Skocz do zawartości
IGNORED

rozbudowa do KD, baza zestaw stereo

Katarzyna_65664

Rekomendowane odpowiedzi

Zacni Forumowicze,

potrzebuję Waszej pomocy.

posiadam zestaw do słuchania muzyki:

Creek Audio Evolution A50, do tego Player CD od Creeka i kolumny Dynaudio dm 3/7, zestaw wybrany po odsłuchu kilku wariantów, spełnia w 99% moje nieaudiofilskie potrzeby muzyczne.

Zaczęła mi jednak przeszkadzać dysproporcja w słuchaniu muzyki a oglądaniu filmów. Dlatego chciałabym uzupełnić stan posiadania o jakiś amplituner AV i głośniki do zestawu 5.1 dla KD i dalej 2.0 dla muzyki.

Potrzebuję Waszej ekspertyzy jak optymalnie to zrobić, budżet jakieś 4-5tyś.

Na razie mam zamówioną Onkyo TX-NR555 (dolna półka, ale cena była b. korzystna - 1,2tys,), ewentualnie zawsze mogę zwrócić i zamówić coś innego.

Do tego główna bolączka, czyli jakie głośniki na centrum, tyły i subwoofer. Pokój ma ok 20m2.

A już idealnie by było abym mogła podłączyć do tego NAS i odtwarzać z niego pliki muzyczne.

Sprzęt może być używany.

https://www.audiostereo.pl/topic/132757-rozbudowa-do-kd-baza-zestaw-stereo/

Obecnie buduje swoje KD. Takie dla nie wymagających. Zdecydowałem się na używane graty od Yamaha. Z tym budżetem co napisałaś, to spokojnie zbudujesz spoko zestaw 5.1. Popatrz na amplitunery Yamaha RX-V7xx, uważam, że to dobre modele. Co do głośników 5.1, to się nie wypowiadam. W obecnym KD mam zestaw od Koda. No ale grają.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

@kapusta7, masz rację, nie sprawdziłam tego, naiwnie myśląc, że nie będzie problemu z takim połączeniem. Czyli amplituner do zwrotu.

@PMRudy, dzięki poczytam o Yamaha RX-7xx

nic nie trzeba zwracac amplituner 1200 to cena ok do tego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

@kapusta7, masz rację, nie sprawdziłam tego, naiwnie myśląc, że nie będzie problemu z takim połączeniem. Czyli amplituner do zwrotu.

@PMRudy, dzięki poczytam o Yamaha RX-7xx

Przypomniało mi się ze kolega na forum robi takie kable gdzie podpinasz się pod wyjście na głośniki w AVR i pod złącze cinch we wzmacniaczu.

Wygoda jak z Pre Out, nie trzeba nic przełączać.

Sprzedaj wzmacniacz i kup przyzwoity amplituner, np Yamaha 781. Yamaha obsługuje kolumny 4 Ohm na frontach, co nie jest częste w przypadku KD. Podłącz Twoje kolumny i będziesz mieć system stereo oparty o amplituner. Potem możesz szukać kolejnych głośników i subwoofera, ale już na starcie będziesz mieć dobry system z obsługą funkcji sieciowych.

podpinasz się pod wyjście na głośniki w AVR i pod złącze cinch we wzmacniaczu.

Będzie działać, ale technicznie, jakościowo i funkcjonalnie zupełnie bez sensu.

Onkyo 555 ma wyjście liniowe na drugą strefę, można podłączyć wzmacniacz wprost.

Zależy co zrobić. Fakt, że nie da się w ten sposób wygodnie użyć wzmacniacza do odtwarzania 5.1, ale można obsłużyć wszystkie źródła podłączone do amplitunera w trybie stereo.

Tyle że pewnie nie o to chodziło. Trochę się zagubiłem, bo sama koncepcja zastąpienia końcówki amplitunera przez osobny wzmacniacz leży w strefie audiofilskich mitów, a OP zapowiedziała, że ta nie są jej zainteresowania.

To aby zastąpić ampli dla frontów wzmacniaczem z funkcją końcówki mocy lub sama końcówka mocy to żaden mit.

Jeżeli chodzi o 5.1 lub 7.1 to może i to nie ma sensu , ale jak ktoś podłącza pod ampli 11 kolumn to wtedy ma to już sens.

Dokładnie, druga i trzecia strefa nie da się zrobić kina.

@Katarzyna_65664Kupiłaś Creek i dobre kolumny a teraz dusisz grosz na amp av??? Gdy wybiarane było stereo to ceny znane były, A50 też tani nie jest.

