Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel Głośnikowy do MA RX-8/ Roksan K2

Gość Stivi89

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Witam.

Poszukuję kabli głosnikowych do zestawu Monitor Audio RX-8/Roksan K2

Cena do 100zł za metr.

Znalazłem takie:

1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2.

Ukryta Zawartość

3.

Ukryta Zawartość

4.

Ukryta Zawartość

5.

Ukryta Zawartość

6.

Ukryta Zawartość

Dodam że mam obecnie te:

Ukryta Zawartość

Brakuje mi w nich trochę dołu takiego trochę mięsistego

Proszę o pomoc w doborze

Pozdrawiam

Przeczytaj lepiej to:

Ukryta Zawartość

oraz to:

Ukryta Zawartość

W skrócie...kup przewód, najzwyklejszy w świecie, miedziany, o przekoroju 1.5-2mm...za 3-7 zł od metra...(miedź OFC)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W skrócie...kup przewód, najzwyklejszy w świecie, miedziany, o przekoroju 1.5-2mm...za 3-7 zł od metra...(miedź OFC)

...ewentualnie dla lepszego samopoczucia trochę droższy ;)

np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

jakbyś sie zdecydował to mam kimbera 4 PR

wygrzanego !

odcinki 2x2 metry - bez konfekcji

sprzedac ci za 100 zł - z wysyłka

jednakze uprzedze cie lojalnie - kable nie maja wpływy na dzwięk

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Przeczytaj lepiej to:

http://www.audiostereo.pl/audio-mity_126160.html/page__st__22950?do=findComment&comment=4120613

oraz to:

http://www.audiostereo.pl/audio-mity_126160.html/page__st__23010?do=findComment&comment=4120936

Bez urazy ale ja w porównaniu do Ciebie nie jestem głuchy jak pień. Słyszę różnice na jednych jest więcej dołu, na innych jest lepsza góra bardziej detaliczna. Wiec takie gadanie o kupnie kabli za 3 zł to wsadź se między książki.

Są tacy którzy nie słyszą różnicy w graniu kabli i są tacy którzy słyszą.

Zadaj obie trochę trudu i poszukaj w forum jak co gra.

Są tacy, którym marketing wyprał mózg...więc płacą i wydaje im się, że coś to zmienia...linki masz wyżej. Koszt wykonania kabelków, magicznych, audiofilskich jest znikomy przy kwotach, za jakie to potrafią sprzedać - czysty zysk i fantastyczny pomysł na biznes i są tacy, którzy mają m. in. wykształcenie techniczne, kierunkowe i...mają ubaw z mitów.

Na marginesie - skoro jesteśmy przy tym kablu wyżej, z podanego linka. Nigdy nie kupiłbym kabla, który w żyłach ma miedziany drut. Tego nie da się ułożyć...z tym trzeba będzie walczyć, a przy dużej sztywności bałbym się w ogóle tego, że to mi wyłamie wejścia we wzmacniaczu...

Bez urazy ale ja w porównaniu do Ciebie nie jestem głuchy jak pień. Słyszę różnice na jednych jest więcej dołu, na innych jest lepsza góra bardziej detaliczna. Wiec takie gadanie o kupnie kabli za 3 zł to wsadź se między książki.

Cytując klasyka - "łyżka na to - niemożliwe"...bo bzdety, które pociskasz są praktycznie na poziomie abstrakcji, granicy błędu pomiarowego itd. W ślepym teście pewnie jesteś w stanie odróżnić czy gra "magiczny kabelek" czy kabel od lampki...ze zwykłej miedzi. Zresztą. masz pewnie słuch lepszy niż muzycy sesyjni i orkiestra filharmonii...

Na marginesie - jak daleko trzeba być ślepym i wierzyć w mity, magię kabelków, gdy we wzmacniaczu masz...ścieżki wielkości mikrometrów w tranzystorach...a max do milimetra na PCB przy końcówkach mocy...już nie mówiąc o pokrywaniu np. złotem miedzianych styków...czy niklem...BARIERA DLA PRUNDU! PRUND SIĘ GUBI!

