Skocz do zawartości
IGNORED

Jazz w 12m2

Newnec

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko niech demon nie zapomina o 12 m2 i czy ten bas z raczej jak sie domyslam nie jakiegos wypasionego suba da pozadane emocje. Sam ma podobna klitke i jeden sub juz u mnie goscil i wiecej juz zaden nie zagosci. A nie lepiej posluchac naszych RLS Calisto?

no właśnie oczekuję osoby z podobnymi doświadczeniami. RLS wydają się o wiele porzadniejsze od "masówki" sklepowej. Myślałem jeszcze o czymś od qby( jestem z Trójmiasta) albo na zamówienie od Sonus Oliva, wtedy pewnie by optymalnie coś dobrali.

Tak z innej beczki, przesunalem wczoraj moje podłogowe na odległość w jakiej stały by głośniki w nowym mieszkaniu ( lekko ponad 2m odemnie) i zrobiłem oczy jak na plus zmieniło się wszystko od szczegółów po scenę

Zastanawiam się czy to kwestia że miały w okol siebie ponad metr luzu, ogólna akustyka pokoju czy mają taką konstrukcje ( Victa 700)

Gość sm1980

(Konto usunięte)

Tylko niech demon nie zapomina o 12 m2 i czy ten bas z raczej jak sie domyslam nie jakiegos wypasionego suba da pozadane emocje. Sam ma podobna klitke i jeden sub juz u mnie goscil i wiecej juz zaden nie zagosci. A nie lepiej posluchac naszych RLS Calisto?

Z jakiego subwoofera w swojej konfiguracji słuchałeś? Jaka to w ogóle konfiguracja? I jak wygląda ustawienie kolumn w Twoim pokoju?

Tak z innej beczki, przesunalem wczoraj moje podłogowe na odległość w jakiej stały by głośniki w nowym mieszkaniu ( lekko ponad 2m odemnie) i zrobiłem oczy jak na plus zmieniło się wszystko od szczegółów po scenę

Zastanawiam się czy to kwestia że miały w okol siebie ponad metr luzu, ogólna akustyka pokoju czy mają taką konstrukcje ( Victa 700)

Przez wiele lat korzystałem z 12 m2 pomieszczenia i było jeszcze "gorzej", bo krótsza ściana miała 2,5 m i w grę wchodziło tylko ustawienie na dłuższej, a kolumny ok. 1,5 metra od siebie. Wbrew pozorom dawało to bardzo dobre efekty (próbowałem je rozsunąć, ale przy odległości 1,5 metra od siebie i półtora metra do mnie było najlepszym rozwiązaniem w moim przypadku - kolumny skierowane były w moim kierunku, ale nie całkiem). Nie ma co płakać, w 12 m2 też się da uzyskać dobrą jakość dźwięku :).

Ja się nawet zastanawiałem czy w Twoim przypadku nie byłaby lepsza zmiana wzmacniacza na coś lepszego (też myślałem kiedyś o zmianie kolumn, a zmieniłem tego NADa C326BEE na Atolla IN100SE) i dźwięk w każdym zakresie odżył - na pewno bardziej, niż przy wymianie kolumn na lepsze, które by ten wzmacniacz ograniczał.

Z jakiego subwoofera w swojej konfiguracji słuchałeś? Jaka to w ogóle konfiguracja? I jak wygląda ustawienie kolumn w Twoim pokoju?

Przez wiele lat korzystałem z 12 m2 pomieszczenia i było jeszcze "gorzej", bo krótsza ściana miała 2,5 m i w grę wchodziło tylko ustawienie na dłuższej, a kolumny ok. 1,5 metra od siebie. Wbrew pozorom dawało to bardzo dobre efekty (próbowałem je rozsunąć, ale przy odległości 1,5 metra od siebie i półtora metra do mnie było najlepszym rozwiązaniem w moim przypadku - kolumny skierowane były w moim kierunku, ale nie całkiem). Nie ma co płakać, w 12 m2 też się da uzyskać dobrą jakość dźwięku :).