Oddaj to 555 bo to nie ma sensu. Teraz praktycznie wszystkie amp av mają regulację 8/6/4ohm.

Kup Denona od modelu avr-x32xx wzwyż, a kolumny tej samej marki kup, na bank znajdziesz central i resztę. Moim zdaniem i tak 5k będzie mało (amp av+central+surund+sub)

Pre-out bardzo w KD sie przydaje aby wzmacniacz z amp av połączyć :)

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Sprzedaj wzmacniacz i kup przyzwoity amplituner, np Yamaha 781. Yamaha obsługuje kolumny 4 Ohm na frontach, co nie jest częste w przypadku KD. Podłącz Twoje kolumny i będziesz mieć system stereo oparty o amplituner.

OK, to wydaje mi się najprostszym rozwiązaniem. Czyli Audio Creek sprzedaję, Onkyo odsyłam i szukam głośników pasujących do moich Dynaudio i Yamahy 781 (na papierze świetnie się prezentuje!). Dziękuję za ekspresową pomoc.

OK, to wydaje mi się najprostszym rozwiązaniem. Czyli Audio Creek sprzedaję, Onkyo odsyłam i szukam głośników pasujących do moich Dynaudio i Yamahy 781 (na papierze świetnie się prezentuje!). Dziękuję za ekspresową pomoc.

Raczej tego nie rób, nie po to czas się traćiło na stereo aby pozbywać się teraz tego. Masz swoje gusta i ten zestaw pasuje to nie sprzedawaj....amp av to tylko w kinie będzie grać a stereo to to co masz.

@Katarzyna_65664Kupiłaś Creek i dobre kolumny a teraz dusisz grosz na amp av???

Oddaj to 555 bo to nie ma sensu. Teraz praktycznie wszystkie amp av mają regulację 8/6/4ohm.

Kup Denona od modelu avr-x32xx wzwyż, a kolumny tej samej marki kup, na bank znajdziesz central i resztę. Moim zdaniem i tak 5k będzie mało (amp av+central+surund+sub)

Chyba duszę grosza, muzyki słucham codziennie, filmy oglądam 2-3 razy w tygodniu. A Apetyt rośnie w miarę jedzenia, dlatego chciałam ciut lepszego efektu surround.

Czyli Twoim zdaniem, darować sobie słabe Onkyo, ok. I zamiast sprzedawać Creeka dokupić Denon avr-x32xx i do tego rear i central od Dynaudio (nie bawić się w mieszanie z Dali albo Klipsch?)

Czym się różni Denon od polecanej wcześniej Yamahy?

PS. 5k miało być tylko na głośniki, przy założeniu, że Onkyo zostaje.

Czy jest sens pchać się w KD jeśli 2-3 filmy tylko a nonstop muzyka???

Ja bym na bank przy stereo został bo to Twoje referencje i sama je wybrałaś. Fakt A50 nie jest mocny bo testowałem i chyba lepszy by był A100.

Może inaczej, Yamaha, Onkyo, Denon, Marantz, Pionki te wszystkie marki można w sklepach spotkać. Trzeba by samemu się udać i testy :)

W KD efekt to sub będzie robić i central dialogi. Te kolumny co masz to na fronty daj. Resztę dokupić z tej samej firmy aby dźwięk się nie różnił.

W stereo będzie grać to co masz a w kd to A50 na mai-in/ pre out avr i będzie jako końcówka mocy.

Denon jest bardziej ciemny w brzmieniu niż Yamaha.

Dokładnie nie sprzedawaj wzmacniacza, głupota. Kolega kilka postów wyżej dobrze radził a ja potwierdzam to faktami bo sam posiadam Yamaha seria 7. Mam rx-767 w 20kilku metrach i jest bardzo dobrze, do tego mam końcówkę pod preout podpiętą i gra w kinie elegancko.Używkę w świetnym stanie za 1200-1400 dostaniesz. Do tego Klipsch R-12SW i centralny i efektowe i będziesz miała według mnie świetne kino.

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

szukam głośników pasujących do moich Dynaudio

Współczesny amplituner mierzy i koryguje charakterystyki głośników. Czyli w sensie brzmienia dopasowanie niejako zachodzi automatycznie.

Denon od polecanej wcześniej Yamahy

Każda firma ma swoje niuanse. Yamaha np. nie obsługuje Tidala.

Poza Yamahą 781, ja bym się przymierzał do Denona AVR-X3300, ze względu na bardziej zaawansowany system korekty akustyki. Niestety rośnie też cena.

No dobrze, czyli zostaje przy swoim sprzęcie i szukam salonu, który umożliwi mi odsłuch wspomnianych ampli z Dynaudio, trochę to potrwa. Dziękuję za wskazanie kierunku poszukiwań.

