Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy Precision 6.2 i 6.4, a Tannoy Revolution XT 8F

Rekomendowane odpowiedzi

Będę dzisiaj u Was.

Wezmę coś do 5tyś - taki budżet.

Mam nadzieje że to mi da odpowiedź, czy warto dołożyć do zestawu wzmacniacz, lub zrezygnować z KD

• Moderatorzy

Będę dzisiaj u Was.

Wezmę coś do 5tyś - taki budżet.

Mam nadzieje że to mi da odpowiedź, czy warto dołożyć do zestawu wzmacniacz, lub zrezygnować z KD

ciekawa jestem Twojego porównania, napisz coś później

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Na konkurencyjnym forum zachwycali się połączeniem tego Roksan K3 z XT8F.

Gdybyś go zdobył i napisał swoje wrażenia byłoby super :)

Na pewno napiszę.

Natomiast poczytałem trochę o wzmacniaczy Roksan K3.

Czy może ktoś zna ta konstrukcję

Ja go sluchalem w polaczeniu z Dali Rubicon 2 . Tworzylo to fajnie grajaca pare (jak nie jestem fanem Dali w ogole). Roksany ogolnie graja dosc cieplo z raczej mocnym basem. Ale pogrubianie basu w wypadku XT8F moze nie byc dobrym pomyslem, wiele bedzie zalezec od metrazu pomieszczenia i akustyki w niskim zakresie.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Witam

Chciałem tak na szybko coś skrobnąć, bo za sprawą salonu z Oświęcimia, przygrywa mi testowa wzmacniacz Cayin MT-35 S

I nie wiem jak to jest ale mój amplituner CA 551r o mocy 110W na kanał jest w porównaniu z w/w słabiutki, a przecież 35-iątka ma 35w na kanał przy 8 ohm'ach? Nie wiem może ja coś mylę - ale nie rozumiem tego.

Od początku...

Żródło gramofon pro-ject carbo, pre do niego lampowy pro-ject box coś tam ( nie był za tani ) potem już tylko Cayian, głośniki Tannoy XT8F i dla porównania zmiana na amplituner CA 551R

I wybaczcie bo nie jestem znawcą, a i opisywać w ten sposób nie potrafię...

1. Gałka CA ustawiona na ok 1/2 mocy, MT 35 jakieś 10 % całego swojego zakresu ( córka śpi, nie można głośniej ) - i głośność bardzo podobna - szok!

2. Miałem zastrzeżenia do CA że jak gra cicho nie ma głębi, jest płasko, beznamiętnie, nijak. Cayian - nawet przy cichyn "plumkaniu " daje przestrzeń - kolejny szok!

3. Gęstość muzyki - MT35 daje znacznie więcej szczegółów, słychać ( a proszę pamiętać że nie jestem muzykiem ) poszczególne instrumenty - i nawet taki laik jak ja potrafi je rozróżnić!

4. Bass jest znacznie głębszy Pan Beck zasuwa ze swojej płyty "Morning Phase "- że aż miło.

5. Wokal jest bardzo wyraźny, Pani Crall śpiewa właśnie " Besame Mucho ", jest fantastycznie!

6. The Beatles "Hard Day's Night" płyta tłoczona w Japonii chyba w 1976 roku, powoduje że człowiek czuje niedoskonałość ówczesnej techniki, tych kilku chwytów na gitarrrrre - naprawdę robi to wrażenie!.

Na koniec ścieżka dzwiękowa ze Strażników Galaktyki - klimaty lat 80'ątych. i to wszystko z winyli!!!

Reasumują

Dużo większa moc, dużo więcej szczegółów, dużo więcej basu, dużo lepszy wokal i wysokie tony, dużo większa scena, zdecydowanie przestrzenniej...

Jutro spróbuję coś głośniej i z innego źródła, ma trochę plików FLAC z testami do zestawów stereo.

Niestety ta lampa nie zostanie u mnie, nie ma weścia gramofonowego, nie ma radia, nie mam rozpięcia pomiędzy przed i wzmacniaczem aby podłączyć kino domowe i co najważniejsze grzeje się ( chociaż pracuję w 10% swojej mocy ) - więc znając moją 3 letnią córę będą poparzenia.

