Skocz do zawartości
IGNORED

2 kolumny 300W + 2 głośniki : Wzmacniacz/Amplituner

Michal_67016

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ostatnio przytrafiły mi się takie oto kolumny: rw79g4.jpg2wc1jex.jpg

Szukam do nich wzmacniacza lub amplitunera, mam zamiar jako źródło używać komputera do muzyki i filmów.

Posiadam także głośniki Genius SP-HF1255A i zastanawiam się czy jest sens podłączać je razem z kolumnami czy odpuścić a może to w ogóle nie możliwe?

Jeżeli to pomocne to brzmienia mi najbardziej pasujące to słuchawki AKG K550 które posiadam, muzyka rock/metal ew. pop.

Budżet na to przedsięwzięcie jest zależny od tego co mi doradzicie. Chciałbym kupić coś co bez problemu napędzi ten sprzęt, da odpowiednią jakość dźwięku i nada się na dalszą rozbudowę, ale nie zabije mojego portfela i nie będzie warte więcej niż same kolumny. Sprzęt używany jak najbardziej. Załóżmy, że wstępnie do 600zł.

Ło panie, patrze i zastanawiam się czy przypadkiem te twoje małe geniusy nie zagrają lepiej ;D No chyba że chcesz aby cały blok słuchał łomotu razem z tobą ;D A tak poważnie to nie licz że to coś zagra jak k550, ni chu chu...

W ilu metrach będzie to grało?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... realna wartość tego czegoś to jakieś 75 zł za sztukę... Imo już zostałbym przy tych słuchawkach, żaden wzmacniacz nie sprawi że popłynie z tego muzyka, co najwyżej hałas ;D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolumny zgarnąłem za darmo, więc nie ma tragedii. Na cuda i tak nie liczyłem ;) A w bloku nie mieszkam, więc sąsiedzi mi nie straszni :D

Około 15m2

Niemniej jednak sensowny wzmacniacz można by kupić na wstęp do zestawu, kolumny nie zostaną ze mną dłużej, a on tak, przynajmniej 5lat.

Front z budy wymontowany ?

Ki czort?

Nic na takim ujęciu nie widać.

Żeby pomóc doradcom spekulacyjnym, aby to nie były tylko bajeczki mchu i paproci podaj:

1 Markę ( brand), model i typ kolumny

2 Wielkość lokalu

3 Może jest tam efektywność - czułość - sensitivity mierzone w dB/W

( to niektórym doradcom może pomóc)

Dygresja co do cyferek z inauguracyjnego posta:

300 W to maksimum wzmacniacza, kiedy nie dojdzie jeszcze do spalenia cewki dla nowego głośnika.

Taki poziom bezpieczeństwa, kiedy produkt opuszcza fabrykę i dostaje się na pastwę użytkownika.

PS.

Nie wiem, czy warto się kosztować na rozbujanie, ale IMO wydajne piece to większe wydatki niż te zakładane w końcu pierwszego posta.

Może spece licytacyjni coś dopiszą od siebie.

O ile uściślisz parametry zamówienia.

PPS.

Wgniecione są średniotonowce w tej dolnej. O ile mój słaby wzrok mnie nie myli.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W necie podobny wygląd ma Q5000

Z racji samego wyglądu nie zamierzałbym ich podłączać.

Chyba, że jest jakiś inna przyczyna kolejnych wydatków - nie wiem.

Jak działają, to lepiej szukać kolejnego nabywcy.

Aha- jeszcze jedno - jak zawieszenie filcowe to nic nie warto robić, bo chyba takie głośniki już są nie produkowane (gdyby potrzeba było ewentualnej wymiany, o ile ktoś dysponuje warsztatem).

Gumowe resory (łączące membrany z koszem) pozwalają na dłuższy żywot.

A czemu plamy na naklejce ?

---

O święta naiwności - trochę się rozpędziłem w poprzednim poście ( #4) i przy okazji - wygłupiłem :)

Komentarz z mojej strony : zdeterminowani oferenci tak szafują tymi watami : rozpiętość od 180 do 500, że aż nie wiem co czytam.

Czuję się z tego powodu niesamowicie.

Dla przekory zaproponuję take cóś:

Ukryta Zawartość

Co prawda z tą niemieckoscią bym nie przesadzał, ale obsługuje podobno 4ohmy i ma szanse rozbujać te kalafiory :-)

Ukryta Zawartość

Sorry- faktycznie ( przejęzyczenie ) .

To przez burzliwe impulsy meteoropatyczne :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.