Skocz do zawartości
IGNORED

jakie kolumny do cambridge audio azur 840a v2

Robert 7800

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

pytanie jak ich wiele, o dobór kolumn. Tym razem do cambridge audio azur 840a v2 . Szukałem na wielu forach lecz nie znalazłem nic konkretnie o CA 840a v2.

moje warunki :

- pokój 20m2

- cd CA 651c

- muzyka: rock, reggae, fanky

mam rodzinę więc radio na co dzień i pewnie piosenki dla dzieci

- kasa do 5tyś za parę, lub mniej

moje typy:

MAGNAT QUANTUM 759 T.O.T.L / MAGNAT QUANTUM 1009s drogie, ale fajne

BOWERS & WILKINS CM9 S2 / BOWERS & WILKINS 683 S2

DALI z serii ZENSOR

mam okazję kupić Polk Audio RTi A7 w dobrej cenie prosto ze sklepu, nowe. Lecz mało wiem o nich.

Pytanie, czy ktoś może mi poradzić jakie kolumny pasują do tego wzmacniacza, może ktoś ma jakieś doświadczenia. Lubię szeroką scenę i dynamikę, nie lubię gdy soprany gwiżdżą, a basy buczą jednym ciągem. Szukam nie męczącego dźwięku przy dłuższym odsłuchu.

pozdrawiam : Robert

Z kolumn stojących polecam do niego Tannoy DC 6 T SE, dobrze sie z nimi zgra. Ja mam CA 851A, u mnie gra z podstawkowymi KEF LS50, ale na mniejszej powierzchni choć na 20 m2 też by zagrały (słuchałem na 30m2 w salonie i też fajnie grał), dobrze też grał z KEF R300. Cambridge fajnie grają ale trzeba dobrze dobrać kolumny, odradzam Monitor Audio. Magnaty tez nie będą fajnym połączeniem - nie do tego wzmacniacza, możesz posłuchać Bowers 683 S2, choć dla mnie Tannoy-e DC6TSE zdecydowanie biją w połączeniu z CA pozostałe układy. Dobrze też zagrałby KEF R500 ale ich w tej cenie raczej nie znajdziesz, serii Q Kef-a nie polecam, zdecydowana różnica i nie do tego wzmacniacza. Dali Zensorów nie słuchałem w tym połączeniu ale wg mnie starsza wersja Ikonów bardziej by pasowała. Możesz posłuchać Castle Knight 4 lub 5 też dobrze zagrają z CA i w twoim pomieszczeniu bas z nich będzie fajny. Są też kolumny CA ale ich nie słuchałem. Jeszcze spróbowałbym odsłuchać ELAC Uni-Fi FS U5, powinny pasować.

Polk Audio nigdy też nie słuchałem - spróbuj posłuchać z wzmacniaczem. Tylko CA 840v2 pamiętaj gra górą i przy dłuższym odsłuchu z źle dobranymi kolumnami będzie męczył. Szukaj kolumn grających grubą średnicą i nieostrą górą.

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę specyfikę brzmienia wzmacniacza, na pewno warto brać pod uwagę kolumny o raczej gęstym charakterze, lekko ocieplonym, plastycznym. Spójrz proszę na polską konstrukcję Audio Academy Hyperion IV (https://www.q21.pl/audio-academy-hyperion-iv.html) oraz Tannoy Revolution XT 6F (https://www.q21.pl/tannoy-revolution-xt-6f.html). Audio Academy to dynamiczny, bardzo spójny dźwięk o dużej swobodzie grania. Tannoy natomiast oferuje bardziej ciepły i miękki charakter.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

nowe propozycje, dziękuje

nie zastanawiałem się nad Tannoy, czy będą dobre do rocka? Wychowałem się w czasach gdy Dezerter leciał w Polskim radio i zawsze gitarowe granie się przewija w moich gustach.

Audio Academy, ciekawe jak grają bo wyglądają ..............

