Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw 2+ ew. 1 - 5000zł max - amplituner sieciowy

xede0r

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli liczy się tylko dźwięk to zawsze warto wybrać wzmaka a streamer dokupić osobno. Jak pisaliśmy wcześniej R-N803D brzmi praktycznie jak A-S701 (tylko A-S701 kosztuje 1000zł mniej za co mamy już pudełko WXAD-10 do streamingu i zostanie trochę gotówki na przewody)

Jest jedna zaleta R-N803D ,której nie mają wzmaki stereo czyli system pomiarowy. To naprawdę działa.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• 2 tygodnie później...

Jest jedna zaleta R-N803D ,której nie mają wzmaki stereo czyli system pomiarowy. To naprawdę działa.

Właśnie pojawia się coraz więcej opinii w sieci że jednak nie.

Ja jeszcze ne sprawdzałem, a strasznie jestem na to napalony. Mam więc nadzieje że wkrótce będę stał po "waszej" stronie.

Piotrek

Jak pisaliśmy wcześniej R-N803D brzmi praktycznie jak A-S701 (tylko A-S701 kosztuje 1000zł mniej za co mamy już pudełko WXAD-10 do streamingu i zostanie trochę gotówki na przewody)

A czy przypadkiem ten ampli nie brzmi jak A-S801 (może delikatnie łagodniej)?

• 4 tygodnie później...

Mam nadzieję, że mogę podpiąć się pod ten wątek, bo mniej więcej mam taki sam budżet. Zerknijcie proszę na plan pokoju, w którym ma stanąć zestaw stereo. Proszę o pomoc w wyborze.

1. Słucham głównie Spotify, dlatego naturalnym wyborem wydaje amplituner sieciowy. Biorę pod uwagę:

- Onkyo TX-8250

- Yamaha R-N602

- Yamaha R-N803D (jeżeli w ogóle w takim pomieszczeniu uda się dobrać do tego jakieś kolumny)

W przyszłości chciałbym dokupić CD i jakiś gramofon. Ten drugi raczej na zasadzie niskobudżetowej ciekawostki (choć z drugiej strony któż wie, co przyniesie przyszłość :))

2. Muzyka: przede wszystkim jazz (70 proc.) i muzyka poważna (20 proc.).

Czy według Was w takim pomieszczeniu ma sens wchodzenie w kolumny podłogowe, czy podstawkowe wystarczą? Jak to wszystko ustawić, żeby osiągnąć najlepszy efekt?

Dodam, że miejsca jest mało i im to wszystko będzie mniejsze, tym bardziej pomoże w uniknięciu spięć z żoną :)

Wszystkie sugestie mile widziane. Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Uwaga do planu: Regał z książkami - ten przy TV - ma 40 cm głębokości.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To mnie nie pocieszyliście, ale zdziwiony też nie jestem. O przemeblowanie w tym momencie trudno, bo jesteśmy świeżo po remoncie. Chyba, że to kosmetyka - co sugerujesz?

Myślałem, żeby póki co - do kolejnego remontu, przemeblowania - wejść w kolumny podstawkowe i ustawić je na tym regale po obu stronach TV. Wiem, że to profanacja, ale co poradzić. Lepiej tak niż w ogóle.

Dlatego pytanie, na ile sensowne jest teraz wchodzenie w droższe rozwiązania, z których potencjału nie skorzystam z racji niewłaściwego ustawienia? A może przewrotnie własnie warto, żeby przynajmniej częściowo zakopać jakością sprzętu niedogodności?

Dziękuję za odpowiedzi.

Jeśli kupisz R-N803D to będziesz miał świetne urządzenie a system pomiarowy może uratować coś z dźwięku w tak trudnym pomieszczeniu.

Co do ustawienia sprzętu naprawdę ciężki temat. Nie ma specjalnie miejsca żeby kolumny były ustawione w miarę symetrycznie.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

System pomiarowy, zmierzy odległości, moc itp. Ale ne spowoduje że kolumna nie będzie mieć odbić.

Widziałem jednak to zdjęcie z bliska i powiem jest nadzieja.

Ta szafka z tyłu to szafka z książkami. Więc naturalny absorber!

Więc zmieniamy z negatywnego punktu widzenia na bardzo pozytywny :)

Piotrek

System pomiarowy, zmierzy odległości, moc itp. Ale ne spowoduje że kolumna nie będzie mieć odbić.

Trudno oczekiwać cudów, ale YPAO RSC tłumi obicia. Mierzyłem trochę mój system i w pomiarach np. widać skrócenie czasu pogłosu.

Dziękuję za słowa pocieszenia :)

Przechodząc do konkretów. Na tę chwilę (przed odsłuchem) mój faworyt: to Yamaha R-N803D + Elac Debut F6.

Czy według Was, uwzględniając kiepską akustykę pomieszczenia i poniższy opis (proszę o wyrozumiałość, ale dopiero wchodzę w tematykę) to dobry wybór?

Muzyka: przede wszystkim jazz - 70 proc. głównie bez wokali; 20 proc. - muzyka poważna.

Preferowane brzmienie zestawu:

- przypadku jazzu podkreślające charakterystykę i dające wyizolować wydźwięk poszczególnych instrumentów oraz pozwalające usłyszeć detale ich brzmienia. Ale również harmonijne, zrównoważone bez preferowania konkretnych instrumentów. Chyba, że oczywiście zamysł artystów był inny, więc nie zakłamujący tegoż.

- w przypadku muzyki poważnej - przestrzenny, podkreślający siłę orkiestry symfonicznej - nawiązując do obrazu - 3D :), ale w partiach solowych wydobywający ich przewagę.

- ogólnie - nie zamulające, z dobrze wyczuwalnym basem, ale nie zalewającym całości i nie dominującym. Dynamiczne, niejazgotliwe.

W powyższym opisie improwizowałem, bo nigdy wcześniej nie miałem okazji opisać swoich preferencji. Mam nadzieję, że uda się na tej podstawie wyciągnąć jakieś wnioski.

• 2 lata później...

Odkopie troche swoj stary temat ?(ale ten czas leci)

na tapete wszedl nowy amplituner onkyo tx8390, jako ze kolumny nadal to dali ikon6 mk2(nie zamierzam zmieniac)

z Waszego doswiadczenia i informacji o obu tych sprzetach, warto sie w to pchac?

mialem wzmacniacz na przetrzymanie, pojawily sie inne wydatki, przeprowadzka itd

obecnie jestem na koncowym etapie urzadzania nowej miejsciowki i zyje na starym wzmacniaczu + wczesniej wspomniane dali ikon

widzac zestaw in/out spelnialby on moje wymagania w 100%

hdmi z 4k to idealna opcja dla mnie, muzyka z kompa/spotify + bluetooth dla zony ?

moze jakis subwoofer w przyszlosci tez jest jak widac mozliwosc

W dniu 1.12.2019 o 09:09, Krzaku666 napisał:

Nadal nie warto XD Pare lat się już zastanawiasz tak ? ?

Sory za post pod postem ale po przemysleniu Twojej wypowiedzi to wydaje mi sie ze pomyliles starsze onkyo z nowszym ktory mial premiere i sprzedaz w tym roku a ktory jest od niedawna dostepny dopiero dla szaraczkow ?

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.