudowy daje słyszalne zmiany.

Elb pisze, że drewno działa jako materiał o innym tłumieniu drgań.

Mnie bardziej przekonuje, że drewno ma wpływ jako dielektryk o dużej powierzchni ustawiony blisko transformatora i układów scalonych. Wierzę, że może mieć pozytywny efekt. Spodziewam się też, że jeśli tor wewnętrzny, lub obudowa zostaną podłączone do "kondycjonera uziemienia/ekranowania" to wtedy wpływ drewna będzie pomijalny. To samo dotyczy drewien Verictum.

Poniekąd ten sam efekt uzyskuje się przebudowując w ogóle system na zasilany kablami nie posiadającymi ekranowania a w przypadku zasilających - ekranowania i uziemienia. Można też ekranowanie kabli podpiąć do kondycjonera uziemienia. Na tej zasadzie działają kable z wyprowadzonym uziemieniem (Hijiri). Po prostu dobry wpływ na dźwięk ma utrzymywanie tego potencjału elektrycznego na możliwie niskim poziomie w otoczeniu procesów gdzie przetwarzany jest sygnał elektryczny. Co do pola elektromagnetycznego, to Synergistic Research robi małe pastylki ECT. Mają one swoim kształtem i materiałem z którego są zrobione niejako kumulować pole elektromagnetyczne. Te pastylki rozstawiłem na układach scalonych i na trafo w Lampizatorze i w JCat USB Isolatorze. Zadziałało na tyle, że dokupiłem drugi komplet.

Znowu wklejasz fotki urządzeń poprzednich generacji, które mają się nijak pod względem konstrukcyjnym do obecnie produkowanych urządzeń. To nie posuwa dyskusji do przodu.

Ukryta Zawartość

Trudno żeby gotowe płytki były krzywe. Wystarczy spojrzeć na montaż i rozmieszczenie podzespołów całej konstrukcji. Jeżeli ktoś nie jest nauczony porządku i schludnego wykonania to zawsze wyjdzie. Braków wykształcenia w zakresie projektowania układów elektronicznych nie nadrobi się żadnymi sloganami reklamowymi.

Parkiet pełni funkcję izolatora przed przypadkowym zwarciem do obudowy i szybkiej platformy montażowej. Łatwiej przykręcać elementy wkrętami do drewna (nie jest wymagana żadna precyzja) niż wiercić otwory w metalowej obudowie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Szymon1
  • Moderatorzy

Ukryta Zawartość

thumb_IMG_5589_1024.jpg

Ukryta Zawartość

DAC Amber obala Twój argument - premiera 2016 rok, a więc nowa linia, wygląd w środku (jakość lutów i ogólnie wykonania - abstrahuje już że są tam części za góra 400zł) nie powala, no i oczywiście znak firmowy Fikusa się tam znalazł - nieśmiertelny PowerTape trzymający przewód... Rezystory cermaiczne wiszące/wklejone do metalowej obudowy bez żadnej izolacji na gluto-lutach klasyka gatunku w wykonaniu Lampizatora.

Miałem w reku kilka urządzeń P. Fikusa, we WSZYSTKICH z jakimi miałem kontakt znajdował się Power Tape, który trzymał przewody, kondensatory itd. Jak widać pewne rzeczy nigdy się nie zmieną, czym skorupka nasiąkła za młodu...

Czy wszystkie Power Tapeowe urządzenia Lampizatora wymagają serwisu po 2-3 latach i wklejenia nowej taśmy? Bo przecież tyle maksymalnie wytrzymuje klej na taśmie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez plastik1989

-----------------

przebudowując w ogóle system na zasilany kablami nie posiadającymi (...) w przypadku zasilających - ekranowania i uziemienia. Można też ekranowanie kabli podpiąć do kondycjonera uziemienia.

Eksperymentuj se tak, a jak Cię prąd piérdölnie i zabije, lub - co gorsza - piérdölnie i zabije Twoje dziecko, to możesz mieć pretensje tylko do własnej głupoty. Jak się na czymś nie znasz, to się za to nie bierz, a tym bardziej nie propaguj publicznie swoich wydumek. Jeżeli producent urządzenia przewidział że musi ono posiadać uziemienie, to nie jest to dla picu i NIE WOLNO tego zmieniać. Uziemienie stosuje się w celach ochrony przeciwporażeniowej w urządzeniach I klasy ochronności. Są one oznaczone takim znaczkiem:

schutzklasse_1.jpg

Pozbywając się uziemienia pozbawiasz siebie oraz domowników ochrony przeciwporażeniowej. Żaden "kondycjoner uziemienia" nie zapewnia żadnej ochrony.