Tobie wydaje się, że słyszysz...a jeśli TWOJE magiczne kable faktycznie coś zmieniają, to znaczy to tylko tyle, że same wprowadzają zniekształcenia, lub mają ogromne tłumienia, lub zwyczajnie Twój sprzęt jest zwalony elektrycznie.

W sumie...nie mój interes w co wierzysz...co Ci się wydaje, do momentu, gdy sam w to wierzysz, ale innych nie próbujesz przekonać...bo wówczas to jest już niebezpieczne.

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

jakbyś sie zdecydował to mam kimbera 4 PR

wygrzanego !

odcinki 2x2 metry - bez konfekcji

sprzedac ci za 100 zł - z wysyłka

jednakze uprzedze cie lojalnie - kable nie maja wpływy na dzwięk

A co ty gadasz??? Ty tak na serio. ...

Tak samo mogę powiedzieć o aucie za 20 tys w porównaniu do 230tys to jedzie i to, to ma dach i tamto też, te ma cztery koła tamto też. Liczy się jakość podzespołów. Ale wy to przecież wszyscy wiecie. Prawda??? A wiecie że kable powinno się wymieniać min. po 4 latach uzytkowania??? No chyba nie... a dlaczego bo przewód się utlenia mimo to iż jest zabielony cyną i traci swoje wartości. No ale co ja gadam przecież Kowalski wie najlepiej...

nie

ale to ludzie "słyszący" kable uważaja że "wygrzanie" jest wazne

a skoro ty wierzysz ze kable zmieniaja dzwięk to i w wygrzewanie powinienes

a wiec oferuje ci kabel lepszy od nowego

ale widze ze wierzysz tez w żywotność kabla - choć nic nie pisałem kiedy został kupiony

masakra lekka :]

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Widzę że te forum schodzi na psy przez takich ludzi. Kiedyś można było tu uzyskać informację i porady od normalnych ludzi, dziś to jest forum gó..o warte... owszem znajdą się uczciwi ludzie ale większość to same barany... którzy mają w domu poprzerabiane altusy by im bardziej basem walily i żeby sąsiedzi słyszeli i wiedzieli że jestem gość.

nie

ale to ludzie "słyszący" kable uważaja że "wygrzanie" jest wazne

a skoro ty wierzysz ze kable zmieniaja dzwięk to i w wygrzewanie powinienes

a wiec oferuje ci kabel lepszy od nowego

ale widze ze wierzysz tez w żywotność kabla - choć nic nie pisałem kiedy został kupiony

masakra lekka :]

Wolę nowy kabel, raz że sam go wygrzeje a dwa to usłyszę kiedy jego charakter się zmieni delikatnie.

A co do wygrzewania to nie są jakieś brednie ale realia.

Chord Clearway to bardzo dobry, równy i muzykalny przewód, a Monitor Audio RX 8 mają sporo basu. Jeżeli grasz krótko na tym zestawie, to głośniki są niewygrzane. Jak pograją dłużej będą miały więcej basu. Jeżeli jednak są wygrzane, a Tobie brakuje dołu, to kup Bridge BERC 225. Kabel ten ma mocny bas, ale wycofaną górę. Jeżeli stwierdzisz, że góry jest za mało, zastosuj bi-wiring. Chordem podłącz głośnik wysokotonowy, a Bridgem średnio i niskotonowe.

Tak samo mogę powiedzieć o aucie za 20 tys w porównaniu do 230tys to jedzie i to, to ma dach i tamto też, te ma cztery koła tamto też. Liczy się jakość podzespołów. Ale wy to przecież wszyscy wiecie. Prawda??? A wiecie że kable powinno się wymieniać min. po 4 latach uzytkowania??? No chyba nie... a dlaczego bo przewód się utlenia mimo to iż jest zabielony cyną i traci swoje wartości. No ale co ja gadam przecież Kowalski wie najlepiej...

