Skocz do zawartości
IGNORED

dyskrenty analog za DAC

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Gość

(Konto usunięte)
W dniu 17.09.2019 o 16:22, arturp napisał:

rafo służy do sumowania sygnału zbalansowanego - musi zostać 

pomysł Joachima Gerharda na desymetryzację

idea pozbawiona wad trafa

obraz.thumb.png.495a61b16129be6c3cf1d0a89b2f72ff.png

zamiast rezytorów 1 mega dajesz rezystory konwersjijedyna trudnośc to cztery wejściowe fety muszą miec dobany ids

i jeszcze jeden obwód

obraz.thumb.png.fcb4dcca294c6f762fde704195d3e332.pngobraz.thumb.png.ddffccb76c56c3968b894c28a6d91f80.png

26 minut temu, slawek.xm napisał:

pomysł Joachima Gerharda na desymetryzację

idea pozbawiona wad trafa

dzięki za sugestie ale chyba już dotarłem do celu . nie skorzystam z układu na fetach - miałem kilka analogów na fetach , nie wspominając o wzmacniaczach . jedyne gdzie zagrały dobrze ( to tylko moja skromna opinia ) to tranzystory mocy we wzmacniaczach klasy D . Reszta brzmiała poprawnie ale bez smaczków , blasku , wiarygodnych barw itd . 

Natomiast PCM1794 + trafa Lundahla 1527 i SRPP na 6N2P-EV z dobrze dobranymi rezystorami konwersji brzmią wreszcie  świetnie .  

Gra to bardzo detalicznie , gładko , przestrzennie , z doskonałą kontrolą basu , barwy przepiękne ... naprawdę super . Wczoraj porównywałem z DAC-em NOS na WM8804 , TDA1541A ( płytki z AVT ) i SRPP na 6N2P-EV ( zgodnie ze schematem Fikusa ) . PCM1794 jest troszkę bardziej szczegółowy i przestrzenny , natomiast TDA1541A daje potężny kontrolowany bas oraz cieplejsza niższą średnicę przez co instrumenty maja większą masę . TDA1541A jest bardziej muzykalny - przyłapałem się na odruchowym potupywaniu ? .

Obydwa zostają - TDA1541A do  jazzu , bluesa , starego rocka , małych składów . PCM1794 do muzyki elektronicznej i nowych brzmień ( God Is a DJ ! ) 

...there is no spoon...

• 6 miesięcy później...
W dniu ‎2019‎-‎09‎-‎13 o 16:39, McGyver napisał:

Rezystory konwersji muszą być podłączone do wszystkich czterech wyjść PCM1794, nawet jeżeli sygnał pobierasz tylko z dwóch wyjść. Wartość rezystorów konwersji powinna być jak najniższa. W przypadku SRPP na 6N2P bez kondensatora w katodzie masz gain ~30. Rezystory konwersji możesz dać o wartości ~36ohm.

Cytat

Jeśli można by prosić o wyjaśnienie tej kwestii - czy nieblokowanie kondensatorem napięcia stałego na wyjściu daca przed rezystorem konwersji 36R nie będzie w jakiś negatywny sposób wpływać na działanie samego daca?

2 minuty temu, McGyver napisał:

Nie będzie. Wyjścia DACa można nawet pozwierać do gleby bez szkody dla kości.

A jaka jest właściwie wartość tego napięcia stałego na wyjściu   pcm1794?

3 minuty temu, McGyver napisał:

Wartość napięcia jest zależna od wartości rezystora konwersji.

Ale ja pytałem o wartość napięcia stałego [offsetu] daca. 

Offset daca też zależy od rez. konwersji?

2 godziny temu, Calyer napisał:

A ja odpowiedziałem: 

2 godziny temu, McGyver napisał:

Wartość napięcia jest zależna od wartości rezystora konwersji.

Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, Calyer napisał:

Offset daca też zależy od rez. konwersji?

offset dac jest zalezny od nierównoważenia napięcia symetrycznego na wyjściu bądź wynika z konstrukcji dac i jego wielkość prawidlowa powinna byc  w pdfie kości

Edytowane przez slawek.xm
7 godzin temu, slawek.xm napisał:

offset dac jest zalezny od nierównoważenia napięcia symetrycznego na wyjściu bądź wynika z konstrukcji dac i jego wielkość prawidlowa powinna byc  w pdfie kości

Mówimy o PCM1794 , więc chyba chodzi o nierównoważenie prądu na wyjściu. W pdf  takie określenie jak "offset" daca nie występuje , więc dlatego pytam. Może jest to podane pod innym terminem. Jest tam np. podana wartość - "Center current"  -6.2mA i domyślam się , że być może to oto chodzi , że te -6.2mA to właśnie offset.

