Skocz do zawartości
IGNORED

Dual CS 435-1 Parę pytań początkującego

Cudny_Gnat

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Posiadam gramofon Dual CS 435-1 pudełko wiekowe, ma chyba ze trzy dekady, ale w ładnym stanie. Na oryginalnej wkładce DMS 251S, wymieniłem tylko igłę DM 251S na DM251E. Gra to fajnie jednak apetyt rośnie w miarę jedzenia i chciałbym dokonać większych zmian. Nie chciałbym zmieniać gramofonu tylko myślałem o wymianie wkładki. Tutaj właśnie narodziło się pytanie czy taki gramofon udźwignie możliwości nowej, lepszej wkładki? Myślałem na początku o Ortofon OM 5E, ale jak pogrzebałem trochę w ofertach, to poważnie wziąłem pod uwagę ORTOFON 2M RED.

Powtórzę pytanie czy do starego gramofonu jest sens wkładać takie wkładki. Zaznaczę tylko, że gramofon służy mi tylko do słuchania płyt, a nie do patrzenia na niego dlatego wolałbym go zostawić, a kasę przeznaczyć właśnie na lepsze wkładki.

Będę wdzięczny za pomoc i poważne odpowiedzi

DMS -251 to wkładka robiona przez Audio Technicę, klasy AT-95. Pozostałe wyżej wymienione będą grały podobnie, to ten sam poziom. Lepiej (inaczej) będzie dopiero z np. AT-440.

Seniortelefono zacnie bronisz Duali i myślisz na poważnie ładować tam At 440 ???

Jednak muzycznie 95 lepiej gra od Om 5 czyż nie tak ?

Ortofon Om 10 to odpowiednik dzisiejszego Reda , a znacznie tańszy to chyba lepiej jak coś to tą wkladkę wybrać :)

To raczej niepopularny pogląd, ale uważam, że wkładka to 95 % grania. Gramofon ma drugorzędne znaczenie ( oczywiście bez skrajności ). Dual w zasadzie nie robił złych gramofonów, nawet niskie modele nie są złe.

Tak jak napisałem wcześniej - lepiej czy gorzej, przy tanich, popularnych wkładkach różnice są niewielkie. Zdarzają się perełki, ale to wśród starszych wkładek. I niestety tylko z oryginalnymi igłami.

Uważam, że spokojnie można tam dać 440.

Ale to oczywiście tylko moje zdanie.

To raczej niepopularny pogląd, ale uważam, że wkładka to 95 % grania. Gramofon ma drugorzędne znaczenie ( oczywiście bez skrajności ). Dual w zasadzie nie robił złych gramofonów, nawet niskie modele nie są złe.

Tak jak napisałem wcześniej - lepiej czy gorzej, przy tanich, popularnych wkładkach różnice są niewielkie. Zdarzają się perełki, ale to wśród starszych wkładek. I niestety tylko z oryginalnymi igłami.

Uważam, że spokojnie można tam dać 440.

Ale to oczywiście tylko moje zdanie.

Ciekawy masz pogląd na analog , a że to nie na temat wątku to się nie wypowiadam ;)

Dziękuje za zainteresowanie się moim problemem. Z wypowiedzi Kolegi seniortelefono rozumiem , że jeśli nie zmienię wkładki na AT 440 lub podobnej to mam pozostać przy swojej starej DMS 251S. Niezły upgrade za 6 stówek :-). Na początek wybiorę Ortofon Om 10 , nie ma co przesadzać.dzięki Bartek.

W danych technicznych mojego Dual'a producent podaje , że wkładka ma ważyć 5g, a jak zgłębiałem temat to waga jest ważnym parametrem w dobieraniu wkładki do ramienia gramofonu..Ortofon Om 10 waży właśnie 5 gram, AT 95 prawie 6g, a 2M red 7,2g i jest droższa. Tu właśnie drugie pytanie. Czy aby zniwelować wagę wkładki dokłada się dodatkowe odważniki na przeciwwagę ramienia, czy jednak dobierać wkładki względem wagi jaką podaję producent gramofonu?

Producent podał wagę DMS-251. Jeśli dasz cięższą wkładkę będziesz musiał tylko wyważyć ramię. Nie musisz dociążać przeciwwagi, powinna wystarczyć na ok. +2g względem 251.

Producent podał wagę DMS-251. Jeśli dasz cięższą wkładkę będziesz musiał tylko wyważyć ramię. Nie musisz dociążać przeciwwagi, powinna wystarczyć na ok. +2g względem 251.

Można i tak , lecz najlepiej jest gdy przeciwwaga znajduje się najbliżej łożyska głównego .

Można i tak , lecz najlepiej jest gdy przeciwwaga znajduje się najbliżej łożyska głównego .

