Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo 8150 czy Sonos ZP90 zestaw stereo do 4500 zł

qnr4d

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

W tytule tematu zawarłem pytanie, które mnie nurtuje. Zainteresowany jestem kupnem sprzętu stereo. Dosyć mocno zdecydowany byłem na Onkyo 8150. Jednak od sprzedawców w Saturnie i Denonie, usłyszałem bardzo pochlebne opinie na temat Sonos zp90. Zastanawiam się czy nie lepiej kupić na rynku wtórnym ten odtwarzacz strumieniowy i podpiąć do niego jakiś zestaw stereo, wzmacniacz plus kolumny. Bardzo proszę o jakieś wskazówki jeśli ktoś miał do czynienia z jednym i drugim sprzętem. Dodam jeszcze że moim miejscem odsłuchowym jest salon z aneksem kuchennym około 25-28 m2. Słucham każdej muzyki z naciskiem na brzmienia rockowe i mocne brzmienia elektroniczne. Zależy mi również na podłączeniu telewizora ty po prostu umocnić sygnał dźwiękowy. Z góry dziękuję za jakiekolwiek zainteresowanie moim pytaniem.

Dzień dobry.

Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem w Twojej sytuacji będzie zakup klasycznego amplitunera sieciowego. Sonos ZP:90 to świetny odtwarzacz strefowy, bardzo bogato wyposażony w kwestii obsługi serwisów streamingowych, natomiast jest to bardziej opcja do nagłośnienia wielopomieszczeniowego. Zresztą do ZP:90 musisz jeszcze dokupić wzmacniacz najlepiej z wejściem cyfrowym. Dodatkowo ZP:90 nie daje możliwości wprowadzenia sygnału cyfrowego, jest tylko opcja analogowego wejścia RCA.

Spójrz proszę na dobre klasyczne rozwiązania - na pewno optymalnym rozwiązaniem będzie wybór dobrego amplitunera sieciowego bądź zestawu wzmacniacz z odtwarzaczem sieciowym. Spójrz na zestaw Denon PMA-720AE + DNP-730AE (http://www.q21.pl/denon-pma-720ae-dnp-730ae.html), który zaoferuje Ci bardzo dobry dźwięk i praktycznie pełną funkcjonalność sieciową. Jako alternatywa spójrz na amplituner Onkyo TX-8150 (http://www.q21.pl/onkyo-tx-8150.html), Pioneer SX-N30DAB (http://www.q21.pl/pioneer-sx-n30dab.html) oraz Yamaha R-N602 (http://www.q21.pl/yamaha-r-n602.html). To trzy urządzenia oferujące podobne, pełne wyposażenie oraz dobrą jakość dźwięku. Onkyo i Pioneer to brzmienie dokładne, analityczne, szybkie. Yamaha lepiej sprawdzi się w mocniejszych gatunkach muzycznych dzięki bardziej wyeksponowanym skrajom pasma. Jest jeszcze jedna, trochę droższa propozycja - najnowszy amplituner sieciowy Onkyo TX-8270 (http://www.q21.pl/onkyo-tx-8270.html). Poza wyższą mocą i jeszcze lepszą jakością dźwięku w stosunku do TX-8150, urządzenia posiada także złącza HDMI, dzięki czemu umożliwia sterowania wszystkimi urządzenia audio-video.

Kwestia kolumn - jeśli szukasz mocnego, dynamicznego grania, na pewno ciekawą opcją będzie zestaw STX Electrino 250 (http://www.q21.pl/stx-electrino-250.html). Natomiast jeśli możemy trochę podwyższyć budżet, spójrz proszę także na polską konstrukcją Pylon Audio Sapphire 25 (http://www.q21.pl/pylon-audio-sapphire-25.html). Taki zestaw z całą pewnością sprawi dużo radości przy odsłuchu muzyki. Warto jeszcze rozważyć kolumną Melodika BL40 MKII (http://www.q21.pl/melodika-bl40-mkii.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W takim razie skorzystaj z jedynego wzmacniacza na rynku, który obsługuje sygnał Dolby Digital, ma apkę do sterowania i obsługuje pliki ze smartfona

https://sklep.rms.pl/definitive-technology-w-amp-wamp-bezprzewodowy-audiofilski-wzmacniacz-strumieniowy-multiroom-play-fi-dts-wi-fi

https://sklep.rms.pl/polk-audio-omni-a1-bezprzewodowy-wzmacniacz-wi-fi-dts-play-fi

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Przepraszam ale powiem to otwarcie. Nabijaja cię w butelkę.

Z racji że onkyo jest dla nich duża konkurencja to w salonie denona musiałeś usłyszeć właśnie taka herezje. Ciekawe do czego proponowali to podłączyć?

Do 520ae?