Na razie mam zamówioną Onkyo TX-NR555

Hej jeżeli chcesz spiąć to razem CREEkiem to wydaje mi się że ten ampli nie ma wyjścia na zewnętrzną końcówkę , no chyba że to nie do końca ten model .Sprawdź to , wzmacniacz creek ma odpowiednie dziurki ( AV DIRECT), ale musisz dobrać amplituner który ma wyjścia preout , ten Twój ma tylko takie wyjście na subwofer .

Pozdrawiam

Podstawowa przewaga amplitunera nad wzmacniaczem stereo to systemy kalibracji i korekty głośników i akustyki. Ciekawe, czy znajdziesz salon, który przeprowadzi kalibrację przed odsłuchem? A bez tego, to w zasadzie nie ma czego oceniać.

no ja bym tam raczej twierdzil zeampli ma kolosalna przewage w kinie domowym :D, w koncu napedzi min te 5 kolumn a i jeszcze sygnal na suba pusci i dzwiek zdekoduje, a wzmak to marne 2.0 :D

Nigdy amp av nie zagra tak dobrze w stereo jak wzmacniacz a sam wzmacniacz nie da nam efektu przestrzennego w KD. Same nazwy nam już mówią co do czego służy, temu najlepsza opcja to zakup amp av z wyj "pre out" a z czasem dokupić wzmacniacz z wej "main in" W KD wzm jest jako końcówka mocy dla frontów a w stereo sam wzm tylko gra. Jak narazie Onkyo zrobiło fajną "hybrydę" TX-8270 amp stereo gdzie posiada wszytko to co amp av a posiada tylko wyjście stereo na kolumny.

No ale Katarzyna już stereo posiada i to z wejściem direct in, czyli może pracować jako końcówka, bez tego też by grało (ja mam bez takowego aktualnie).

Tak że zostało dobrać amplituner KD z wyjściami pre-out i połączenie ich razem.

Brakujące kolumny głośnikowe moim zdaniem najlepiej dokupić z tej samej linii co kolumny stereo.

Witaj

Jeśli chcesz zostawić ten model 555 to możesz zastosować dzielnik napięcia za paręnaście złotych i w ten sposób podłączyć dalej system kinowy.

Niestety amplitunery z preout nowe to koszt dopiero od 3000 zł.

Ewentualnie możemy poszukać coś używanego.

Co do kolumn to wybierz wysokoskuteczne przy słabszym ampli np modele klipsch.

Jeśli ampli ma być nowy to szkoda żebyś na niego dał 3000 a 2000 na centralny, tyły i sub bo to bardzo mało wtedy.

Pozdrawiam

• 6 miesięcy później...

@Katarzyna, czy możesz napisać w jaki sposób ostatecznie zmodernizowałaś zestaw.

Ja również posiadam zestaw stereo i zastanawiam się jak do niego teraz dołożyć KD.

Mam Audio Academy Phoebe III, NAD C326BEE, NAD C515BEE (ten zamienić chcę na NAD C545BEE). Zamierzam poszukać centralnego od Audio Academy i dobrać do tego jakieś tylne oraz sub.

CD muszę jakieś mieć, C326BEE idealnie pasuje do Phoebe III i raczej amplitunerem za kilka tys. trudno byłoby go zastąpić. Jednocześnie myślę o funkcjach sieciowych.

Kombinuję, aby zostawić to co mam i dołożyć amplituner, a kolumny przełączać między zestawami stereo i KD za pomocą przełącznika, ale nieszczególnie mi się to podoba.

Całą modernizację chciałbym również zamknąć w kwocie 4-5 tys. PLN.

Czy możecie coś podpowiedzieć?

Jakie kolumny tylne dobrać do Phoebe III? Wydaje mi się, że ze stajni Audio Academy mogę mieć co najwyżej centralny.

Zaglądałem na to forum wielokrotnie od paru lat, ale po wysłaniu poprzedniego posta zorientowałem się, że jest on... pierwszy. Witam więc Forumowiczów AudioStereo serdecznie! :-)

Wracając do wątku:

Podpowiedzcie chociaż proszę o jakie kolumny rozbudować Phoebe III do zestawu 5.1? Próbował ktoś?

• 2 miesiące później...

Jako tylne głośniki nadadzą się takie:

JBL ARENA 120

?

Może lepiej:

Canton GLE 416

albo

DLS FlatBox MINI

?

Chodzi mi o to, aby wisiały na ścianie i były możliwie najpłytsze (będą wisiały za zasłonką).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.