Ale gra jak na moje ucho super - nie wyobrażam sobie jak gra sprzęt wielokrotnie droższy!

Napewno po tym odsłuchu zdecydowany jestem dokupić wzmacniacz - chodzi za mną Yamaha AS1100 - ale będzie to wymagało zamówienie nowej szafki po TV i przekonanie żony lub Roksan K3 ( w tym wypadku nie mam potrzeby zmiany szafki )

Tyle na teraz, sorrki za zbyt długi post

• Moderatorzy

Czyli tak jak pisaliśmy winowajca był amplituner :-)

Posłuchaj dla porównania więcej wzmacniaczy nie tylko yamaha bo ci się podoba. Ja do jazzu chyba bym Yamahy nie brała.

Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

I miałem rację jeśli chodzi o lampę :)

Roksan k3 to świetny klocek. Z tym że też nie ma radia:) heh

Mam też caspian m2, ale może na testy go już nie bierz :p

• Moderatorzy

Jeśli chodzi o radio i odtwarzanie plików flac to poczytaj o tym minikomputerku na linux . Wierz mi podłączony do wzmacniacza daje super dźwięk za niedurze pieniądze ok. 500, zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

S4Home - Caspiana już nie biorę, jest zbyt drogi.

Natomiast Roksan K3, ma możliwość podłączenia kina domowego więc i radio będzie :)

Pytanie czy jesteś w stanie użyczyć jeszcze wyżej wymienionego na odsłuch?

Rucia1.

Amplituner na pewno zostaje, do zestawu dołożę stereo.

Ja u siebie w zestawie tez mam amplituner Denon AVR 3313 (ostatnio bardzo rzadko go włączam) i taniego Yaqina MS30L i z moimi Precision zgrywał się lepiej niż Hegel H160. Ja mam oba podłączone do kolumn przez switch pasywny Beresford TC-7220 MK2. Odnośnie radia, naprawdę wystarczy kupić tuner osobny tylko oczywiście fajnie na to mieć miejsce i jeszcze żeby sprzęty w miarę komponowały się wizualnie, bo nasze lepsze połówki często na to zwracają uwagę. Ja mam Marantza NA7004, który do mojego zestawu Denona nawet pasuje i ma wszystko, i radio zwykłe i dab+, i dac-a.

Ja natomiast zdecydownie wolę lampę i teraz zastanawiam się nad Cayin A55TP, który powinienem najpóźniej do poniedziałku przesłuchać.

• Moderatorzy

trzeba sobie odpowiedziec na pytaniej jak często się ogląda film w 5.1 ? U mnie to było 80 % muzyka 20% film i to przeważyło na decyzji o zmianie na stereo. Wystarczy dokupić dac i podpiąć tuner satelitarny i blu ray pod wzmacniacz i też jest fajny efekt do filmów, a i kolumny nie zagracają ( centralna i surround) .

Amplituner do kd to koszt od 2-6 tys. Taki standardowy. W nim masz 5-7 końcówek mocy, do tego streamer, skaler do UHD i inne. A wzmacniacz budżetowy a dobrze grający to wydatek 3-7 tys. I ma tylko stereo. Sam już sobie odpowiedz. I nie bierz mojej odpowiedzi jako złośliwość, absolutnie.

Nie biorę odpowiedzi jako złośliwość, szukam rozwiązania idealnego na ile się da, stąd włączyłem się do dyskusji. Kusicie tym stereo, tylko czemu tak trudno dobrać komponenty, żeby nie kosztowało to fortuny.

Ile chcesz wydać na resztę po za kolumnami??

Najlepiej jak najmniej. Aczkolwiek jeśli uznam, że trzeba wydać kilka tysięcy, to wydam.

Na razie posiadam amplituner Yamahy V473, czyli mocno budżetowy model, ale spina mi wszystkie urządzenia, mam radio internetowe i muzykę z dysku, a wszystko sterowane jednym pilotem.

Więc w całym tym stereo najbardziej przeraża mnie pojawienie się kilku nowych pilotów i kombinacje jak to podłączyć.

W pierwszym etapie na pewno zostawię ten amplituner, żeby potem zmianę odczuć na duży plus :)

Możesz kupić CA CXA 60 lub Nad C356BEE do tego proponuję CA Strem Magica 6 lub CXN i masz wszystko rozwiązane.