Biorąc pod uwagę twoja wielkość pomieszczenia i brzmienia które lubisz chodzić nie znając kwoty to proponuję albo właśnie amplituner sieciowy, Onkyo, Pioneer, Yamaha. Albo opcja numer dwa czyli wzmacniacz z rozszerzeniem sieciowym tu możesz zastosować albo zewnętrzny stremer, albo dostawę jak chromecast audio.

Jaki budżet przewidziałeś na cały system?

Edit: widzę teraz temat.

Zatem proponuje albo Pioneer sxn30 i do tego kolumny magnat quantum 677.

Albo yamahe rn602 i di tego melodika bl40 MKII.

Pozostaje do dyspozycji

Podana kwota pozwala złożyć fajny zestaw stereo.

Polecałbym podobnie jak poprzednicy urządzenia o dużej funkcjonalności jak wspomniana Yamaha R-N602 http://www.tophifi.pl/stereo/amplitunery/yamaha-r-n602.html

Pozostaje wybór kolumn. Z kolumn podłogowych polecam przesłuchać IndianaLine Tesi 560 http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-wolnostojace/indiana-line-tesi-560.html

oraz Mission LX3 http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-wolnostojace/mission-lx-3.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Witam Wszystkich.

Dziękuję bardzo i przepraszam za zwłokę, nie spodziewałem się tak szybkiej reakcji. ;) Przeglądnąłem wszystkie propozycje za które bardzo dziękuję. Jednak przeglądając forum od dłuższego czasu większość forumowiczów twierdzi, że lepiej jest kupić stricte wzmacniacz, a nie amplituner. Czy w takim wypadku np zakup urządzenia w stylu chromecast nie było by lepszym rozwiązaniem ?!

Z racji że onkyo jest dla nich duża konkurencja to w salonie denona musiałeś usłyszeć właśnie taka herezje. Ciekawe do czego proponowali to podłączyć?

Zaproponowali mi końcówkę mocy Audiolab M-PWR

Jeśli chodzi o telewizor to zależy mi tylko i wyłącznie na możliwości podłączenia, nie na jakichś tam dolby sorround itp. ponieważ telewizora używam jako ekranu komputera i żona sobie włącza muzykę w tle z Youtube.

• Moderatorzy

wzmacniacz NAD 326bee plus

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poczytaj ten wątek

Ukryta Zawartość

Jakość dźwięku rewelacja, możesz podpiąć dysk z plikami flac, można pobierać muzykę z NAS, masz Tidala.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Owszem więcej kombinowania i nie wszystko spełni zakładane funkcje ale dźwięk z czystego wzmacniacza może być lepszy. Piszę może bo to nie takie oczywiste.

Wspomniany nad 326 jest w śród tych grających lepiej.

wzmacniacz NAD 326bee plus

Ukryta Zawartość

Poczytaj ten wątek

Ukryta Zawartość

Jakość dźwięku rewelacja, możesz podpiąć dysk z plikami flac, można pobierać muzykę z NAS, masz Tidala.

Bardzo interesująca sprawa.... niestety jestem zielony w tym temacie, myślisz, że laik poradzi sobie z podpięciem tego sprzętu ?! Wydaje mi się, że jeśli bym kupił używany wzmacniacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i dobrał do tego jakieś porządne kolumny to uzyskałbym dość dobre brzmienie za podobne pieniądze. Tylko czy dobrze rozumiem, że takie urządzenie można obsługiwać przez aplikacje w systemie Android po WiFi ?!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Wgrywasz oprogramowanie na kartę sd, konfigurujesz i zapominasz. Obsługujesz przez telefon lub tablet, muzyka z pendrive, dysku twardego lub NAS, masz radio internetowe , tidala i spotify. Jeśli nie masz daca zewnętrznego kupijesz hifiberry dac+ i podpinasz pod wzmacniacz przez RCA. Jeśli masz dac to hifiberry digi+ i podpinasz po koaksjalu. Obie wersje są dostępne np na tej aukcji powyżej.

Ja mam wszystkie CD przerzucone na dysk twardy (14 tyś kawałków). Gra to naprawdę jak odtwarzacze za dużo większe pieniądze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ta aukca lepsza jeśli chodzi o NAD, pierwszy właściciel. Tą co podałeś to jakiś handlarz.

Ukryta Zawartość

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

• 3 miesiące później...

Cześć,

Podłączę się pod dyskusje chcę zakupić audio do salonu 27 m2 i tak śledzą różne wątki dotarłem chyba w końcu do celu bardzo mnie interesuje wariant który przedstawiłeś poniżej z tym że chciałbym zrezygnować z BL40 na rzecz BL30 - czy to ma sens?

Albo yamahe rn602 i di tego melodika bl40 MKII.

Pozostaje do dyspozycji

Jednak lepiej BL40MK2

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

• 4 miesiące później...

Witam,

kontynuując wątek, troszkę zmieniłem front. Nabyłem okazyjnie kolumny B & W 602 S3. Poszukuję nadal amplitunera stereo z funkcjami sieciowymi z możliwością podłączenia telewizora. Nie oglądam filmów tylko będę używał sprzętu audio jako wzmocnienia sygnału z TV, bo często oglądam youtube na TV do którego podpięty jest laptop po HDMI. Zdaję sobie sprawę, że jakość takiego sygnału nie jest najwyższa ale jest to po prostu wygodne. Budżet jaki chciałem przeznaczyć to ok 2000-2500 zł ale teraz na alledrogo dostępne są raty 0% na wszystkie produkty i pomyślałem, że mógłbym skorzystać z tej promocji i zacząłem się zastanawiać nawet nad Yamaha 803D w cenie 3500 zł. Bardzo proszę o jakąś podpowiedź i z góry dziękuję. Pozdrawiam, Konrad.

zacząłem się zastanawiać nawet nad Yamaha 803D w cenie 3500 zł.

Ze wszystkich amplitunerów stereo ten zdecydowanie najlepszy dźwiękowo i wyposażeniowo.Moim zdaniem warto dołożyć tym bardziej,że masz raty 0%

Ze wszystkich amplitunerów stereo ten zdecydowanie najlepszy dźwiękowo i wyposażeniowo.Moim zdaniem warto dołożyć tym bardziej,że masz raty 0%

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Właśnie skłaniam się mu niemu choć jest to dla mnie nie mała kwota. Jeszcze raz dzięki.

Pozwólcie, że dołączę swoje pytanie. To znaczy nie swoje, pytam w imieniu kuzyna. Amplituner ma ten sam, jaki widnieje w temacie wątku: Onkyo TX -8150, chyba więc nie ma sensu mnożyć wątków.

Obecnie gra na pożyczonych Tonsil Maestro III, ale nie jest z nich zadowolony. Nie wiem dlaczego, na moje ucho grają całkiem przyzwoicie. Chce kupić kolumny, ale ma następujące wymogi:

(1)) Muzyka jakiej słucha: głównie symfoniczna, duże składy orkiestrowe. Muszą brzmieć szczegółowo, analitycznie to się nie może zlewać w jedną homogeniczną papkę dźwiękową.

(2) Dobra scena stereo, z przestrzenią i głębią. Dźwięk otwarty, z (jak on to mówi) dużą ilością powietrza (nawet nie wiem o co tu chodzi).

(3) Szybkie, dynamiczne, z dobrym basem i wyraźną, dobrą górą - czasem nachodzi go nastrój na posłuchanie rocka czy nawet heavy metalu.

(4) Budżet: do ok. 5000 zł za parę, najchętniej monitory, choć podłogówek nie wyklucza.

Ja kolumny kupuję na zasadzie że najpierw słucham różnych i biorę te, których dźwięk najbardziej mi odpowiada i najbardziej się podoba. On nie bardzo ma czas na taką zabawę.

Możecie coś doradzić?

Witam,

kontynuując wątek, troszkę zmieniłem front. Nabyłem okazyjnie kolumny B & W 602 S3. Poszukuję nadal amplitunera stereo z funkcjami sieciowymi z możliwością podłączenia telewizora. Nie oglądam filmów tylko będę używał sprzętu audio jako wzmocnienia sygnału z TV, bo często oglądam youtube na TV do którego podpięty jest laptop po HDMI. Zdaję sobie sprawę, że jakość takiego sygnału nie jest najwyższa ale jest to po prostu wygodne. Budżet jaki chciałem przeznaczyć to ok 2000-2500 zł ale teraz na alledrogo dostępne są raty 0% na wszystkie produkty i pomyślałem, że mógłbym skorzystać z tej promocji i zacząłem się zastanawiać nawet nad Yamaha 803D w cenie 3500 zł. Bardzo proszę o jakąś podpowiedź i z góry dziękuję. Pozdrawiam, Konrad.

Do jasnych Bowersow albo Onkyo 8270 albo Yamah 803D z kalibracją.

Możecie coś doradzić?

Szkoda kolumn za 5k.

Piotrek

Spójrz na kolumny B&W 685 S2. To z pewnością brzmienie otwarte z dużą ilością powietrza i dobrym detalem.

https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/685-s2.html

Ten amplituner powinien sobie dać z nimi radę.

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Spójrz na kolumny B&W 685 S2. To z pewnością brzmienie otwarte z dużą ilością powietrza i dobrym detalem.

Ukryta Zawartość

Ten amplituner powinien sobie dać z nimi radę.

Weźmy dwa głośniki. Bez nazw. Obydwa monitory o prawie identycznych wymiarach. Obydwa od znanego producenta głośników. Oznaczmy je A oraz B i porównajmy. Będę pisał w sekwencji: parametr / A / B:

Zalecana moc wzmacniacza / 25-100 W / 30-100 W

Przetwornik nisko/średniotonowy / 165 mm / 165 mm

Przetwornik wysokotonowy / 25 mm kopułka aluminiowa / 25 mm kopułka pozłacana

Pasmo przenoszenia / 52-22000 Hz / 42-30000 Hz

Skuteczność / 87 dB / 90 dB

Częstotliwość podziału / 4000 Hz / 3100 Hz

Który z nich uważasz za lepszy?

Ukryta Zawartość

Wybieranie głośników na podstawie cyferek mija się z celem, a pasmo przenoszenia bez informacji przy jakim spadku kompletnie nic nie mówi o prawdziwych możliwościach kolumn.

Nie da się też ludzkim uchem usłyszeć różnicy między 22 a 30 kHz.

To jak wybieranie samochodu po kolorze ;)

www.tophifi.pl

Wybieranie głośników na podstawie cyferek mija się z celem, a pasmo przenoszenia bez informacji przy jakim spadku kompletnie nic nie mówi o prawdziwych możliwościach kolumn.

Nie da się też ludzkim uchem usłyszeć różnicy między 22 a 30 kHz.

To jak wybieranie samochodu po kolorze ;)

Sprytny unik. Pasmo podawane przy tym samym spadku.

Owszem, dźwięków powyżej 20 kHz ucho ludzkie bezpośrednio nie słyszy. Tylko dlaczego większość producentów głośników robi je do 30 kHz, niektórzy jeszcze wyżej? Głupie jakieś czy co? Topią pieniądze na coś czego i tak nie usłyszymy? A może (spryciule i cwaniaczki) jest to skok na portfele klientów, gdyż odbiją sobie to z nawiązką windując cenę w dwójnasób?

Otóż nie. Albowiem obecność tak wysokich dźwięków (aczkolwiek niesłyszalnych wprost) znakomicie wzbogaca naszą percepcję w paśmie słyszalnym.

Ponawiam więc pytanie: które głośniki uważasz za lepsze?

Nie ocenię sprzętu na podstawie cyferek i tabelek.

Jeśli Pan tak pragnie wybierać sprzęt nic mi do tego.

www.tophifi.pl

Rozumiem, że nie dostanę odpowiedzi na niewygodne pytanie. Wśród niektórych miłośników audio obowiązują konwenanse, jeden producent uznawany jest za lepszy, inny za gorszy. Dlaczego? Bo tak. Próba dalszego drążenia tematu i dowiedzenia się kryteriów takiej, a nie innej oceny jest uznawana za nietakt.

Oczywiście, że podstawowym kryterium decyzji zakupowej powinny być odsłuchy. Jednak dezawuowanie owych "cyferek i tabelek" jest błędne, z kilku powodów:

(1) Pozwalają spośród przeogromnej oferty rynkowej zrobić wstępny odsiew i zredukować zbiór dla dalszych rozważań (np. odsłuchów) do dających się ogarnąć rozsądnych rozmiarów.

(2) Są pomocne aby nie przepłacać, gdyż łatwo jest paść ofiarą nachalnego marketingu niektórych producentów i kupić ich produkt wcale nie lepszy, za to znacząco droższy.

A teraz odkryjemy karty. W moim porównaniu:

A - Bowers & Wilkins 685 S2 - 2898 zł para

B - Monitor Audio Bronze 2 - 1790 zł para.

Dziękuję za uwagę.

To ja bym dorzucił trzeci monitor do tej zabawy.

Zalecana moc wzmacniacza / 25-150 W

Przetwornik nisko/średniotonowy / 165 mm polypropylen

Przetwornik wysokotonowy / 19 mm kopułka z mylaru

Pasmo przenoszenia / 45-20000Hz

Skuteczność / 87 dB

Zgadujemy?

Właśnie poprzedni post gdzie wybierasz monitory na podstawie tabelki jest największym przykładem nachalnego marketingu.

www.tophifi.pl

Tylko mi jeszcze powiedz co ja mam wspólnego z marketingiem? Tematyka audio video to moje hobby, w życiu zajmuję się czymś zupełnie innym. Nie jest również prawdą, że wybieram monitory na podstawie tabelki. Napisałem jedynie do czego jest ona przydatna. Wybieram na podstawie odsłuchów, o czym wspominałem wcześniej. Albo mi się brzmienie danych głośników podoba, albo nie.

Nie wiem co to za modele z nowej zagadki. Widzę jedynie, że mają niemal wszystkie parametry gorsze od wspomnianych przeze mnie B.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.