Skocz do zawartości
IGNORED

Stare kultowe kolumny

Rekomendowane odpowiedzi

Tą wypowiedzią sam sobie wystawiłeś świadectwo. Nawet na Elektrodzie dostałbyś (co najmniej) ostrzeżenie za pisanie głupot i zaniżanie poziomu- szkoda, że tu tego się nie stosuje.

Temat się zrobił nieco niezdrowy. Gdybyście panowie ochloneli może porozmawiali przy piwku to doszło by do łatwego porozumienia w stylu że jedna i druga konstrukcja ma wady i zalety.

Trzymanie się zdania że konstrukcja X jest lepsza i ta druga nie ma racji bytu nie jest trafna. To czemu konstruktorzy je robią. Nada jedne i drugie.

Przez kwotę? Nawet w wyższych cenach znajdują się jedne i drugie konstrukcje.

To jest temat który dla nowych użytkowników powoduje u nich właśnie większą niewiedzę.

Czy ja piszę o wyższości bass-refleksu nad obud. zamkniętą?

Obalam tylko głupoty pisane przez kolegow, pokazując jasno punkty, w których dają d..py. Owszem, produkuje się kolumny zamkniete, lecz obecna technika pozwala na wyprodukowanie kolumn b-r co najmniej równie dobrych. Zwłaszcza technika pomiarowa, obliczeniowa i materiałowa pozwala wykonać doskonale głośniki do b-r, które po starannej aplikacji są pozbawione wad początkowych konstrukcji tego typu. Także argument o kosztach cl kontra b-r jest bez sensu, bo porównywalne jakościowo głośniki lub pokrewne modele tego samego producenta w wykonaniu do b-r są drozsze- cięższa membrana i większy obwód magnetyczny kosztują.

Jak pisałem wczesniej, obud. zamknieta wybacza więcej błędów bo ma szerszą tolerancję na nieprawidłową wielkość obudowy.

Edytowane przez porlick

S4Home 100% zgody niech będzie że kolega Porlick jest odemnie mądrzejszy i niech broni swojego stanowiska a ja będe miał swoje stanowisko w tej sprawie i dziękuję za uwagę.Pozdrawiam kolegę Porlick

Edytowane przez fanM

Widzę niektórzy piszą sami ze sobą... Tak tak... Teraz się obudowy zamkniętej nie produkuje... :) skąd te bzdury bierzesz? Koszt wytlumienia kolumny to pewnie nawet nie procent tylko promil ceny katalogowej obecnie :)

Równie dobrze można mieć zdanie, że 2+2=5 i pewnie gdzieś w necie znajdziesz na to potwierdzenie :)

Wieza STEREO Technics :)

Moje kolumny zamknięte to są kolumny zamknięte z głośnikami i stwierdzam że nawet wydobywa się z nich dźwięk i nawet go słyszę co mnie dziwi?

Edytowane przez fanM

Moje kolumny zamknięte to są kolumny zamknięte z głośnikami i stwierdzam że nawet wydobywa się z nich dźwięk i nawet go słyszę co mnie dziwi?

Może to, że rzeczywistość okazałe się inne od wyobrażenia i niej???

Liliput 11 litrów z 21. wieku, pasywny monitor :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ważniejszy układ magnetyczny dla bujania i falowania.

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Ależ proszę - w grillu ich dostatek i full wypas a paczki zamknione, bo to ATC z serii SCM.

Ukryta Zawartość

Osobliwe zabezpieczenie :-)

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

A czy kolega Firekage nie zauważyl że współcześnie nie produkuję się kolumn w obudowie zamkniętej.Wniosek z tego jest prosty jest to tańsze w produkcji bo kolumny z basem reflexem nie trzeba w środku dobrze wytłumić bo to też kosztuję.Kolego Firekage radzę przejrzeć początkowe wpisy np.kolegi Konradskala który daję za przykład właśnie stare solidne i oczywiście zamknięte kolumny no i oczywiście bas na gumowym zawieszeniu,kopułkowe średnie i wysokie.Najlepiej rozejrzeć się za kolumnami niemieckimi typu Canton,Heco i jaki wniosek z tego kolego Firekage...?

czyli disko najlepiej słuchać z obudowy zamkniętej?

Ależ proszę - w grillu ich dostatek i full wypas a paczki zamknione, bo to ATC z serii SCM.

Ukryta Zawartość

Osobliwe zabezpieczenie :-)

No prosze- to najlepszy przyklad, dlaczego obud. zamknięta jest dziś tak mało popularna. Jak trzeba się nakombinować, by uzyskać niskie zejście, które w dzisiejszym stanie techniki da się zrobić na bass-reflexie za niższą kasę. To ważne dla firm produkujących kolumny. Oczywiście głośnik do b-r w podobnej kolumnie nie musi być ani tanszy, ani gorszy jakosciowo, jednak będzie miał zupełnie inny zestaw parametrów.

