Skocz do zawartości
IGNORED

12-13m2+PC+NuForce Dac 80 - Szukam kolumn i wzmacniacza do 3000zł

Daaboodee

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie tak jak w temacie, zamieszkuje nieduzy pokoik tj. 13-14 m2(prostokat-1.sciana 3m2, 2.sciana 4m2). Muzyka jakiej slucham: Jazz, Klasyka, Rock. Odsluchy za posrednictwem PC+NuForce Dac 80+ Headphone AMP(wszejkiej masci pliki bezstratne-glownie flac,alac,ape,sacd). Poszukuje zestawu kolumn glosnikowych ze wzmacniaczem, ktorego cena bedzie oscylowac wokol kwoty 3tys zl. Wzmacniacz chcialbym podpiac do Daca i pod to jakies monitory. Rozwazam rozne opce, moze byc sprzet uzywany, badz sprowadzany(tutaj w gre wchodza NiEMCY I Anglia), oczywiscie najbardziej interesuja mne sugestie dotyczace nowych zestawow

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę zakres gatunków muzycznych, na pewno bardzo dobrym rozwiązaniem będzie wzmacniacz NAD C316 BEE (http://www.q21.pl/nad-c316-bee-dostawa-gratis.html). To wystarczająco mocny, wydajny wzmacniacz do dobrego wysterowania nawet wymagających monitorów, grający otwartym, zdecydowanym, dynamicznym dźwiękiem. Alternatywnie spójrz proszę na trochę droższą integrę Onkyo A-9050 (http://www.q21.pl/onkyo-a-9050.html). To trochę spokojniejsze, dokładniejsze, bardziej analityczne brzmienie. Jeśli natomiast lubisz bardziej ciepły, miękki charakter, szczególnie że system będzie podłączony do NuForce DAC 80, spójrz na francuską integrę Advance Acoustic X-i50BT (http://www.q21.pl/advance-acoustic-x-i50bt.html).

Kwestia kolumn - na pewno bardzo dobrą opcją będą monitory Indiana Line Tesi 260 (http://www.q21.pl/indiana-line-tesi-260.html). To kolumny stosunkowo łatwe w ustawieniu, grające pełnym, dynamicznym, lekko zaokrąglonym dźwiękiem. Bardziej szybki, jaśniejszy charakter zaoferują kolumny Monitor Audio Bronze 2 (http://www.q21.pl/monitor-audio-bronze-2.html). Na koniec równie ciekawa propozycja brytyjskiej konstrukcji Cambridge Audio Aero 2 (http://www.q21.pl/cambridge-audio-aero-2.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji w komfortowych warunkach.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę zakres gatunków muzycznych, na pewno bardzo dobrym rozwiązaniem będzie wzmacniacz NAD C316 BEE (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). To wystarczająco mocny, wydajny wzmacniacz do dobrego wysterowania nawet wymagających monitorów, grający otwartym, zdecydowanym, dynamicznym dźwiękiem. Alternatywnie spójrz proszę na trochę droższą integrę Onkyo A-9050 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). To trochę spokojniejsze, dokładniejsze, bardziej analityczne brzmienie. Jeśli natomiast lubisz bardziej ciepły, miękki charakter, szczególnie że system będzie podłączony do NuForce DAC 80, spójrz na francuską integrę Advance Acoustic X-i50BT (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Kwestia kolumn - na pewno bardzo dobrą opcją będą monitory Indiana Line Tesi 260 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). To kolumny stosunkowo łatwe w ustawieniu, grające pełnym, dynamicznym, lekko zaokrąglonym dźwiękiem. Bardziej szybki, jaśniejszy charakter zaoferują kolumny Monitor Audio Bronze 2 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Na koniec równie ciekawa propozycja brytyjskiej konstrukcji Cambridge Audio Aero 2 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji w komfortowych warunkach.

Moze jakies sugestie odnosnie kolumn podlogowych, mozliwe, ze decydowanie sie na monitory(slowo monitory zostalo uzyte aby sie nie powtarzac i zasugerowalo taka, a nie inna konfiguracje-moj blad), to zwyczajne ograniczenie sie. Jestem laikem w temacie, moze bladze i 14m2, to wcale nie tak malo i mozna pokusic sie o jakies podlogowki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj,

Jeśli zdecydował byś się na nowy system to wzmacniacz Pioneer A30 oraz kolumny Melodika BL40.

Nico wyraźniejsze granie reprezentuje Magnat Quantum 675 i tu całkiem nie złym kompanem byłby NAD316BEE lub Marantz PM5005.

