Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana wzmacniacza

Bogusław_59825

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

Weź 375, jak weźmiesz 326 to będziesz ciągle miał niedosyt i ciągle będziesz myślał, że mogłeś mieć 375.

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Rotel A12- w ogólnym zarysie to z naciskiem na dół, sięga nisko, bardzo nisko, wyłączyłem suboower . Wyciska 100% z kewlaru. I tyle., to wszystko przy wyższych głośnościach, bo przy cichym słuchaniu tak do kawy to żona powiedziała że dźwięk jak w kuchni ze zwykłego radia, a ja dodam że masakra. Absolutny brak środka pomimo że percepcja ludzkiego słuchu właśnie środek słyszy pierwszy. Góra płaska bez wyrazu. Dźwięk absolutnie nie stawny. Powiedzieć że rotel + moje Bowersy to nie pasuje to za mało bo to jest pomyłka. Szkoda ze nie możecie tego posłuchać. Mój stary technics 909 gra lepiej. Praktycznie gra tylko góra i trochę środka, wyższego środka dokładniej. Przy cd Dire Straits i w nagraniu "pieniądze za nic" przy cichym słuchaniu. ...tego nie da się słuchać a przy słusznej siłę głosu to nagranie jest pozbawione, tego czegoś, właściwie wszystkiego co powinno tam być. Koniec. Może przy innej konfiguracji coś by jeszcze ugrał.

Małe sprostowanie do postu wyżej. Przy odłączeniu Rotela od źródeł okazało się ze z CD kozystal z Toslink pomimo informacji ze jest cd. Słychać jak pracują jakieś przekazniki gdy dostaja sygnał / troche to dziwne / wywaliłem wszystko i rylko rca z CD. Teraz słychać więcej ale nadal do wzmacniaczy firmy Nad to brakuje sporo. Gra Madonna i teraz powiem że od dołu dobra podstawa, ciche acz dobitnie uderzenia, szybkie. Środek się odnalazł ale jest lekko wycofany. Góra trochę za wysoko ale jest ok, fajne wybrzmienia dzwoneczek. Wszystko to przy cichym słuchaniu. Brakuje mi 375. Niby wszystko jest a jednak czegoś brakuje.

Dlaczego brał sygnał od optyka, tego nie wiem. Teraz zamiana i działa tylko Toslink. Dźwięk niby ten sam a jednak inny, brak niskich akcentów, wszystko przesunięte o oktawe wyżej. Wróciłem do analogu. Czas podziękować Rotel owi.

Środek się odnalazł ale jest lekko wycofany

Bogusław powiedz to sobie wprost, że to kolumny są do "D" i tu należy upatrywać problemu a nie w elektronice. Już na początku tego wątku "audioburak" wytknął tym B&W, że żaden wzmacniacz nie uratuje w nich średnicy. Co aktualnie potwierdza się po Twoich własnych testach. Zmiany masz w niskich i wysokich częstotliwościach.

Pewnie wyjdzie Ci taniej zakup nowych ( jak Ford T w każdym kolorze, byle to był czarny ;-)));

no, może orzech kolumn np. tych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

niż jeszcze kilka kursów w poszukiwaniu Graala ( nawet tego od Monty Pythona ) które mają Cię

jedynie utwierdzić w świetnym wyborze, jakim są te B&W :-(

Powinieneś wpaść do Wrzeszcza i przynajmniej pożyczyć taką parkę dla porównania.

Tego modelu akurat nie słuchałem, ale kilku innych, podobnych tej firmy i mogę

powiedzieć, że mają świetną relację ceny do jakości. Albo nawet posłuchaj na miejscu.

Dodam taki offtop: spotkałem na forach GB opisy poszukiwań ludzi, którzy szukali

zamienników dla kopułek alu w starszych modelach B&W. Było bardzo cinżko ;-) coś znaleźć,

ale po wymianie, jak pisali - w ostateczności na Vifę ( OS ? bez frontu ) stwierdzali,

że nigdy przedtem tak im kolumny nie grały.

Fakt, że co kto lubi, ale parę osób z radością zmieniło założone pryncypia ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

zgadzam się z wami w 100 procentach, te monitory B&W to trudno poprawnie ułożyć.

Nie wiem co dalej. Najlepiej podpasił 326 ale trochę mało mocy jak dla mnie i przy głośniejszym graniu zaczyna sie gubić. Co do 375 to dobry sprzęt z niesamowita przestrzenią i kontrolą wszystkiego ale jest jedno ale- te bowersy są za cienkie dla tego NADa. Praktycznie są dwie opcje - brać 326 i przestać kombinować lub brać 375 i bujać się na razie ale później konieczna zmiana na odpowiednie podłogówki. a te monitory, posłać na tyły kina domowego (subwoofer też już mam do KD)

chyba skorzystam

Ukryta Zawartość

a gdzie dokładniej we wrzeszczu??

