Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy Precision 6.2 i 6.4, a Tannoy Revolution XT 8F

Rekomendowane odpowiedzi

Z ciekawosci, co w A38 ci wlasnie odpowiada ze wybrales wlasnie jego do XT8F?

Jak widać po tym temacie szukałem wzmacniacza w zasadzie od początku roku. Koncepcji mnóstwo.

W zeszłym miesiącu miałem okazję porównać Arcama a29 z kilkoma innymi modelami innych producentów. W starciu z podobną cenowo konkurencją a29 wypadł dla mnie najlepiej.

Teraz grzebiąc po allegro natrafiłem na aukcję a38, czyli teoretycznie modelu wyższego i bardziej funkcjonalnego niż a29. Chwila emocji, szybka decyzja i jest.

Zaważył wcześniejszy odsłuch a29 i nadzieja, że będzie grał co najmniej tak samo dobrze (a powinien lepiej, bo jest mocniejszy) no i drugi istotny element to cena.

Nowy a29 kosztuje 5400, a39 7000, a za tego dałem 2 z kawałkiem. Więc nie trzeba brać kredytów/rat a sprzęt stoi i gra podobnie jak wspomniane modele.

Od dłuższego czasu jest wystawiona Rega Elicit, którą wiele osób w tym Ty polecasz do XT8F. Ale to jest 6k za używany sprzęt. Kusi, ale rozsądek w tym momencie wygrał. Chociaż moja żona na pewno ma inne zdanie na temat tego "rozsądku"...

Także na chwilę ze mną a38 zostanie. Może w międzyczasie pojawią się jakieś nowe modele, najlepiej ze złączami cyfrowymi, bo przyznam szczerze, że największy problem to mam jak to wszystko zgrać kablami, żeby było prosto bez konieczności korzystania z kilku pilotów.

Edytowane przez Rigidigi

Poszukaj jakiegos DAC USB polaczonego z odtwarzaczem sieciowym i bedziesz mial jedna pare kabli RCA DAC-A38 i wygodna funkcjonalnosc.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W tym momencie chyba zdecyduje się na Yamaha MusicCast WXAD-10.

Da mi to wszystkie niezbędne opcje sieciowe, a dekoder i xbox mogą iść przez TV. Jedyne co mnie irytuje, to amplituner blokował dźwięk do TV gdy się włączało amplituner, a teraz trzeba ściszyć TV. Ja sobie ogarnę, ale rodzina potraktuje to jako kolejne udziwnienie..

Przeciez amplituner mozesz ustawic tak ze sie sam wlacza razem z TV.

O HDMI CEC poczytaj, chyba że masz stare urządzenia i tego nie mają.

Stwierdziłem, że w przypadku tego urządzenia nie ma co testować, więc pojechałem wczoraj i kupiłem tego WXAD10.

Ogólnie wrażenia pozytywne, do tego 3mc Tidala hifi gratis, więc miły gratis.

Małe to takie, zgrabne.

Z grubsza wszystko śmiga. Nie miałem żadnych problemów z podłączeniem.

Moje zastrzeżenia budzą dwie rzeczy. Obsługa Tidala z androida jest beznadziejna, mega nie intuicyjna, stworzona przez kogoś upośledzonego pod kątem myślenia ergonomicznego. Spotify jest tu dużo wygodniejszy w obsłudze.

Druga rzecz na minus w moim przypadku, to na liście stacji radiowych nie ma Radia Bielsko, na którym mi zależało. Tutaj duże rozczarowanie dla mnie.

Co do podłączenia, to zostawiłem tak, że dźwięk z dekodera i xboxa idzie po hdmi do TV, a do wzmacniacza po chinchach z TV. Małą Yamahę podłączyłem bezpośrednio do Arcama i na razie tak zostanie przez kilka miesięcy. Prędzej spróbuje upolować jakiś odtwarzacz CD.

Skoro masz amplituner to dlaczego wszekiego do niego nie podlaczasz tylko do TV? Jakos tak dziwnie :)

A to co innego :)

• 4 tygodnie później...

Witam, po małej przerwie.

Minął blisko miesiąc od zakupu Arcama A38 do kolumn Tannoy XT8F. Po 4 tygodniach słuchania uważam ten mariaż za bardzo udany.

Do tej pary dokupiłem odtwarzacz sieciowy Yamahy WXAD10..

Naprawdę dziwię się, że tak mało na tym forum pisze się o sprzęcie Arcama. Na odsłuchach w salonach audio wśród wzmacniaczy do około 5k najlepiej wypadł Arcam a29. Zagrał lepiej nawet od droższego Naim 5s. Oczywiście porównanie dotyczy tylko zestawów z XT8F.

Trochę spontanicznie kupiłem model starszy, ale wyżej pozycjonowany, czyli A38. Jeśli ktoś szuka wzmacniacza do tych Tannoyów to szczerze polecam Arcama. Gra to kapitalnie. Dźwięk jest pełny, żadne pasmo się nie wybija. Dźwięk nie jest męczący, można słuchać godzinami. Można słuchać głośno i jest moc, oraz można słuchać cicho i słychać wszystko co trzeba. Scena jest bardzo duża. Naprawdę jestem bardzo zadowolony. W moim odczuciu Arcam połączył wszystkie najlepsze cechy odsłuchiwanych wzmacniaczy. A cena tego wzmacniacza z drugiej ręki (~3000) jest bezkonkurencyjna do cen wzmacniaczy nówek prosto z pudełka.

Wzmacniacz z kolumnami spięty kablami z allegro BRIDGE ELITE OFC po 11pln za metr.