Zabawne....wzmacniacze z lat 60-70 grają do dziś...bez wymiany lutów, kabli, układów PCB...normalnie MAGIA! Przez grzeczność nie napiszę co niektórzy tracą słuchając speców od marketingu.

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Zgadzam się z tobą z tamtych lat grają i będą grały nadal są inaczej zbudowane, dziś jest masowka mało jest firm które robią to tak jak należy. Taki wzmak ma prawo grać ale co ileś tam lat trzeba mu robić przegląd choćby ustawić prądy spoczynku w końcówkami lub sprawdzić pojemności kondensatorów filtrujacych

Chord Clearway to bardzo dobry, równy i muzykalny przewód, a Monitor Audio RX 8 mają sporo basu. Jeżeli grasz krótko na tym zestawie, to głośniki są niewygrzane. Jak pograją dłużej będą miały więcej basu. Jeżeli jednak są wygrzane, a Tobie brakuje dołu, to kup Bridge BERC 225. Kabel ten ma mocny bas, ale wycofaną górę. Jeżeli stwierdzisz, że góry jest za mało, zastosuj bi-wiring. Chordem podłącz głośnik wysokotonowy, a Bridgem średnio i niskotonowe.

Monitor Audio mam od pół roku jednak przez ten czas grały pod ampli szrota Denona avr-x3200. Dobrze ze sprzedałem kino na rzecz muzyki. Teraz tz. dziś kupiłem Roksana K2 i już nie jest to tz. jest lepiej niż z Denona ale przez te pół roku używałem suba Klipsch R -115SW więc teraz mi brakuje tego basu jaki w tedy miałem. Po kupnie rozmawiałem z ojcem stwierdził że przechodzi na cyfrę i będzie kupował daca i z iPhone puszczal muzykę z Tidal-a Hi-Fi ja znowu idę w drugim kierunku wolę płytę CD kupić ale pomału przymierzam się do kupna gramofon u i odkryć magię z czarnych krążków

Teraz tz. dziś kupiłem Roksana K2 i już nie jest to tz. jest lepiej niż z Denona ale przez te pół roku używałem suba Klipsch R -115SW więc teraz mi brakuje tego basu jaki w tedy miałem.

Myślisz, że kabelki wypełnią niedostatek basu po 15" subie ? Masz dwie drogi: 1. wymienić kolumny na takie z 25-30 cm wooferemi

2. Zapomnieć o basie z subem i cieszyć się dźwiękiem kolumn które posiadasz. Po kilku dniach mózg i uszy przyzwyczają się do nowego brzmienia i basik się pojawi ;)

Wymiana kabli jest kiepską drogą.

Gość sm1980

(Konto usunięte)

Kolego Stivi89, kiedyś pewien audiofil naciągnął mnie na kupienie kabli:

Na początek dostałem informację, że mam kupić lepszy kabel od mojego miedziaka - nie ważne jaki, ważne żeby było 100 zł za metr. Sprzęt podobnej klasy do Twojego. Słuchałem i słuchałem i po pewnym czasie podpiąłem z ciekawości stare zwykłe miedziaki i różnicy oczywiście nie było... Kable Oyaide sprzedałem i zostałem ze starymi, straciłem na tym trochę kasy, ale przynajmniej wiem już, by nie sugerować się ładnym wyglądem i opisami.

Ktoś Ci może napisać, że konkretny kabel gra tak i tak, poprawia to i to albo w opisie producenta jest informacja, że poprawia to i to i po kupnie (chcąc nie chcąc) skupiasz się na tych detalach i myślisz, że faktycznie tak jest. Prasa robi taką samą sieczkę w głowie, testując nawet kable HDMI za kilka tysięcy złotych (które poprawiają obraz), podczas gdy osoby zajmujące się profesjonalną kalibracją korzystają z tanich (ale nie najtańszych) kabelków. Według nich kable zasilające dołączane do wzmacniaczy są tragiczne (najlepiej od razu je wyrzucić po kupnie). Jak można ufać takim ludziom?

