Skocz do zawartości
IGNORED

Podłaczenie 2 sub. do przedwzmacniacza stereo

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie chciałbym 2 suby Veloddyne EQ Max 10 wykorzystać zarówno do podłączenia z amplitunerem ( do kina domowego ) jak i przedwzmacniaczem ( do stereo ). W subach wykorzystałbym wejście liniowe Line Out - do kina pojedyńczym kablem sygnałowym L - LFE ( mono) a do stereo drugie czyli R. Ze względu, że wyjście pre - out w przedwzmacniaczu ( Marantz Peral Lite) mam zajęte przez końcówkę mocy mogę rownież wykorzystać linniowe wyjścia - recording 1 lub 2. teraz kwestia czy jest sens inwestowania w kabel - konektor "Y" myślałem o

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy w tym przypadku będzie lepiej chodzić niż na pojedyńczym kablu chinch na tę chwilę 1 sub. mam podłączony do lewego kanału wyjścia recording przedwzmacniacza a drugi sub. do prawego wyjścia recording przedwzmacniacza. Jakby skorzystał z konektora Y to 1 sub do wyjść recording 1 a drugi sub. recording 2, tylko czy jest sens w to inwestowania., czy będzie duża zmiana na lepsze ? Niektórzy polecaja konektory Y ale dwie końcówki jak idą do sub. a jak będzie odwrotnie, dwie końcówki kable do przedwzmacniacza?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli masz dwa suby do muzyki to jeden powinien dostawać sygnał z prawego kanału a drugi lewego.

Konektor Y spowoduje ,że oba suby będą odtwarzać zawartość obu kanałów co w stereo sensu raczej nie ma.

Chyba ,że połączysz dwa prawe wyjścia jeden sub i dwa lewe drugi ale to też nie ma sensu, zwiększy się tylko poziom sygnału....

A czy czasem z wyjść recording nie masz stałego poziomu?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Żeby sensownie włączyć sub do systemu audio, potrzebny jest sumator kanałów i zwrotnica. Te elementy realizuje amplituner KD lub subwoofer.

Przy podłączeniu subwoofera do amplitunera KD, wyłącza się zwrotnicę i sumator w subie. Amplituner robi pomiary akustyczne i dostraja sub do pozostałych głośników. Czasami jest potrzebna korekta wzmocnienia w subie i ponowienie pomiarów.

Przy podłączeniu suba do wyjścia pre stereo, stosuje się 2 kable, do wejść R i L, z których sygnały są sumowane w subie. Po czym dostraja się sub do głośników przez ustawienie zwrotnicy, wzmocnienia i fazy w subie.

Widać, że wymagania na ustawienie suba dla amplitunera i stereo są różne. Wątpię, czy uda Ci się osiągnąć jakiś sensowny kompromis. Możesz spróbować takiej kombinacji:

- Wyjścia LFE z amplitunera podłączyć do wejścia LFE an subie. Jeżeli masz tylko 1 wyjście, to użyj rozdzielacza RCA, np. coś takiego:

Ukryta Zawartość

- Wyjścia pre z przedwzmacniacza podłącz przez rozdzielacza RCA do końcówek mocy i jednocześnie do subwooferów, lewe do jednego suba, prawe do drugiego, zawsze do wejścia R, bo drugie już jest zajęte przez amplituner.

Strojenie zacznij od stereo. Zwrotnicę warto ustawić dość wysoko, żeby KD mogło jako tako działać. Pewnie trzeba by dać minimum 80Hz a może i więcej. Dostrój suba do stereo - autokalibracja suba, wzmocnienie, faza. Potem wyłącz stereo i zrób kalibrację KD.

Jeżeli masz te suby rozmieszczone symetrycznie obok kolumn, to możesz spróbować innej kombinacji dla podłączenia stereo. Zamiast rozdzielać sygnał z wyjścia przedwzmacniacza, puść go do wejścia R każdego suba i potem wyjście R podłącz do końcówki mocy. Velodyne chyba ma filtr 120Hz na tym wyjściu, więc w kolumnach stereo będą obcięte najniższe częstotliwości, które przejmie sub. Wtedy zwrotnice w subie możesz ustawić na 120Hz lub nawet wyłączyć.

Prywatnie, to zamieniłem stereo na bardziej zaawansowany amplituner KD i mam suba podłączonego bezproblemowo.

Ukryta Zawartość

Do końcówki mocy mam przedwzmacniacz a podłączenie dodatkowego innego źródła do końcówki nie jest przy moich dwóch monoblokach Atoll polecane ze względu, że można uszkodzić sprzęt, suby stoją po wewnętrznej stronie przodów

Prywatnie, to zamieniłem stereo na bardziej zaawansowany amplituner KD i mam suba podłączonego bezproblemowo

- ja niestety nie jestem zwolennikiem stereo z ampltunera

Ja mam suby połączone do kina lfe a do wzmacniacza stereo mam połączenie hi-level, speakon.

Mogę korzystać z obu na raz przy kinie lub tylko z lfe a przy stereo, działa speakon, jak go włączę.

A masz u siebie wejście takie jak na kable głośnikowe?

