Skocz do zawartości
IGNORED

Rozudowa KD do muzyki +/- 10k PLN

Mateusz_66485

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Tuż obok znajduje się bardzo podobny wątek, jednak wymagania odnośnie sprzętu mam jednak inne, stąd zdecydowałem się założyć nowy.

Może zacznijmy od tego co mam:

1. Aktualnie posiadam KD w postaci:

- Amplituner HK AVR255

- Set 5.0 Jamo S606

- zródłem muzyki (i filmów) jest HTPC/NAS podpięty HDMI pod amplituner (posiada również wyjście optyczne)

2. Pokój ~22-23m², maksymalny rozstaw kolumn na jaki jestem sobie pozwolić to 2m (szerzej nie mogę, bo kolumny zablokują wejście do pokoju lub nie będą ustawione symetrycznie). Fronty kolumn nie mogą być oddalone od tylnej ściany o więcej niż ~55-56cm, mają natomiast wolną przestrzeń z boków. Pozycja odsłuchowa znajduje się w odległości ok. 3,5m od kolumn (uroki pokoju w bloku).

Czemu w ogóle chce coś zmieniać? Zainwestowałem ostatnio w mobilny sprzęt audio i (niestety?) mocno uwidoczniło (usłyszalniło?) to braki muzykalności mojego aktualnego sprzętu. Chciałbym tu zaznaczyć, że nie uważam się za audiofila, co najwyżej melomana. Lubię muzykę, lubię jej słuchać i lubię kiedy sprawia mi to przyjemność.

Jednocześnie nie chce rezygnować z dźwięku przestrzennego. Co prawda od momentu kiedy kupowałem aktualny zestaw, proporcje w jakich słucham muzyki do oglądania filmów zmieniły się mocno w kierunku słuchania muzyki, jednak filmy dalej czasem oglądam. Nie zamierzam natomiast zwiększać ilości głośników w KD powyżej tego co mam, czyli zostaje zestaw 5.0 lub, co najwyżej, 5.1 jeżeli po zmianie frontów będzie brakować mi niskich częstotliwości (w aktualnych Jamo S606 nie brakuje mi, stąd brak subwoofera).

Czego oczekuje? Mój aktualny zestaw mobilny, tj. Oppo PM-3 + Oppo HA-2SE jest dla mnie swego rodzaju zestawem referencyjnym, bardzo odpowiada mi sygnatura dźwięku, którą prezentuje. Wybaczcie, nie jestem zbyt dobry w opisywaniu dźwięku, ten zestaw gra dla mnie bardzo "równo" i szczegółowo, jednocześnie posiada dobry, ale też bardzo kontrolowany bas (nie zaburza odbioru środka pasma) i, to co lubię najbardziej, bardzo dobrze przedstawia kobiecy wokal oraz soprany. To co najbardziej lubię w muzyce to właśnie kobiecy wokal, pianino, fortepian i instrumenty smyczkowe, które mu towarzyszą. Muzyki słucham przeróżnej, natomiast to co jest najczęstszym gościem mojego repertuaru to np. Mag Myers, Florence+The Machine, trochę sopranistek (np. Alejandra Robles, którą ubóstwiam), trochę opery, więcej rocka i szeroko pojętego alternatywnego rocka (czyli gitary!). Raz na czas nachodzi mnie ochota na granie bardziej elektroniczne (typu Jean Michale Jare, czy Depeche Mode), czy nawet bardziej eksperymentalne (Arca). Mógłbym tak wymieniać i wymieniać, chciałbym rozbudować swój zestaw o coś, co sprawdzi się w każdym gatunku muzyki.

Budżet jaki jestem w stanie przeznaczyć na rozbudowę jest dosyć mobliny, na start chciałbym przeznaczyć ok. 10k PLN, ale jeżeli zestaw, który mnie usatysfakcjonuje będzie kosztował bliżej 12 czy 13 tyś. to też przeżyje. Wydaje mi się, że dobrym początkiem dla mnie w tym momencie jest wymiana frontów + elektroniki. Zdaje sobie sprawę, że w KD posiadanie kolumn od różnych producentów nie jest idealne, także poźniej, po wymianie frontów, chciałbym także wymienić resztę zestawu.

Cały czas bije się w myślach, czy lepiej zainwestować w nowy amplituner AV, czy może we wzmacniacz stereo z main-in (HK 255 posiada pre-out, także w KD wzmacniacz mógłby służyć za końcówkę mocy, tylko wtedy pojawia się problem jak podłączyć HTPC/NAS jako źródło muzyki omijając wątpliwej jakości DAC w komputerze i wątpliwej jakości przedwzmacniacz w HK. Wzmacniacz musiałby posiadać wbudowany DAC i main-in, a takich nie znalazłem :( . Osobny wzmacniacz i DAC niestety za bardzo naciągają budżet). Co byście poradzili, biorąc pod uwagę moje dotychczasowe odczucia odsłuchowe (o których za chwilę)?

