Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ten zestaw zagra wyraznie lepiej niz to co mam?

niemak

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

Zastanawiam sie nad wymiana sprzetu na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy ten sprzet zagra wyraznie lepiej niz moj:

Harman/kardon 3490

Paradigm Monitor 9 v.7 ?

Nie wiem czy jest sens wydawac pieniadze, nie jestem pewien rezultatu.

Ukryta Zawartość

Słuchałem tego polączenia wzmacniacza i kolumn ostatnio.

Troche za jasno jak dla mnie bylo . w moim odczuciu lepiej grały z NAD.

Harmanna nie słyszałem ale ponoć jest dość ciepły wiec po przesiadce na Yamahe lepiej wcześniej odsłuchać.

A czy lepsze to juz nie dyskutuje bo sie nie znam :)))

Bartek

Dzień dobry.

Porównując przede wszystkim amplitunery, Yamaha R-N803D (https://www.q21.pl/yamaha-r-n803.html) jest urządzeniem zdecydowanie lepszym brzmieniowo niż Twój HK. Yamaha zbudowana jest na bardzo dobrym wzmacniaczu A-S701 (https://www.q21.pl/yamaha-a-s701.html). Nie wspomnę tutaj jeszcze o bardzo dobrym, praktycznie pełnym wyposażeniu sieciowym.

Natomiast kolumny B&W to bezpośrednia konkurencja posiadanych przez Ciebie Paradigm. Moim zdaniem jeśli chcesz zdecydowanie polepszyć jakość dżwieku i wydać rozsądne pieniądze, najpierw dokonaj zakupu elektroniki Yamaha i posłuchaj na swoich kolumnach (to bardzo dobry model). Natomiast jeśli będziesz chciał ponownie wskoczyć na wyższą klasę dżwieku, zapraszam na odsłuchy, wybierz po prostu taki zestaw kolumn, który brzmieniowo będzie Ci najbardziej odpowiadał.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji. Poza wymienionymi powyżej urządzeniami, w naszym salonie masz do dyspozycji dziesiątki urządzeń i kolumn, które w komfortowych warunkach możesz odsłuchać i porównać. W przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Czesc,

Zastanawiam sie nad wymiana sprzetu na

Ukryta Zawartość

Harman/kardon 3490

Paradigm Monitor 9 v.7 ?

Na Twoim miejscu, wziąłbym pod pachę Harmana i podjechał do salonu. Przy okazji, zabrałbym swoje ulubione kawałki na płycie cd, które wiem jak grają, bo słucham ich na okrągło. W salonie robisz różne konfiguracje ze sprzętem, podpinając raz jedne, raz drugie. W ten oto sposób, będziesz mniej więcej wiedział na czym stoisz.

Polecam, Żanet Kaleta. :)

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji. Poza wymienionymi powyżej urządzeniami, w naszym salonie masz do dyspozycji dziesiątki urządzeń i kolumn, które w komfortowych warunkach możesz odsłuchać i porównać. W przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Dokładnie.

Ukryta Zawartość

Czesc,

Zastanawiam sie nad wymiana sprzetu na http://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/yamaha-r-n803d-cd-s700-bowers-wilkins-683-s2.html

Harman/kardon 3490

Paradigm Monitor 9 v.7 ?

Zapraszamy na odsłuch. Według mnie otrzymasz zdecydowanie spójniejsze i przyjemniejsze brzmienie z odpowiednią ilością detalu.

Yamaha RN-803D http://www.tophifi.pl/stereo/amplitunery/amplitunery-stereo/yamaha-r-n803d.html to bardzo wydajny amplituner w dodatku wyposażony w system pomiarowy, który potrafi wyciągnąć maksimum z zestawu nawet w trudnym akustycznie pomieszczeniu.

Kolumny B&W 683 S2 http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-wolnostojace/683-s2.html dadzą spójny dźwięk z kontrolowanym nie podbitym basem i detaliczną górą (fantastycznie budują przestrzeń i potrafią "znikać" z pomieszczenia)

Będziesz zadowolony!

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Dzien dobry,

podziele sie wrazeniami z odluchu, musze przyznac ze jestem zawiedziony. Nie wiem czy to kwestia amplitunera, glosnikow czy pokoju odsluchowego, ale w porownaniu do mojego sprzetu dzwiek byl zdecydowanie mniej dynamiczny i co ciekawe, mialem wrazenie, ze jest przytlumiony. Poczatkowo zakladalem ze jest to kwestia jakichs presetów, ale po przelaczeniu w tryb pure direct, niewiele sie zmienilo.

Moze glosniki nie byly wygrzane, takie mysli zrodzily mi sie, pod odsluchu, ale juz o to nie dopytywalem.