Kiedyś w sklepie usłyszałem przypadkiem KEF R100 monitorki i byłem zdziwiony barwą a szczególnie basem wydobywającym się z tych miniatur, tylko czy dadzą rade ? Szukałem informacji o zalecanym metrażu dla monitorów i nie ma żadnych wytycznych

Muszę wytypować kilka propozycji i odsłuchać, tak żeby wiedzieć czego chcę

Dziękuje za pomoc, muszę jeszcze poczytać o Waszych propozycjach, rynek i wybór jest ogromny

Kiedyś w sklepie usłyszałem przypadkiem KEF R100 monitorki i byłem zdziwiony barwą a szczególnie basem wydobywającym się z tych miniatur, tylko czy dadzą rade ? Szukałem informacji o zalecanym metrażu dla monitorów i nie ma żadnych wytycznych

Jeżeli podobało Ci się granie R100 to R300 będzie lepsze pod kątem basu, ale np LS50 zagrają fajniejszą górą i średnicą. Wybór jest naprawdę obecnie spory. Tannoy gra specyficznie ja to brzmienie lubię tak jak i KEF-a. Podaje Ci kolumny, które słuchałem i powinny z CA 840 dobrze zagrać. Na pewno nie będą pasowały Tannoy Precision.

wszystkie przetworniki posiadają najnowocześniejszą technologie i emitują dźwięk najwyższej jakości, a na parametry nie ma co zwracać uwagi gdyż w większości są przerysowane - tyle się dowiedziałem po godzinach spędzonych przed komputerem

czas na wycieczki po sklepach

dziękuje za sugestię

Bardzo słuszna koncepcja.

Odsłuchaj tych modeli półka rti o których pisales, do tego tannoy xt8 i właśnie quantum 1009s.

Będziesz miał przekrój brzmienia.

W przypadku pytań lub wycen zapraszam

• 3 miesiące później...

Z kolumn stojących polecam do niego Tannoy DC 6 T SE, dobrze sie z nimi zgra. Ja mam CA 851A, u mnie gra z podstawkowymi KEF LS50, ale na mniejszej powierzchni choć na 20 m2 też by zagrały (słuchałem na 30m2 w salonie i też fajnie grał), dobrze też grał z KEF R300. Cambridge fajnie grają ale trzeba dobrze dobrać kolumny, odradzam Monitor Audio. Magnaty tez nie będą fajnym połączeniem - nie do tego wzmacniacza, możesz posłuchać Bowers 683 S2, choć dla mnie Tannoy-e DC6TSE zdecydowanie biją w połączeniu z CA pozostałe układy. Dobrze też zagrałby KEF R500 ale ich w tej cenie raczej nie znajdziesz, serii Q Kef-a nie polecam, zdecydowana różnica i nie do tego wzmacniacza. Dali Zensorów nie słuchałem w tym połączeniu ale wg mnie starsza wersja Ikonów bardziej by pasowała. Możesz posłuchać Castle Knight 4 lub 5 też dobrze zagrają z CA i w twoim pomieszczeniu bas z nich będzie fajny. Są też kolumny CA ale ich nie słuchałem. Jeszcze spróbowałbym odsłuchać ELAC Uni-Fi FS U5, powinny pasować.

Polk Audio nigdy też nie słuchałem - spróbuj posłuchać z wzmacniaczem. Tylko CA 840v2 pamiętaj gra górą i przy dłuższym odsłuchu z źle dobranymi kolumnami będzie męczył. Szukaj kolumn grających grubą średnicą i nieostrą górą.

Hei, piszę ten post aby pomóc nie zdecydowanym osobą w wyborze kolumn. Jakieś dwa miesiące temu przekopywałem internet w poszukiwaniu kolumn do Cambridge Audio azur 840 V2

Pokój 25m2 budżet do 4000zł za parę. Muzyka przeróżna, od piosenek dla dzieci do trashmetalu, przez funki i reagge, a na co dzień radio . Porównywałem parametry, wysyłałem mnóstwo maili do sklepów , zakładałem fora ( dziękuję za pomoc RobG1974 ). Czytałem dużo o konstrukcjach przetworników , niektórzy producenci podają fikcyjne dane, po sprawdzeniu, zmierzeniu okazują się różne od podanych- polecam artykuły z gazet audiofilskich. Nie należy sugerować się danymi od producenta tylko kierować własnym '' uchem''. W końcu wybrałem kilka typów, lecz nie zawsze istnieje możliwość odsłuchu każdych kolumn. Jeśli salon nie posiada takowych , to oczywiście mogą Ci je sprowadzić lecz na Twój koszt ( koszt kurjerski około 100 zł za parę, lub więcej przesyłka na palecie euro ). Więc słuchałem propozycji sprzedawców. Odwiedziłem dwa salony. W pierwszym spędziłem ponad 3 godziny i sprecyzowałem swoje oczekiwania, wiedziałem czego szukam, i jakie są różnice.

