Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 9m2 sypialni

30Palo30

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli w tej chwili do rozważenia mam Kef q150 (mam do nich spore przyciąganie, więc bez odsłuchu ich nie zdyskwalifikuję), Elac Debut b5, PSB Imagine, Epos K1, Sonus Faber Principia 1, Dali Zensor 3 (nie będą za duże? Zensor 1 lepsze w 9m2?). I sam nie wiem co jeszcze :)

Coś z wymienionych z jakichś powodów odrzucić na starcie? Cały czas jest też kwestia bass reflexu. Kolumny będą stać na długiej komodzie o głębokości 45cm, więc zależnie od głębokości kolumny można wyliczyć o ile będą oddalone od ściany.

A subwoofera raczej nie miał bym już gdzie wcisnąć.

W takim ustawieniu jak piszesz bedzie ciezko...Od razu daruj sobie dali zensor 3, w takim ustawieniu jak opisales one nie zabrzmia dobrze.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Cały czas jest też kwestia bass reflexu. Kolumny będą stać na długiej komodzie o głębokości 45cm, więc zależnie od głębokości kolumny można wyliczyć o ile będą oddalone od ściany.

A subwoofera raczej nie miał bym już gdzie wcisnąć.

To juz wogole nie jest kwestia oddalenia od jakiejkolwiek sciany ale max odleglosc pomiedzy nimi i ona wynosi tylko 3 m wiec latwo juz sobie obliczyc jaka najnizsza czestotliwosc bedzie przenoszona normalnie a wszystkie ponizej "tłokowo". Wbrew pozorom w tak malym pomieszczeniu lepiej sprawdza sie malutkie satelitki i maly w obudowie zamknietej subwoofer. Sa na rynku konstrukcje gdzie bassreflex skierowany jest w dol np. Wharfedale 220 - bardzo chwalone kolumny, to jeszcze mogloby jakos sie sprawdzic ale przy niskich poziomach glosnosci.

To juz wogole nie jest kwestia oddalenia od jakiejkolwiek sciany ale max odleglosc pomiedzy nimi i ona wynosi tylko 3 m wiec latwo juz sobie obliczyc jaka najnizsza czestotliwosc bedzie przenoszona normalnie a wszystkie ponizej "tłokowo". Wbrew pozorom w tak malym pomieszczeniu lepiej sprawdza sie malutkie satelitki i maly w obudowie zamknietej subwoofer. Sa na rynku konstrukcje gdzie bassreflex skierowany jest w dol np. Wharfedale 220 - bardzo chwalone kolumny, to jeszcze mogloby jakos sie sprawdzic ale przy niskich poziomach glosnosci.

Chyba jestem za dużym laikiem by zrozumieć i wyliczyć te częstotliwości. Odległość pomiędzy kolumnami to będzie zapewne ~1,5m.

Moje poszukiwania lepszego dźwięku tak na prawdę zaczęły się kiedy pierwszy raz miałem okazję posłuchać Wharfdale Diamond 240 i zrobiły wtedy na mnie ogromne wrażenie, więc opcja 220 jak najbardziej kusząca. Tym bardziej że cenowo są mega przystępne i do tego po prostu bardzo mi się wizualnie podobają :)

to bierz wharfedale 220 - dobry wybor i teraz szukaj do nich jakiegos szybkiego i dynamicznego wzmacniacza na odsluchach - dobry kierunek

Raczej muszę dobrać monitory pod wzmacniacz jaki już mam. Za dużo tych zakupów ostatnio i trzeba zacząć to racjonalizować :) Teraz czeka większy wydatek w postaci wzmacniacza do Kefów, więc kolejny nowy wzmacniacz do monitorów to już by była przesada, tym bardziej, że mam już trochę tych wzmacniaczy (choć dwa wymagają serwisu...).

Dlatego potrzebuję małych kolumn pod Denona pma-737 (w ostateczności pod Yamahę cr-400 o ile uda się ją przywrócić do życia). Więc jeśli Wharfdale dały by radę z Denonem to chętnie bym się na nie zdecydował.

Rozważam nawet wzięcie Denona i pojechanie z nim na odsłuchy, tylko problem polega na tym, że żaden salon nie ma wszystkich interesujących opcji.

bierz Denona pod pache i do sklepu :) ale chyba za bardzo przymuli z tymi Wharfedale :) moze do tego starego Denka jakies male Monitor Audio?