Ukryta Zawartość

100% zgody Porlick tą krótką wypowiedzią powiedziałeś to co miałem wcześniej na myśli.Pozdrowienia

Kolego Kostropaty sam zdecyduj z jakiego typu kolumn chcesz słuchać disko.Przesłuchaj kolumny z bas reflex i zamknięte i zdecyduj które brzmienie bardziej podchodzi pod twój gust.Pozdrawiam

Kolego Kostropaty mam nadzieję że nie kierujesz w moją stronę żadnych uszczypliwości.No wiesz ja słucham kolumn zamkniętych i taki typ brzmienia mi odpowiada.Ale dlaczego bym miał ciebie zmuszać do słuchania na tym samym co ja.Każdy niech słucha z takich kolumn jakie pasują do jego prefernencji muzycznych i koniec kropka.Pozdrawiam

100% zgody Porlick tą krótką wypowiedzią powiedziałeś to co miałem wcześniej na myśli.Pozdrowienia

Tyle, że te kolumny to bardzo egzotyczna i specyficzna konstrukcja, która w żadnym wypadku nie jest wyznacznikiem typowego trendu we współczesnym audio, w dodatku cenowo leży daleko poza zainteresowaniami przeciętnego konsumenta. Blisko 7 tysięcy za kolumny podstawowe, do których należy jeszcze dokupić odpowiednie podstawki, wyklucza branie ich pod uwagę jako wzór jakiegoś ogólnego trendu.

Wyjątki zdarzają się w każdej dziedzinie, lecz niemądrze opierać osąd ogólnej sytuacji na wyjątkach.

Edytowane przez porlick

Chodzi i to, że odsetek takich kolumn w gamie dostępnych na rynku jest tak maly, że śmiało można powiedziec, że obecnie kolumn w obud. zamkniętej prawie się nie produkuje. Robi to tylko kilka mniejszych firm, zwykle w małych ilosciach, dla specyficznych odbiorców, którzy nie chcą innych, i zazwyczaj za dużą kasę. Współczesna technika pozwala wykonać kolumny nie gorszej jakosci, schodzące nizej, z dużo wyższą skutecznością w dużo przystepniejszych cenach.

A "stare, kultowe kolumny", dziś są zazwyczaj zajezdzonym szrotem.

Sorry, ale Life is brutal.

Z tym nie produkowaniem 100% dokładnie tak tylko dla małego odsetka osób.Ale nie chcę się z tobą znów kłócić z tą dzisiejszą współczesną techniką to sam wiesz jak jest i wiem że napewno wiesz jak jest?Pozdrawiam ciebie Porlick raz jeszcze

Edytowane przez fanM

Współczesna technika pozwala wykonać kolumny nie gorszej jakosci, schodzące nizej, z dużo wyższą skutecznością w dużo przystepniejszych cenach.

Technika tak, księgowi nie.

Masz jakiś sposób na księgowych?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Pisałem zazwyczaj, bo o ile coś fajnego da się czasem ustrzelić, to większość pochodzi z wystawki, jest niefachowo, na przypadkowych częściach , naprawiana, lub po prostu zużyta. Popatrz na portale aukcyjne- pełno tam smiecia, a wszystkie te smieci, to wg sprzedawców "kultowy hajend".

A czy kiedyś nie było księgowych???

Edytowane przez porlick

A czy kiedyś nie było księgowych???

Byli ale mieli mniejszy zakres uprawnień, nie było wtedy na przykład tak rozwiniętej kreatywnej księgowości :)

Czas pokazał poza tym że niektóre wyroby okazały się niezwykle trwałe a inne zmiótł ząb czasu z powierzchni.

Obecne produkty co do trwałości elektroniki to jakiś nieuchronny kataklizm rozłożony w czasie 3,5-5,5 roku. Tylko wypuszczanie coraz nowszych modeli nie zwraca nam Tak uwagi na produkty które niesłychanie szybko zużywające się moralnie i nie mają czasu się zepsuć bo trafiają na śmietnik.

Rywalizacja w audio z lat 70-80 była bardziej ambicjonalna-prestiżowa, coś jak piłka nożna przed IIWŚ a obecnie.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

A "stare, kultowe kolumny", dziś są zazwyczaj zajezdzonym szrotem.

Sorry, ale Life is brutal.

Mówiąc w wielkim skrócie - to jest zwyczajny śmietnik, sprzedawany przez handlarzy różnej maści. Wyszukują tego typu wynalazków w europejskich śmietnikach, a u nas sprzedają, jak za sprzęt dobrej klasy i drogi. Większość tych kolumn ma obudowy w stanie mocno średnim (by nie napisać więcej), zawieszenia piankowe często nadają się od razu do wymiany. Mało tego, niektóre są wręcz napuchnięte - przechowywane były w wilgoci, przez to zwyczajnie rozłażą się. Zakup sprzętu, "kultowego", za np. 3000 od takich audiomagików? Nigdy.

Macie rację z niektórymi tymi starymi szrotami ale czasem...ten szrot przebija te dzisiejsze współczesne wynalazki.

Macie rację z niektórymi tymi starymi szrotami ale czasem...ten szrot przebija te dzisiejsze współczesne wynalazki. Niestey muszę to przyznać że rzeczywiście na przykładzie np.pralki stara 25 letnia pralka chodzi nadal a te współczesne szroty zwane pralkami rozsypują się po 2 latach tak samo jest niestety z innymi rzeczami i możemy tu panowie się kłócić i spierać to ale niestey takie są fakty!

O czym wy piszecie? O Sansujach i tym podobnych, czy np Jbl-ach z tego okresu?

Bo jedno stare i drugie stare.

Kultowość w Polsce porównywalna ze wskazaniem na Sansuje, a tak naprawdę nie bardzo jest co porównywać.

• Pokaż nowe odpowiedzi