Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór odtwarzacza CD

Tenczoffy

Rekomendowane odpowiedzi

Zresztą takie jest standardowe podejście wszystkich sceptyków, którzy nie odróżniają brzmień różnych elementów toru audio.

A co mam słuchać np. zjawiska akustycznej filtracji grzebieniowej jak to często robią nie sceptycy ? ;-)

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

A co mam słuchać np. zjawiska akustycznej filtracji grzebieniowej jak to często robią nie sceptycy ? ;-)

Lechu - akurat Ciebie nie uważam za 100-procentowego sceptyka. ;-)

Lechu - akurat Ciebie nie uważam za 100-procentowego sceptyka.

Który swój sceptycyzm opiera na doświadczeniu praktycznym. Prawidłowym technicznie doświadczeniu technicznym ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

No i ten nowy sprzęt za 2-3 lata będzie miał problemy. Ze wszystkim.

Rozumiem , że miałeś kilka takich egzepplarzy

No chyba że ...

do wątków na forum trzeba mieć ogromny dystans. Są zwykle słabym odzwierciedleniem rzeczywistości i zawierają subiektywne opinie. Często napisane na podstawie domysłów

"... w kawiarniany gwar jak tornado jazz się wdarł, i ja też .... chciałem grać ... "

A ja chciałem jedynie dobrać odtwarzacz xD

Ty się lepiej nie odzywaj. Tu trwa spór ideowy. Kogo obchodzi jakiś gówniany odtwarzacz.

Ze swojej strony podtrzymuję to, co napisałem. Kup jakiś nowszy model dobrego producenta. Coś co dobrze gra i jest dobrze wykonane. Tak jak napisałem wcześniej, Marantz, HK. Jest ich sporo na rynku wtórnym. Wybór bardzo duży, bez problemu znajdziesz coś dla siebie.

Dla wyjaśnienia. Ten szereg krzaczków ze znakami zapytania to emotka z płaczącą ze śmiechu mordą. Tak ją przerobiło

A ja chciałem jedynie dobrać odtwarzacz xD

Niepoważny jesteś ? Na tak szacownym forum, takie pierdoły. :)

A serio, to oczywiście masz do wyboru w Twoim budżecie nową tandetę ale za to ........ nową ( zabrakło mi argumentów , bo większe są koszta wysyłki z Chin niż wartość sprzętu), lub starszy model który zagra na wyższym poziomie, ale może ( nie musi) wymagać konserwacji ( koszt ok. 30-70 zł). Gdybym miał wybierać między " nowym" używanym a starym używanym zawsze wybrałbym starsze modele. Powód jest prosty , jakość wykonania starszego sprzętu jest o wiele wyższa a co za tym idzie trwałość.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i laserek dostępny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

• 3 miesiące później...

bardzo ładny shitstorm w tym wątku.

Ale zaryzykuję żeby nie zakładać osobnego.

Szukam jak kolega Tenczoffy jakiegoś używanego CDka za 3-4 stówy. Muzyka głównie rockowa (z gatunku staruchów ale czasami i jakiś hewimetal bardziej nowoczesny). Ma być szczegółowo, dynamicznie, muzykalnie czy jakoś tak. Mile widziane wyjście cyfrowe gdyby miał zostać kiedyś zdegradowany do transportu do DACa.

Konfiguracja w której to ma być wstawione to Pioneer a 656 MKII plus B&W DM 303. Więc chyba dość jasno - firmowe Pionki CD odpadają żeby uszy nie krwawiły?. Na razie przerzuciłem oferty z zakresu Marantza (CD 63 byłby w tym budżecie ale to podobno żadna rewelacja) i Denona (wyższe modele poza zasięgiem cenowym - w tych pieniądzach DCD 1420).

Nie interesują mnie późniejsze tuningi, lampizacje - raz że jestem leniwy a dwa że na pewno bym to spartolił. Myślę że pomimo tego że sprzedawcy dają do pieca równo z cenami da się coś znaleźć do 400 zł.

Jeszcze jedna zmienna - nie wykluczam że nie mam zadatków na audiofila bo w drugim posiadanym systemie opartym na Kenwoodzie KA 990V i Avance Omega 503 (też tuningowane - nowe zwrotnice) po zmianie źródła z taniutkiego DVD Yamahy s550 na modyfikowany CD Kewnooda DP 7010 nie usłyszałem różnicy - a teoretycznie powinien być progres :)

Słucham więc podpowiedzi - tylko proszę bez "nie da się w tych pieniądzach".

Niedawno nabyłem leciwego thule spirit 100 cd, też się zastanawiałem nad nowym klockiem np Marantza. Przed takimi dylematami melomani stoją chyba bardzo często. Posłuchałem tego Thule i już go nie wypuściłem z rąk. Ma swoje lata, ale wygląda na zadbany, laser popularny, dostępny i relatywnie w cenie do przyjęcia (na razie żadnych oznak zużycia). Czy dokonałem słusznego wyboru? Na to pytanie moim zdaniem nie ma jednoznacznej odpowiedzi, nie mam gwarancji i nie wiem czy i kiedy coś mu się może przydarzyć. Za to jestem oczarowany zmianą, jaką wniósł w mój bida system, w związku z czym jak na razie jestem bardzo zadowolony. I o to chodzi. Proponuję posłuchać sprzętu nowego w salonie, a potem szukać ciekawych używek w pobliżu miejsca zamieszkania, porównać i dokonać wyboru. Zawsze będzie wątpliwość czy wybrałeś słusznie, takie życie-składa się z codziennych wyborów, to tylko jeden z nich. Powodzenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.