Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel ra980bx + Spendor A5 jak to ocieplić?

Jeja

Rekomendowane odpowiedzi

Da sie .

Van den hul the first - ten Interkonekt lekko zlagodzi dzwiek ,

Ewentualnie VDH the Wave - podobnie wplynie choc tutaj troche gorsza bedzie rozdzielczosc.

Uzywalem te interkonekty , warto sprobowac.

Jeszcze akustyka !

Pamietaj o akustyce .

Gość

(Konto usunięte)

Witam

Mam zestaw jak w temacie. Czy da jakimiś kablami ocieplić trochę brzmienie? Zwłaszcza wysokie tony.

Dziękuję

Ustaw kolumny tak żeby osie się przecinały za miejscem odsłuchowym...zakładam oczywiście, że są w jakiś sensowny sposób ustawione w pomieszczeniu.

ciekawi mnie natura tego ´ r o l e t a ´

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Ustaw kolumny tak żeby osie się przecinały za miejscem odsłuchowym...zakładam oczywiście, że są w jakiś sensowny sposób ustawione w pomieszczeniu.

Dobra sugestia,jednak Rotel potrafi tak właśnie zagrać.

De gustibus non est disputandum

Mam zestaw jak w temacie. Czy da jakimiś kablami ocieplić trochę brzmienie? Zwłaszcza wysokie tony.

Kablami w Rotelach nic nie zmienisz.

Da sie .

Na pewno nie Rotela.

Jakby co mam okablowanie Van den Hul'a :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

W niektórych Rotelach da się w innych nie. RA-1070 był podatny na kable ale nie w takim stopniu by drastycznie coś zmienić. Ogólnie jak pisze sittek większość modeli nie jest podatna na kable a w szczególności już RA-980BX. Ja obecnie posiadam końcówkę RB-980BX i moje interkonekty nic nie zmieniają w dźwięku. Dotyczy to również kabli głośnikowych.

Ale wypróbuj jak możesz kabelki Klotz zwykłe tanie Interkonekty. Ponoć komuś ścięły górę. Tylko nie wiem jak to się przełoży na inne pasmo. W innych wzmacniaczach zamulały bas.

Jak koledzy wspomnieli spróbuj z Van Den Hul-em "The First"

miałem takowego przez jakiś czas(starsza wersja) a podłączony był do Marantza ....a z Rotel-em czy z nim coś zmieni

spróbować można

kable głośnikowe takowe :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lecz starszą wersje w zielone otulinie

lekko łagodziły wysokie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W niektórych Rotelach da się w innych nie. RA-1070 był podatny na kable ale nie w takim stopniu by drastycznie coś zmienić. Ogólnie jak pisze sittek większość modeli nie jest podatna na kable a w szczególności już RA-980BX. Ja obecnie posiadam końcówkę RB-980BX i moje interkonekty nic nie zmieniają w dźwięku. Dotyczy to również kabli głośnikowych.

Ale wypróbuj jak możesz kabelki Klotz zwykłe tanie Interkonekty. Ponoć komuś ścięły górę. Tylko nie wiem jak to się przełoży na inne pasmo. W innych wzmacniaczach zamulały bas.

Racja Klotz potrafi niekiedy straszenie zamulić!

De gustibus non est disputandum

Miałem dwa kable, które wprowadziły dość znaczne zmiany w systemie. To chord signature za kilka tysięcy i vdh 122 za kilkaset złotych. Reszta w dużo mniejszym stopniu coś zmieniała, bądź też wcale.

Największą zmianę, której nie oczekiwałem wprowadziła cd Antila po wymianie z marantza. To była zmiana o kilka kroków do przodu.

Kolega pyta o kable, więc dostaje odpowiedzi adekwatne do pytania.

Pozdrawiam

Wieza STEREO Technics :)

Huberto ale odnośnie do Rotela,to kable nic nie wniosą dlatego musi się pozbyć klocka jak chce zmienić brzmienie tak drastycznie.Kolumny bym zostawił bo Spendory są całkiem udanymi konstrukcjami.

Miałem Rotela ra12 i zabawa kablami czy to glosnikowe czy interkonekty,nic nie wniosły.

Gra cały system przecież

Mi się zawsze podobały interkonekty VdHull, bo takie giętkie i elastyczne są :-) Miodzio. I w dziurkę wchodzą niesamowicie.

Hahaha dobre sobie.