Najczęstsza odpowiedź osób słyszących kable jest taka, że mam za słaby sprzęt, źle testuje, nie wygrzałem kabli, źle dobrałem kable, a jak brakuje argumentów to po prostu mówią że mnie nie stać... Przyznam, że stać mnie na drogie kable, a sprzęt mam nie najgorszy, ale to nie znaczy, że mam za kabel wart kilkadziesiąt złotych płacić ich kilkaset lub kilka tysięcy.

Nie daj się również naciągnąć "szanowanym" sklepom. Wysłałem kiedyś pytanie do jednego takiego z Krakowa o kolumny Acoustic Energy 101 i Acoustic Energy 301 - teoretycznie wyższy model, ale parametry, przetworniki i kształt identyczne - jedyna różnica to lakier fortepianowy w "wyższym" modelu i wyższa o 500 zł cena. Od sklepu dostałem informację, że sprawdzili i wyższy model gra lepiej. Napisałem bezpośrednio do producenta kolumn pytanie o różnice i tego samego dnia dostałem odpowiedź, że jedyna różnica w nich, to lakier fortepianowy, więc jeśli nie zależy mi na nim, to mogę wybrać model 101 :).

Jeśli dalej chcesz wymieniać kable, to kup te Oyaide Explorer V2 2.0 - naprawdę ładnie wyglądają.

Zawsze możesz spróbować grubszy kabel np.

SUPRA PLY 3.4 S

cudów bym się niemniej nie spodziewał (chyba że masz te przewody bardzo długie). Trzeba wymienić kolumny lub kupić wzmacniacz z korektorem barwy dźwięku.

Również podchodziłem sceptycznie do kabli,jednak zmieniłem zdanie kiedy zastąpiłem kabel za 4 zł z metr na kabel CableTalk Concerto 2, dodam,że kabel ten kupiłem za grosze,trafiła się aukcja po prostu.Zmiana była słyszalna gołym uchem,chociaż jestem muzykiem, to może mam nieco wyostrzony słuch. Natomiast,nie będą tą zmiany niewiadomo jak wielkie.

Możesz spróbować inaczej, zamiast głośnikowych zmienić sieciówkę we wzmaczniaczy na Wireworld Stratus. Dociąża brzmienie, bas i niższa średnica są bardziej mięsiste. Z głośnikowych natomiast Ultralink mtp-12 też przesuwa środek ciężkości w dół. pzdr

Możesz spróbować inaczej, zamiast głośnikowych zmienić sieciówkę we wzmaczniaczy na Wireworld Stratus. Dociąża brzmienie, bas i niższa średnica są bardziej mięsiste. Z głośnikowych natomiast Ultralink mtp-12 też przesuwa środek ciężkości w dół. pzdr

Żartujesz ? !!!

Nie wpuszczaj kolegi w maliny. Może jeszcze bezpieczniki niech powymienia ;)

Do tej pory, jak sam pisze, słuchał muzyki ze wsparciem 40 cm SUBWOOFERA !!! więc to normalne , że bez niego słyszy niedostatek najniższego basu.

Jego zmysły muszą się dostosować do zapewne prawidłowo brzmiącego zestawu ...jeśli tak nie nastąpi , to niestety wymiana sprzętu ( raczej kolumn).

Szkoda kasy na drogie, kosmetyczne duperele !!!!

.a jeśli TWOJE magiczne kable faktycznie coś zmieniają, to znaczy to tylko tyle, że same wprowadzają zniekształcenia, lub mają ogromne tłumienia, lub zwyczajnie Twój sprzęt jest zwalony elektrycznie.

Przecież kable nie zmieniają nic.

Myślisz, że kabelki wypełnią niedostatek basu po 15" subie ? Masz dwie drogi: 1. wymienić kolumny na takie z 25-30 cm wooferemi

2. Zapomnieć o basie z subem i cieszyć się dźwiękiem kolumn które posiadasz. Po kilku dniach mózg i uszy przyzwyczają się do nowego brzmienia i basik się pojawi ;)

Wymiana kabli jest kiepską drogą.

popieram w 100%

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.