Takie zabawki jak kondycjonery uziemienia można bezpiecznie podłączać TYLKO I WYŁĄCZNIE do systemów złożonych z urządzeń w drugiej klasie ochronności, oznaczonych takim znaczkiem:

__b_zastosowanie_II_klasy_ochronnosci_glowne.jpg

Takie urządzenia są wykonane w taki sposób, by były bezpieczne bez konieczności stosowania uziemiania obudowy. Takich urządzeń również nie wolno przerabiać i podłączać pod prawdziwe uziemienie, natomiast kondycjonery uziemienia możn tutaj bezpiecznie stosować, jeżeli ma to komuś poprawić samopoczucie.

__b_4801df0891fa1ae9240f2cc3ee40a0f3.jpg

To Ty Szymon chyba samych chinolskich lampowych źródeł słuchałeś. Najwyższy czas posłuchać także czegoś lampowego porządnie zaprojektowanego i wykonanego.

Nie przepadam za brumem i lampkami w źródłach. Dobarwianie na tym etapie do niczego nie jest mi potrzebne. Raz utraconych informacji i dynamiki nie da się później odzyskać.

Szanuję jednak fanów lamp i rozumiem ich zauroczenie tego typu prezentacją. Osobiście preferuję po prostu inną drogę w tworzeniu systemu. Coś tam w życiu słyszałem :)

Problemem w przypadku Lampizatora nie są lampy lub tranzystory a podstawowe błędy konstrukcyjne i niechlujstwo w montażu. Obserwując coraz to nowsze wersje powoli tracę nadzieję, że kiedykolwiek się to zmieni.

Trzymam jednak kciuki i chcę wierzyć, że zatrudni kiedyś elektronika z prawdziwego zdarzenia i zaprojektują od podstaw urządzenie, którego nie trzeba się będzie wstydzić pod żadnym względem.

Może pójdzie na kooperację z Gigawattem, Panowie wiedzą jak projektować i wytwarzać udane urządzenia. Nawet od Tomanka może się wiele nauczyć w kwestii czystości i jakości montażu.

Czyżbyś uważał że urządzenia lampowe zawsze brumią?

Nie zawsze ale jest to bardzo częsty problem. Sam projektujesz i składasz przetworniki to zapewne wiesz o tym najlepiej. Zrobić absolutnie ciche urządzenie lampowe bez szumu i innych dodatkowych atrakcji jest sporą sztuką.

Nie zawsze ale jest to bardzo częsty problem. Sam projektujesz i składasz przetworniki to zapewne wiesz o tym najlepiej. Zrobić absolutnie ciche urządzenie lampowe bez szumu i innych dodatkowych atrakcji jest sporą sztuką.

Masz rację że brumią ...........ale tylko w Twoim systemie. U mnie nic nie brumi.

Mcgyver, spokojniej nie tak ostro. Dziękuję za pouczenia. Może z tą ochroną nie jest tak źle ponieważ likwidacja iziemienia odbywa się poprzez zastosowanie na zasilaniu DAC -a transformatora separującego z uziemieniem pływającym a do tego transformatora podpina się właśnie w celu bezpieczeństwa tylko jedno urządzenie. Nie polecałem i nie polecam likwidowania uziemienia poprzez zwykłą przerobkè kabla. To grozi porażeniem. Oddzielny , taki sam transformator zasila mój wzmacniacz. Transformatory te to modele Peaktech 2240 i stosowane są do zasilania urządzeń medycznych. Jak zapewne wiesz , transformatory separujące stosuje się właśnie dla podniesienia ochrony przepięciowej (np przy zasilaniu urządzeń pracujących w środowisku wilgotnym) tak więc śpię spokojnie. Chyba, że o czymś jeszcze nie wiem.

Zawsze masz element magnetyczny (stalowa obudowa) o ten centymetr dalej. Ale nie wiem czy to ma jakikolwiek mierzalny czy dźwiękowy efekt.

Natomiast jaki efekt ma postawienie odtwarzacza na kawałku granitu lub na desce (polecam deskę do siekania z IKEA), to każdy może sobie sprawdzić sam.

Edytowane przez Elberoth

Wbrew pozorom zrobienie cichego urządzenia lampowego nie jest jakieś mega trudne, choć faktycznie wymaga pewnej staranności i zrozumienia problemu. Wbrew pozorom to nie lampy są tu problemem, lecz prawidłowe prowadzenie masy. W technice lampowej wykonuje się także przedwzmacniacze gramofonowe, i to nawet MM. I brumia tylko te źle lub niestarannie wykonane.

Ale także urządzenia półprzewodnikowe jeśli będą żle wykonane mogą brumić.

• Pokaż nowe odpowiedzi