Sluchales coś jeszcze, bardzo możliwe, że te kolumny zupełnie nie zgrywaja się z Yamaha.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Dzien dobry,

podziele sie wrazeniami z odluchu, musze przyznac ze jestem zawiedziony. Nie wiem czy to kwestia amplitunera, glosnikow czy pokoju odsluchowego, ale w porownaniu do mojego sprzetu dzwiek byl zdecydowanie mniej dynamiczny i co ciekawe, mialem wrazenie, ze jest przytlumiony. Poczatkowo zakladalem ze jest to kwestia jakichs presetów, ale po przelaczeniu w tryb pure direct, niewiele sie zmienilo.

Moze glosniki nie byly wygrzane, takie mysli zrodzily mi sie, pod odsluchu, ale juz o to nie dopytywalem.

Zauważ, że tylko branża się wypowiedziała a oni chcą sprzedać co mają na stanie. Spodziewales się, że napiszą, że to badziew i nie warto kasy wyrzucać?

Można złożyć sensowny zestaw za 10tys tym bardziej z używek. Np Roksan K2/caspian m2/naim 5si, audiolab cd 8200 i proac d18/148 albo Pmc 23/24... Wybór ogromny.

Wieza STEREO Technics :)

Słuchałem kilka razy B&W 683S2 i nie miałem wrażenia przytłumienia czy braku dynamiki. Poza tym te kolumny budują świetną przestrzeń i oferują bardzo detaliczne granie. Mi to bardzo odpowiadało. Minusem, który jednak kładzie te kolumny to dół pasma - kompletny brak dociążenia, depnięcia, masy. Słowem bardzo chudo na dole.

Arcam SA30 + Tannoy Revolution XT 8F

Po przesiadce z 9 v 7 niemal każde kolumny; no, może poza Altusami dadzą podobny efekt.

Piszę tak, bo miałem kilka lat monitory Paradigm'a i zostały ostatecznie zutylizowane.

Ale dynamikę miały bardzo dobrą; ich jedyny plus.

Czy dla Ciebie "lepiej" oznacza coś rodem z caraudio, żeby jeszcze 500 m od nas ludzie wymiotowali

od niskich tonów a żeby jeszcze do tego świszczało i gwizdało w uszach od wysokich ?

Jak masz dobrej klasy słuchawki, posłuchaj, co wychodzi np. z CD'ka.

Podobny dźwięk ( poza najgłębszym basem ) powinien się pojawić w głośnikach.

To decyduje o "lepiej" : naturalnie brzmiąca gitara akustyczna, ludzki głos bez seplenienia,

więc albo masz przed sobą długą drogę, albo szukaj w innej branży - np. sprzęcie

kierowanym na estradę. Duży woofer, albo dwa a do tego tuba dla wysokich.

Paru kolegów słuchało 683 i wrażenia mieli zupełnie inne ...choć też wielu odbiera je jako

ostre, ze "swoim charakterem" i bez środka pasma. Są różne gusta i tyle.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Po przesiadce z 9 v 7 niemal każde kolumny; no, może poza Altusami dadzą podobny efekt.

Piszę tak, bo miałem kilka lat monitory Paradigm'a i zostały ostatecznie zutylizowane.

Ale dynamikę miały bardzo dobrą; ich jedyny plus.

Czy dla Ciebie "lepiej" oznacza coś rodem z caraudio, żeby jeszcze 500 m od nas ludzie wymiotowali

od niskich tonów a żeby jeszcze do tego świszczało i gwizdało w uszach od wysokich ?

Jak masz dobrej klasy słuchawki, posłuchaj, co wychodzi np. z CD'ka.

Podobny dźwięk ( poza najgłębszym basem ) powinien się pojawić w głośnikach.

To decyduje o "lepiej" : naturalnie brzmiąca gitara akustyczna, ludzki głos bez seplenienia,

więc albo masz przed sobą długą drogę, albo szukaj w innej branży - np. sprzęcie

kierowanym na estradę. Duży woofer, albo dwa a do tego tuba dla wysokich.

Paru kolegów słuchało 683 i wrażenia mieli zupełnie inne ...choć też wielu odbiera je jako

ostre, ze "swoim charakterem" i bez środka pasma. Są różne gusta i tyle.

Nie rob ze mnie od razu Cześka z malucha z naklejką pioneer :)

Dzwiek z tych glosnikow byl przytlumiony, ale nie wiem czy one same sa sobie winne czy coś im pomoglo. Nie zamierzam tego juz weryfikowac. Pierwsze wrazenie, slabe. A ja jestem kapryśny.

Biore inny sprzet na tapete.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.