Wczoraj grzebiąc po necie zauważyłem, że wzmacniacze NADa można rozbudowywać np o moduły sieciowe, a wyższy model nawet o wejścia/wyjścia HDMI. Pytanie, czy ktoś z Was łączył już NADy z Tannoyami?

Z konsoli xbox też masz chyba wyjście cyfrowe optyczne lub spidif , nie tylko hdmi ?

No właśnie xbox 360 jest ubogi i nie ma wyjść cyfrowych..

Weź sobie cayina a55tp i przestaniesz myśleć o innych:)

Mówisz serio? ;)

Chciałem tak na szybko coś skrobnąć, bo za sprawą salonu z Oświęcimia, przygrywa mi testowa wzmacniacz Cayin MT-35 S

I nie wiem jak to jest ale mój amplituner CA 551r o mocy 110W na kanał jest w porównaniu z w/w słabiutki, a przecież 35-iątka ma 35w na kanał przy 8 ohm'ach? Nie wiem może ja coś mylę - ale nie rozumiem tego.

Od początku...

Żródło gramofon pro-ject carbo, pre do niego lampowy pro-ject box coś tam ( nie był za tani ) potem już tylko Cayian, głośniki Tannoy XT8F i dla porównania zmiana na amplituner CA 551R

I wybaczcie bo nie jestem znawcą, a i opisywać w ten sposób nie potrafię...

1. Gałka CA ustawiona na ok 1/2 mocy, MT 35 jakieś 10 % całego swojego zakresu ( córka śpi, nie można głośniej ) - i głośność bardzo podobna - szok!

Reasumują

Dużo większa moc, dużo więcej szczegółów, dużo więcej basu, dużo lepszy wokal i wysokie tony, dużo większa scena, zdecydowanie przestrzenniej...

I tym swoim postem zburzyłeś wszystkie moje przemyślenia i pomysły co kupić...

Niech Cię szlag.. ;)

Ja natomiast zdecydownie wolę lampę i teraz zastanawiam się nad Cayin A55TP, który powinienem najpóźniej do poniedziałku przesłuchać.

O następny fika.. ;)
  • Moderatorzy

To może Xbox do tv po hdmi a z telewizora wyjść cyfrowym (jeśli ma) do dac?

Poczytaj o raspberry pi zastąpi Ci radio i streamer, a wszystko sterowane z telefonu lub tabletu :-)

Wczoraj grzebiąc po necie zauważyłem, że wzmacniacze NADa można rozbudowywać np o moduły sieciowe, a wyższy model nawet o wejścia/wyjścia HDMI. Pytanie, czy ktoś z Was łączył już NADy z Tannoyami?

Tak słuchałem Nada C356BEE po modzie Muda44 z Tannoy DC6T / SE, słuchałem też z Precision 6.2. Z seria DC bardzo dobrze się zgrywał do serii Precision na razie z tego co słuchałem bardziej mi pasuje lampa, C356BBE grał dobrze ale przy porównaniu z tym oim Yaqinem i lamapami RFT, zdecydowanie Yaqin był bardziej muzykalny i barwny, detale były na porównywalnym poziomie. Ale to jest tak, każde kolumny graja inaczej i tak np do serii Monitor Audio Silver NAD byłby lepszy, to jest oczywiście moje zdanie w oparciu o moje preferencje odsłuchowe.

Zwracam się z pytanie do kolegi RobG1974 - czy możesz coś więcej powiedzieć o tym pasywnym przełączniku Beresford TC-7220 MK2. Nie miałem pojęcia że coś takiego istniej, a może być rozwiązaniem którego potrzebuję.

Szukam wzmacniacza z wejściem amin IN i pre amp, a może wystarczy ten switch i tańszy lampowy wzmacniacz ?

Będzie i KD i radio no i piękne stereo jak trzeba.

• Moderatorzy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To ja są chętni na a55tp sprawdzenia z tannoy em?:)

Roksana k3 w tym momencie nie mam na stanie w sumie mógł bym zamówić.

Każdy wzmak możesz podłączyć z kinem to tylko kwestia ustawienia odpowiedniej głośności na wzmaki i problem rozwiązany.