Można by było je wykorzystać do podłączenia do wzmacniacza.3936c07a0b7c680b23a5201c4b8e44d7.jpg

Do końcówki mocy mam przedwzmacniacz a podłączenie dodatkowego innego źródła do końcówki nie jest przy moich dwóch monoblokach Atoll polecane ze względu, że można uszkodzić sprzęt

Ja proponowałem odwrotnie, z przedwzmacniacza wyprowadzić sygnał do 2 odbiorników - suba i końcówki mocy. Alternatywnie z predwzmacniacza tylko do suba i z wyjścia suba do końcówki mocy.

suby stoją po wewnętrznej stronie przodów

To układ z subem po drodze do końcówki mocy jest warty przetestowania. Chyba że masz podłogowe kolumny stereo z niskim basem, ale wtedy sub nie jest konieczny. Czy masz osobny zestaw kolumn do KD?

Raff w moich subach są terminale głośnikowe ale jak je wykorzystać, nie wiem co masz na myśli, jakbyś mógł to zrób jeszcze jedno zdjęcie jak jest u Ciebie bo nie widać całości. Popej w tej chwili mam wspólne do kina i stereo przody - przełącznik do końcówki mocy i chcę jeszcze mieć wspólne dwa przednie suby

Raff w moich subach są terminale głośnikowe ale jak je wykorzystać, nie wiem co masz na myśli, jakbyś mógł to zrób jeszcze jedno zdjęcie jak jest u Ciebie bo nie widać całości. Popej w tej chwili mam wspólne do kina i stereo przody - przełącznik do końcówki mocy i chcę jeszcze mieć wspólne dwa przednie suby

Potestowałem układ z subem przed końcówka mocy odpada bo mistrasznie spada moc basu w przodach, w rozgałęźniki nie chce się bawić bo to niesie za sobą straty, najlepiej to brzmi jak do wejścia praego - lewe zajęte przez kabel do amplitunera (lfe) dam kabel i podłączam do leweo wyjścia linowego we wzmacniaczu recording 1 i drugi sub do lewego recording 2 jak dam obydwa suby pod recording 1 to sub dosłownie grzmi i nie da się słuchać, musi być jeden sub. lewy kanał recording 1 drugi recording 2 też lewy kanał. Suby mam ustawione crossover - direct odcięcie zero. Raff kolumn nie będę podłączał pod suby bo kolumny mam podłączone do końcówki mocy

Tak jak u mnie są podłączone, to nie podłączysz, bo nie masz hi-level speakon wejścia w subwooferze. Te terminale mam w dwóch kolejnych subwooferach, które są z tyłu (inne niż z przodu). Pamiętam że w instrukcji było, że można je podłączyć przez te terminale.

Jak masz takie terminale, to sprawdź w instrukcji, jak ich używać.

Wydaje mi się, że lecisz kablem głośnikowym z końcówki na subwoofer a z subwoofera na kolumnę. Ale sprawdź to w instrukcji swojej.

Jest taka możliwość ale to chyba gorzej dla stereo jak kolumny są podłączone do suba a ja jeszcze końcówkę mocy wykorzystuję do kina poprzez przełącznik amplituner - przedwzmacniacz stereo

Jest taka możliwość ale to chyba gorzej dla stereo jak kolumny są podłączone do suba a ja jeszcze końcówkę mocy wykorzystuję do kina poprzez przełącznik amplituner - przedwzmacniacz stereo

Sprawdziłem u siebie w instrukcji.

Z końcówki na kolumnę i z kolumny na subwoofer, kablem głośnikowym. Tak że kolumny dostają sygnał pierwsze i nic nie tracą.

U mnie jest taki schemat i jest napisane, że podłączenie głównych kolumn głośnikowych pod terminale sub. jest opcjonalne. Więc pokombinuje z tym, chyba to będzie lepsze niż wcześniejsze połączeniem. mam nadzieję spadku mocy na kolumny przednie nie będzie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli użyjesz tej samej jakości kabel, to czemu miał byś mieć spadek. No widzisz u ciebie jest tak jak pisałem na początku u mnie akurat odwrotnie ale oczywiście zrób takie połączenie, jak masz w swojej instrukcji obsługi.

Rozumiem że połączenie lfe do amplitunera chcesz zostawić, zobacz czy mogą być zastosowane oba połączenie naraz. Bo w moim akurat mogą być. Ale to trzeba sprawdzić.

Lfe zostaje i może być to i to, wykorzystałem kabel do bi- warringu bo i tak moje monobloki Atolla mogą wykorzystwać tylko po jedej parze terminala, teraz z każego terminala w końcówkach Atoll idzie po dwa kable jeden do przodów drugi do subów i powiem jest dobrze i podstawa teraz nie mam przydźwięku jak podłączałem suby do wyjść linniowych przedwzmacniacza, chyba nie będzie problemu jak korzystam z 2 sub. że przy jednym jest wykorzystany prawy terminal a przy drugim lewy ?

Lepsze wyjście chyba jest jak przody są podłączone do końcowki nie suba ? U mnie jak pisałem powyżej jest to opcjonalne połączenie przodów do suba.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.