Skocz do zawartości
IGNORED

Dynaudio Emit M20 - Excite X14.

AndrzejPiaseczno

Rekomendowane odpowiedzi

AndzejPiaseczno gratuluje zakupu.

Mam pytanko odnośnie tych kolumn, czy słuchałeś może na nich cięższego repertuaru, coś z Hard Rocka lub Heavu Metalu?

Chodzi mi raczej o takie gorsze realizacje, których w takiej muzyce jest pełno i przy takich "standardowych" kolumnach jest za jasno i za ostro bez masy i wypełniena ...

Ile masz je odsunięte od tylnych ścian?

Pozdrawiam ...

Tak jaknajbardziej. Metallica Enter Sandman i początek z tą zrypaną metaliczną blachą.

Mothorhead i ostatnia ostra plyta. Sepultura.

Gra to w sposób już akceptowalny. Z tym że do mocnych klimatów j.w. nie zabardzo pasuje ciepły klimat tych kolumn. Ale rock Dire Straits, Lady Pank Perfect gra fajnie.

Floydzi Rush Megadeath Europe poprostu bosko.

Co ciekawe góra jest wyeksponowana ale bardzo rozdzielcza i ciepła i nie przeszkadza. Tależe nareszcie brzmią jak na żywo.

Minimum od ściany to 25-30 cm. Poniżej tego zaczyna buczeć .

Tak jaknajbardziej. Metallica Enter Sandman i początek z tą zrypaną metaliczną blachą.

Mothorhead i ostatnia ostra plyta. Sepultura.

Gra to w sposób już akceptowalny. Z tym że do mocnych klimatów j.w. nie zabardzo pasuje ciepły klimat tych kolumn. Ale rock Dire Straits, Lady Pank Perfect gra fajnie.

Floydzi Rush Megadeath Europe poprostu bosko.

Co ciekawe góra jest wyeksponowana ale bardzo rozdzielcza i ciepła i nie przeszkadza. Tależe nareszcie brzmią jak na żywo.

Minimum od ściany to 25-30 cm. Poniżej tego zaczyna buczeć

Dziękuję bardzo za wiadomość. Bardzo mi pomogłeś.

Pozdrawiam serdecznie i życzę przyjemnych odsłuchów ...

Witam. Słucham tych Dynek już ponad tydzień, i słuchałem ich po 3-4 godziny dziennie więc zakładam że sie wygrzały. Wcześniej grały tylko 15h. Bas nie nabrał rozpędu ale jest więcej masy. Troche denerwuje mnie podbity charakter basu, nie jest aż tak źle jak w Bronze B2,( ilościowo w dm 2/6 jest prawie tyle samo) czy Zensor 3, które zchodzą niżej. Góra pasma to dalej obszerny detaliczny i rozdzielczy cieplutki spokój.

Kolumny lepiej od mx4 oddają charakter nagrania, różnicują lepiej i barwy i dynamikę.

Denek też daje radę, nie wiem czy nie dokłada 2groszy do górki na 90hz ale nie mam jak tego zweryfikować.

Najbardziej brakuje mi basu z mx4 z walnięciem i kontrolą, ale coś za coś.

DM 2/6 wyraźnie nabierają werwy z podkręceniem gałki pojawia sie łupnięcie i lepsza kontrola basu. Ciszej jest gorzej.

• 3 tygodnie później...

Ahhhh i niestety coraz bardziej domucza mi brak dołu.

Pytanie czy uda się to poprawić subem - rel t5 bw asw 600 - to wydatek 1500-2000.

Mam miejsce na podłogówki i może to nie ma sensu bo za 3k zagrają lepiej od dm 2/6 + sub!

Miałem T5 i do stereo sprawdza się dobrze. Można uzyskać satysfakcjonujące brzmienie, ale idealnego zszycia i tak nie będzie. Jeśli musi być sub to T5 polecam.

Może trzeba było brać większe 2/7 lub Emity 20 :)

2/7 dużo niżej nie schodzą ale fakt mają mocniejsze nataracie i szybszy bas ale i tak będzie brakowało troche dołu.

T5 by stał pomiędzy monitorami - niżej o 50 cm. Rel zaleca ustawienie go w rogu.

Głośno miałeś go ustawionego? Da rade w 24 m? Ma zapas mocy te 75W to troche mało.

Na środku pokonu przy ścianie zagra?

Monitory i sub to kwota 3k możelepiej nie kupowac suba i szukać podłogówek?

Nie zejdą tak nisko jak sub i klasy wysokotonówki z dm 2/7 w podłogówkach nie bedzie w tej kwocie.