Kolejna rzecz, którą chciałbym mieć, inwestując jednak niemałe pieniądze w sprzęt audio, to Spotify Connect. Dużo nowej muzyki testuje ze Spotify (Premium) a funkcja Spotify Connect wydaje się po prostu bardzo wygodna. To kolejny aspekt całej układanki: nie wchodzi w grę ręczne przepinanie kabli między odsłuchami muzyki a oglądaniem filmów czy tv. Posiadam pilot Logitech Harmony One i całość ma być łatwa w obsłudze również dla mojej drugiej połówki. Tutaj również wymogiem jest aby całość była czarna :)

Ostatnią, i pewnie najważniejszą rzeczą są kolumny. Nauczony lekturą forum zacząłem dzisiaj odsłuchy od: Monitor Audio Silver 8 oraz Pylon Diamond 28. Podłączone były do CA CXR120 oraz Onkyo 656 we wszystkich możliwych kombinacjach. Jak widać ze strony elektroniki sam skłaniam się bardziej do wymiany amplitunera na inny, choć nie wiem czy to najlepsza ścieżka. Ogólnie, zarówno MA jak i Pylonami jestem trochę zawiedziony. Przynajmniej w porównaniu do słuchawek. Ogólnie Pylony zagrały dla mnie trochę lepiej, głównie ze względu na lepiej zarysowane wokale i soprany oraz lepszy (głębszy) bas. W pokoju odsłuchowym grały bardzo efektownie, ale już nie do końca "efektywnie", tzn. lepszy bas i wysokie tony niż w MA zostały trochę okupione szczegółowością i prezentacją środkowego pasma. W MA znowu nie jestem do końca zadowolony z prezentacji kobiecych wokali i sopranów: momentami były jakby wycofane, w utworach w których powinny być na pierwszym planie schodziły np. za gitary. Bas, mimo że gorszy w MA niż w Pylonach, był dla mnie akceptowalny nawet w MA.

Innym wnioskiem, który wyciągnąłem po dzisiejszym odsłuchu to, że lepiej chyba skupić się najpierw na kolumnach. Słyszałem różnice gdy te same kolumny były podłączane pod CA czy Onkyo, jednak była one dużo mniejsza niż między kolumnami. Stąd też wydaje mi się, że biorąc pod uwagę inne ograniczenia, lepiej dla mnie będzie najpierw zainwestować w nowy amplituner AV niż wzmacniacz stereo. Ciekawostką jak dla mnie jest, że MA zagrały dla mnie lepiej z Onkyo niż z CA. Owszem, dźwięk nie był na Oknyo tak szczegółowy jak na CA, Onkyo dużo gorzej kontrolował bas, jednak całościowo zestaw Onkyo + MA zagrał dla mnie bardzie "harmonicznie" niż CA + MA.

W przyszył tygodniu jestem umówiony na test Focal Aria 926. Już wyższa półka cenowa, jednak chciałbym mieć porównanie.

Z góry przepraszam za bardzo długi post, pewnie nikt go w całości nie przeczytał ;-) jednak po długiej lekturze forum starałem się w nim zawrzeć wszystkie informacje, które pomogą wam doradzić mi. Podsumowując:

- szukam porady w jakim kierunku rozbudować, czy bardziej zamienić elektronikę, którą aktualnie posiadam

- jakie inne kolumny polecacie do odsłuchu?

Rozważam głównie nowy sprzęt, lecz nie wykluczam używanego.

Pozdrawiam,

Mateusz

https://www.audiostereo.pl/topic/133019-rozudowa-kd-do-muzyki-10k-pln/

Niestety odsłuch którego dokonałeś, mijał się z celem .

Kolumny które wymieniłeś potrzebują jako partnera przyzwoity wzmacniacz stereo i wtedy dopiero pokażą jak naprawdę potrafią zagrać.

Jeśli przy odsłuchu focali ma im towarzyszyć elektronika w postaci amplitunera KD daruj sobie takie porównanie.

Poproś o podpięcie z jakąś integrą i wtedy testuj . Będzie to dużo bardziej miarodajne i nie zmarnuje potencjału kolumn.

Sprawdź różne zestawienia, aż uzyskasz to czego szukasz .

Powodzonka.