Zapewne kiedyś pokusi mnie, aby sprawdzić, czy zmiana okablowania coś zmieni, czy dźwięk puszczony z CD będzie lepszy od tego z Tidala, ale na tę chwilę nie odczuwam takiej potrzeby.

A jak użytkownik hey jeszcze raz napisze, że XT8F nie mają basu, to zablokuje wyświetlanie jego wyświetlanie jego postów.

Edytowane przez Rigidigi

XT8F lepsze pod każdym względem.

Równy balans tonalny, bardziej zwarty i lepiej kontrolowany bas. Duża scena z wyraźnymi źródłami pozornymi. Z7 mają to wszystko niższej jakości. Kiepski, dość rozlazły bas. Podbicie dolnego zakresu wysokich tonów powoduje lekko wrzeszczący wokal.

Są tacy jednak którzy je lubią. Najlepiej sam posłuchaj.

Witam,

a jak według Was Tannoy Revolution XT 8F wypadają względem Dali Zensor 7?

Nie ma co porównywać to o dwie klasy lepszą konstrukcja.

Tyle że parę zensor 7 dostaniesz w cenie sztuki xt8f.

Więc porównanie młotka do śrubokrętu.

• 1 miesiąc później...

Przejrzałem całe forum i nie znalazłem żadnej informacji o hegel h80 i tannoy revolution xt6f.

Proszę o informacje na temat tego połączenia.

Nie miałbym nic przeciwko takiemu połaczeniu o ile lubisz brzmienie tego Hegla.

Grały u mnie H80, H160 i H360. Tannoye sa neutralne i uniwersalne i na pewno Hegel im "nie szkodzi"

Lubię brzmienie h80. Teraz gra z tannoy mercury v4, pozostały z poprzedniego systemu. Kupiłem h80 i szukam do niego kolumn. Kolego rafa masz może jakieś propozycje.

Revolution XT6F & XT8F to swietne i uniwersalne kolumny. Bedziesz zadowolony.

Chyba ze sluchasz glownie ciezkiego metalu itp wtedy mozna szukac lepiej dedykowanych.

Sepultura, stara metalica też zagra. Death metalu już nie słucham. Pojadę wypożyczyć. 6 i 8 różnią się brzmieniem czy tylko są mniejszą i wiekszą wersją

Ogolny charakter brzmienia jest ten sam ale 8 graja duzo wieksza i bardziej przekonujaca scena. No i bas schodzi naprawde nisko.

Także uważam że to zestawienie się uda.

Revolution lubi mocne wzmaki.

8 graja bardziej swobodnie z potężnym basem. Góra czysta pozostawiona z 6tek średnica na swoim miejscu jak w 6tkach.

Idealny przykład rozwinięcia brzmienia.

Wypożyczę 6 i 8. Hegel h80 ma tylko 80w. Dam znać jak mi to grało.

One nie potrzebuja wielkiej mocy, latwo je napedzic.

Mam 25m2 pomieszczenia, które teraz tannoy v4 nagłaśnia bez problemu. Powiedz rafa jak twoje wrażenie z odsłuchu h80.

Nie jestem fanem sposobu prezentacji dźwięku przez Hegle. Tylko H360 zagrał najbliżej tego co lubię.

H80 ma przyjemniejszą barwę od H160 który jest zimny i kliniczny.

Odsłuchiwałem dzisiaj XT8F ze wzmacniaczami Naim Nait 5si oraz z Creek Evolution 100A.

Tannoye urzekają równym bogatym pasmem, interesującą stereofonią, grają dostojnie z dobrym fundamentem basowym, ale.....No właśnie rzeczywiście ten bas jest dość swoisty. Jest go dużo, przy czym nie męczy, jest dobrze kontrolowany, ale brakuje mu trochę konturu, szybkości, jędrnej pulsacji. Z gęsto grającym Naimem brzmienie było świetne wypełnione, ale przy Depeche Mode "It's No Good" gdzie mamy pulsujący gęsty podkład basowy, ta pulsacja było trochę słabo zaakcentowana. Creek brzmienie delikatnie rozrzedził i nadał nieco konturu basowi. Mam wrażenie, że można więc odpowiednią elektroniką trochę bas zmodyfikować pod własne gusta, ale na pewno charakterystyka tych głośników pozwoli na tą modyfikację tylko do pewnego stopnia.

Arcam SA30 + Tannoy Revolution XT 8F

Kontrola basu w ogromnym stopniu zależy też od źródła, nie tylko wzmacniacza. Nie mówiąc już o okablowaniu.

One mają całkiem dobry bas, tak jak mówisz. Wiele zależy od reszty toru.

Ja mam akurat inne zdanie i według mnie bas w tych tannoy to ich mankamentem w porównaniu do innych kolumn w podobnej cenie. To wciąż świetnie kolumny i jeśli chodzi o przestrzen i lekkość przekazu to ścisła czołówka. Na basie wolę jednak więcej kilo poczuć :)

W cenie xt8 można kupić nowe Pmc 23, w cenie 6.4 (trochę drożej) spendor a6r bądź znowu Pmc 24. Warto porównać przed zakupem.

Co mnie przekonało do Tannoy to stosunek cena/jakość. Kupiłem kiedyś 6.4 za £1200 w premium kolorze nowki z dostawą. Kef r700 czy bowersy wypadaly wtedy gorzej a cena ich była wyższa.

Wieza STEREO Technics :)

Znowu się wypowiadasz na temat kolumn, które może słyszałeś przez 5-10 minut i twierdzisz, że ci co je posiadają to bajdurzą. He.. opinia jak najbardziej wiarygodna.

Wysłane z tapciocha

• Pokaż nowe odpowiedzi