Andrzej ale brakuje Ci zejscia niskich czy ich masy? Nie wiem czy do dynek nie lepiej byloby szukac uzywki suba tez od Dynaudio.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Witaj Adam.

Brakuje masy, są plyty gdzie niczego nie brakuje, ale jak pojawia się kontrabas co jest bardzo czeste w jazzie, cały utwór brzmi dość pokracznie - te pyknięcia strun to za mało.

Poczytałem o Rel t5 i to dobry sub ale do mniejszych powierzchni, dotego środek pokoju też mu raczej nie pomoże.

Zapytaj w klubie Rel oraz Kolegi Silver czy T5 ogarnie tak duza kubature i przy takim jego ustawieniu. Na Twoim miejscu wypozyczylbym suba i sam zobaczyl czy zda to egzamin. Wiem, ze wielu uzytkownikow duuuzo drozszych modeli dynaudio niz nasze lacza je z subami od dynaudio i sa zadowoleni z efektu. Podpytaj tez w klubie dynaudio.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Głośno miałeś go ustawionego? Da rade w 24 m? Ma zapas mocy te 75W to troche mało.

Na środku pokonu przy ścianie zagra?

Było to już trochę czasu temu , ale z tego co pamiętam był ustawiony na 50-60% (ja mam pomieszczenie 18m2) i był odcięty na około 50Hz. Czy da radę u Ciebie na 24m2 ciężko na 100% stwierdzić , ale wydaje mi się, że tak. Chyba, że zależy Ci na kruszeniu ścian :) Do uzupełnienia basu tak małych monitorów jak 2/6 będzie ok. Suby Rela podpinasz pod terminale głośnikowe we wzmacniaczy więc jak coś możesz położyć drugiego (po jednym na kanał). Rel ma też o ofercie większe T7 i T9 , ale tych nie miałem okazji posłuchać i konstrukcja też jest inna bo membrana bierna.

Monitory i sub to kwota 3k możelepiej nie kupowac suba i szukać podłogówek?

W tym budżecie nie będzie łatwo znaleźć kolumny które zagrają wyraźnie lepiej poza basem. Możesz poszukać używanych 3/7 tylko do nich musi być mocny wzmacniacz. Trafiają się też nie za duże X32.

ale jak pojawia się kontrabas co jest bardzo czeste w jazzie, cały utwór brzmi dość pokracznie - te pyknięcia strun to za mało.

Nie niestety tak mały monitor nie jest w stanie odtworzyć wiernie kontrabasu.

Wiem, ze wielu uzytkownikow duuuzo drozszych modeli dynaudio niz nasze lacza je z subami od dynaudio i sa zadowoleni z efektu. Podpytaj tez w klubie dynaudio.

Sub Dynaudio to też może być dobra droga. Choć ja bym pewnie wolał pójść w podłogowe.

Nie dziwie się ,że Ci brakuje masy, te kolumienki są za małe na taki metraż, fizyki się nie oszuka.

Mój znajomy miał Rela T5 w metrażu około 26m2 i niestety był za słaby. Kupił wersje T7 i dopiero uzyskał prawidłowy efekt,

Rel co by nie było jest naprawdę bardzo dobry w muzyce, jednak czy Cię taki efekt zadowoli? Musiałbyś sprawdzić najlepiej u siebie.

Ja osobiście bym poszedł w Dynaudio 3/7, no ale fakt tutaj wzmacniacz musi być naprawdę mocny, ale i też dobry jakościowo, aby nie ograniczał tych kolumienek.

Tak czy siak wiąże się to z wydatkiem , pytanie tylko na jak wielki możesz sobie pozwolić ...

Rel t5i już kupiłem. Narazie mam kilka godzin przesłuchane ale jestem zadowolony, muszę jeszcze pokombinować z regulacją bo zdaża mu się buczeć. Chociaż to raczej moje odczucie, mx4 były z szybkością basu nie do pobicia... masy mu brakowało muszę przywyknąć do takiego grania.

Słuchałem Emit 30 i fakt że to super granie, cena też spors używane po gwarancji dm 3/7 to okolice 4k. A amplituner nawet 3805 to troche mazalians dla nich.

Narazie posłucham tego zestawu.. blachy dają super radość. Nareszcie te z mx4 były zbyt metaliczne.

Rel t5i pasuje idealnie do dm 2/6. I efektywnością i charakterem.. troche się wlecze ten basik w porównaniu z moim poprzednikiem B&W asw 600. Tutaj było w stylu mx4 szybko z energią ale bez masy jak w t5.