Ukryta Zawartość

Nie masz znajomego co by do Ciebie przytargał inne kolumny, może nawet podłogowe? Jeszcze by się okazało, że ten Technics gra znośnie? :)

PS.

Wrzeszcz - masz podaną lokalizację w linku z allegro

Nie masz znajomego co by do Ciebie przytargał inne kolumny, może nawet podłogowe? Jeszcze by się okazało, że ten Technics gra znośnie? :)

mogę go wrzucić do auta i gdzieś podryfować na poszukiwania ale i tak Technics nie wyrabia z zasilaniem kolumn. Za mały transformatorek im sie tam wpasował i przy wzm. NADa to popier......jest

Jeszcze by się okazało, że ten Technics gra znośnie? :)

Końcówka nie szumi, nie brumi, nie wzbudza się, nie przesterowuje? To gra tak samo.

Do takiego wniosku OP może też kiedyś dojdzie, choć to pewnie nie będzie tania nauka.

oj, nauka dziś jest w cenie.hehe

Z tym Rotelem coś chyba nie tego, muza idzie z Tidala a w przerwie miedzy nagraniami znów klikanie/sygnału szuka czy co/no, po pauzowałem trochę a ten sobie klipa na przełącznikach. Jutro wraca na półkę do salonu bo tam chyba jego miejsce jest.

Bogusław, chodziło mi o to aby ktoś do Ciebie przyjechał z pudełkami.

Sam miałem nawet taką myśl ale u mnie ciężko z czasem i nie wiem czy byłbyś zainteresowany produktem DIY (tylko odsłuch) do tego podłogowe.

Test Technicsa z Audio numer 4/2000 - taki bonus ode mnie :)

PS.Na znanym portalu aukcyjnym chcą obecnie więcej niż był wart te 17 lat temu :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-18737-0-58164400-1503948594_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do adresu, to ze strony ogłoszenia:

Cinematech Salon Audio Video

Ul. Brzozowa 9 B,C (wejście od Grunwaldzkiej obok Cristalu)

80-243 Gdańsk-Wrzeszcz

orientacyjnie to Hotel Szydłowski na Grunwaldzkiej - 100 m na płn. - z targeo.pl

pieniądze nieduże - doświadczenie- bezcenne ;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

dzięki. nie wiedziałem ze taki test istnieje, niestety dziś wygląda to trochę inaczej. Największym problemem są niskie tony, użyję słowa bas jest rozlazły i pływa trochę za dużo, jak dołączyłem subwoofer to odzywał się trochę nie w temacie. puki, nie było 610ki nie zwracałem tak bardzo na to uwagi ale B&W uwidocznił braki w tym zakresie. Należy również pamiętać o wieku i pomyśleć ile z elementów na płycie nie trzyma już swoich parametrów.

Głośniki zostają i nie szukam teraz nic w tym temacie. Trochę wyżej opisałem o moich planach.

jeszcze raz dzięki.

Co do tego 375.

Model już nie kontynuowany. Ze starej linii na razie zostały tylko 316 i 326. Tak to już tylko nowa linia do dostania.

Gdzie nie gdzie ktoś jeszcze ma. Dobry wzmak i będą go ludzie szukać patrząc na ceny nowych.

Co do tego 375.

Model już nie kontynuowany. Ze starej linii na razie zostały tylko 316 i 326. Tak to już tylko nowa linia do dostania.

Gdzie nie gdzie ktoś jeszcze ma. Dobry wzmak i będą go ludzie szukać patrząc na ceny nowych.

Co Twoim zdaniem optymalnie wykorzysta moje Bowersy?

Tez macie 375 po oględzinach i do kartonu z powrotem

Nad 368

Hybryda na testach. Po analogu, poziom podstawowy - taki do kawy.

Po trzech płytkach to Za dużo wysokich. Środek bez wyrazu. Od czasu do czasu odzywa się niski pomruk basu. Przestrzennie ok. Podkręce trochę tak do 0 na wyświetlaczu, cd Depeche Mode ,Spirit, ---hmmm, mocna podstawa bez wspomagania suboowera, głos Deva fajny jest na pierwszym planie, środek się ożywił i zaczyna przejmować inicjatywę, tylko tak jak jest teraz - o plotkach przy kawie to zapomnijcie, no i góra - przy tym poziomie głośności nie narzuca się, jest dopełnieniem głosu Gahan'a. Lewy monitor lekko źęzi, myślę że mógł nie strzymac 375. Tym będę przejmował się później. Wróciłem do poziomu -30 (cokolwiek to znaczy) i J.M. Jarre, pierwszy kawałek. ........niby wszystko ok, ale nie ma tu emocji, wszystko tak troszkę stlumione - tylko suche fakty i tyle. Pierwszy raz słyszę tak grana muzę. Trochę to dziwne brzmienie. Zmiana gatunku. Tracy Chapman - bo ja wiem, przy tym poziomie głośności dźwięk określił bym jako suchy, mechaniczny. .?.... narzuca mi się pewne skojarzeniejak, jak byłem dawno temu odwiedzić Oświęcim, wiadomo gdzie -- był gwar ludzi, szum wiatru ale brakowało czegoś?? Brakowało ptactwa . Drobny szczegół a jak ważny. Teraz mam takie odczucie.

