Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki dac do budżetowej lampy?

tomek1976

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam Yaqina MC10L (po wymianie lamp i kondów sygnałowych), do tego Studio 16 Hertz Mimo IIIs. Dotychczas, jako źródła robiły u mnie gramiak Thorensa i DCD 685 (po lampizacji). Teraz chciałbym dodatkowo wspomóc się dackiem, połączonym po usb z komputerem. Jaki dac (jak najbardziej używany wchodzi w grę) będzie adekwatny do mojego systemu? Nie ukrywam, że jestem zwolennikiem ciepłego brzmienia i dobrej stereofonii. Chciałbym uniknąć "technicznego" brzmienia. Jaki dac wpasuje się w mój tor? Budżet - powiedzmy, że około 1000-1500zł. Z góry dziękuję za pomocne opinie.

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - S.Lem

https://www.audiostereo.pl/topic/132217-jaki-dac-do-bud%C5%BCetowej-lampy/

Musical Fidelity V-Dac II lub V90-Dac.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Home: Naim 112x + 150x + SMSL M8 (Tomanek) - Chord Cobra + Focal Aria 926 - Jantzen 13AWG 5N aka Supra; LG 65SJ800V + Xbox One;

Office: Musical Fidelity V-DAC II - Chord Crimson + Musical Fidelity V-CAN II + Grado SR80e

Dzień dobry.

Spójrz na bardzo dobry przetwornik Musical Fidelity V90-DAC (http://www.q21.pl/musical-fidelity-v90-dac-outlet-poekspozycyjny-dostawa-gratis.html). Myśle źe brzmieniowo będzie to naprawdę dobra opcja. Ewentualnie spójrz jeszcze na Audiolab Q-DAC (http://www.q21.pl/audiolab-q-dac.html).

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Budżet nie jest ustawiony "na sztywno", dopuszczam jakieś delikatne zwiększenie środków finansowych. Z tym, że chciałbym uniknąć sytuacji, aby "wąskim gardłem" dla daca okazały się moje kolumny i wzmak :) Po prostu, poszukuję daca skrojonego na miarę, nie musi obsługiwać dsd, ma tylko fajnie brzmieć :)

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - S.Lem

Qdac to dać grający właśnie technicznie :/

Z tańszych musical fidelity vdac około 400 zł.

Nieco drożej a wciąż na tobie poniżej twojego budżetu to rdac od arcama. To eciaz bardzo melodyjne dac którego ciężko pobić w swojej cenie. wykorzystując maksymalnie budżet można trafić na coś lepszego z tym że trzeba poczekać.

wykorzystując maksymalnie budżet można trafić na coś lepszego z tym że trzeba poczekać.

Na jakie używane pozycje warto zwrócić uwagę?

Chciałbym także posłuchać muzyki z daca na słuchawkach, w parze ze wzmacniaczem LC - ale priorytetem pozostaje współpraca z komputerem.

Na jakie używane pozycje warto zwrócić uwagę?

Chciałbym także posłuchać muzyki z daca na słuchawkach, w parze ze wzmacniaczem LC - ale priorytetem pozostaje współpraca z komputerem.

Ja bym zwrócił uwagę na iFI DAC. Również szukam wzmacniacza słuchawkowego i DAC do systemu, a do tego aby był mobilny i jak nic pada na iFI, choć ja chyba skuszę się na micro DSD BL. Widziałem na alle ciekawe oferty.

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

Jeżeli chcesz przez zakup DACa co najmniej dorównać brzmieniu Denona DCD685 po lampizacji, to jest problem, bo w zakładanym przez Ciebie budżecie tak grających DACów z USB po prostu nie ma, nawet z drugiej ręki.

Osobiście radziłbym poszukać chińskiego Lite DAC50 lub DAC60. Są to DACki lampowe. Prawdziwie lampowe, mają czysto lampowe analogówki bez opampów. Już w stanie fabrycznym grają przyzwoicie, w stylu Twojego zlampizowanego Denona. Jedyny minus, to że nie mają wejścia USB. Ale z tym można sobie poradzić dokupując albo zewnętrzny konwerter USB -> SPDIF bądź wmontowując taki moduł do DACa.

Budżet przekroczysz, ale w niewielkim stopniu, za to z dźwięku będziesz zadowolony. Wiem co piszę bo miałem to w domu.

W dodatku jest niebrzydkie i bardzo solidnie wykonane. Fota z netu:

litedac60.2.jpg

Zapomniałbym. Jest jeszcze Lite DAC 72, wygląda identycznie, jest również lampowy jak DAC50 i DAC60, i jest oparty na Burr-Brownach PCM1702, tak samo jak Twój zlampizowany CD Denon.

Jeżeli chcesz przez zakup DACa co najmniej dorównać brzmieniu Denona DCD685 po lampizacji, to jest problem, bo w zakładanym przez Ciebie budżecie tak grających DACów z USB po prostu nie ma, nawet z drugiej ręki.

Osobiście radziłbym poszukać chińskiego Lite DAC50 lub DAC60. Są to DACki lampowe. Prawdziwie lampowe, mają czysto lampowe analogówki bez opampów. Już w stanie fabrycznym grają przyzwoicie, w stylu Twojego zlampizowanego Denona. Jedyny minus, to że nie mają wejścia USB. Ale z tym można sobie poradzić dokupując albo zewnętrzny konwerter USB -> SPDIF bądź wmontowując taki moduł do DACa.

Budżet przekroczysz, ale w niewielkim stopniu, za to z dźwięku będziesz zadowolony. Wiem co piszę bo miałem to w domu.

W dodatku jest niebrzydkie i bardzo solidnie wykonane. Fota z netu:

litedac60.2.jpgZapomniałbym. Jest jeszcze Lite DAC 72, wygląda identycznie, jest również lampowy jak DAC50 i DAC60, i jest oparty na Burr-Brownach PCM1702, tak samo jak Twój zlampizowany CD Denon.

Tylko praktycznie nie do kupienia.

No chyba że jestem w błędzie

Gość aqs

(Konto usunięte)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No i właśnie o to chodzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A co powiecie na temat Hegla HD11?

HD10 !

Był gładszy w swoim przekazie. Do dziś uważam, że to świetny DAC. Manualny przełącznik źrôdła w przciwieństwie do HD11.

Osiągalny do 1500złotych.

Ja mam teraz CDP2 Hegla który gra w bardzo zbliżonej sygnaturze do HD10 lub raczej na odwrôt :-) i miód na uszy.

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

HD10 !

Był gładszy w swoim przekazie. Do dziś uważam, że to świetny DAC. Manualny przełącznik źrôdła w przciwieństwie do HD11.

Gdzieś wyczytałem, że HD 10 i HD 11 grają trochę krzykliwie...

Czyli mam już pierwszego typa. W sumie, koszt nie jest jakiś wygórowany, więc można sprawdzić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.