Podsumowując: do dm 2/6 rel t5 to idealny kompan. Do dm 2/7 już bardziej by pasował asw600. Do podłogówek tylko asw 600.. ale ten to już 10 latek.

Podłączenie mam po sub out kablem melodica mdsw30.

I stoi na 5cm marmurze.. bo mam dywan Shaggi 5cm więc sub by utonął w nim.

Dziękuję za porady.

Pamiętam, że T5 tak podłączony grał najlepiej w stereo. Tylko dobrze podłącz wg instrukcji.

W kinie domowym miałem podłączony Neutrik Speakon + LFE jednocześnie.

Ok to wieczorem podepnę.. troche mnie zniechęciły te tylko 3 przewody.. ale - w pma720 to był jeden postek na 4 wyjściach wiec tutaj pewnie jest tak samo.

Ok to wieczorem podepnę.. troche mnie zniechęciły te tylko 3 przewody.. ale - w pma720 to był jeden mostek na 4 wyjściach wiec tutaj pewnie jest tak samo.

Pokombinowałem z podłączeniem i ...

na kablu Neutrik Speakon zrobiło się trochę ciszej ale lepiej zgrało się to z kolumnami. Dało mi to do myślenia i zmieniłem dystans subwoofera od miejsca odsłuchu w ustawieniach Denona. I kolumny mam na 3.3m a sub aż na 6m. Gra to tak samo dobrze.

Ciekawe co Denon robi z sygnałem stereo że potrzebuje takiego wyprzedzenia?

Kabel Neutrik to straszny kłębek drutu, do wyjścia z amplitunera mam 20cm reszta nie bardzo ma się gdzie podziać, więc go odkręciłem.

Co ciekawe na wejściu LFE Rel t5 gra głośniej i wyraźnie wyżej, lepiej bas komponuje się przez wejście niskopoziomwe Lo.

Głośność mam ustawioną na 12:30 - 55%. Odcięcie na 11:30 jakieś 65 hz, w amplitunerze głośniki na Large bez filtrowania i sub na LFE+Main i odcie ie na 60hz.

Kombinowałem z cięciem głośników na 60Hz ale sub zbyt dominował na dole. Na 40Hz obcinało za bardzo sygnał na suba i czasami nie włączał się wcale.

Podłączenie po rca daje mi możliwość regulacji głośności suba pilotem co się przydaje przy remasterowanych płytach, przez głuchych realizatorów.. na jednej suba muszę dawać na minus 8 dB bo inaczej bas zalewa pokój.

Po całym dniu grania Rel się rozpędził i stanowi super duet z dm.

PS. Dodam może komuś się przyda. Sub wyłącza się do stand by po 30 minutach i w tym stanie pobiera mniej niż 1W. Dziwne bo po włączeniu pobiera 12W a z sygnałem tylko 20W!! Miernik na żarówkach pokazuje ile powinien 40W 60W itd. więc zakładam że jest dobry. Denon bierze 65-100W. Kurcze troche mało te 20W fakt że w stereo ma jedno łupnięcie na sekundę - może przy ciągłym sygnale brał by więcej.

PS2. Dziwię się że taki maluszek dorównuje asw600 z generowaniem basu, co ciekawe jest znacznie bardziej mięsisty i wypełniony.

PS3. Żona powiedziała że T5 to najładniejsza kolumna jaką miałem kiedykolwiek... kurcze fakt że malutki i ładny to on jest.

Narazie nie biorę ich pod uwagę - nie ten przedział cenowy- to już 5k. Zestaw kupiony trzeba posłuchać go trochę. Miałem już ciśnienie na zmianę więc okazyjnie go nie kupiłem.

Ma swoje wady to oczywiste - Dynki mają przez swoją słodkość i miekkość góry problem z kreowaniem przestrzeni w głąb. Ale ja nie jestem osłuchany więc może tak ma być - mx4 grały dużo głębiej - ale to pewnie przez sporą górkę od 8kHz. Kurcze a może to dlatego że teraz niższy środek słychać - pojawiły się i jakiś puzon w tle czy kastaniety - na mx4 ich nie było i dlatego pozornie muzyka wyszła do przodu.

Przyznam że takiej jakości góry to ja mogę słuchać - na starcie było trochę dziko po mx4 ale teraz daje czasami treble na +2.

Teraz szukam jakiegoś kabelka do DM 2/6 co by trochę dół wykonturował i rozpędził. Atlasa Hypera 3.0 opchnołem bo do dynek było go za mało na około szafki - 1.5 m miałem tylko.