Wymiana wzmaka,kable szlifują nie zmieniają,dorośnijcie w końcu no chyba że dopiero zaczynacie zabawę "w" audio to sorki

W takim razie mało miałeś tych wzmacniaczy kolego. A jeśli chodzi o Rotela, który posiadałeś kiedyś czyli RA-12 to najgorsza seria jaką wydał Rotel czyli seria 12. Więc może Ty dorośnij i pozwól sobie na odsłuch np. Primare A30.1 wtedy może kopara Ci siądzie jak usłyszysz zmiany w dźwięku przy przepinaniu kabli.

A tak po za tym pomyślał ktoś jeszcze tutaj o źródle?

Najłatwiej napisać zmień wzmacniacz.

W takim razie mało miałeś tych wzmacniaczy kolego. A jeśli chodzi o Rotela, który posiadałeś kiedyś czyli RA-12 to najgorsza seria jaką wydał Rotel czyli seria 12. Więc może Ty dorośnij i pozwól sobie na odsłuch np. Primare A30.1 wtedy może kopara Ci siądzie jak usłyszysz zmiany w dźwięku przy przepinaniu kabli.

A tak po za tym pomyślał ktoś jeszcze tutaj o źródle?

Najłatwiej napisać zmień wzmacniacz.

Wiem,wiem pisałeś o nim negatywnie w klubie.

To że lubisz stare Rotele nie znaczy że Ra to kupa.Co prawda w tej cenie znajdą się lepsze i gorsze.

Nie słuchałem A30 ale mam i32

No akurat tutaj bym się nie zgodził ze swoim zawsze sympatycznym kolegą :-)

W swej historii Rotel wydał dużo gorsze modele, nie wspomnę o RA-971, RA-971mkII, RA-972, RA-1060, RA-1062, i z słabeuszy starszy od nich- nijaki RA-920AX. Te cztery pierwsze, a w nich nawet model z nagrodą EISA(RA-972), to przykład jak można zniechęcić do słuchania muzyki. Parując je dodatkowo z tańszymi modelami B&W to już prawdziwy zamach na markę. Przejaskrawione w średnicy, wyostrzone wysokie tony, niezbyt dobre wysokie tony, twarde, mało wymiarowe. W dodatku problemy z elektroniką, łupanie w głośniki przy załączaniu , pomimo obecności modułu przeciwprzepięciowego. W RA-106x niby audiofilska, ale totalnie niepraktyczna regulacja tonów.

Przy nich seria RA12 to miód na uszy, muzykalny klocek, choć z mało czytelną, ściętą średnicą.

Do tego wysoka funkcjonalność w szereg wejść i wyjść cyfrowych.

A z uwagi na to, że darzę Cię dużą sympatią, o kablach umyślnie nie wspomnę :-)

Przy nich seria RA12 to miód na uszy, muzykalny klocek, choć z mało czytelną, ściętą średnicą.

Do tego wysoka funkcjonalność w szereg wejść i wyjść cyfrowych.

Tak zgadza się kiedy przypomnę sobie granie 971 to ciarki mnie przechodzą co do niższych budżetówek typu 920AX itp chudzinkach już nie wspomnę, ale nie chciało mi się tu rozpisywać już o wszystkich modelach ponieważ znamy to już z klubu. Jednakże modele z serii 8 RA-840BX3 jak i BX4 to były na prawdę zacne klocki nie mówiąc już o RA-870 czy zestawie dzielonym RB-870BX. Ale... cóż wiesz jak podchodziłem i zawsze będę podchodził do serii 12. Dla mnie to była totalna klapa jeśli chodzi o słuchanie ostrzejszej muzy. Dobrze wiemy jak to grało i gra nadal i mnie się nie podoba taki przekaz. No ale to moje zdanie. Tak masz na swój sposób rację i przyznaję Ci ją drogi Sittku. Nie będziemy tu też roztrząsać sprawy kabli jeśli chodzi o Rotele. Znam Twój stosunek jeśli chodzi o ten temat. A co do połączenia Rotel+B&W darujmy sobie każdy z nas wie, że tego po prostu nie da się słuchać :-) A i jeszcze jedno jeśli chodzi o ten szereg wejść i wyjść przy RA-12 dla mnie to i tak psu na budę potrzebne. Tego dźwięku nie da się po prostu zmienić.

Pozdro Jacek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.