Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz sieciowy zamiast PC audio

bumbum

Rekomendowane odpowiedzi

Do tej pory słuchem muzy na openelec i DAC m8 smsl . Jakość rewelacja, niestety posiadało to pewne wady. Głośne działanie, słabe sterowanie, trzeba było albo włączyć TV albo korzystać ze smartphona, co w pewnym stopniu jest uciążliwe dla wszystkich domowników. Do tego jakoś słabo działały serwisy Tidal i Spotify. Zmieniłem na Android Box i tutaj poprawa w sterowaniu, cicho chodzi, spotify i Tidal rewelacja. Niestety jakość dźwięku gorsza. Zastanawiałem się nad maliną, ale tu znów sterowanie, każdy z systemów ma jakieś mankamenty. Daphile ponoć jest ok, ale nie wiem czy można sterować z klawiatury i TV. Zresztą terminale HP nie podłącze bez hdmi do TV. Na koniec dodam że wszytko to wygląda też nieciekawie, chodzi mi wizualnie w salonie . Wiem że kupno odtwarzacza sieciowego wyjdzie znacznie drożej, się po pierwsze wygoda którą cenię, takie odtwarzacze mają swój wyświetlacz i pilota. Nie trzeba włączać TV a domownicy czy też goście nie muszą brać do ręki mojego smartphona by przełączyć muzykę. Jaki streamer do 2000 PLN Max będzie dobrym wyborem pod zewnętrzny DAC? Musi czytać wszelakie pliki flac,ape, wav itp. przez USB. Posiadać gappless, spotify Connect Tidal. Czytelny wyświetlacz.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

https://www.audiostereo.pl/topic/132298-odtwarzacz-sieciowy-zamiast-pc-audio/

No tak, ale Android Box nie puszcza plików powyżej 44khz. Sprawdzałem na Kodi i na Power Amp. Pliki 96khz i 192 khz puszcza jako 44 khz a mam dużo takich albumów. Próbowałem po spdif i po USB. Te same albumy z laptopa i z openelec bez problemu grały i DAC pokazywał 192 khz i 96 khz

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

No tak, ale Android Box nie puszcza plików powyżej 44khz. Sprawdzałem na Kodi i na Power Amp. Pliki 96khz i 192 khz puszcza jako 44 khz a mam dużo takich albumów. Próbowałem po spdif i po USB. Te same albumy z laptopa i z openelec bez problemu grały i DAC pokazywał 192 khz i 96 khz

Dlatego właśnie USB Audio Player Pro używa własnego sterownika pomijając ustawienia Androida, zapewnia dzięki temu strumień bit perfect. Wejdź na ich stronę.

• Moderatorzy

Zastanawiałem się nad maliną, ale tu znów sterowanie, każdy z systemów ma jakieś mankamenty

O jakie mankamenty chodzi? Ja mam malinke z hifiberry digi +, działa rewelacyjnie.

Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Także proponuję urządzenie Yamaha WXC-50 (http://www.q21.pl/yamaha-wxc-50.html). Ogromną zaletą jest system MusicCast, który daje ogromne możliwości rozbudowy i komfortową obsługę.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Hmm, to może foobar na androida ma też to samo? A jest darmowy

onkyo ns-6170 albo tanszy brat ns-6130

uzywam od pierwszego dnia jak wszedl na rynek i chwale sobie bardzo

tidal super wersja hifi oczywiscie, jakosc 44,1/16

do tego NAS synology z 2ma dyskami (jeden ssd a 2gi duzy dysk normalny - zeby system chodzil szybko i bezglosnie)

dla wszstkich domownikow jest tablet do sterowania - za 500zl kupilem lenowo yoga uzywany

zakupilem w salonie Q21 wysylkowo, pewnie moga sie wypowiedziec na ten temat.

jak kupowalem to nikt nic jeszcze nie wiedzial jak to dziala bo to byla nowosc.

ps.

ta yamaha tez wyglada spoko ;)

Malina wyglada nie fajnie? :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Foobar na androida niestety nie jest bit perfect

Ale ponoć Hiby Music ma

Ukryta Zawartość

zaraz będę próbował

WoW!!!! Wielkie serdeczne dzięki Mikha'el, nareszcie moim oczom na DACu pojawił się 96khz. Hiby Music jest darmowy i posiada bit perfect. Ale tego co Ty podałeś tez zobacze , moze będzie lepsza obsługa bo Hiby ma tylko orientację pionową, więc nie ładnie wygląda.

Ukryta Zawartość

Ale ponoć Hiby Music ma

Ukryta Zawartość

zaraz będę próbował

WoW!!!! Wielkie serdeczne dzięki Mikha'el, nareszcie moim oczom na DACu pojawił się 96khz. Hiby Music jest darmowy i posiada bit perfect. Ale tego co Ty podałeś tez zobacze , moze będzie lepsza obsługa bo Hiby ma tylko orientację pionową, więc nie ładnie wygląda.

