Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz klasy A\AB kontra wzmacniacz klasy D

Rekomendowane odpowiedzi

47 minut temu, max720 napisał:

Mało 🙂 To ma być zabawa , poszukiwania 

Jak mało to będzie kiepsko. Minimum to końcówka na Hypex NCORE. Używka jakieś 2K. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

21 godzin temu, Piopio napisał:

Lech się zafiksował na tym co mu pasuje i nie przyjmuje żadnych wyjaśnień. 

Są też na forum zafiksowani na temacie Jittera i zasilaczy liniowych 😉. Też nie przyjmują wyjaśnień.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

18 minut temu, Lech36 napisał:

Są też na forum zafiksowani na temacie Jittera i zasilaczy liniowych 😉. Też nie przyjmują wyjaśnień.

Po odkryciu DIRACa to już nie ma znaczenia 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

Po odkryciu DIRACa to już nie ma znaczenia 😉 

Ja jestem jeszcze przed tym odkryciem (DIRAC), nawet nie wiem czy ono nastąpi i też jest to bez znaczenia 😉.

21 godzin temu, Mark75X napisał:

Mało tego, spotkałem się też z opiniami, iż brzmienie jest na tyle neutralne, że poniekąd puste, nijakie, wyprane z emocji.

Tylko rejestracja muzyki może mieć takie cechy, wzmacniacz to technika i "emocje" w nim nie występują, emocje to cecha ludzka 😉. Oczywiście mogą wystąpić przy słuchaniu muzyki.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

W dniu 8.08.2024 o 13:43, Lech36 napisał:

Nie tylko rozwój, ale stosowanie praktyczne nawet w wyrafinowanych konstrukcjach z pułapu hi-end.

dobrym przykładem końcówki mocy TAD w cenie samochodu,a w środku...niech każdy sam zobaczy

2 minuty temu, fan64 napisał:

dobrym przykładem końcówki mocy TAD w cenie samochodu,a w środku...niech każdy sam zobaczy

Ciekawe czy kiedyś dojdziemy do takich stwierdzeń że jakiś wzmacniacz klasy AB zagrał prawie tak jak ten np. w/w TAD lub coś podobnego z górnej półki klasy D, czyli czy nastąpi kiedyś zmiana wzorca 😉.

20 minut temu, fan64 napisał:

To są dylematy starszego audio-pokolenia któremu to i owo wmówiono,młodzi mają to gdzieś.

To prawda, choć z drugiej strony, kl. A ma jednak swoje unikalne, immanentne brzmienie. Gdy jestem u znajomego i załączy swój sprzęt za ca. 50 k, w tym Luxmana, to powstaje wrażenie jakbym przeniósł się do innego świata. Gra to pięknie, niebywale przestrzennie, ciepło, miękko, bardzo melodyjnie i krystalicznie, dźwięki docierają jakby ze wszystkich stron, cały salon jest po prostu wypełniony, napompowany tym brzmieniem. 

49 minut temu, Lech36 napisał:

Ciekawe czy kiedyś dojdziemy do takich stwierdzeń że jakiś wzmacniacz klasy AB zagrał prawie tak jak ten np. w/w TAD lub coś podobnego z górnej półki klasy D, czyli czy nastąpi kiedyś zmiana wzorca 😉.

A co z mcintoshami i accuphasami? To one są fuj?

36 minut temu, Piotr Sonido napisał:

A co z mcintoshami i accuphasami? To one są fuj?

"Mcintosze" nie są "fuj", ale na trafa w torze sygnałowym bym patrzył niechętnie i z dużą rezerwą. Accuphase też nie są "fuj", ale pomiarowe porównanie któregoś z Accuphase z dobrą klasą D z zasilaczem impulsowym wykonane na ASR nie dało Accuphase zbyt wiele do powiedzenia w domenie techniki, też bym uważał, ale legenda zbudowana marketingiem przez firmę wokół swoich wyrobów ustawiła westchnienia hobbystów na odpowiednim poziomie, no i to perfekcyjne wykonanie zarówno zewnętrzne jak i wewnętrzne też robi wrażenie. Bardzo dobre wzmacniacze za mało rozsądne pieniądze, oczywiście to tylko moje zdanie, oparte o testy i opisy zewnętrzne.

3 minuty temu, Lech36 napisał:

"Mcintosze" nie są "fuj", ale na trafa w torze sygnałowym bym patrzył niechętnie i z dużą rezerwą. Accuphase też nie są "fuj", ale pomiarowe porównanie któregoś z Accuphase z dobrą klasą D z zasilaczem impulsowym wykonane na ASR nie dało Accuphase zbyt wiele do powiedzenia w domenie techniki, też bym uważał, ale legenda zbudowana marketingiem przez firmę wokół swoich wyrobów ustawiła westchnienia hobbystów na odpowiednim poziomie, no i to perfekcyjne wykonanie zarówno zewnętrzne jak i wewnętrzne też robi wrażenie. Bardzo dobre wzmacniacze za mało rozsądne pieniądze, oczywiście to tylko moje zdanie, oparte o testy i opisy zewnętrzne.

Spokojnie,jeszcze chwila i jak poczują pieniądze to końcówka na hypexach czy purifi będzie kosztowac tyle co te mcintosze i accuphase
pan nadredaktor cos napisze,pojawia sie dedykowane kable głosnikowe do klasy D.......

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Godzinę temu, Mark75X napisał:

Gra to pięknie, niebywale przestrzennie, ciepło, miękko, bardzo melodyjnie i krystalicznie, dźwięki docierają jakby ze wszystkich stron, cały salon jest po prostu wypełniony, napompowany tym brzmieniem. 

Podmieńcie kiedyś tą klasę A na jakiś dobrą końcówkę klasy D. Tylko pamiętajcie że sterowane muszą być z tego samego toru i poziomy głośności trzeba wyrównać, najlepiej sygnałem testowym i pomiarem. Spróbujcie jakiegoś dobrego power DAC-a.

3 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Spokojnie,jeszcze chwila i jak poczują pieniądze to końcówka na hypexach czy purifi będzie kosztowac tyle co te mcintosze i accuphase

To bardzo prawdopodobne, ale pewnie takie tańsze i dobre wyroby też się znajdą dla biedniejszych hobbystów. 

P.S. Audio to trudna marketingowo dziedzina.

8 minut temu, Lech36 napisał:

To bardzo prawdopodobne, ale pewnie takie tańsze i dobre wyroby też się znajdą dla biedniejszych hobbystów. 

czyli jest dla mnie nadzieja
🙂

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

czyli jest dla mnie nadzieja
🙂

Nadzieja umiera ostatnia 😉

2 godziny temu, fan64 napisał:

To są dylematy starszego audio-pokolenia któremu to i owo wmówiono,młodzi mają to gdzieś.

młodym można wmówić wszystko.

50 minut temu, Lech36 napisał:

Podmieńcie kiedyś tą klasę A na jakiś dobrą końcówkę klasy D.

Podmieniłem w 2 kierunku... Jak @Mark75Xnapisał to są po prostu dwa zupełnie inne światy 🙂 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

31 minut temu, Pseudodrummer napisał:

młodym można wmówić wszystko.

Ale większości wystarcza muza z YT na smartfonie, słuchawki w uszach, ida jak czołgi przed siebie, klapki po bokach, nie specjalnie słuchają rad, bo generalnie na wszystko mają wyj...ne.

14 minut temu, marcinmarcin napisał:

to są po prostu dwa zupełnie inne światy 🙂 

Czyli z końcówką w A ten lepszy świat rozumiem?

Teraz, Mark75X napisał:

Ale większości wystarcza muza z YT na smartfonie, słuchawki w uszach, ida jak czołgi przed siebie, klapki po bokach, nie specjalnie słuchają rad, bo generalnie na wszystko mają wyj...ne.

zwłaszcza te bezprzewodowe douszne.
chodowcy glejaków.
ostatnie pokolenie.

3 minuty temu, Mark75X napisał:

Jak jest ciepło to rzeczywiście Świat może się wydawać lepszy 😉.

19 minut temu, marcinmarcin napisał:

Podmieniłem w 2 kierunku... Jak @Mark75Xnapisał to są po prostu dwa zupełnie inne światy 🙂 

Widać klasa D nie była dobra, ale są takie które są dobre.

6 minut temu, Mark75X napisał:

Nawet nie końcówką, mam integre Sugdena A21 se signature. 

2 minuty temu, Lech36 napisał:

No właśnie nie ciepło... ciepło i bułowato lekko to grał mi Hypex. A klasa gra finezyjne, z ogromną ilością detali, niuansów, pogłosów... nie ma nigdy jakieś suchości czy wyostrzonego grania, ale powiedziałbym że u mnie I tak to dość jadowicie i szybko gra...

17 minut temu, Lech36 napisał:

Ja generalnie dużo bardziej wolę jak jest chłodno, ale tylko za oknem. 

56 minut temu, Pseudodrummer napisał:

zwłaszcza te bezprzewodowe douszne.
chodowcy glejaków.
ostatnie pokolenie.

Hahahaha 😂 

Od 4 tys lat narzeka się młodych. Grecy pisali, że przez upowszechnianie pisma młodzi stracą pamięć, Egipcjanie, że są leniwi i umrą z głodu...

PS. Mam 37 lat i jestem już taka podstarzała młodzież 😎, jakby co...

Nie słyszałem klasy D z dobrą górą, taką soczystą i gładką, ale ja się nie znam 

1 godzinę temu, Qaz12 napisał:

Od 4 tys lat narzeka się młodych. Grecy pisali, że przez upowszechnianie pisma młodzi stracą pamięć, Egipcjanie, że są leniwi i umrą z głodu...

hahahaha🙂
spójrz w statystyki.
i koniec oftopu.

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Nawet nie końcówką, mam integre Sugdena A21 se signature. 

Bardzo ładny wzmacniacz.
Gratuluję!!!
Jeśli tak gra jak wygląda,to musi dobrze grać.

Nie słyszałem klasy D z dobrą górą, taką soczystą i gładką, ale ja się nie znam…

…. albo niewiele slyszalem

Porównywałem u siebie moją klasę D ze wzmacniaczami w klasie AB. Nadal nie wiem co powinienem usłyszeć, żeby wiedzieć, że to klasa D.

W czasie odsłuchu kolumn w @Q21 organizujący ten odsłuch byli bardzo zaskoczeni gdy się dowiedzieli, że to klasa D i powiedzieli, że absolutnie tego nie słychać. Odsluch na Jasperach 25mkII i Qualio IQ.

1 minutę temu, Chmarski napisał:

Porównywałem u siebie moją klasę D ze wzmacniaczami w klasie AB. Nadal nie wiem co powinienem usłyszeć, żeby wiedzieć, że to klasa D.

W czasie odsłuchu kolumn w @Q21 organizujący ten odsłuch byli bardzo zaskoczeni gdy się dowiedzieli, że to klasa D i powiedzieli, że absolutnie tego nie słychać. Odsluch na Jasperach 25mkII i Qualio IQ.

Dokładnie.

A jaka to ta "Twoja klasa D"?
Co to za wzmacniacz?

3 minuty temu, Chmarski napisał:

Synthesis Roma 54DC+

No proszę,nie wiedziałem,że robia klasę D.
Fajnie gra?
To icepower?
Miałes jakies porównanie z innymi w D np tpa 3255?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

48 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Gratuluję!!!
Jeśli tak gra jak wygląda,to musi dobrze grać.

Dzięki, mam go już 8 miesiąc i cieszy cały czas jak na początku... a to długo jak na moją audio nerwozę... 😀

W dniu 6.08.2024 o 07:14, Lech36 napisał:

W zasadzie to klasa A istnieje nawet we wzmacniaczach klasy D, cała elektronika sterująca tranzystorami końcowymi powinna pracować w tej klasie, ale nie musi się to wiązać z dużymi prądami. No i prąd polaryzacji tranzystorów końcowych zapewniający liniową pracę w rejonie zera powoduje że klasę tą można w zasadzie bardziej nazwać ABD 😉. To może być przyszła nazwa handlowa dla obecnej klasy D lub jeszcze prościej AD 😉.  

NuPrime w swoich wzmacniaczach stosuje to rozwiązanie i na swojej stronie opisuje jako "Class A+D Stereo Amp"

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

• Pokaż nowe odpowiedzi