Skocz do zawartości
IGNORED

Lasery w CD Technics jakie siedzą ?

davero

Rekomendowane odpowiedzi

Technics CD

SL P555

SL P777

SL P999

SL P550

SL P770

SL P990

Jest ktoś zorientowany jakie lasery tam siedzą? i ewentualnie gdzie są w innych modelach aby mieć w razie W dawcę. Z góry dzięki.

SL-P999/777/555 - SOAD70a

SL-P550/770/990 - SOAD60a

Siedzą w wielu tanich modelach więc stosunkowo niewielkim kosztem zrobisz przeszczep starego na... stary.

Lasery konstrukcyjnie bardzo OK, żywotne, czytają wszystko gdy są sprawne - nawet płyty CDRW, duża kultura pracy, napęd na szynie magnetycznej, szklana optyka (dzisiaj niespotykana bez względu na półkę cenową, po prostu się tak już nie robi).

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

SL-P999/777/555 - SOAD70a

SL-P550/770/990 - SOAD60a

Siedzą w wielu tanich modelach więc stosunkowo niewielkim kosztem zrobisz przeszczep starego na... stary.

Lasery konstrukcyjnie bardzo OK, żywotne, czytają wszystko gdy są sprawne - nawet płyty CDRW, duża kultura pracy, napęd na szynie magnetycznej, szklana optyka (dzisiaj niespotykana bez względu na półkę cenową, po prostu się tak już nie robi).

Aha czyli na spokoju. Mam sl p555 i myslę o sl p777 (nawet nie tyle co będzie lepszy, co mi się bardziej podoba 999 to już raczej cena wysoka) Mógłby posłużyć jako dawca najwyżej bo laser w świetnej kondycji tak jak pisałeś , duża kultura pracy. Stary Panas nie do zajechania ...

a dla tych którzy słuchali modeli xx0 i xx5 7 9 jakaś różnica ? znacząca , te starsze lepsze ?

Nie zrobi tego sam, po wymianie glowicy wymaga ustawienia, a technicsy sie koszmarnie ustawia, jak nie masz prsyatawki to trzeba ciac sciezki wpinac sie oscyloskopem w uklad

Nie zrobi tego sam, po wymianie glowicy [...]

Zrobi i co więcej, nie musi nic regulować jak ma całe playery.

po kazdorazowym demontazu glowicy trzeba wyregulowac kąty głowicy i wysokosc talerza, ale skoro wiesz lepiej

masz rację - wiem lepiej... a zresztą po jaką cholerę miałby demontować "samą" głowicę?

Też nie wiem.....

No chyba że Kolega z branży wymyśla ten kosmos celem złowienia klienta....

Zresztą ja odpadłem po tym jak w którymś wątku Kolega B. rozwiązał problem z laserami do ES - z czym poza nim nie dał rady nikt na całej planecie.....

Szacun

Panowie spokojnie :) Mi tylko chodziło jakie są lasery w danych modelach :). Póki co mam laser żyletkę w 555 :). Planuje kupić 777 kiedyś. Dlatego pytałem czy w razie W się nada i gdzie mogę szukać tych laserów. Już wszystko wiem. Linki zostały podane.

masz rację - wiem lepiej... a zresztą po jaką cholerę miałby demontować "samą" głowicę?

Nawet przekładając samą głowice, na cholere ruszać talerz?

?👈

Serwo jest ustawione pod konkretna glowice, nawet jak zrobisz przeszczep transportu to ustawienie serwo jest konieczne

Też nie wiem.....

No chyba że Kolega z branży wymyśla ten kosmos celem złowienia klienta....

Czasem jak sie nie wie to lepiej sie nie wypowiadac, fragment serwisówki Technicsa

cj8iujjrqbi8.jpg

Serwo jest ustawione pod konkretna glowice, nawet jak zrobisz przeszczep transportu to ustawienie serwo jest konieczne

Po pierwsze - nie, nie jest konieczne, prawie zawsze wstawiona głowica do innego napędu chodzi "od razu" po drugie pytający posiada "całe odtwarzacze" piszę to już drugi raz nie bez powodu.

P.S. 70a naprawiałem ponad 9 lat temu gdy dorwałem partię zleżałych diód laserowych a więc jak sądzę jeszcze przed tym, jak Ty się dowiedziałeś że istnieje to forum :)

Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.