Wszystkie odsłuchy na własnym wzmacniaczu Cambridge Audio azur 840 V2 i z ulubionymi płytami. W sumie odsłuchiwałem na czterech różnych gatunkowo utworach zwracając szczególną uwagę na dobrze znane mi momenty ( solówki, przejścia )

Zacząłem od kolumn podstawkowych

Quadral Platinum M20

Maleństwa, dobre do małych pomieszczeń - sypialnia

Dynaudio Emit M20

Trochę większe monitorki z bardzo dobrym basem, byłem zdziwiony gdy przy głośnym odsłuchu bas było też czuć a nie tylko słychać

teraz kolumny podłogowe:

Mnitor Audio Silver 6

Ładnie wyglądają solidnie zrobione, grają czysto, wysokie na miejscu i basu nie brakowało, lecz nie było tam emocji, po prostu grały. Fajne było to że przy cichym jak i głośnym odsłuchu nie traciły na jakości dźwięku. Nie gubiły się, grały tak samo równo, lecz jakoś płasko, nie odczułem wcale szerokości sceny.

Polk audio rti a7

Bardzo fajne kolumny, duże z wielką mocą. Moim zdaniem lepsze od Monitor Audio. Grały agresywnie, porównywalny bas do Monitor ale góra bardziej szczegółowa. Różnica od razu zauważalna. Już przy pierwszym utworze na Polka-ch słyszałem że soprany przeskakują między stronami, czego nie było w Monitor-ach. Naprawdę godne polecenia.

Heco Music Style 1000

Odsłuchałem też Heco, ale gdy teraz o tym myślę jakoś nic mi nie przychodzi do głowy. Nie zapamiętałem nic szczególnego. Może wyższe modele bardziej by rzuciły na kolana.

Dali Zensor 7

Słuchałem ich trzykrotnie.W pierwszym salonie po pierwszym odsłuchu i porównani ich do kolejnych poprosiłem o ponowne podłączenie. Grały najładniej ze wszystkich opisywanych wcześniej. Bardzo szeroka scena, bas tak mięciutki schodzący nisko, wycofane soprany. Naprawdę ładny dźwięk. W kolejnym salonie również miałem okazje odsłuchu Dali Zensor 7. Gdy przeszły mi ciarki od głowy do pleców już wiedziałem że to to. Mam je w domu od dwóch miesięcy, i myślę że to dobry wybór. Potrafią grać cały dzień i nie męczą. Przy głośnym odtwarzaniu nie krzyczą, sopran nie piszczy, bas nie dudni- nie męczą. Po prostu jest głośniej w mieszkaniu.

Należy też tu zwrócić uwagę na rodzaj wzmacniacza. CA 840 v2 zintegrowany, z ogromnym transformatorem toroidalnym o poborze mocy 800W bez problemu napędzi każde przetworniki. Dla tego też postanowiłem jeździć po mieście z własnym wzmacniaczem niż słuchać na innych i zastanawiać się jak to by brzmiało u mnie.

Myślę że sparowanie CA z DALI jest trafnym połączeniem.

Może za rok lub więcej znudzi mnie to i będę szukać dalej. Na razie jest dobrze. Zastanawiam się tylko nad zmianą kabli. Obecnie to Inakustik exzellenz MSR 2*4.0mm2, myślę nad Melodika Brown Sugar BSC*3,3mm2, lub BSC2*4,5mm2 Wiem że przy dużej mocy wzmacniacza przekrój ma znaczenie, ale czy ta różnica będzie aż tak znacząca między 3,3 a 4,5 mm2 obecnie mam 4,0mm2

Zaznaczam również iż te doznania są moimi prywatnymi wrażeniami, więc nie każdy może zgadzać się z moimi opiniami. Chciałem tylko podzielić się własnym doświadczeniem w nadziej że komuś pomogę.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o Monitor Audio to polecam model gs20. W tej kwocie znajdziesz bez problemu. Trafiają się też kolumny studio16hertz jak i wiele innych. Najlepiej jakbyś miał okazję posłuchać przed zakupem.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o Monitor Audio to polecam model gs20. W tej kwocie znajdziesz bez problemu. Trafiają się też kolumny studio16hertz jak i wiele innych. Najlepiej jakbyś miał okazję posłuchać przed zakupem.

Pozdrawiam.

dzięki, już kupiłem Dali Zensor 7

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.