To zła wiadomość, miałem nadzieję, że już jestem prawie na finiszu podejmowania decyzji. Chyba faktycznie bez odsłuchu ani rusz. Tylko szkoda, że już na starcie trzeba będzie zawęzić pole zainteresowania ze względu na brak wszystkich interesujących kolumn w jednym salonie.

Może ktoś by się podjął podania jakie konkretne niewielkie monitory miały by największe szanse dobrze się zgrać z Denonem pma-737? Zachowując efekt który chce uzyskać, czyli niemęczące, niekrzykliwe, z zarysowanym basem granie, raczej cichsze niż głośniejsze w 9m2 sypialni.

Tak, mk2 chyba w idealnym stanie, z salonu audio z pełną gwarancją. I wychodzi, że to jednak może nie być najlepsza opcja. Co najwyżej odsłuch na moim Denonie mógł by rozwiać wątpliwości.

Ikony mają dużo góry, przesłuchaj przed zakupem.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Bez obrazy, ale Twój budżetowy i leciwy Denon nie ukaże pełni możliwości wymienionych kolumn, które bierzesz pod uwagę. W kwocie jaką masz do dyspozycji jest już w czym przebierać, ale skoro ma to pogrywać w tle do snu to moja rada jest taka - kup poczciwe Tannoy'e M1, a resztę kasy dołóż do wzmaka dla docelowych kolumn.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Decyzja zapadła. Po dzisiejszych odsłuchach wybór padł na sprzęt, który nie przewinął się w tym wątku. Mianowicie acoustic energy ae101. Dobra cena i bardzo pasujący mi dźwięk. Konkurentami były między innymi Heco aleva gt202, monitor audio bronze 2, dali zensor 3, acoustic quality pontos 9 i na deser kef q350 (ale te były za duże). Najbliżej mi było właśnie do ae101 i monitor bronze 2 (i oczywiście kefów, ale rozsądek wziął górę, to za duże kolumny do tak małego pokoju). Co miłe to dostałem możliwość wymiany kolumn na inne gdyby nie zagrały jak należy w moim pokoju, ale tak się nie stało i grają świetnie :-) Bardzo udany zakup.

Nie padły AE101 bo to raczej nie jest spokojne granie. Bas mają szybki konturowy ale mniejszy niż w Bronzach 2, za to góra o oczko lepsze od B2, ale raczej otwarta. Gratuluję zakupu i miłego słuchania.

Dziękuję :)

W porównaniu do Dali czy Heco to AE101 są dość spokojne ;) Przy Heco w utworze z perkusją miałem wrażenie jak by ktoś walił w talerze tuż przed moją twarzą, w Bronzach i AE wysokie tony z perkusji były już na swoim miejscu w tle. A więcej basów to by była już przesada w tym pokoju. Pierwszy raz mi się zdarza, że nie muszę na wzmacniaczu dodawać potencjometrem basów bo jest ich w sam raz :)

Może ktoś ma doświadczenie z konkretnymi kolumnami w pomieszczeniach mniejszych niż 10m2?

Ja mam - Pylon Onyks 30 w 9-10m2, w sypialni właśnie. Śmiejcie się, ale do cichych nocnych odsłuchów rewelacja :) Duże niskotonowce pięknie mruczą wieczorem, nic nie dudni, przedni BR to brak problemów z ustawieniem wzgl. tylnej ściany. A przy głośniejszych odsłuchach rytm czuć na ciele.

Napędzane przez Teac A-R650.

Dzięki za kolejne propozycje, mam czemu się przyjrzeć :)

Tutaj jest trafione w punkt o co mi konkretnie chodzi. Czyli niemęczące kolumny o ładnym, ale nie dudniącym basie, bez bardzo ostrego grania. Dobrze grające przy nie za dużej głośności. Do poważnego słuchania będą Kefy q750 w salonie.

Jeśli to coś pomoże, to monitory raczej będą grały z Denonem pma-737 (w ostateczności z Yamahą cr-400). Może to pozwoli zawęzić pole poszukiwań. I co można by powiedzieć o Bowers & Wilkins 686 S2?

taniej też można

Usher 520

Linn Kann

KRK

Alesis one

taniej też można

Usher 520

Linn Kann

KRK

Alesis one

Każda z tych kolumn to to pełen kompromis dzwięk praktycznie w tej cenie bez wad. A nie które t wręcz wzorce w swojej klasie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.