Skocz do zawartości
IGNORED

Proszę o pomoc w dobraniu wzmacniacza dla monitorów Q Accustic Concept 20

Yogiz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich użytkowników forum !

Co prawda mój pierwszy post nie miał dotyczyć monitorów a kolumn wraz ze wzmacniaczem ale udało mi się tanio kupić QA Concept 20 które wydają się być świetnymi monitorami.

Chciałbym aby było to audio do sypialni w nowym domu w którym nie będzie TV wiec chodzi tylko o aspekty muzyczne. Czy moglibyście pomoc mi wybrać wzmacniacz do tych monitorów?

Z racji przeznaczenia muzyka będzie raczej słuchana ciszej niż głośniej bas tez nie jest priorytetem. Uwielbiam słuchać muzyki akustycznej gitary symfoonicznych płyt.

Dotychczas muzyki słuchałem z taniego soundbaru Samsunga podłączonego do komputera wiec na pewno będzie czuć różnice.

Póki głośniki nie wyląduja w sypialni będą służyć za audio w pokoju dziennym przez kolejny rok. Chciałbym podłączyć je póki co również do TV.

Jestem niemal pewny ze chciałbym zbudować system multiroom w nowym domu oparty na MusicCast od Yamahy wiec myślę że do sypialni WXA-50 wydaje się być idealnym rozwiązaniem? Czy ktoś słuchał może tego wzmacniacza? Jakieś opinie na jego temat ewentualnie jak zagra z Concept 20?

Jeśli nie mógłbym kupić innej firmy wzmak i dołączyć Dac Yamahy ale wtedy juz (chyba) nie odpale wzmacniacza z aplikacji.

Budżet to od 500 do 2500 zł

Docelowo w salonie będę chciał RN803d + MA Silver 8 / 300 raczej. .

Dziękuję z góry za pomoc!

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Witam wszystkich użytkowników forum !

Co prawda mój pierwszy post nie miał dotyczyć monitorów a kolumn wraz ze wzmacniaczem ale udało mi się tanio kupić QA Concept 20 które wydają się być świetnymi monitorami.

Chciałbym aby było to audio do sypialni w nowym domu w którym nie będzie TV wiec chodzi tylko o aspekty muzyczne. Czy moglibyście pomoc mi wybrać wzmacniacz do tych monitorów?

Z racji przeznaczenia muzyka będzie raczej słuchana ciszej niż głośniej bas tez nie jest priorytetem. Uwielbiam słuchać muzyki akustycznej gitary symfoonicznych płyt.

Dotychczas muzyki słuchałem z taniego soundbaru Samsunga podłączonego do komputera wiec na pewno będzie czuć różnice.

Póki głośniki nie wyląduja w sypialni będą służyć za audio w pokoju dziennym przez kolejny rok. Chciałbym podłączyć je póki co również do TV.

Jestem niemal pewny ze chciałbym zbudować system multiroom w nowym domu oparty na MusicCast od Yamahy wiec myślę że do sypialni WXA-50 wydaje się być idealnym rozwiązaniem? Czy ktoś słuchał może tego wzmacniacza? Jakieś opinie na jego temat ewentualnie jak zagra z Concept 20?

Jeśli nie mógłbym kupić innej firmy wzmak i dołączyć Dac Yamahy ale wtedy juz (chyba) nie odpale wzmacniacza z aplikacji.

Budżet to od 500 do 2500 zł

Docelowo w salonie będę chciał RN803d + MA Silver 8 / 300 raczej. .

Dziękuję z góry za pomoc!

Yamaha to generalnie bezpieczny wybór i w miarę neutralne brzmienie im wyższy model tym lepiej

Jeśli zależy Ci na stworzeniu systemu nagłośnienia wielopomieszczeniowego Music Cast, zwróć uwagę na urządzenia Yamaha. Wzmacniacz Yamaha WXA-50 (https://www.q21.pl/yamaha-wxa-50.html) to bardzo dobra opcja, która pod względem wyposażenia oferuje praktycznie wszystko, brzmieniowo natomiast to równy, pełny, plastyczny dźwięk. Także wydajność jest wystarczająca do prawidłowego wysterowania kolumn Q Acoustics.

Alternatywnie można brać pod uwagę klasyczny amplituner stereofoniczny Yamaha R-N402D (https://www.q21.pl/yamaha-r-n402d.html) lub R-N602 (https://www.q21.pl/yamaha-r-n602.html). Przy bezpośrednim porównaniu klasyczne segmenty zaoferują trochę wyższą klasę dźwięku, natomiast niestety zajmują więcej miejsca.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję za odpowiedzi, właśnie CXA pasuje do sypialni bo mało miejsca zajmuje a i wygląda na tańszy wiec łatwiej będzie żonie wytłumaczyć ze to takie małe cudeńko to pół darmo w sklepie rozdawali :-D .

A czy ktoś używa na codzień music cast ? Może jakieś wrażenia opinie ? Sonos raczej mnie nie przekonuje a BlueOs jest jednak nie na moja kieszeń. .

Witaj,

WXA50 będzie deczko za słaby. Co prawda dobre urządzenie , monitory też małe. Ale jednak wymagające. W tej cenie jednak klasyczny RN602 i raczej w tym kierunku. Chodź 8250 też może podejść.

Mogę pożyczyć Ci oba do domu abyś sprawdził.

Piotrek

Czesc Piotrek.

Widze ze zalecana moc amp do tych kolumn to 25 - 75w

a Yamaha ma Amplifier Power 70W per channel.

Rozumiem, ze powyzej 50 % mocy moze byc troche ciezko ale czy przy sluchaniu ponizej 50 % rowniez bedzie to odczuwalne ? Troche mi duzy amp do sypialni nie pasuje, a na pewno jeszcze mniej mojej zonie ;-)

No dalej mi do myslenia.

• 1 rok później...

On 11/23/2017 at 10:06 AM, S4Home said:

WXA50 będzie deczko za słaby

Hej. Ale za słaby również do małych bączków jak B&W 685 S2 ? Mnie on kusi zamiast 602 czy 803 ze względu na rozmiar...

dzięki

Zależy do czego to potrzebujesz, jeśli ma to grać w tle to spoko, lecz nie ukrywając ta WXA50 będzie słabym napędem dla B&W. Grać będzie grało ale bez szału. Najwygodniej po prostu zabrać do domu i przetestować czy odpowiada twoim wymaganiom, a niestety dobrze rozumiem argument iż niekiedy rozmiar ogranicza możliwości.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.