10 godzin temu, McGyver napisał:

A ja odpowiedziałem: 

Chciałem się tylko upewnić , czy nie mówisz o napięciu sygnału. Wystarczyło napisać , że wartość napięcia offsetu jest zależna od wartości rezystora konwersji i brzmiało by to jednoznacznie.

35 minut temu, McGyver napisał:

Po prostu wiem..

Skoro wiesz , że wartość offsetu jest zależna od wartości rezystora konwersji , to zapewne wiesz jaka będzie jego wartość dla rezystora 36R. Czy będzie to -0,22V?

Czy mógłbyś się odnieść do tego co napisałem powyżej odnośnie wartości "center current" podanej w pdf PCM 1794. Czy to jest właśnie prądowa  wartość offsetu tego daca?

4 minuty temu, Calyer napisał:

Skoro wiesz , że wartość offsetu jest zależna od wartości rezystora konwersji , to zapewne wiesz jaka będzie jego wartość dla rezystora 36R.

Nie próbowałem takich wartości. 

4 godziny temu, Calyer napisał:

Skoro wiesz , że wartość offsetu jest zależna od wartości rezystora konwersji , to zapewne wiesz jaka będzie jego wartość dla rezystora 36R. Czy będzie to -0,22V?

Miałem pod ręką sprzęt z tą kostką , to mogę podpowiedzieć . Analog zasilany napięciem 5,0 V , rezystor 33 R , napięcie na nim 0,225 V.

Przy I/V na WO i rezystancji 750 R napięcie na wyjściu WO  - ( minus ) 4,30V.

44 minuty temu, Nakamichi napisał:

Miałem pod ręką sprzęt z tą kostką , to mogę podpowiedzieć . Analog zasilany napięciem 5,0 V , rezystor 33 R , napięcie na nim 0,225 V.

Przy I/V na WO i rezystancji 750 R napięcie na wyjściu WO  - ( minus ) 4,30V.

To by się  zgadzało z tym co ja wywnioskowałem , czyli że offset na wyjściu tego daca to  -6.2mA.

28 minut temu, Calyer napisał:

To by się  zgadzało z tym co ja wywnioskowałem , czyli że offset na wyjściu tego daca to  -6.2mA.

8 mA p-p zatem potrzeba więcej niż 4 .

Std wyjścia ( + ) i ( - ) są sumowane z przeciwnym znakiem , zatem wypadkowe napięcie po sumatorze jest bliskie zera

Od dłuższego czasu ćwiczyłem różne opcje zasilania lampowej analogówki z dacami na pcm63 i nie chce wyjść inaczej jak na wywaleniu lampowej części z zasilaczem do niej na zewnątrz w swojej obudowie. 

Zasilanie osobnych części cyfrowych i analogowych daje możliwość zabawy z kablami zasilającymi. W jednej obudowie zawsze grało to trochę gorzej. 

Ciekaw jestem czy ktoś próbował w np. zlampizowanym cd czy dacu zainstalować dwa gniazda zasilające rozdzielając część analogową... ?

Edytowane przez gabler
  • 3 miesiące później...
Gość JanF

(Konto usunięte)
W dniu 16.04.2020 o 21:50, gabler napisał:

Od dłuższego czasu ćwiczyłem różne opcje zasilania lampowej analogówki z dacami na pcm63 i nie chce wyjść inaczej jak na wywaleniu lampowej części z zasilaczem do niej na zewnątrz w swojej obudowie. 

Składam teraz DAC'a na TDA 1541 z lampą w analogu i sądzę, że dobrze byłoby pójść za twoją sugestią, raz, od razu wycinamy różne nieciekawe sprzężenia z urządzenia, dwa,  całość zyskała by na mobilności.

• 1 rok później...
W dniu 13.09.2019 o 16:39, McGyver napisał:

Rezystory konwersji muszą być podłączone do wszystkich czterech wyjść PCM1794, nawet jeżeli sygnał pobierasz tylko z dwóch wyjść. Wartość rezystorów konwersji powinna być jak najniższa. W przypadku SRPP na 6N2P bez kondensatora w katodzie masz gain ~30. Rezystory konwersji możesz dać o wartości ~36ohm. Jak dasz kondensatory w katodach, to będziesz miał gain ~50. W takim przypadku z wartością rez. konwersji możesz zejść do ~22ohm. W obu przypadkach trafa LTR110 można sobie darować. 