Proszę bardzo ale spróbuj jeszcze USB Audio Player Pro, zainstaluj na próbę trial podejrzewam, że bardziej ci się spodoba i można nim sterować przez bubbleupnp.

Ukryta Zawartość

Proszę bardzo ale spróbuj jeszcze USB Audio Player Pro, zainstaluj na próbę trial podejrzewam, że bardziej ci się spodoba i można nim sterować przez bubbleupnp.

Tak, własnie zakupiłem go i będę testował. Hiby Music co prawda gra wszystkie 24 bit ale nie gra 16 bitówych, a nie uśmiecha mi się przełączac non stop odtwarzacze. USB audio player ma dużo ustawień i kurde narazie nie mogę się połapac. Nie wiem tez co to te bubbleupnp. Jeszcze nie słuchałem go bo dość długo skanuje moją bibliotekę, więc za jakiś czas dam znać co i jak.

No skanuje juz ponad pół godziny, ale w między czasie znalazłem tez aplikację Onkyo HF Player którą chce potestować.

P.S. Wszystko fajnie ładnie z tym USB audio player, tylko za każdym razem jak włączam urządzenie to automatycznie się uruchamia USB audio player i wyswietla informację czy zezwolić na dostęp do USB. Trochę irytujące. Włączam urządzenie , chce obejrzec film a tu mi się włącza odtwarzacz. Nie mozna tego wyłączyć, aby ręcznie włączac player?

Niestety nie pamiętam już tych ustawień w USBAPP, testowałem go już dosyć dawno temu. Inna opcja to zainstalować USBAPP na tablecie i sterować nim zdalnie z telefonu za pomocą np. bubbleupnp

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To bardzo źle sprawdzałeś bo program np USB Audio pro natywne dsd wypuszcza po usb

Ja osobiście używam i steruje z Bubble upnp

Urządzenie Himedia Q10 pro i po USB gra lepiej jak każdy pc który używałem do tej pory

OK, rozwiązałem problem. Po prostu nie mogę włączac DAC-a przed android boxem. Jakwłacze DAC to wtedy automatycznie pyta się czy właczyc player. Jeszcze raz dzięki. Aplikacja USB audio player zostaje u mnie. 29pln to niewiele w porównaniu z kupnem streamera czy innego ustrojstwa.

• 1 rok później...

Inna opcja to zainstalować USBAPP na tablecie i sterować nim zdalnie z telefonu za pomocą np. bubbleupnp

Mam właśnie tak rozwiazany system w sypialni. Stary tablet z andkiem 4.3 z UsbAPP poprzez OTG połączony z DAC usb i zazwyczaj strumieniuje Tidala. Chciałbym mieć możliwość sterowania Tidalem ze smartfona. Bubbleupnp nie widzi Tidala jako local renderer (włączona opcja UPnP/DLNA server ) oba urządzenia są w jednej sieci. Jak to skonfigurować ? Chyba jestem już za stary żeby sam to pojąć, a bez sterowania jakoś niewygodnie. Proszę o pomoc.

Potestowałem u siebie taki układ i działa sterowanie za pomocą BubbleUPnp zainstalowanym na smartfonie Tidalem odtwarzanym przez USB Audio Player na tablecie.

W obu aplikacjach jestem zalogowany jako użytkownik konta hi-fi.

Włączam USB Audio Player na tablecie i włączam opcję "Start UPnP renderer".

Teraz uruchamiam BubbleUPnP na smartfonie. W opcjach RENDERERS wybieram "UAPP Renderer".

Następnie w opcjach LIBRARY wybieram "Local and Cloud" a dalej "Cloud" i "TIDAL".

Teraz wybieram album do słuchania, zaznaczam "play" i gra muzyka na tablecie.

Potestowałem ... i gra muzyka na tablecie.

Dziękuje Ci bardzo za szybką odpowiedź. Od dzisiaj i u mnie gra, dzięki temu iż wiedziałem w końcu jak ma to być ustawione znalazłem przyczynę braku renderowania. Próbowałem na kilku tabletach, dwóch smartfonach, apki odinstalowałem i ponownie instalowałem, czyściłem pamięci i doopa. Otóż router dostarczony przez firmę internetową zapewne został "odpowiednio" skonfigurowany i zabezpieczony, dzisiaj olśniło mnie i podłączyłem po prostu mój stary router, zalogowałem do niego tablety, smartfona i działa bez problemu po kilku sekundach od odpalenia aplikacji. Co dziwnego bubbleupnp świetnie współpracował z odtwarzaczem sieciowym w salonie na poprzednim routerze i to mnie wprowadzało w błąd. Jeszcze raz dziękuję bo traciłbym nerwy i czas jeszcze długo bez Twojej podpowiedzi.

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.