A to dlaczego? Pytam bez podtekstów :-)

Przychylam się do opinii Seniora - w obrębie najtańszych wkładek różnice są na dobrą sprawę marginalne, więc wydasz tylko kasę i nadal będzie słabo tyle że np. innym zakresie. Żeby poczuć różnicę po prostu trzeba wyłożyć te 6 stów, wiem że to bolesne ale nie ma innego wyjścia, uwierz mi - przechodziłem to. Zaleceniami producenta odnośnie masy wkładki nie należy się specjalnie przejmować – jak napisał mój poprzednik zawsze jest margines na plus. Nie mając wagi można sprawdzić ten „plus” dokładając ciężarek na headshellu i kręcąc przeciwwagą należy doprowadzić ramię do równowagi (masa monety 2 groszowej to 2,20 grama, czyli razem z obecną wkładką masz 7,2 gr ). Przeciwwaga blisko kolumny ramienia ma jak sądzę na celu zmniejszenie efektu bezwładności, ale zważywszy na jej mikroskopijne ruchy problem ten zostawiłbym do rozstrzygnięcia jakimś złotouchym gramofoniarzom ;)

hej. Właśnie miałem okazję posłuchać i ocenić co potrafi Audio-Technica AT 440 MLa współpracująca z gramofonem Linn Basik. Muszę powiedzieć, że jest różnica, w porównaniu z moją DMS251S.

Jeżeli ta wkładka będzie tak grała z moim Dualem jak gra w Linn Basiku to już jestem zadowolony. Pozostaje kwestia wzmacniacza i kolumn, mam nadzieję, że nie zrobi to dużej różnicy.

Reasumując zaufam Pablo i wyskoczę z tych 6 stówek, a co tam:) Pozdro

Przeciwwaga blisko kolumny ramienia ma jak sądzę na celu zmniejszenie efektu bezwładności,

dokładnie , działanie na zasadzie wahadła , ale na pograniczu teorii , dobrana do ramienia podatność wkładki niweluje w pewnym stopniu ten efekt.

Cześć, ja aktualnie gram na AT 440 ML-a. Wcześniej miałem 95. Pomiędzy tymi wkładkami jest duża różnica, i nie mówię tutaj o różnicy cenowej. Potwierdzam słowa Kolegów: jeżeli ma być znacząco lepiej, to powinieneś kupić jednak lepszą wkładkę. 440 to w mojej ocenie rozsądna propozycja.

Na początek ;)

Cześć. Niestety chcąc kupić AT440 MLa okazało się, że już jej nie produkują i sklepy(pytałem w trzech) nie mają takiej oferty. Powstał kolejny mały problem i mam nadzieję, że pomożecie mi w wyborze.

Audio-Technica AT120EB i VM520EB. Jak mówił sprzedawca w jednym ze sklepów są to następcy AT 440. Cena obydwu taka sama, ja osobiście skłaniałbym się do kupna AT120EB ma trochę więcej decybeli w separacji kanałów, to chyba ma duży wpływ na stereofonię. Mieliście styczność z takimi wkładkami? Ostatnie sugestie proszę i zamykamy ten temat.

Niestety, na stronie AT jest informacja - 440 MLb discontinued z zaleceniem zerknięcia właśnie

na następcę VM540 ML ( micro line ) za 250 niestety :-( i to tylko w US.

Reszta świata pewnie ma drożej

Poczekajmy na dystrybutora. A AT120 ma chyba tylko eliptyk.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

mlb można chyba jeszcze kupić , ale ceny wkładek znowu oszalały :O . Przy tych cenach to może warto rozważyć zakup at95 + ostry szlif w stylu vivid , vital , hipereliptyk , lub shibata od renomowanych dostawców zamienników . Sam mam linna k9 , który jest taką 95-tką z vitalem i zagrał lepiej niż 440 tka.

mlb można chyba jeszcze kupić , ale ceny wkładek znowu oszalały :O . Przy tych cenach to może warto rozważyć zakup at95 + ostry szlif w stylu vivid , vital , hipereliptyk , lub shibata od renomowanych dostawców zamienników . Sam mam linna k9 , który jest taką 95-tką z vitalem i zagrał lepiej niż 440 tka.

Znalazłem AT440MLb na niemieckim amazonie, cena 199 euro. Z sześciu stówek zrobiło się ponad osiem. O matko!!! ciągle pod górę:-) Teraz siedzę i myślę. Dziękuje Panowie za pomoc. hej

Dl 103 nie nadaje się do Duala a z Goldringami to nie wiem . Przy takiej kwocie jak za 440 to wolał bym kupić używaną AT 20 Sla , Shure v 15 III lub coś podobnego .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.