Skocz do zawartości
IGNORED

Bezprzewodowy surround

Krzaku666

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie ;)

Natknąłem się na takie urządzenie ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

do tej pory nie było łatwo czegoś takigo znaleźć, a jak wiadomo wielu ludzi szuka takich rozwiązań :)

Pytanie czy ktoś może to testował i coś może powiedzieć ?

O tej marce dowiedziałem się od jednego klienta który kupił podobny adapter do suba i był bardzo zadowolony.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/132411-bezprzewodowy-surround/

Wszytko fajnie, ale pomyśl co w tym przypadku decyduje o jakości dźwięku (?)

Amplituner, czy to coś..

Dla mało wybrednych będzie zapewne jak znalazł.

Ile taki odbiornik może mieć mocy? Jakiej jakości są w nim komponenty? Jaka jest częstotliwość próbkowania? Jak zasilisz odbiornik - kable i tak przecież trzeba do niego doprowadzić/wyprowadzić (zasilanie + głośnikowe do kolumny).

Ja bym za te pieniądze wynajął "fachowca" aby mi podkuł ścianę i doprowadził kable głośnikowe tam gdzie chcę. Myślę oczywiście o sytuacji, kiedy miałbym dwie lewe ręce i brak chęci.

Znalazłem dane techniczne...

Interesujące jest to : Overall audio letency : 1.2ms (będzie niezły efekt :) chyba, ze skorygujesz czasy na przodach)

15W na kanał.

No i odpowiedź na moje pytanie - próbkowanie jakości marnej mp3.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...dla tych z głębszą kieszenią i nie lubiących kabli.... :) ;)... ale tutaj bezprzewodowa (chyba) jakość jest na najwyższym poziomie... :)

Ukryta Zawartość

..inna sprawa... skoro "Video FHD" można z powodzeniem puszczać po wifi i obraz wygląda na 120 calach naprawdę ok to z dźwiękiem nie powinno być problemu... w końcu Video to więcej danych niż Audio...

....montowałem (grzecznościowo) epsona tw-6700 ( ekran 120" ) i "bezprzewodowy obraz" niczym nie odbiegał od kabla...

Ukryta Zawartość

..

..inna sprawa... skoro "Video FHD" można z powodzeniem puszczać po wifi i obraz wygląda na 120 calach naprawdę ok to z dźwiękiem nie powinno być problemu... w końcu Video to więcej danych niż Audio...

....montowałem (grzecznościowo) epsona tw-6700 ( ekran 120" ) i "bezprzewodowy obraz" niczym nie odbiegał od kabla...

I tak i nie. W video puszczasz sygnał cyfrowy (cyfrowy wysyłasz, cyfrowy odbierasz, a dekodowanie odbywa się w urządzeniu docelowym). Tutaj nie dość, ze w pierwszej fazie dajesz do cud pudełka sygnał już po analogu...następnie zakładam, ze jest to konwertowane do cyfry (częstotliwość 128kb/s) po to, aby przesłać sygnał do odbiornika, w odbiorniku jest znowu konwertowane do analogu, wzmacniane i przesyłane do kolumn.

Wątpię, aby w tym czymś były przetworniki Burr Brown'a. Wątpię, aby wzmacniacz był dobrej jakości.

Jakość będzie mizerna.

Tak jak napisałem - dla niewybrednego wystarczy.

Ale to chyba oczywiste że to nie jest rozwiazanie mające zagwarantować najlepszą jakość :D To jest opcja w przypadku gdy zastosowanie kabla stonowi problem. Wtedy lepszy taki kompromis niż brak głośników, poza tym to tylko głośniki efektowe :D A z opóźnieniami sobie kalibracja poradzi:>

Tyle lat siedzę w HD TV i AUDIO HD i jeszcze żadne systemy bezprzewodowe nie mają sukcesu.

Sprawa prosta: od zawsze pozostaje kabel ...

Owszem; w niby 5.1 wysył do odbiorników dookólnych via system radiowy,

Powstaje pytanie: jak pozyskać energię dla wzbudzenia ruchu membran dla przetworników = głośników = membran ?

Nikt nie rozwiązał wiecznego problemu: energia via powietrze.

Dokładnie. Nie bo to kupujesz ampli wyższej półki niż x520 żeby był zasilany takim urządzeniem. W lepszych systemach to nie przejdzie. A w drogich ten system klipscha całkowicie bezprzewodowy spełnia się rewelacyjnie.

I tak i nie. W video puszczasz sygnał cyfrowy (cyfrowy wysyłasz, cyfrowy odbierasz, a dekodowanie odbywa się w urządzeniu docelowym). Tutaj nie dość, ze w pierwszej fazie dajesz do cud pudełka sygnał już po analogu...następnie zakładam, ze jest to konwertowane do cyfry (częstotliwość 128kb/s) po to, aby przesłać sygnał do odbiornika, w odbiorniku jest znowu konwertowane do analogu, wzmacniane i przesyłane do kolumn.

Wątpię, aby w tym czymś były przetworniki Burr Brown'a. Wątpię, aby wzmacniacz był dobrej jakości.

Jakość będzie mizerna.

Tak jak napisałem - dla niewybrednego wystarczy.

Zgadzam się ze wszystkim, ale do jednego się przyczepię :)

W specyfikacji jest 128 krotny oversampling a nie częstotliwość próbkowania czy pasmo transmisji. Data rate w specyfikacji wskazuje na brak kompresji.

Ale jak chcesz jakiś prosty popularny sprzęt ale nie możesz puścić kabli przez cały pokój do "tyłów" to co wtedy ? : D

Czy wam wygadywanie po raz milardowy takich oczywistości sprawia przyjemność ? Każdy to wie !!!

Jedyny PRAWDZIWIE BEZPRZEWODOWY surround robi Philips. W soundbarze można odłączyć końcówki belki (trzymają się na magnesach) i postawić z tyłu. Mają w sobie akumulatory zasilające przez kilka godzin kanały tylne, wzm. cyfrowe, które aktywują się w momencie odłączenia a wyłączają po połączeniu, wchodząc w tryb pasywny i ładowania.

Ale jak chcesz jakiś prosty popularny sprzęt ale nie możesz puścić kabli przez cały pokój do "tyłów" to co wtedy ? : D

Czy wam wygadywanie po raz milardowy takich oczywistości sprawia przyjemność ? Każdy to wie !!!

A no to chyba że tak. :) Fakt tyle razu ten temat się przewija przez forum że staje się to już tak monotonne, że warto mieć gotowa zawartość w schowku do kopiuj wklej:)

A tak podsumowując ..na forum wszystko juź chyba bylo poruszane, a pytania są w kółko takie same. Jak podpiąć, jaki sprzęt w kwocie do, jaka farba, jaki ekran... idąc tym tokiem wszędzie moźna by wkleić linka i spawa załatwiona.

Nom są powielane tematy nie którzy chyba nie wiedzą po co jest funkcja "szukaj " na forum albo sa zbyt leniwi tym sposobem można się szybciej dowiedzieć niż czekać na odpowiedź albo podłączyć się pod temat a nie zakładać nowy z tym samym zapytaniem enty raz to samo

Może w końcu wyjdzie dobre rozwiązanie bezprzewodowe na sufitowy, do mojej konfiguracji Auro 3D, przydałby się jeszcze sufitowy _ tzw."głos boga" ale mam świeżo zrobiony sufit i kombinowanie z wpuszczeniem kabla trochę mnie odstrasza

Polk Audio miał kiedyś takie rozwiązania ale roztropnie się z nich wycofał. To już powinno coś mówić

FXLifestyle.jpg

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Takie rozwiązanie z powodzeniem działa w nowym systemie BOSE

To dla mnie zupełnie niezrozumiałe dlaczego jest tak mało takich rozwiązań. Swój system z bezprzewodowym tyłem wprowadza teraz DENON, jest też taka opcja w Sonosie.

Brakuje takich "dapterów" do zwykłego sprzętu, zupełnie nie czaje dlaczego urządzenie o którym tu napisałem ma nie działać ? Nikt z was nie miał go w rękach, innych podobnych też jakoś nie kojarze.

Czemu to taki trudny temat? Bo niemożliwy!

Nauka nie zna tak wydajnego akumulatora, żeby przez kilka godzin zasilać kolumnę tylną w wymagającym systemie (nie liczę popierdułek, jak opisany przeze mnie Philips), a jak doprowadzi się choćby zasilanie, bezprzewodowość diabli wezmą.

