Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz klasy A\AB kontra wzmacniacz klasy D

Rekomendowane odpowiedzi

49 minut temu, NRK napisał:

Pewnie że nie podam

Ale wstyd … Cieszę się jednak, że będzie mniej wpisów - lepiej dla forum i tematów 🙂

39 minut temu, Ajothe napisał:

Zjawiskowe kolumny aktywne też Dutch 8c też robią swoje. 

Zawsze chciałem ich posłuchać - może będę miał kiedyś okazję 🙂

51 minut temu, J4Z napisał:

Fuck logic. Zaczepki tak, merytoryczny przykład nie, bo "płacz do moderatora"

👍

5 minut temu, micmus napisał:

Zawsze chciałem ich posłuchać - może będę miał kiedyś okazję 🙂

Ponoć Kii Three są lepsze, nie słyszałem. 

10 minut temu, micmus napisał:

lepiej dla forum i tematów

Będziesz miał mniej donosów na koncie. Co ty wtedy poczniesz.

55 minut temu, Ajothe napisał:

Słyszałem trochę drogich zabawek w klasie D i moim zdaniem nie ma sensu się zapierać, że to źle gra

Ci co nie słyszeli wiedzą lepiej.😀

Z takich drogich wzmacniaczy klasy D (tak mi się wydaje, że to D) to zrobił na mnie wrażenie Devialet z Elacami. Wzgledem wcześniej podłączonego Rotela wysoki model (nie pamiętam, ktory) ten Devialet naprawdę wymiatał. Taki allinone może się podobać. Jestem w pełni wstanie zrozumieć, że ktoś wydaje na to 25 tys i zapomina o wszystkim dookoła typu dobieranie streamera, Dac’a, itp itd. 

6 minut temu, NRK napisał:

Będziesz miał mniej donosów na koncie. Co ty wtedy poczniesz.

Wróćmy do tematu. Ciiii

18 godzin temu, Mark75X napisał:

A na jakich można?

Na obiektywnych a te "na ucho" są niestety subiektywne 🙂.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Godzinę temu, Mark75X napisał:

A które to obiektywne?

Te które opierają się na pomiarach i potrafią wyjaśnić dlaczego słychać ewentualne zmiany bez techniki voodoo 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

10 minut temu, Lech36 napisał:

Te które opierają się na pomiarach i potrafią wyjaśnić dlaczego słychać ewentualne zmiany bez techniki voodoo 😉

Przecież już ustaliliśmy wiele razy, że na podstawie pomiarów nie jesteśmy w stanie obiektywnie ocenić sprzętów 😉

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

57 minut temu, Piopio napisał:

Przecież już ustaliliśmy wiele razy, że na podstawie pomiarów nie jesteśmy w stanie obiektywnie ocenić sprzętów 😉

Tylko ZG, inne (elektronika) raczej jesteśmy, choć pomiary nie zawsze są kompletne do takiej oceny.

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Te które opierają się na pomiarach i potrafią wyjaśnić dlaczego słychać

Czyli wracamy zgodnie z przewidywaniami do punktu wyjścia. Recenzje mają czysto charakter pomocniczy. To nie one mają z założenia wyjaśnić - wmówić, że mam coś usłyszeć, a jedynie zasugerować zgodnie z pomiarami, że powinienem to usłyszeć. Weryfikatorem najlepszym, ostatecznym jest własny słuch, a więc subiektywizm oceny, o jakim pisałem wcześniej. W przeciwnym wypadku powszechna praktyka, jaką jest odsłuch przed wyborem danej pozycji do zakupu, nie miałaby racji bytu. Tu chyba się zgodzisz.

P.S. Oczywiście należy dysponować odpowiednim doświadczeniem w ocenie.

1 minutę temu, Mark75X napisał:

Recenzje mają czysto charakter pomocniczy.

To oczywiste, nikt rozsądny nie opiera się tylko na recenzji, zwłaszcza takiej opartej tylko na "poezji", musi być taka recenzja podparta pomiarami z których będzie można wyciągnąć jakieś wnioski. 

