Skocz do zawartości
IGNORED

Przesiadka ze słuchawek na stereo

Stephen_Strange

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Chciałbym prosić o pomoc przy wyborze zestawu stereo do mojego pokoju, który mierzy 16m2. Źródłem będzie gramofon, dlatego szukam wzmacniacza/amplitunera i kolumn, chyba podłogowych.

Głośniki będą stały na krótszej ścianie, więc odległość ode mnie do głośników będzie dość spora, jakieś 4-4,5 metr, one będą rozstawione na szerokość ok. 2 metrów.

Słucham muzyki rozrywkowej - dużo hip-hopu, popu w stylu Julii Marcell czy The Dumplings, czasem jazzu. Lubię bezpośrednie, dynamiczne granie z mocną podstawą basową i wyraźnymi wokalami.

Na powyższy cel mam około 3500 zł. Kolumny chciałbym nowe, wzmacniacz może być używany.

Znalazłem podobny temat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i wśród polecanych padały

• Klipsch RF-26f
  • Monitor Audio Bx5
  • Dynavoice DF-5
  • Kef C7

Coś jeszcze brać pod uwagę? Jaki wzmacniacz do nich? Może być używka, choć nie ukrywam, że wolałbym nówkę. ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - mój tata ma te kolumny. Jak dla mnie grają znakomicie :) Oczywiście z dobrym wzmacniaczem. Nie trzeba ich mocno kręcić, żeby dawały dobre brzmienie.

Ukryta Zawartość

Witaj!

Od siebie polecę Melodika bl40 lub właśnie Sapphire 25 (można dużo taniej jak coś to priv). Ale jakbyś nie bał się używek to do 2500 można dostać Paradigm 9v7.

Ze wzmacniaczy natomiast Nad c326bee.

Pozdro!

Myślę że nie. Mój brat ma melodiki w podobnym pomieszczeniu i stoją na dłuższej ścianie. Co prawda na początku był problem z basem ale już jest ok. Paradigmy porównywałem bezpośrednio z klipsch rp260 i dla mnie grały one lepiej (nie tak ostro).

Super by było gdybyś miał możliwość wypożyczenia do domu. Mój brat w taki sposób stał się posiadaczem melodiki.

Witaj,

Wstępnie polecał bym w tym budżecie Melodike BL40MKII z Yamaha AS 501 lub Pioneer A30

Lub Indiana Line Tesi 560 z Magnatem MA600

Całkiem przyzwoicie może wypaść także Heco Music Style 500. Tu elektronika dowolna. Może być tańszy Pioneer A30. Te kolumny dość dobrze reagują na elektronikę.

W Razie pytań lub wycen zapraszam

• 2 tygodnie później...

W wyniku sporych zmian w życiu osobistych jestem zmuszony obciąć budżet o 1000 zł - zostaje mi 2500 zł. :/

Okazuje się, że nawet za tyle da się dobrać fajnie grający sprzęt do muzyki, której słucham. W jednym ze sklepów zaproponowali mi Polk Audio T50 i Onkyo A-9010.

Czy w tej cenie znajdę coś lepszego?

Z tego co patrzyłem, w zasięgu moich finansów są jeszcze Pylon Opal 20, Tannoy Eclipse 2 czy STX Electrino 150, uwzględniają ok. 1000 zł na wzmacniacz (poza Onkyo widziałem, że często poleca się Pioneera A30 wśród tych budżetowych).

Trochę kiepskie takie ustawienie kolumn (rozstaw 2m odległość od kolumn 4-4,5m), pomyśl może da się jakoś inaczej je ustawić.

Kolumny również kupiłbym używane, mniejsze ryzyko niż używany wzmacniacz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

U mnie rozstawienie jest 1,7 m i odległość 4,5 m ( tramwaj ;-))

a polecę Ci Pioneer'a A 30 i do niego monitory Magnata Quantum 673.

Budżet się powinien spokojnie domknąć

Mam ok 14 m2 i woofer 20 - basu jest aż za dużo, za to dobrej jakości, czego nie mogłem

zupełnie uzyskać przy innym ustawieniu kolumn.

Ale jak zawsze polecam odsłuch - szczególnie kolumn, bo to jest 70 % dźwięku zestawu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Pioneer a30 to lepszy wybór od tego onkyo zdecydowanie.

Jak masz miejsce to model t50 jest całkiem udany jak na naprawdę niską kwotę. W przeciwnym razie model 673.

W przypadku obu konfiguracji napisz do nas o cene.

Pozdrawiam

W wyniku sporych zmian w życiu osobistych jestem zmuszony obciąć budżet o 1000 zł - zostaje mi 2500 zł. :/

Okazuje się, że nawet za tyle da się dobrać fajnie grający sprzęt do muzyki, której słucham. W jednym ze sklepów zaproponowali mi Polk Audio T50 i Onkyo A-9010.

Czy w tej cenie znajdę coś lepszego?

Z tego co patrzyłem, w zasięgu moich finansów są jeszcze Pylon Opal 20, Tannoy Eclipse 2 czy STX Electrino 150, uwzględniają ok. 1000 zł na wzmacniacz (poza Onkyo widziałem, że często poleca się Pioneera A30 wśród tych budżetowych).

Mądry wybór z tymi Polkami - kilka osób z forum testowało je i same zachwyty

http://www.audiostereo.pl/polk-audio_t50_kolumny-podlogowe-295-5735-1.html

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Ja mam za kolumnami ok. 70cm przy tylnym BR i żadnych problemów.

Z boku w zależności od gładkości ścian proponuję jednak ok. 60 cm.

Tych Polków może też należałoby posłuchać, ale tylko w swoim wnętrzu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Podłogówki do 16m2 mogą się nie sprawdzić.

Bardziej martwił bym się o słuchanie z aż 4 metrów w takim pokoju. Głownie będą problemy z akustyką i zawartością dźwięków odbitych od ścian/sufitu/podłogi wzgl. dźwięku bezpośredniego z głośników.

Ja mam za kolumnami ok. 70cm przy tylnym BR i żadnych problemów.

Jeśli mnie pamięć nie myli Genelec nawet dopuszcza 5 cm od tylnej ściany, przy tylnym BR - informacje są w ich materiałach, w plikach PDF na oficjalnej stronie, więc można sobie poczytać.

U mnie rozstawienie jest 1,7 m i odległość 4,5 m ( tramwaj ;-))

Przestrzeń przy takich proporcjach jest fachowo określając "niefajna" ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.