Podobnie nie można mówić o bezprzewodowości w systemach z opisywanym wcześniej "adapterem".

To TOTALNA BZDURA, bo co to za bezprzewodowość, gdy potrzeba więcej przewodów, jak w std systemie- dochodzi przecież zasilanie "adaptera".

Ale po pierwsze chodzi o podłączenie tylnich kolumn bez ciągniecia kabla od jednostki głównej , niech będzie że to rozwiązanie "półbezprzewodowe" ale problem akululatora odpada.

Po drugie nie mówimy tu o wymagających systemach.

Dobre głośniki mobilne potrafią grać spokojnie kilka godzin, nawet do 10ciu, czyli to jakieś np. 5 filmów.

Jak wspomniałem wchodzi teraz system Denona Heos AVR do którego jak rozumiem będą tyły z opcją baterii. Urządzenia te grają przyzwoicie, na potrzebe głośników surroundowych wystarczająco.

Jakoś wszyscy inni zrozumieli o jaką bezprzewodowość chodzi :)

Też to rozumiem, ale to tylko "bezprzewodowość marketingowa".

Ok, masz tylne głośniki z akku, co jakiś czas musisz je zdejmować ze ściany i ładować. Jak po jakimś czasie taka ściana w okolicy głośnika będzie wyglądała? Ile zachodu i czy to jest tego warte?

Poza tym, na dłużs,ą metę, przewodowa instalacja jest tańsza, mniej kłopotliwa, wyższej jakości i bardziej rozwojowa. W tym przypadku tradycja w każdym aspekcie miażdży "nowoczesność", która okazuje się bzdurą sfabrykowaną dla naciągnięcia gadżeciarzy.

Oczywiście że rozwiazanie bateryjne nie jest wygodne, ale możliwe i też już bez przesady z tą ścianą : D

Jak też wspominałem każdy wie że kabel jest najlepszy, ale nie zawsze się go da zrobić :v

Ale klienci nie chcą kabli, dlatego "nowoczesność" "tradycje" z rynku wypiera, kosztem niestety jakośći, a wcale nie musi tak być :v

Oczywiście, że nie musi- sam jestem przykładem ewolucji 2.0 > 5.1 > 2.1 a w planie 2.2. I żadnych fikcyjnych bezprzewodówek, jak już to stream a/v przez wi-wi i audio przez łącze bt (ale sporadycznie, syn z tego częściej korzysta).

Kino pogoniłem, zostawiwszy sobie subwoofer do stereo, do którego powróciłem bez żalu. Podliczyłem sobie, ile było kina w kinie i stwierd,iłem, że dla 95% muzyki nie będę szpecił salonu pudłami, których i tak zwykle nie używam.

A planowane 2.2 to 2 suby w formie cokołów pod podstawkowce, nisko cięte, by tylko poprawic podstawę basową- docelowo wyjdą z tego takie kolumny 3drożne z jedną drogą aktywną.

JUŻ nie mam kina, filmy oglądam w stereo (popatrz na oznaczenia dźwięku na płytach, dwukanałowych jest równie dużo, co 5.1)

a obecne brzmienie w 2.1 jest o niebo lepsze od poprzedniego (5.1).

Kino już przerabiałem i przyznam się, że mnie nie kręci. Nawet koncerty z płyt. Może dlatego, że obecny sprzęt (z drugiej ręki) na starcie był ponad 2x droższy od poprzedniego amplitunera kd?

Inną sprawą było uprzestrzennianie np ścieżek filmowych 2.1 do 5.1 w DPL II. To zupełna porażka.

Zauważ, że nie wypowiadałem się jednak na temat jakości systemów "bezprzewodowych", a jedynie nt idei bezprzewodowości, a właściwie jej braku w instalacjach z nieco poważniejszej półki (i wyżej). Nadal podtrzymuję swoje zdanie, że w normalnych instalacjach kd bezprzewodowość pozbawiona jest sensu i w obecnej chwili niemożliwa do realizacji, bo zawsze trzebaby zapewnić co najmniej zasilanie. (A poniżej wspomnianej półki jakościowej to zabawki niewarte zachodu).

Tylko z zasilaniem niebma problemu, w najgorszym wypadku kabel bedzie ci wisial do najblizszego gniazdka.