4 minuty temu, Mark75X napisał:

Weryfikatorem najlepszym, ostatecznym jest własny słuch

Słuch jest mocno niestabilny, nawet w krótkich odcinkach czasowych, więc zdawanie się tylko na ten czynnik może być mocno mylące.

6 minut temu, Mark75X napisał:

Weryfikatorem najlepszym, ostatecznym jest własny słuch, a więc subiektywizm oceny, o jakim pisałem wcześniej.

W przypadku ZG oczywiście zgoda, słuch jest najlepszy i to w naszych warunkach akustycznych, w przypadku elektroniki osoby z doświadczeniem mogą kierować się tylko pomiarami, choć w przypadku ZG osoby z doświadczeniem też są w stanie dokonać zgrubnej oceny możliwości danej konstrukcji tylko na podstawie pomiarów.

10 minut temu, Lech36 napisał:

musi być taka recenzja podparta pomiarami z których będzie można wyciągnąć jakieś wnioski. 

Lampy mierzą się gorzej niż tranzystory a w odpowiedniej konfiguracji brzmią lepiej. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Teraz, Piopio napisał:

Lampy mierzą się gorzej niż tranzystory a w odpowiedniej konfiguracji brzmią lepiej. 

Ocena subiektywna, np. dla mnie nie brzmią lepiej, oczywiście w domenie domowego audio bo muzycy mogą mieć inne kryteria klasyfikacji.

16 minut temu, Lech36 napisał:

osoby z doświadczeniem

A co w przypadku osób bez większego doświadczenia, a więc nie mających głębszej wiedzy z elektroniki audio, a przywiązujących dużą uwagę do charakterystyki tonalnej i jakości brzmienia?

9 minut temu, Mark75X napisał:

A co w przypadku osób bez większego doświadczenia, a więc nie mających głębszej wiedzy z elektroniki audio, a przywiązujących dużą uwagę do charakterystyki tonalnej i jakości brzmienia?

Powinny zacząć od zdobycia doświadczenia 😉. Najlepiej takiego będącego pod kontrolą pomiarów żeby połączyć logicznie to co słyszymy z pomiarami, inaczej skazani będziemy na różnego rodzaju "szarlatanów" oferujących nam za ciężkie pieniądze nie działające gadżety. 

Edytowane przez Lech36

20 minut temu, Lech36 napisał:

Słuch jest mocno niestabilny, nawet w krótkich odcinkach czasowych, więc zdawanie się tylko na ten czynnik może być mocno mylące.

To akurat jest fakt. Kilkukrotnie zdarzało mi się mieć naprzemiennie różne pozytywne i negatywne wrażenia. Dopiero tak naprawdę godziny odsłuchów pozwalają dokonać ostatecznej, w miarę właściwej oceny. Oczywiście mam tu na myśli sprzęty o zbliżonych charakterystykach, a nie diametralnie różne, jak np. Denon i Yamaha, czy Dali i Audiovector.

4 minuty temu, Mark75X napisał:

jakości brzmienia

Bardzo ogólne pojęcie zależne od tak wielu czynników że trudno je używać w ocenie brzmienia, oczywiście wg mojej opinii.

W dniu 4.08.2024 o 21:02, max720 napisał:

Ja mam jednego Matrix mini i Amp , czarny ( bo tylko czarne grają 😀) , szukam drugi , ale jest tylko srebrny na olx , a czarny w Kijowie 😞

Myślałem , że łatwiej i taniej będzie pójść w 2 x Fosi Audio V3 mono 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

SAVE_20240804_204159.jpg

image0.jpeg

Za 3 tygodnie będzie drugi 🙂

Czy jak podłącze teraz jeden kanał poprzez XLR i jeden głośnik , to mogę coś uszkodzić ?