Ja się nawet zastanawiałem czy w Twoim przypadku nie byłaby lepsza zmiana wzmacniacza na coś lepszego (też myślałem kiedyś o zmianie kolumn, a zmieniłem tego NADa C326BEE na Atolla IN100SE) i dźwięk w każdym zakresie odżył - na pewno bardziej, niż przy wymianie kolumn na lepsze, które by ten wzmacniacz ograniczał.

czyli w 12m2 mam kisic Victy 700?! Bez przesady poza tym wzmak i źródło są nowe, jestem z niego zadowolony sądzę że te kolumny to spore ograniczenie.
Gość sm1980

(Konto usunięte)

Ok, rozumiem. Najłatwiej będzie wszystko sprawdzić, gdy już będziesz na miejscu. Kilka propozycji kolumn już dostałeś, więc będziesz mógł wypożyczać. Jeśli kolumny mają stać na standach (a tak pisałeś w pierwszym poście), to pamiętaj, że one też są ważne - najlepiej aby to była solidna i w miarę ciężka konstrukcja, najlepiej w jednym kawałku.

Ok, rozumiem. Najłatwiej będzie wszystko sprawdzić, gdy już będziesz na miejscu. Kilka propozycji kolumn już dostałeś, więc będziesz mógł wypożyczać. Jeśli kolumny mają stać na standach (a tak pisałeś w pierwszym poście), to pamiętaj, że one też są ważne - najlepiej aby to była solidna i w miarę ciężka konstrukcja, najlepiej w jednym kawałku.

zgadza się, już coś tam wiem ale jak to przeważnie bywa metoda prób. W sklepach na miejscu zapewne jakiś pogląd mają. Będę rzezbil

Newnec, kazde kolumny jak dostana wiecej miejsca na okolo siebie zabrzmia "lepiej" (akustyka). Rowniez male monitory najczesciej lepiej sie odnajda w 12m2 niz wieksze czy podlogowe. A co do zmiany na in 100se to chociaz sam go mam i bardzo lubie ten piecyk to jednak czy do jazzu on bedzie najlepszym wyborem w cenie do 4.500zl. smiem watpic, jednak gora atolla mimo super napowietrzenia nie ma w sobie za grosz finezji, wybrzmienia sa troche "rwane", brakuje plastyki. Chyba cos od np. Dayens czy lampka od fezz bylaby lepszym wyborem do Twojej muzy, chyba ze zrodlem i kolumnami "uratujesz" braki in 100se. Trzeba wypozyczac i kazdy klamot na spokojnie przez kilka dni posluchac, ps. Na basie patrz na jego zroznicowanie, nie mase czy zejscie, bo to w 12m2 nie bedzie potrzebne, moim zdaniem. I nie spiesz sie przy zmianach.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Gość sm1980

(Konto usunięte)

@Adam 38: w żadnym razie nie polecałem zmiany na Atolla, tylko zasugerowałem, że często zmiana wzmacniacza może być lepsza, niż zmiana kolumn, a zostawienie wzmacniacza.

Newnec pisze, że wzmacniacz mu odpowiada, więc chyba nie ma co drążyć tematu :).

Ja polece pmc gb1i maja wylot lini transmisyjnej z przodu i mozna je stawiac blisko sciany. Graja swietnie jazz ale i inne gatunki

W 12m2 wpasuja sie idealnie z basem ktory nie jest obfity ale szybki i zwinny

Newnec, kazde kolumny jak dostana wiecej miejsca na okolo siebie zabrzmia "lepiej" (akustyka). Rowniez male monitory najczesciej lepiej sie odnajda w 12m2 niz wieksze czy podlogowe. A co do zmiany na in 100se to chociaz sam go mam i bardzo lubie ten piecyk to jednak czy do jazzu on bedzie najlepszym wyborem w cenie do 4.500zl. smiem watpic, jednak gora atolla mimo super napowietrzenia nie ma w sobie za grosz finezji, wybrzmienia sa troche "rwane", brakuje plastyki. Chyba cos od np. Dayens czy lampka od fezz bylaby lepszym wyborem do Twojej muzy, chyba ze zrodlem i kolumnami "uratujesz" braki in 100se. Trzeba wypozyczac i kazdy klamot na spokojnie przez kilka dni posluchac, ps. Na basie patrz na jego zroznicowanie, nie mase czy zejscie, bo to w 12m2 nie bedzie potrzebne, moim zdaniem. I nie spiesz sie przy zmianach.

Tak jak kolega zauważył elektronika mi odpowiada ( niedawno ja wymieniłem) tylko kolumny mam słabe i za duże do nowego lokum. Spieszyć się nie będę, poszerzam wiedzę o wasze doświadczenie.

Ja polece pmc gb1i maja wylot lini transmisyjnej z przodu i mozna je stawiac blisko sciany. Graja swietnie jazz ale i inne gatunki

W 12m2 wpasuja sie idealnie z basem ktory nie jest obfity ale szybki i zwinny

pmc dość trudno dostępne, łatwiej o aa Phoebe 3 ;p

Może już była ta propozycja: BMN Fx2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Można sobie pożyczyć i posłuchać; nówki z gwarancją poniżej 3 tysi.

Sam mam 13 m2 i monitory z XT tyle, że na długiej grać nie chciały;

kompresja basu, wrażliwa scena, za to na krótkiej bas rozwinięty jak trzeba,

równowaga i przestrzeń wychodząca poza głośniki w bok.

Co do pasma; mam gorszy woofer, niż w BMN'ach, ale basu jest czasem nawet za dużo.

Diana Krall czy Songs from the last Century GM, albo Kind of Blue, Sometimes Ago Corei ...

czysta przyjemność bez wspomagania subwooferem.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A nie lepiej posluchac naszych RLS Calisto?

Zdecydowanie warto odsłuchać. Co prawda z opinii wynika, że potrzebują mocnego wzmacniacza, nie wiem czy ten Nad nie będzie za słaby. Trzeba sprawdzić.

Barwa jaka mnie interesuje to ciepło i słodycz.

Z krajowych sprawdziłbym Canto One New oraz Akkus Monolith B1S.

Może już była ta propozycja: BMN Fx2

Ukryta Zawartość

Można sobie pożyczyć i posłuchać; nówki z gwarancją poniżej 3 tysi.

Sam mam 13 m2 i monitory z XT tyle, że na długiej grać nie chciały;

kompresja basu, wrażliwa scena, za to na krótkiej bas rozwinięty jak trzeba,

równowaga i przestrzeń wychodząca poza głośniki w bok.

Co do pasma; mam gorszy woofer, niż w BMN'ach, ale basu jest czasem nawet za dużo.

Diana Krall czy Songs from the last Century GM, albo Kind of Blue, Sometimes Ago Corei ...

czysta przyjemność bez wspomagania subwooferem.

do dziś słucham tej płyty gm za co dzięki Ci Ryśku ;). Co do kolumn super sprawa bo mało kto w rozsądnej cenie proponuję woofer 20 cm w monitorach, inna sprawa że ciężej to wysterować i zapanować w 12m2. Odsłuch konieczny.

Zdecydowanie warto odsłuchać. Co prawda z opinii wynika, że potrzebują mocnego wzmacniacza, nie wiem czy ten Nad nie będzie za słaby. Trzeba sprawdzić.

Z krajowych sprawdziłbym Canto One New oraz Akkus Monolith B1S.

te 16 Hz z br tylnym chyba nie natomiast akkusy mnie zaciekawily, obudowa zamkniętą zachęca ale znowu czy nad podoła? ( zna ktoś może realne możliwości pradowe c326?) duży plus że robią je w Wejherowie. Co raz bardziej sklaniam się do zakupu czegoś naszego ( i nie mówię tu o pylonach) na zamówienie od Sonus Oliva albo Qba, przy okazji za te samą kwotę mamy o wiele więcej dzwiekowo...

Ukryta Zawartość

BMN'y są znamionowo 8 Ohm, więc uciągnie je każdy wzmacniacz,

a do tego metrażu i Fx1 na 18'ce Scana zapewne też by dały radę z zapasem ;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

BMN'y są znamionowo 8 Ohm, więc uciągnie je każdy wzmacniacz,

a do tego metrażu i Fx1 na 18'ce Scana zapewne też by dały radę z zapasem ;-)

Bardzo ciekawa propozycja, s1 są na seasach, wg specyfikacji zejda do 43 Hz. Wizualnie klasyk a to mnie kręci. Szkoda że do Bydgoszczy mam spory kawałek

Zawsze możesz napisać do BMN'a a czytałem, że wysyłają za kaucją na pożyczkę.

Jakby co, to S6, S7, A1 i przez Świecie - max 2 h i jednak bliżej, niż do Wołosatego ;-)))

gdzie też parę razy byłem i polecam szlak przez Bukowską i Rozsypaniec ...

Po drugie, zachwalany tu Atoll 100' zapewne nie będzie lepszy od 400' a cechą szczególną

pewnie całej rodziny jest kiepskie pasmo nie w kategoriach tych podstawowych

( 400 ma 50 kHz ) ale pełnego odbioru muzyki.

Odbija się to zapewne na otwartości dźwięku i finezji góry pasma, a w modelu tańszym

byłoby dziwne, gdyby było lepiej, niż w tej 400'.

Ukryta Zawartość

Fakt, że co dla mnie gorzej, dla kogoś o innym guście może być lepiej bo woli "analogowy"

ciepły dźwięk a ma do tego inne elementy agresywne i razem mu jakoś gra.

Ukryta Zawartość

Zawsze możesz pożyczyć od nas canto grand. Mamy je na stanie. Sprawdzisz sobie w domu.

Polecam sprawdzić w ten sposób.

troszkę już za wysoki poziom cenowy wliczając jeszcze koszt standow, inna kwestia że te hertze są do pokoju 25-30 m2. Ale dzięki za propozycję ;)

troszkę już za wysoki poziom cenowy wliczając jeszcze koszt standow, inna kwestia że te hertze są do pokoju 25-30 m2. Ale dzięki za propozycję ;)

Nie rozumiem, jeszcze niedawno chciałeś suba do pokoju 12m wstawić a teraz Canto za duże?

Nie rozumiem, jeszcze niedawno chciałeś suba do pokoju 12m wstawić a teraz Canto za duże?

"chciałem" to za dużo powiedziane, głównie chodziło o możliwości suba przy niskiej głośności no i jego zakres

Gorąco polecam Ci te maulchy od RLS, To naprawdę znakomite kolumny. Do muzyki jakiej słuchasz powinny nadać się doskonale. Nie mają co prawda atomowego basu - to w końcu minimonitory - ale nadrabiają innymi zaletami. Tu masz test:

Ukryta Zawartość

Większe Nareidy są jeszcze lepsze, ale już dużo drozsze. I nie wiem, czy zmiesciłyby się w 12 metrach.

A dlaczego nei chccesz używanych - na tynku jest fajny wybór: Totemy, Dynaudio, ProAc

Pozdrawiam Stempur

Ukryta Zawartość

Gorąco polecam Ci te maulchy od RLS, To naprawdę znakomite kolumny. Do muzyki jakiej słuchasz powinny nadać się doskonale. Nie mają co prawda atomowego basu - to w końcu minimonitory - ale nadrabiają innymi zaletami. Tu masz test:

Ukryta Zawartość

Większe Nareidy są jeszcze lepsze, ale już dużo drozsze. I nie wiem, czy zmiesciłyby się w 12 metrach.

A dlaczego nei chccesz używanych - na tynku jest fajny wybór: Totemy, Dynaudio, ProAc

Pozdrawiam Stempur

już 3 osoby polecają te RLS więc coś musi w tym być, tylko ten tylny br i trochę trudne (4ohm-85db). Przed uzywkami aż tak się nie bronie ale biorę pod uwagę tylko trójmiasto. Co do Dynaudio to o ile się nie mylę lubią mieć czym oddychać.

Ukryta Zawartość

Precision 6.1maja wybitna stereofonie, detale i średnicę. Jednak do basu można się delikatnie przyczepić. Mowie o cenie w jakiś występują.

Nikt nie każe ci ich kupować zachęcam do sprawdzenia ich u siebie. Dajemy taką możliwość. Wtedy na pewno suba potrzebować nie będziesz.

Gość

(Konto usunięte)

wyczówam sarkazm...

Poważnie mówię, masz blisko, wzmacniacz pod pachę i możesz pół dnia słuchać co Ci pasuje, następnie bierzesz zestaw do siebie i badasz czy w Twoich warunkach akustycznych jest tak jak lubisz...sprzedają NADa to i głośniki do niego dopasujecie wspólnie...

Poważnie mówię, masz blisko, wzmacniacz pod pachę i możesz pół dnia słuchać co Ci pasuje, następnie bierzesz zestaw do siebie i badasz czy w Twoich warunkach akustycznych jest tak jak lubisz...sprzedają NADa to i głośniki do niego dopasujecie wspólnie...

wybacz:). Nie wiem jakim cudem przeoczyłem ich istnienie w Sopocie. Oczywiście sprawdzę. Dzięki wielkie

Albatros też ma NADa...

Ukryta Zawartość

akurat to wiem dobrze :). Pytam na forum by poznać doświadczenia użytkowników, sprzedawcy mają trochę inny punkt widzenia z którym też się zapoznam, najprawdopodobniej i tak kupię coś od Sonusa albo BMN.

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.