Jeśli ktoś używa przy najmniej do 40 procent pod kino to uważam że warto zostawić a po prostu rozbudować o stereo.

To zamów proszę Roksana K3, kolor czarny ( on się tam jakoś u nich dziwnie nazywa )

Wezmę jeszcze do odsłuchu, jeśli będzie OK i cena rozsądna to się dogadamy.

Ale jak przy odsłuchu coś nie zatrybi - to nie biorę

Rozwiń jeszcze temat o którym piszesz powyżej że

"każdy wzmak podłączy się z KD"

Ja KD używam cały czas mam wpięty do amplitunera dekoder NC+ do telewizji, blu ray - do filmów z płyty i TV do filmów z domowego serwera.

• Moderatorzy

Ja KD używam cały czas mam wpięty do amplitunera dekoder NC+ do telewizji, blu ray - do filmów z płyty i TV do filmów z domowego serwera.

To wszystko możesz wpiąć do wzmacniacza przez dac, Mniej kurzu do wycierania z 2 kolumn :)

Ni wychodzisz pre outem do wejścia liniowego. Byle którego we wzmacniaczu. Różnica jest tylko taka że musisz ustalić poziom głosu na wzmaki aby współgrał z całością.

Wtedy lampy które nie mają main in wchodzą do gry.

Poczytaj o raspberry pi zastąpi Ci radio i streamer, a wszystko sterowane z telefonu lub tabletu :-)

Poczytam, jestem zaciekawiony. Czy jesteś w stanie mi odpowiedzieć na pytanie, czy na takim sprzęcie da się odpalić nc+go, bądź HBOgo?

To ja są chętni na a55tp sprawdzenia z tannoy em?:)

Jakie warunki wypożyczenia dla osób spoza Oświęcimia?

Na fejsbuku oraz na stronie Tannoya pojawiła się informacja o wzroście cen ich produktów o około 12% od 2.04

Także dzisiaj szybki telefon i rezerwacja pary kolumn XT8F.

Pewno zjedziecie jak burego psa, ale co sądzicie o takim sprzęcie jako uzupełnieniu wzmacniacza?

Yamaha CD-N301

Byłyby funkcje sieciowe i CD dodatkowo w bardzo przystępnej cenie.

Edytowane przez Rigidigi

Zwracam się z pytanie do kolegi RobG1974 - czy możesz coś więcej powiedzieć o tym pasywnym przełączniku Beresford TC-7220 MK2. Nie miałem pojęcia że coś takiego istniej, a może być rozwiązaniem którego potrzebuję.

Ja używam Beresforda TC-7220 ponieważ, jak podłączałem z amplitunera IC po pre-out, to na nie podobała mi się jakość dźwięku, trzeba było się bawić z dopasowywaniem głośności. A tak jak chce amplituner to włączam wejście 2 jak wzmacniacz stereo to pierwsze. Można nawet podpiąć sobie dwie pary kolumn, w przypadków testów fajna rzecz. U mnie jest o tyle dobrze, że radio jak chcę słuchać to włączam Marantza NA7004, tak naprawdę głównie jego używam do puszczania muzyki. Ja mam dysk sieciowy i wszystkie płyty mam zgrane na dysk sieciowy we FLAC. Brakuje mi cd ale w nastepnym tygodniu powinienem dostać przesyłkę z nowym zakupem. Jakość Blu-Ray Denona (1713) nijak i tak się ma do tego co puszczam ze zripowanych płyt przez Marantza NA7004, a nie mówiąc już o oryginalnych nagraniach HI-RES. Dlatego urządzenia tego typu jak NA7004 są rewelacyjne co chodzi o funkcjonalność, można podpiąć i tv i satelitę jak i komputer po usb. Tak się z czasem zastanawiam, jak mi się mógł kiedyś podobać dźwięk z Amplitunera i Blu-Ray-a, Nie słuchałem Oppo bdp 105, ale z tych Blu- Ray co słuchałem to żaden jakoś wybitnie nie grał.

Pewno zjedziecie jak burego psa, ale co sądzicie o takim sprzęcie jako uzupełnieniu wzmacniacza?

Yamaha CD-N301

Byłyby funkcje sieciowe i CD dodatkowo w bardzo przystępnej cenie.