Oppo 105D i Matrix mini i amp 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przecież już ustaliliśmy wiele razy, że na podstawie pomiarów nie jesteśmy w stanie obiektywnie ocenić sprzętów

Nie, nie ustalilismy.
Pomiary sa objektywne.
Subjektywne sa odsluchy i opinie
W dniu 9.08.2024 o 16:46, Lech36 napisał:

"Mcintosze" nie są "fuj", ale na trafa w torze sygnałowym bym patrzył niechętnie i z dużą rezerwą. Accuphase też nie są "fuj", ale pomiarowe porównanie któregoś z Accuphase z dobrą klasą D z zasilaczem impulsowym wykonane na ASR nie dało Accuphase zbyt wiele do powiedzenia w domenie techniki, też bym uważał, ale legenda zbudowana marketingiem przez firmę wokół swoich wyrobów ustawiła westchnienia hobbystów na odpowiednim poziomie, no i to perfekcyjne wykonanie zarówno zewnętrzne jak i wewnętrzne też robi wrażenie. Bardzo dobre wzmacniacze za mało rozsądne pieniądze, oczywiście to tylko moje zdanie, oparte o testy i opisy zewnętrzne.

Na ASR.

A teraz weźmy grupę 10 albo 20 osób i 19 wskażą jednak że te wzmacniacze czy końcówki grające w klasie AB brzmią lepiej ślepym słuchu. 

Wyniki badania laboratoryjnego pomiarów nie idą w parze z oczekiwaniami słuchaczy. 

Nie zawsze, nie w większości.

W dniu 9.08.2024 o 21:37, Chmarski napisał:

Porównywałem u siebie moją klasę D ze wzmacniaczami w klasie AB. Nadal nie wiem co powinienem usłyszeć, żeby wiedzieć, że to klasa D.

W czasie odsłuchu kolumn w @Q21 organizujący ten odsłuch byli bardzo zaskoczeni gdy się dowiedzieli, że to klasa D i powiedzieli, że absolutnie tego nie słychać. Odsluch na Jasperach 25mkII i Qualio IQ.

Jaki wzmak?

W dniu 9.08.2024 o 21:40, Chmarski napisał:

Synthesis Roma 54DC+

Racja. No on nie gra jak typowa klasa D. Dobry przykład.

A teraz wezmy grupe 10 albo 20 osob i 19 wskaza jednak ze te koncowki grajace w klasie AB brzmia lepiej slepym sluchu

Na jakiej podstawie wyjezdzasz z takimi wypowiedziami?
Skad bierzesz te 19 osob? Gdzie jest ten „slepy sluch“?

Tylko dlatego, ze sam jestes tak zawziety i zaslepiony, transponujesz swoja opinie na innych i insynuujesz ze inni tez tak mysla i tak by to ocenili.

To jest bez sensu (by nie uzyc innych bardziej dosadnych okreslen, za ktore regularnie zbieram punkty „uznania“

PS.

Ja tez moge sobie wyssac z palca i napisac

A teraz wezmy grupe 10 albo 20 osob i 19 wskaza jednak ze te koncowki grajace w klasie D brzmia lepiej slepym sluchu

I co teraz?

Co jest bardziej wierzytelne. Twoja teza? Bo jest twoja?
2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

A teraz weźmy grupę 10 albo 20 osób i 19 wskażą jednak że te wzmacniacze czy końcówki grające w klasie AB brzmią lepiej ślepym słuchu. 

Link poproszę.

nagrywamy.com

33 minuty temu, xajas napisał:

To jest bez sensu (by nie uzyc innych bardziej dosadnych okreslen, za ktore regularnie zbieram punkty „uznania“

Ukryta Zawartość

Ile osób tyle opinii i tak ma być - każdy wybiera według swojego uznania dlatego testy na papierze są bez sensu przy realnym wyborze audio. Tak samo typowo pomiary i wskazywanie lepszych urządzeń bo tak wskazują pomiary. Wszystkie opinie są mocno subiektywne. 

Pomiarowo mój Unison jest gorszy od mojego poprzedniego Nada 😏

Ale Ty się ostatnio ostry zrobiłeś na tym forum 😁 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez micmus
3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Chłe, chłe 😄 To dopiero musiałaby być elita...