Jeśli chodzi o monitory to w tej kwocie polecał bym rozglądać się za Dali Zensor 3, Monitor Audio Bronze 2 oraz Elac Debut B6.

Jesli chodzi o sprzęt używany to NAD 356 oraz kolumny Dali Concept 6.

Pozdrawiam i pozostaje do dyspozycji

A może zamiast monitorków to takie coć :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Panowie tak jak w temacie, zamieszkuje nieduzy pokoik tj. 13-14 m2(prostokat-1.sciana 3m2, 2.sciana 4m2). Muzyka jakiej slucham: Jazz, Klasyka, Rock. Odsluchy za posrednictwem PC+NuForce Dac 80+ Headphone AMP(wszejkiej masci pliki bezstratne-glownie flac,alac,ape,sacd). Poszukuje zestawu kolumn glosnikowych ze wzmacniaczem, ktorego cena bedzie oscylowac wokol kwoty 3tys zl. Wzmacniacz chcialbym podpiac do Daca i pod to jakies monitory. Rozwazam rozne opce, moze byc sprzet uzywany, badz sprowadzany(tutaj w gre wchodza NiEMCY I Anglia), oczywiscie najbardziej interesuja mne sugestie dotyczace nowych zestawow

Kup monitory aktywne - najlepszy stosunek cena możliwości. Sam mam Nubert nu-pro A300 i nie ma nic innego z tak równym pasmem, tak nisko schodzącym basem w jego cenie. Jest jeszcze tańszy model A200, który powinien kosztować w okolicach 3000zł. Monitory kupuje się bezpośrednio u producenta (przy odbiorze w Polsce płaci się w złotówkach), stąd taki nieosiągalny dla konkurencji stosunek cena/możliwości.

Kup monitory aktywne - najlepszy stosunek cena możliwości. Sam mam Nubert nu-pro A300 i nie ma nic innego z tak równym pasmem, tak nisko schodzącym basem w jego cenie. Jest jeszcze tańszy model A200, który powinien kosztować w okolicach 3000zł. Monitory kupuje się bezpośrednio u producenta (przy odbiorze w Polsce płaci się w złotówkach), stąd taki nieosiągalny dla konkurencji stosunek cena/możliwości.

hmmm w niemieckich sklepach a-200-345euro, a-300-525euro, mozliwe, ze sie nad ta propozycja zastanowie. Sam kiedys myslalem o amphion ion+ nuforce dda -100, ale to juz troche inny przedzial cenowy.

hmmm w niemieckich sklepach a-200-345euro, a-300-525euro,

Pamiętaj, że są to ceny za sztukę ( para A200 to 690€, natomiast A300 to 1050€ ). Dodatkowo za przesyłkę do PL płaciłem 50€.

Pamiętaj, że są to ceny za sztukę ( para A200 to 690€, natomiast A300 to 1050€ ). Dodatkowo za przesyłkę do PL płaciłem 50€.

rzeczywiscie cena byla za sztuke, ale na dzien dzisiejszy przynajmnie koszt przesylki odpada, brat pracuje tam w delegacj, wiec przywiozl by mi te cudenka.

W sieci są pomiary modelu A300. Ma tak równe i co najmniej tak szerokie pasmo jak Genelec 8240A za ~10 tys PLN. Dodatkowo mają wbudowany DAC, więc ten co masz teraz możesz sprzedać/schować ... na upartego używać.

W sieci są pomiary modelu A300. Ma tak równe i co najmniej tak szerokie pasmo jak Genelec 8240A za ~10 tys PLN. Dodatkowo mają wbudowany DAC, więc ten co masz teraz możesz sprzedać/schować ... na upartego używać.

Dac mam spiety z wzmacniaczem sluchawkowym, wiec raczej nie bede sie go pozbywal, ale napewno wdroze sie w temat tych glosnikow. Po pobieznym zapoznaniu sie z tematem, musze przyznac, ze robia wrazenie.

Doczytalem, ze dac obsluguje tylko 16bit/44100, wiec o chowaniu do szafu mojego starego(nowego daca) nie moze byc mowy. .Szczerze, to jestem nawet zadowolony z takiej informacji :)

Doczytalem, ze dac obsluguje tylko 16bit/44100, wiec o chowaniu do szafu mojego starego(nowego daca) nie moze byc mowy. .Szczerze, to jestem nawet zadowolony z takiej informacji :)

DAC wbudowany w te kolumny obsługuje 24 bit 96 kHz . Jedynie przy podłączeniu poprzez USB jest jakieś ograniczenie do 44 lub 48kHz, ale USB nie używam.

najaralem sie na te kolumny jak dzieciiuch na gwiazdkowy prezent, tylko zakladalem, ze wydajam max 3tys. A-200 to wciaz ten pulap cenowy, ale to jednak troche inna konstrukcja i jakosciowy kompromis w stosunku do swoich starszych braci(a-300)

jakosciowy kompromis w stosunku do swoich starszych braci(a-300)

Jakościowy może nie ... po prostu dali 6" na bas, a nie 7", co trochę spłyci zejście, które i tak powinno być niezłe. Nie widziałem pomiarów A200, ale Nubert raczej robi z tej serii wszystkie kolumny w kierunku neutralności, więc powinny być równie wierne.

Jakościowy może nie ... po prostu dali 6" na bas, a nie 7", co trochę spłyci zejście, które i tak powinno być niezłe. Nie widziałem pomiarów A200, ale Nubert raczej robi z tej serii wszystkie kolumny w kierunku neutralności, więc powinny być równie wierne.

Na jaki metrazu to u ciebie funkcjonuje i jakiego okkablowania uzyles, a moze pozostales na standardowym?

Pokój 16-17m kw. i odsłuch bliskiego pola.

Kabel optyczny którego używam, to jakiś Kruger-Matz 3 metry - widzę teraz jest po 32zł.

Kabel między kolumnami coax to jakiś bandridge 2metry, widzę teraz chodzi po 45zł (między kolumnami też łączy się cyfrowo).

Przy zakupie kabla ważne jest by był dobrze zrobiony, trzymał parametry, nie miał zbyt masywnej wtyczki, by nie uszkodzić gniazda i nie kupuj bardzo sztywnych kabli , bo też łatwiej uszkodzić gniazda.

W kable za 1000zł bym się nie ładował, bo nie daje wydanie ogromnej sumy pieniędzy na kabelek gwarancji nawet poprawnej konstrukcji. Pamiętam test kabla, w którym jakiś audiofilski wynalazek nie trzymał parametrów ( chodziło o impedancję falową kabla do SPDIF, czyli coax, która nie była równa 75 Ohm).

Daaboodee jaką będziesz miał odległość do kolumn, w przypadku tych aktywnych monitorów?

maxymalnie 2m

Tak z ciekawości, jak oceniasz granie tego NuForce Dac 80? Porównywałeś go ze źródłami w podobnej cenie?

NuForce dac 80 sciagnalem z usa za 1700zl, wliczajac w to koszt przesylki i vat. Polska jest sto lat za murzynami, u nas chca 3400zl(obled).Niestety nie mam porownania, nie prowadzilem odsluchow na sprzecie z polskiej dystrybucji, ktory kosztowalby w przyblizeniu 3400zl, bo i po co, skoro w stanach mozna to kupic za polowe polskiej ceny. Tak niska cena dotyczyla tylko tej konkretnej marki i modelu urzadzenia(oczywiscie udalem sie do salonu i sam przetestowalem sprzet, zanim zdecydowalem sie na zakup). Moge tylko powiedziec, ze to jasny, dosyc analityczny przetwornik, dzwiek bez zadnych podbarwien.W komplecie mam dedykowany wzmacniacz NuFORCE HA-200(sprowadzilem ze stanow za 1100zl, unas 1500), sprzet spiety polskimi kablami rca-melodika, jak dla mnie spisuje sie wybitnie, ale jak mowilem wczesniej brak mi doswiadczenia i obycia w tej klasie sprzetu, wiec moge nie byc wiarygodnym zrodlem.

Daaboodee jaką będziesz miał odległość do kolumn, w przypadku tych aktywnych monitorów?

rozumiem sens pytania, jestem zorientowany jak to wszystko dziala i zdaje sobie sprawe, ze owe 2m, to wlasnie maxymalny zasieg monitorow aktywnych bliskiego pola-dalej to ju tylko nicosc:)

Zainteresował mnie ten dac, bo właśnie znalazłem go tanio, taki jak Ty w USA. Jest do kupienia na massdrop za 300$. No ale jeśli on jest jasny, to niestety nie dla mnie. Dzięki za odpowiedź.

Dokładnie tak :)

Jednak jeśli 2m to maks to oczywiście jest sens je rozpatrywać.

Myślę że salony także dają możliwość sprawdzenia tego typu produktów w domu. Do czego oczywiście zachęcam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.