Skocz do zawartości
IGNORED

Naim cd5si, Naim Nait 5Si albo Marantz sa 8005 i PM 14s1

red88

Rekomendowane odpowiedzi

Naim cd5si, Naim Nait 5Si I drugi zestaw do odsłuchów to Marantz PM 14s1/Ew 8005 (jeśli będzie minimalna różnica w brzmieniu) i Marantz sa 8005. To sa dwa zestawy do odsłuchów. Do tego szukam kilku kolumn podstawowych lub podłogowych do odsłuchania. Co proponujecie? Kwota do wydania do 12.000zl.

Problem tkwi w szczególnie, w tym ze słucham rocka lat 70-80-90, muzyki klasycznej i jazzu. W brzmieniu zauważyłem, ze ważna jest dla mnie barwa, ale naturalna, bardzo istotna jest dynamika pokazująca zryw orkiestry, piękne i co ważne - naturalne wokale, do tego miło jest mieć przestrzeń, choć istotniejsze jest aby było powietrze między instrumentami czy tez wokalami. Najważniejsza jest mimo tego średnica, to najważniejsze, aby była bogata w szczegóły, taka Ala Tannoy. I co ważne - odpada agresywność góry! Słuchałem b&w niższych modeli i ,,zabiło,, to przyjemność słuchania.

Chciałbym mieć hi-end, ale mnie na niego nie stać. Wiec wybór padł na Naima i Marantz. Do tego kolumny i odsłuchy... Wiem, ze takie tematy już były na forum, ale wole indywidualne podejście, porady, spisanie propozycje i ruszenie d... do sklepów ;)

Marantz z Tannoy Precision 6.2 i pozostaje z 4tys w kieszeni z planowanych kolumn. Albo nawet Tannoy Revolution dc6t bo może się okazać, ze to będzie na tyle dobre połączenie z Japończykiem, ze nie będziesz chciał wydawać więcej, bo może się okazać ze różnica w brzmieniu między Precision a Revolution będzie ,,minimalna,, w stosunku jakość/brzmienie. Tannoy to świetne kolumny, gdzie jak podkreślam ciagle, w połączeniu z dobrze dobrana elektronika potrafią pokazać swoje potencjał. A średnica to sama radość...

Gość

(Konto usunięte)

Jesli kierunek Tannoy nie odpowiada, proponuje posłuchać Marantza w połączeniu z Triangle Elara. Mnie cieszy ten zestaw od kilku miesiecy, uciekłem od zestawienia z B&W CM10S2, bo wiercilo mi dziury w uszach ;-), teraz mogę słuchać cały dzień z przyjemnością.

Marantz z Precision 6.2 lub 6.4

Z kolei Naim z Studio 16 HZ Minas Anor

Myślę że do obu wzmacniaczy wymiennie przemyślał bym także wyprzedawane obecnie Elaci FS 407.

W przypadku pytań lub wycen zapraszam.

• Moderatorzy

jeśli rock to koniecznie odsłuchaj Naim. Piszesz, że zależy Ci na średnicy to posłuchaj AA Hyperion IV lub droższe Rhea.

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.