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Zależy w jakiej akustyce, z jakimi kolumnami grają, jaką muzykę i jak duże ubytki słuchu ma grupa badanych. 😁

.

3 minuty temu, J4Z napisał:

Zależy w jakiej akustyce, z jakimi kolumnami grają, jaką muzykę i jak duże ubytki słuchu ma grupa badanych. 😁

Mojemu Tacie (70+) najbardziej odpowiada dźwięk Bowers 600 + Hegel a to tnie uszy aż krew leci 🤣 Chcecie go do tych ślepych odsłuchów ? 

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

"Brzmią lepiej" to określenie subiektywne, jeżeli na podstawie takiej subiektywnej klasyfikacji (porównanie ślepe) dojdą do w/w wniosku i będzie to wniosek powtarzalny to trzeba kupować klasę AB i cieszyć się odtwarzaniem na niej muzyki. Dotychczasowe testy ślepe chyba nie wskazywały zawsze na wyższość klasy AB czy nawet A nad klasą D, ale na pewno zależy to od rzetelności technicznej porównania. 

• Moderatorzy

Każde urządzenie można zestawić w systemie tak by grało dobrze albo słabo. Każde ma swoje cechy brzmieniowe które albo wpiszą się poprawnie w systemie albo nie. Wskazanie jednoznaczne, które technologie brzmieniowo są lepsze od innych jest niemożliwe. Można dyskutować o konkretnych urządzeniach w konkretnych konfiguracjach.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Ale Ty się ostatnio ostry zrobiłeś na tym forum  

Bardzo.

Im dluzej przygladam sie wypowiedziom typu:

- wole subwoofery zamkniete, wiec jest oczywiste ze otwarte sa do du..szy
- wole tranzystory, wiec jest oczywiste ze lampy sa do du..szy
- wole cyfre od analogu, wiec jest oczywiste ze analog jest do du..szy
- wole..

tym bardziej alergicznie na takie „objektywne“ wypowiedzi reaguje emoji6]
5 godzin temu, xajas napisał:

Na jakiej podstawie wyjezdzasz z takimi wypowiedziami?
Skad bierzesz te 19 osob? Gdzie jest ten „slepy sluch

Na podstawie doświadczeń klientów.

5 godzin temu, xajas napisał:

co teraz?

Co jest bardziej wierzytelne. Twoja teza? Bo jest twoja?

Co teraz? Zróbmy taki test. Ogarnijmy spotkanie. Zbierzmy osobę i zróbmy ślepy test.

5 godzin temu, przemak napisał:

Link poproszę.

Link że tak nie jest?

Takie przepychanki.

4 godziny temu, ProjectPi napisał:

Chłe, chłe 😄 To dopiero musiałaby być elita...

Ciebie nie zaprosimy. Nic nie wniesiesz swoją osobą. Przykro mi.

4 godziny temu, Lech36 napisał:

"Brzmią lepiej" to określenie subiektywne, jeżeli na podstawie takiej subiektywnej klasyfikacji (porównanie ślepe) dojdą do w/w wniosku i będzie to wniosek powtarzalny to trzeba kupować klasę AB i cieszyć się odtwarzaniem na niej muzyki. Dotychczasowe testy ślepe chyba nie wskazywały zawsze na wyższość klasy AB czy nawet A nad klasą D, ale na pewno zależy to od rzetelności technicznej porównania. 

W audio o odczucia subiektywne chodzi. Zgadzam się 

4 godziny temu, xajas napisał:

Bardzo.

Im dluzej przygladam sie wypowiedziom typu:

- wole subwoofery zamkniete, wiec jest oczywiste ze otwarte sa do du..szy
- wole tranzystory, wiec jest oczywiste ze lampy sa do du..szy
- wole cyfre od analogu, wiec jest oczywiste ze analog jest do du..szy
- wole..

tym bardziej alergicznie na takie „objektywne“ wypowiedzi reaguje emoji6]

Wyluzuj. Takie wypowiedzi zawsze były i zawsze będą .

Chill 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi