Skocz do zawartości
IGNORED

HARMAN KARDON HD 970 jako DAC?

fido920

Rekomendowane odpowiedzi

Zauważyłem, że HARMAN KARDON HD 970 ma wejścia cyfrowe...Czy możliwe jest, żeby działał jako DAC, mam na myśli podłączenie dekodera Netii do niego...Chciałem jakiegoś cd, który posłużyłby później (jak uzbieram na lepszy DAC) jako transport...

Audio Physic Sitara25+WBA ThunderBird KT88EH+2x12AX7PSVane+2x12AX7GoldLion+Audioquest Type 2+, NuPrime DAC-9, Struss Analog Interconect rca-rca 1m

https://www.audiostereo.pl/topic/132546-harman-kardon-hd-970-jako-dac/

Posiadam w tej chwili Rega Brio-r i Audio Physic Yara, gram na razie z badziewnym źródłem, ale już w tej chwili chciałbym deko złagodzić wysokie tony, a zmiękczyć bas...Dodatkowo atutem jest właśnie DAC. HD 970 można wyrwać już za 4-5 stówek Jka na razie satysfakcjonowałby mnie na jakiś czas. Co sądzicie o takim połączeniu? Gdzieś wyczytałem, że laser lubi się zepsuć...? Ktoś potwierdza?

Audio Physic Sitara25+WBA ThunderBird KT88EH+2x12AX7PSVane+2x12AX7GoldLion+Audioquest Type 2+, NuPrime DAC-9, Struss Analog Interconect rca-rca 1m

Gość Juno

(Konto usunięte)

Nie potwierdzam tego, że lubi się laser psuć.

Jako DAC ten HD970 wcale nie zmiękcza wysokich tonów. Chyba jedynie w porównaniu z tanimi chińskimi, gdzie wszystko jest jasno i płasko. I znowu, nie zmiękcza basu.

Wiem, że Harmany mają taką opinię, że grają miękko, ale to dotyczy wzmacniaczy. Z jakiś powodów ludzie uznają, że ten DAC również.

Wiem, że Harmany mają taką opinię, że grają miękko, ale to dotyczy wzmacniaczy

Takie opinie znalazłem np tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I jeszcze na opiniach w niniejszym forum...

Ukryta Zawartość

Gość Juno

(Konto usunięte)

Cóż Ci mogę powiedzieć. Ja wypowiadam się wyłącznie z własnego doświadczenia. Nie odpowiadam za wpisy innych osób. Może takie było zamówienie działu PR Harmana, żeby tak pisać? Nie wiem.

Zajrzałem do linka:

"Odstępstw od neutralności można szukać, ale raczej w skali absolutnej. Należy ich szukać w górnej części pasma, gdzie słychać, że sięgnięto po pewien kompromis."

Nie widzę tu ocieplenia.

A jak się ma np do też polecanego DENON DCD 755? Oczywiście prócz tego że Denon nie może służyć jako Dac, porównując tylko dźwięk...

Jeżeli szukasz ocieplenia to Denon DCD 860 grał najlepiej ze wszystkiego co miałem. Gra rozdzielczo górą z dobrym napowietrzeniem ale bez metalicznosci i sybiliantów. Bas ma dużą masę i krawędzie. Nie gra okrągło ale poza konturami ma wypelnienie i mase. Ale to baaardzo stare CD rok 92. Za 100-120 jak jest w dobrej formie warto.

Musical fidelity lub arcam

-które konkretnie masz na myśli?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jeżeli szukasz ocieplenia to Denon DCD 860 grał najlepiej ze wszystkiego co miałem. Gra rozdzielczo górą z dobrym napowietrzeniem ale bez metalicznosci i sybiliantów. Bas ma dużą masę i krawędzie. Nie gra okrągło ale poza konturami ma wypelnienie i mase. Ale to baaardzo stare CD rok 92. Za 100-120 jak jest w dobrej formie warto.

Wiek nie ma znaczenia. Liczy się to, że to jest jeden z podstawowych modeli.

Nie taki podstawowy - miał 4 modele niżej i 5 wyżej.

Ukryta Zawartość

Beresforda 7210 powalił na łopatki ... dosłownie.

Ale sprzet musi pasowac brzmieniowo do wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Używam Harmana HD970 jako DAC od prawie dwóch lat i mogę powiedzieć że to bardzo fajny DAC. Jak najbardziej polecam. Posiada dwa wejścia cyfrowe, u mnie pod jedno podpięty jest telewizor (OPTICAL), pod drugie transmiter bluetooth Yamaha YBA-11 (COAXIAL). Szczególnie przy tym drugim świetnie się sprawuje - transmitowanie audio po bluetooth (koniecznie używając sprzętu wspierającego apt-x) i dalej na bardzo dobry DAC w Harman Kardon HD970 i mamy praktycznie jakość płyty CD bezprzewodowo.. z laptopa czy ze smartfona.

Po włączeniu odpowiedniego wejścia w odtwarzaczu wyświetla się nam nawet częstotliwość próbkowania jaka dociera do DAC - dzięki temu można się dowiedzieć że na przykład wszystko co wychodzi przez kabel optyczny z TV LG jest 48kHz, nawet jak odtwarzamy mp3 czy wave 44,1kHz :P

Jeśli chcesz używać Harmana HD970 jako DAC to polecam, musisz mieć tylko do niego oryginalny pilot - bez niego nie będziesz mógł się przełączać pomiędzy wejściami.

Co do odtwarzacza CD to nie polecam. Wymieniałem już laser dwukrotnie, i w każdym po kilku miesiącach użytkowania ma problemy z płytami. Jak już wczyta płytę to odtworzy, ale trzeba kilka razy wysuwać i wsuwać płytę żeby wczytał CD. Lasery są tanie , dostępne na allegro i w sklepach online. Z wymianą samemu też nie ma większego problemu jeśli choć trochę umiesz dłubać się w sprzęcie. Problemem jest niestety TRAGICZNA ich jakość. Niestety tak już jest jeśli producent odtwarzacza audio montuje napęd DVD do środka.. są one marnej jakości i prędzej czy później będą z nimi problemy. Nota bene takie same lasery są w o wiele droższych odtwarzaczach primare.

Dla mnie ten odtwarzacz był konstrukcyjną zagadką.

Przetwornik działał w nim w sposób niezgodny z zasadami.

W poniższym linku opisałem przedziwne zachowanie tego Harmana

Ukryta Zawartość

Wyrzuciłem go czas temu i już niemal zapomniałem, że takie urządzenie w ogóle istniało.

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.