Skocz do zawartości
IGNORED

Pre do Rega Planar 3 (2016)

enzo

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Rozglądam się za pre do ww. drapaka. Rzeczona Rega, model 2016 z fabrycznie zainstalowaną wkładką Elys 2. W perspektywie może, za jakiś czas upgrade do droższej wkładki Exact. Z wstępnego oglądu moje typy to:

1) LAR LPS-1

2) Coś z oferty Graham Slee - tu spotkałem się zarówno z bardzo pozytywnymi opiniami jak i stwierdzeniami, że warto kupić podstawowy model ponieważ wyższe wiele nie wnoszą. Jak to z tym Grahamem?

3) Rega Fono MM lub Rega Aria - firmowe pre ponoć dobrze się zgrywają z wkładkami Regi.

4) Atoll P200SE

5) Phasemation EA-200 - słuchałem, ale nie w swoim systemie jednak na 3 różnych drapakach ze sporym rozstrzałem cenowym i pre nieźle różnicowało źródła.

6) Trlogy 906

Doradźcie co warto zorganizować do posłuchania u siebie a co sobie odpuścić. Wiem, że zakres cenowy jest spory, ale rozważam zarówno coś niedrogiego na początek jak i bardziej docelowe rozwiązanie. Lepsze pre zapewne wyciągnie również więcej ze wspomnianych wkładek.

https://www.audiostereo.pl/topic/132713-pre-do-rega-planar-3-2016/

wszystkie warto posłuchać , ale na dobrej władce bo do niej dobierasz elektrycznie pre . Wkładka trochę odstaje od towarzystwa. W dobre pre warto wchodzić od igieł z dobrym szlifem od microline w zwyż.

Najrozsądniejszym rozwiązaniem jest taki pre , gdzie masz najwięcej ustawień , co daje możliwość doboru większej ilości wkładek.

zostaje lar , atoll , i aria

Trilogy rozjeżdża pre regi.

To musi być wyjątkowy. Słuchałem przez tydzień Arii w swoim systemie, porównywałem z Nudą. To bardzo dobre urządzenie. Ostatecznie zostawiłem Nudę, a różnice były niewielkie. Moim zdaniem Aria bardzo dobrze zgrywa się z gramofonami Regi, z RP6 grało to lepiej, niż z Sony.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Dzięki za dotychczasowe opinie. Generalnie dobrze by było mieć pre z możliwie jak najszerszą regulacją żeby optymalnie dopasować parametry do wkładki. Jednak to mocno zawęża wybór, szczególnie w przypadku pre MM only lub takiej opcji w pre MM/MC (jak np. Aria). Swoja drogą nie wiem dlaczego wielu producentów pre MM/MC daje mozliwość regulacji w przypadku wkładek MC a MM ma zafiksowane parametry.

Co do samych pre: Aria zbiera niezłe opinie a dodatkowo liczyłbym na synergię z wkładkami Regi. LAR - dobra cena i regulacje. Trilogy - słyszałem dobre opinie, ale drogo. Jeszcze może phono stage od Lebena? (ale to już może overkill dla Planara 3).

enzo masz jeszcze jedną opcję - w kwietniu Rega miała wypuścić nową, budżetową wkładkę MC, Rega Ania (500 funtów), z dedykowanym przedwzmacniaczem Fono MC do tej wkładki (200 funtów)

sam nad tym myślałem (no może bez fono mc) i ciągle się biję z myślami, czy wypróbować tę wkładkę na RP6, czy sprzedać Regę ;) bo już czuję pod skórą czas na zmiany

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Tak, widziałem, że ma być nowe Fono MC i zdaje się, że również zasilacz TT PSU ma dostać skrzynkę w nowym dizajnie, ale póki co to taka opcja nie wchodzi w grę, ponieważ... czekam na zamówionego drapaka a on ma na wyposażeniu wkładkę Elys 2. Zobaczę jak się u mnie rozwinie analogowa choroba to będę myśleć nad upgrade'ami. Do tego czasu muszę jednak wybrać pre żeby było na czym grać :-)

Dzień dobry.

Zwróć uwagę na bardzo dobry i rozsądny cenowo przedwzmacniacz Vincent PHO-700 (http://www.q21.pl/vincent-pho-700.html), który oferuje bardzo plastyczny, dobrze wypełniony, gęsty dźwięk. Ciekawą opcją jest także polski produkt 1ARC Arrow Phono Pre MM/MC (http://www.q21.pl/1arc-arrow-phono-preamplifier-mc-mm.html).

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• 2 miesiące później...

Wracam do tematu pre..., ale jak zwykle plany to jedno a realizacja drugie. Zamiast Regi jest Pro-ject 2Xperience SB DC z fabryczną wkładką 2M-Silver. Słuchałem już z nim min. pre Octave Phono EQ2 (grało fajnie, ale cena jest imho zbyt wysoka) oraz LAR LPS-1 (jakościowo podobnie jak Octave z tym, że w moim set-up'ie LAR był trochę za chudy i sterylny). Myślę, że pre do 2kzł załatwi sprawę przy MM więc taki jest budżet.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.