Jak już podobierasz wartości, to warto zadbać o jakość tych rezystorów. Zastąpienie "zwyklaków" w tym miejscu na przykład Caddockami jest słyszalne.

Łącze DAC-a z PCM1794 na bazie popularnej chińskiej płytki z analogiem Conrad-Johnson Pv12 wersja Klimo Merlin na lampach ECC88. Po zmianie rezystorów konwersji ze 100R na 47R jest lepiej. Czy w tym układzie analoga można dołożyć kondensator w katodzie aby zwiększyć gain a tym samym jeszcze zmniejszyć rezystor konwersji ?

schemat części sygnałowej dla Conrad-Johnson Pv12:

• 1 rok później...

Cześć

Posiadam chińską płytkę z pojedynczym PCM1794A i sprawne SRPP na 6N2P (testowałem go z innym DAC na TDA1541).

Po usunięciu z podstawek opampów wyprowadziłem sygnał z pinów 17 i 25 na rezystory konwersji 40om (czyli z pinów 6 obu podstawek opampów) i zgodnie z sugestiami na forum piny 18 i 26 podłączyłem do masy też przez takie rezystory. Wypiąłem z płytki zasilanie +/-12V, gdyż służy ono moim zdaniem tyko zasilaniu opampów, a skoro ich nie ma, to wydaje mi się , że można je pominąć. Zgodnie z notą katalogową PCM1794A potrzebuje tylko napięć 5V i 3,3V, więc z zewnątrz podaję tylko z zasilacza pojedyncze 5V. Po uruchomieniu całości jest niestety totalna cisza, nawet minimalnego dźwięku. Co przeoczyłem?

2 godziny temu, pjasio253 napisał:

Cześć

Posiadam chińską płytkę z pojedynczym PCM1794A i sprawne SRPP na 6N2P (testowałem go z innym DAC na TDA1541).

Po usunięciu z podstawek opampów wyprowadziłem sygnał z pinów 17 i 25 na rezystory konwersji 40om (czyli z pinów 6 obu podstawek opampów) i zgodnie z sugestiami na forum piny 18 i 26 podłączyłem do masy też przez takie rezystory. Wypiąłem z płytki zasilanie +/-12V, gdyż służy ono moim zdaniem tyko zasilaniu opampów, a skoro ich nie ma, to wydaje mi się , że można je pominąć. Zgodnie z notą katalogową PCM1794A potrzebuje tylko napięć 5V i 3,3V, więc z zewnątrz podaję tylko z zasilacza pojedyncze 5V. Po uruchomieniu całości jest niestety totalna cisza, nawet minimalnego dźwięku. Co przeoczyłem?

A do tej ,płytki, podane jest jeszcze inne zasilanie niż te 12v ?

WO podwójne? 

Itp. 

A podstawa, to multimetr i pomierzyć.

No chyba mnie trochę odmóżdżyło przez Święta - wszystko wskazuje na to, że stabek 5V na płytce PCM jest zasilany z zewnętrznego +12V, więc odpięcie tego napięcia pozbawia kostki DAC zasilania napięciem 5V 😞 . Z kolei napięcie 5V, które przychodzi z zewnętrznego zasilacza jest wykorzystywane tylko do wytworzenia 3,3V. Jutro postaram się poskładać wszystko i powinno ruszyć .... 

Konrad rozumiem chyba Twojego lajka przy moim poście, to "odmóżdżenie" @Muzg pewnie wywołało uśmiech 🙂Sformułowanie przypadkowe i absolutnie bez podtekstów dla Twojej szanownej osoby 🙂 

A co do konkretów - oczywiście wszystko ruszyło z kopytka, cieszy mnie teraz. Porównuje to z graniem TDA1541 na MuFollowerze. Oczywiście trochę niesprawiedliwie na starcie, bo tutaj karmię DAC sygnałem z DIR9001, a tam z I2SoverUSB.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

U mnie też TDA1541 chodziło z Srpp na 6N2P EW. Świetnie to grało. Niestety mocny prototyp i chce to złożyć w końcu …finalnie. 
dodatkowo zasilacz lampowy …też sporo wniósł świetnego grania 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 9 miesięcy później...

micha7n  co to za małe pcb w Srpp? podrzucisz linka ? ( pewnie Twojego projektu) 

Ciekawy byłem czy zasilacz lampowy wnosi coś do dźwięku - muszę sprawdzić (pożyczyć od lamma) 

Ta pcb z transformatorami i zasilaniem też ciekawa zapewne twój projekt. Możesz podrzucić więcej zdjęć ? 

• Pokaż nowe odpowiedzi