Najpierw posłuchaj jeżeli możesz, nie jest to wybitne CD. Wolałbym mimo wszystko kupić lepsze CD używane i postawić dla obsługi sieciowej RPI3 lub mikrokomputer na Daphile. Z tej firmy jako tako gra dopiero model CD-N500 (stary model). Możesz kupić takiego Nad-a C5420, 542, 545. Wybór jest spory, zagra to dużo lepiej, a lasery są tanie.

Przez ostatnie trzy miesiące każdą wolną chwilę przy komputerze spędzam na szukaniu najlepszego rozwiązania dla siebie. Ogólnie coraz bardziej dryfuje w stronę stereo. Stąd moja obecność tutaj i pytanie do osób posiadających Tannoy XT8F, z czym im grają te kolumny i czy są zadowoleni.

W prawdzie posiadam xt6f ale wydaje mi sie że granie bedzie podobne do 8f gram z marantzem pm6006 od miesiaca i jest ok chociaż mam wrażenie że ten wzmak ogranicza te kolumny ale co do dzwieku to ładna przestrzeń dynamika bas już jest okey chociaż musiałem pograć troche póki kolumny doszły do siebie od nowości tak samo marantz jedno co strasznie przeszkadza czasami to żle zrealizowane kawałki potrafia kompletnie odebrać radoche ze słuchania także uwaga..a ile u cb już grają?

Raz że wzmak Ogranicza kolumny dwa że x8 to nie x6 różnica jest wyraźna i to całkiem inne kolumny.

Tak ceny rosną od 2 kwestia. Dlatego zainteresowanych zapraszam jeszcze po negocjacje cenowe w starej kwocie.

Pozdrawiam

Jeszcze jedno pytanie może ktoś posiada xt6f?

Raz że wzmak Ogranicza kolumny dwa że x8 to nie x6 różnica jest wyraźna i to całkiem inne kolumny.

Tak ceny rosną od 2 kwestia. Dlatego zainteresowanych zapraszam jeszcze po negocjacje cenowe w starej kwocie.

Pozdrawiam

Zastanawiam sie też nad wymiana wzmaka na coś lepszego myślałem nad cxa60 lub 80 cambridga słuchałeś może tego zestawienia?

Teraz strasznie brakuje mi tej tak zwanej namacalności głównie chodzi o damskie lub męskie wokale grają równo z całym pasmem na lini kolumn pamietam odsłuchy f3. roth oli i tam ładnie było to podane na twarz..a może coś regi ?

bede musiał przejść sie do sklepu i przerobić pare wzmacniaczy

Pozdrawiam

Jeszcze jedno pytanie może ktoś posiada xt6f?

Zastanawiam sie też nad wymiana wzmaka na coś lepszego myślałem nad cxa60 lub 80 cambridga słuchałeś może tego zestawienia?

Teraz strasznie brakuje mi tej tak zwanej namacalności głównie chodzi o damskie lub męskie wokale grają równo z całym pasmem na lini kolumn pamietam odsłuchy f3. roth oli i tam ładnie było to podane na twarz..a może coś regi ?

bede musiał przejść sie do sklepu i przerobić pare wzmacniaczy

Nie powiedzialbym ze to zupelnie inne kolumny ale roznica faktycznie jest spora. XT8F maja wieksza scene i nizej schodzacy bas co przeklada sie na duuuzy dzwiek nawet przy cichym sluchaniu.

Przy czym uwazam XT6F rownierz za swietne kolumny.

Rega, Roksan na pewno sie zgraja.

Tez lubie bliskie granie. Podobalo by ci sie u mnie ;P

Tylko podstawowe pytanie co jest twoim zrodlem. Z czego grasz. Ciagle mowimy o wzmacniaczach a jakosc zrodla jest tak samo wazna. Czego w dzwieku nie ma wzmacniacz nie wzmocni ;)

Moze tu masz slabszy punkt nawet?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

A z czym sluchales, gdzie?

Tannoy nigdy nie szedł w kierunku basu.

Cambridge do tannoya to zły pomysł, albo wyższy marantz pm 8005 masz go w dobrej cenie w UK, albo wspomniany roksan.

Źródło nawet ważniejsze.

A często pomijane

• Pokaż nowe odpowiedzi