Przerzuciłem trochę płyt i ogólnie przy -30, dźwięk trochę matowy, fortepian w nagraniach Enya taki jakiś suchy innym razem pogłos perkusji grupy Dire Straits prawidłowy by po chwili być znów bez wyrazu. Dziwny ten wzmacniak. Tak myślę że gdybym miał gości to nikt nie zwrócił by uwagi na muzę ktora gra ze sprzętu za 6-7 tyś. Czas podkręcić

Muza nabrała wigoru. Pink Floyd - perkusja, gitara, efekty, nagłe skoki dynamiki oddane znacznie, znacznie lepiej. Lewy głośnik znów źęzi. Wychodzi na to że przy cichym słuchaniu gdy nie ma potrzeby wymusić więcej mocy z transformatora to dźwięk jest bez wyrazu, suchy, ale jak zmienimy nastawy potencjometru obraz muzyczny się ożywia, co nie zmienia faktu- nadal brakuje mi ptaków.

Wocilem rano do słuchania Hybrydy NADa i tylko góra i górny zakres środka,.......

W kuchni Denon piccolo gra równiej.

Jeśli są jeszcze jakieś propozycje to chętnie posłucham i przetestuje

Wyłączyłem sprzęt a ten po sekundzie włączył się ponownie bo zostawiłem cd na chodzie, tylko po co?

• Moderatorzy

Może spróbuj te Browersy z elektroniką Yamahy A S801, a najlepiej 1100.

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Może spróbuj te Browersy z elektroniką Yamahy A S801, a najlepiej 1100.

Yamaha stara się budować swój sprzęt by był neutralny. Taka moda nastała zresztą.

Oczywiście mogę zestawić moje monitory z 801 czy 1100 ale myślę że alminiowa kopulka może się ostro odzywać.

Obecnie jest Rotel A14 (ciągle zmieniam górny pułap cenowy)

Rucia1 - udało się Tobie namówić mnie na 1100. Jutro.....

Rotel się rozgrzewa ale już powiem że jego DAC dobry jest. W ogóle skrzynka lepsza od A12.

Z tymi moimi B&W jednak ciężko coś dobrać, ciągle jest iskrzenie, czasami bardziej dokuczliwe, czasami mniej.

Najlepiej pasował NAD 326, ale za mało mocy jak dla mnie bo lubię trochę po grać głośniej.

375 to mój cichy faworyt. Rotel A12 to wielkie rozczarowanie a tak bardzo liczyłem na niego.

Teraz A14 jest znacznie i to znacznie lepiej. Jeszcze niech se pochodzi.

Oj nie as 1100 nie. Nowa linia Nadię też nie.

Moim zdaniem 375 i musical fidelity sprostał by twoim bowersom.

Musical fidelity - musze poszukać bo top hifi nie posiada

Masz na myśli jakieś modele?

Cofam pytanie, tylko jeden jest w moim zasięgu i znalazłem go w Gdyni, czyli blisko, już tam dzwonie.

I zadzwoniłem do obu, ale nikt nie posiada na stanie by posłuchać. I tak już przeginam budżet dla skrzynek wartych 3tys.

Bogusław.. a Ty weź zamiast wzmacniacza wypożycz amplituner KD np. Yamaha MusicCast RX-V781 czy też Denon AVR-X3200W i za pomocą wbudowanych systemów korekcji akustyki i głośników wykonaj autokalibrację. Kolega Popej w kilku wątkach sugerował, że taki zabieg może być pomocny w "wyrównaniu" brzmienia. Może te B&W w końcu zagrają tak jak trzeba bo póki co wzmacniacze coraz droższe a brzmienie niewiele lepsze.

• Moderatorzy

Ty weź zamiast wzmacniacza wypożycz amplituner KD np. Yamaha MusicCast RX-V781 czy też Denon AVR-X3200

oj nie

Mam innego pomysła.

Brać NADa 375 i bujać sie z tym chwile a potem podłogowe do 375 a te monitory poświecić na kino D i tu zrobić tak jak sugerujesz + coś na przód dokupić.

Jak ten plan się podoba??

Sprawdzę jeszcze Rotela , trzeba pamiętać ze te firmy zawsze ze sobą współpracowały.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.