Nie obraź się, ale dawno temu słuchałem te głośniki z jakimś amplitunerem Denona - nie dało się tego słuchać. W KD wydawało to jakieś dźwięki, ale w muzyce-piękna katastrofa.

To co Kolega napisal wyżej to też sama prawda.

Jeżeli chcesz zrobić postęp, a nie krok w bok to musisz całkowicie zmienić podejście. Doradzałbym zakup wzmacniacza stereo i biorąc pod uwagę gabaryty i możliwość ustawienia głośników - podstawkowce, np. studio 16, xaviany, dynaudio. Znajdziesz na allegro przyzwoite, często można u sprzedającego posłuchać. I skupiłbym się na używkach, niewiele stracisz przy odsprzedaży jak Ci nie podejdą. I od tego bym zaczął. Do tego jakiś odtwarzacz sieciowy. Choć za w miarę przyzwoity DAC zapłacisz w okolicach 2tys.

1. Do 22-23m2 raczej nie pakowałbym Diamondów 28 chyba że sprzedawca zgodzi się na ewentualny zwrot lub wypożyczy na odsłuch.

2. 5-10k PLN to wydaje się minimalna kwota na sensowny wzmacniacz do Diamondów.

Witaj,

Moim zdaniem do wymiany jest całość.

Harman jak gra to to jeszcze pół biedy można do niego chwili podłączyć zewnętrzny wzmacniacz.

Co do kolumn to każdy set za powiedzmy 6-8 tysięcy po rabatach zagra lepiej. W sumie to każdy za 3k takze.

Za resztę dobry wzmacniacz zintegrowany do którego można podłączyć typowe źródła stereo.

A jak harman padnie to pójdzie tylko jeden element do wymiany.

Moim zdaniem powinieneś zwrócić uwagę na silvery 8, opticony 6, heco celan gt 702 czy tannoy revolution xt 8f. Wybór jest spory. W zależności od kolumn później dobrał bym wzmak.

Sprzęt docelowy powinien znaleźć się u ciebie w domu na odsłuchu.

W razie pytań lub wycen pozostaje do dyspozycji

Zapomnij całkowicie o amplitunerze. Ścieżka stereo musi być tak zrobiona, że w żadnym momencie nie gra przez jakikolwiek element kina domowego. Jeśli stereo ci do filmów nie wystarczy (bo mnie np. w zupełności wystarcza), to KD ze stereo łączy się w ten sposób, że pre-out frontów z KD wpina się do wejśćia HT-bypass we wzmacniaczu stereo, ale całkiem tanie wzmacniacze takiego wejścia nie mają. I to wszystko w temacie podłączeń.

Nie myśl też nawet, że wykorzystasz choćby pre-out z KD i np. kupisz końcówki mocy. Pre w KD jest zawsze tragiczne.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Dzięki za wszystkie sugestie! Kolejne odsłuchy odbędą się już na normalnych wzmacniaczach :-) W planie mam sprawdzić:

- jeszcze raz Monitor Audio Silver 8

- Focal Aria 926

- Heco Celan GT 702

Pylony rzeczywiście za duże, odpuszam je. Tannoy Revolution XT 8F niestety nie ma w kolorze czarnym, także odpada :-(

Aktualny plan to w takim razie integra z bypass/direct-in/main-in + DAC. W ten sposób w KD amp będzie końcówką mocy a w stereo tor nie będzie przechodził przez ampli KD tylko HTPC -> DAC -> amp. Do Spotify najlepszą opcją może się okazać Chromecast Audio podłączony po optyku do DACa.

Popatrzyłem trochę, które ze wzmacniaczy mają możliwość pracy jako końcówka mocy (może się komuś przyda). Lista jest przekrojowa, w zależności od tego na które kolumny się zdecyduje każdy powinien mieścić się w budżecie (choć może zabraknąć na DAC). Gdy zdecyduje się już na kolumny będę myślał nad tym dalej, choć wychodzę z założenia, że lepiej więcej wydać na kolumny.

Czy którąś z tych opcji powinienem z jakiś powodów z góry odrzucić (biorąc pod uwagę moje preferencje i kolumny, które chce odsłuchać)? Może, któryś z nich szczególnie polecacie do odsłuchu w/w kolumn?

- Musical Fidelity M3Si

- Advance Acoustic X-i105 / X-i125

- Indiana Line Puro 800

- używany Audiolab 8200A

- Audiolab 8300A

- Naim NAIT 5SI

- Atoll IN80se/Atoll IN100SE

- używany Roksan Kandy K2

- Roksan Kandy K3

- Creek Evolution 50A

- Denon PMA-1520AE

- Primare I22

- Cambridge Audio Azur 851A

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.