W dodatku jak wiekszosc salonow ma kanape prawie do samej sciany dosuniete to tego kabla zasilajacego "prawie" nie zobaczysz.

Sprawa sie komplikuje z kablem glosnikowym. Jak masz dywan, to schowasz pod dywanem. A jak masz panele albo gress to co wtedy? I jeszcze pokoj otwarty na jadalnie kuchnie? A z drugiej strony drzwi na taras/balkon? Dosc popularne projekty ostatnio.

W tym wypadku z kablami juz jest nielada problem. Trezba kombinowac, jak sie komus jeszcze uda w listwie podlogiwej upchac to git a jak ja dalem sobie zrobic listwy drewniane a dopiero potem wpadlem na pomysk zrobieniab kina? Dupa blada.dopiero

Tez zrezygnowalem z kina na rzecz stereo w solonie, bo glosniki sa u mnie "nie ustawne" kabli nie mam jak pociagnac.

Sufitowce, na upartego pociagnalby zasilanie z lampy + male korytko maskujace. A kabel glosnikowy z sufitu pociagnac?

Jak dla mnie suroundy bezprzewodowe maja racje bytu, no ale narazie tak czy siak bylby to produkt bardzo niszowy.

Sufitowce, na upartego pociagnalby zasilanie z lampy + male korytko maskujace. A kabel glosnikowy z sufitu pociagnac?

Działałyby tylko wtedy, gdy włączasz światło? Sufit podwieszany załatwia sprawę- ciągniesz jakie chcesz i ile chcesz kabli- pytanie tylko, czy taka instalacja ma sens z akustycznego punktu widzenia? Chyba nie, bo nie jest naturalny dźwięk dochodzący z sufitu.

Jak przewody nie mają być widoczne, jedynym słusznym rozwiązaniem jest ich ukrycie- czy to już na etapie budowy, czy przy okazji remontu pomieszczenia. Żadne bezprzewodówki nie są w stanie tego zastąpić. Dochodzący do głośników przewód zasilający zaprzecza idei bezprzewodowości, a cholera by mnie brała, gdybym musiał zdejmować głośniki ze ściany, czy podłączać do nich kable dla naładowania baterii. To totalna bzdura, choć za bzdurę absolutną uważam tylny odbiornik/wzmacniacz, z którego kable idą do kolumn i gniazda zasilającego.

Działałyby tylko wtedy, gdy włączasz światło?.

Ukryta Zawartość

Jeden kanal mostkujesz i zasilasz kolumny a drugi swiatlo :)

Oczywiscie jak ktos planuje remont, lub mysli audio w trakcie budowy domu to nie ma tematu.

Ukryta Zawartość

Jak ma "podwójny włącznik" to może wykorzystać jeden obwód np. troche wyobraźni się przydaje ;)

Piszesz piąty raz te same oczywistości o kablach, wszyscy to wiemy, naprawde :D

Jak masz gdzie schować kable "tyłowe" to w czym ten problem : D

Jak masz gdzie schować kable "tyłowe" to w czym ten problem : D

Zawsze można schować kable, wystarczy pomyśleć.

Jak ma "podwójny włącznik" to może wykorzystać jeden obwód np. troche wyobraźni się przydaje ;)

Po upowszechnieniu ściemnaczy taka instalacja straciła na popularności.

Piszesz piąty raz te same oczywistości o kablach, wszyscy to wiemy, naprawde :D

Bo powtarzacie marketingowe dyrdymały o bezprzewodowych głośnikach, tymczasem ten system to namiastka kd i nie ma sensu dla każdego, kto chce zrobić sobie instalację kd choć odrobinę przyzwoitszej jakości.

Tak, Krzaku, bo teraz mam lepiej- zarówno pod względem jakości dźwięku, jak i zagracenia pokoju i tak sporadycznie odzywającymi się kolumnami. Nawet miałem przez pewien czas naścienne, płaskie, z maskownicami, na które planowałem założyć tkaninę w kolorze ścian, ale po zastanowieniu doszedłem do wniosku, że nie warto.

Oczywiscie jak ktos planuje remont, lub mysli audio w trakcie budowy domu to nie ma tematu

Sądzę, że każdy, kto chce rozsądnie podejść do kd, pomyśli również o kablach- chyba, że lubi bałagan lub ma w dupie estetykę wnętrza.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.