Potrzebuję conajmniej 2.0m.

• 3 tygodnie później...

Podsumowanie:

Ostatecznie do DM 2/6 dołączył Rel t5i. Z zalet, w porównaniu z mx4, bo tak mi najłatwiej - to obszerna rozdzielcza góra,najwięcej jest jej w niższym zakresie - większe tależe perkusji grają jak powinny.

Wcześniej miałem słuchawki AKG K99 i tutaj góra DM 2/6 nie odstaje od słuchawek, co ciekawe nie jest natarczywa i można jej słuchać nawet na Idz precz Perfektu - na missionach mx4 ten kawałek był nie do wysłuchania w całości.

Co ciekawe ten 1 głośnik gra bardziej rozdzielczo środkiem od mx4 - pojawiły się gdzieś i puzzon i klarnet czy kastaniety. W mx4 oba głośniki były zajęte basem.

DM mają sporo basu, niestetu po przesiadce z podłogówek, które miały z 10 dB górkę poniżej 120Hz, odrobinę za mało. Dlatego ratowałem się subem Rel t5i to doskonałe uzupełnienie na dole gra niżej nawet od k99. Tutaj dorównuje nawet Beyerdynamikom dt660, a to już nie lada wyczyn z tak małego przetwornika. Tyle zalet, największą i narazie jedyną wadą DMek jaką wychaczyłem jest podbicie BRem wyższego basu, psuje to krystaliczność przekazu.

Zestaw jak dla mnie zdecydowanie lepiej wypada od Elacka Debut 6 - droższy też jest. Ale łatwiejszy w ustawieniu Rel.

Ostatecznie głośniki trafiły na uchwyty ścienne Renkforce z regulacją w poziomie i pionie.

Niestety bałem się że lekkie podstawki łatwo wywróci mi córka, a te cieżkie znowu zrobią jej krzywdę. Zaletą tych ściennych jest stabilność mają udzwig do 40 kg - i możliwość regulacji - głośniki moga być od 50 do 73 cm od ściany. I od siebie 120-220 cm.

Dziękuję za rady i linki do aukcji. Na rok czy dwa mam spokój i.... czystą listę obserwowanych aukcji.. nareszcie.

PS. Denon avr 3805 to jednak zły kompan do tych Dynek, misio troche na dole i zbyt gęsty wyższym środkiem... ale teraz wakacje idą trzeba organizm zagofrować i kieszeń pusta. Wrócę za pół roku do tematu wzmacniacza.

W sumie głośniki bardziej stoją na tych wieszakach niż wiszą.

To są te uchwyty z załącznika.

Dodatkowo głośnik przykręciłem do bachy 3mm - 5cmx10cm a ją do tego uchwytu - nie lubię tak robić ale inaczej dzieciaki by zrobiły z nich kupę wiórów.

7ecf9d4668fc44da10d01052d706941c.jpg

I głośnik jest 65 cm od ściany. W sumie góra jest bardziej otwarta... jeszcze bardziej co nawet mi czasami przeszkadza.

Ideałem była by gora z DM a reszta z Debuta.... ale narazie zostają.

Różnice są.... ale to bardziej zależy od miejsca ich ustawienia niż tego na czym stoją. Przed zawieszeniem ich stawiałem je na mx4 i zmieniałem miejsce.. od 5cm do 1m od tylnej ściany.

Najlepszy efekt basu był jak stały o dziwo na półce- tworzył się podobny efekt do Fonarów - jakby fale odbite i te z głośnika współgrały ze soba... ale przestrzeń sporo traciła.

PS. Jakoś nie mogę pojąć jaka jest różnica stania na podstawkach stojących i takich wiszących. Jeżeli chodzi o redukcję drgań to profil 50x50 ze ściankami 3mm na długości 0.5m nie powinien się jakoś wzbudzać. Zdjęcie nie pokazuje skali tych wieszaków ale ten trzpień jest wysokości prawie tych głośników.

PS2. Szwagier ma podstawki kiedyś pożyczę i sprawdzę.

Ok rozumiem.

Szwagier ma podstawki kiedyś pożyczę i sprawdzę.

Myślę że warto.

Najlepszy efekt basu był jak stały o dziwo na półce- tworzył się podobny efekt do Fonarów - jakby fale odbite i te z głośnika współgrały ze soba... ale przestrzeń sporo traciła.

Częsty przypadek. Wzmacnia się pasmo które tak wielu z nas lubi, czasem nawet w udany sposób, ale stereofonia zawsze traci.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.