Skocz do zawartości
IGNORED

Co i gdzie wstawić?

glenio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

To mój pierwszy post i od razu zacznę od pytań. Chciałbym wejść w posiadanie zestawu odtwarzającego muzykę. Obecnie nie posiadam ŻADNYCH sensownych urządzeń do tego służących, więc stawiamy wszystko od zera. Dysponuję natomiast takimi oto metrami kwadratowymi:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wszystkie niebieskie pola na rysunku to zabudowa do samego sufitu, szare to niższe meble (blaty, stół, kanapa).

Jak pewnie widzicie, nie ma tu zbyt dużego pola do manewru jeśli chodzi o lokalizację sprzętów - właściwie nawet nie oczekuję takich rad, bo przestrzeń jest już zagospodarowana. Grubsze ingerencje w ustawienie mebli są niemożliwe, więc za porady w rodzaju "wyp...dol wszystko, a kolumny walnij na środek" serdecznie dziękuję - kuchni się nie pozbędę. Ani lodówki. Muszę gdzieś trzymać mleko ;)

No - to może przejdę do pytania zasadniczego. Co właściwie należałoby wstawić do takiego metrażu? Czy należy się sugerować powierzchnią przestrzeni odsłuchowej (która jest niewielka - ok. 8 m2) i szukać monitorów, czy też trzeba brać pod uwagę cały metraż otwartej przestrzeni (ok. 26 m2) i próbować podłogówek (raczej z bas-refleksem z przodu)? A może małe monitory do grania na 8 m2 i do tego sub, który dobierać już do 26 m2? Przyznam, że ostatnia opcja jest mi najbliższa (o ile sub okaże się konieczny). Odległość od miejsca odsłuchu do potencjalnych kolumn to jakieś 2,6 m. Wcześniej myślałem też o kinie 5.1, ale po dłuższych przemyśleniach stwierdziłem, że nie ma tu miejsca na satelity (a może się mylę?), więc póki co budujemy zestaw stereo. Złotówki przejdą z satelit na fronty. :) Proszę forumowiczów o opinie - jak to poukładać, żeby fajnie zagrało?

Ach, jeszcze jedno -szafa wnękowa w sąsiedztwie lewego kanału ma drzwi przesuwne - do odsłuchów mogę je otwierać - wewnątrz jest wypełniona ubraniami, więc liczę na wytłumienie i/lub rozproszenie odbić. :D

Jeśli moderator uzna, że temat lepiej pasuje do innego działu, proszę o przeniesienie - mnie ten dział wydał się najwłaściwszy.

Pozdrawiam serdecznie,

Michał

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/136012-co-i-gdzie-wstawi%C4%87/

A budżet , jaki rodzaj muzyki , więcej słuchasz oglądasz ?

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

Hmm, a czy budżet lub rodzaj słuchanej muzyki ma wpływ na dobór wielkości kolumn do pomieszczenia? Narazie rozstrzygamy kwestię - monitory czy podłogówki, nie dyskutujemy o modelach. Tę kwestię poruszymy, gdy pojawią się jakieś wnioski związane z pytaniem. :)

Żeby nie pozostawić pytania zupełnie bez odpowiedzi - poruszamy się w kwotach, za które można kupić zarówno podłogówki jak i monitory. :D

@Glenio

Metraż pozwala zarówno na podstawkowe jak i podłogowe kolumny - kwestia preferencji i odsłuchu u siebie (warunek konieczny).

Jeżeli zabudowa meblowa jest już na stałe, a otwór (drzwiowy?) jest zamykany, to można przyjąć, iż w tych warunkach jest to ustawienie optymalne. Dźwięk może trochę uciekać w prawo ze względu na większą kubaturę z tej strony, ale też i prawy głośnik jak i lewy mają podparcie w ściankach zabudowy.

Co do Pytania o KD.

Centralny wstawiasz pod TV, a na surroundy możesz wykorzystać głośniki sufitowe. A i na małe tradycyjne również znalazło by się miejsce za sofą i po prawej stronie. Jest do zrobienia.

glenio - nie chodzi o moją ciekawość jak Ci się powodzi tylko od czego mamy zacząć ? Monitory czy podłogówki to nie największy dylemat - jeżeli masz np 5 tyś na wszystko a 5 tyś tylko na kolumny to jest podstawowa wiedza. jak chcesz pomocy to musisz podać wiecej szczegółów - podobnie jak pytanie czy stereo czy kino. Jak pójdziemy w jedną stronę to lepiej spożytkujesz kasę - tylko w którą stronę musisz odpowiedzieć sobie sam . i jeszcze pytania : to Twój pierwszy sprzęt czy masz już jakieś doświadczenia? masz już jakieś preferencje co do brzmienia - wiesz czego szukasz ? Zależy Ci na tym żeby było głośno czy na naturalnych barwach przestrzeni głębi , chcesz usłyszeć skrzypiące krzesła na widowni podczas słuchania nagrań koncertowych ? Jakie nośniki preferujesz ? masz dużo płyt czy używasz Tidala Spotify ? Nie ma co napisać jak nie wiemy czym dysponujesz i czego szukasz . jak napisał will66 mimo że metraż nie jest duży można tam spokojnie "zrobić" fajny dzwięk , ale jak nie wiemy nic to nic Ci nie pomożemy.

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Kino zostawmy w spokoju. Jak poczuję potrzebę to dozbroję zestaw - jakby co to peszel w podłodze czeka, jednak narazie zdecydowałem, że składamy stereo. Myślałem, że napisałem to dość jasno. Jeśli nie - przepraszam.

Zadając pytanie "monitory czy podłogówki" miałem na myśli fizyczne, przestrzenne uwarunkowania. To, że przyzwoity dźwięk można zbudować na 8 czy 25m to raczej nie mam wątpliwości - raczej chodziło mi o to jak traktować mój przypadek. Słuchawki zajmują jeszcze mniejszy metraż, a też mogą grać przyzwoicie. :) Żeby jednak było łatwiej - płyt kilka jest, ale za źródło najprawdopodobniej posłużą pliki (stream z netu i dysku - tu pewnie malina). Do tego DAC po USB z regulacją głośności a na koniec - końcówka mocy.

Lubię gdy jest głośno - gdy trzeba. Czy chcę słyszeć skrzypiące krzesła z widowni - wykluczone, zawsze mnie wkurzały :D ale... skrzypce mają brzmieć jak skrzypce z drewna a nie z plastiku. Na barwę jestem akurat bardzo wyczulony i nie lubię sztuczności ani ubarwiania. Wokal ma brzmieć naturalnie, a nie jak np głos męski w wielu kinach, gdzie żeby wydobyć z siebie tyle basu gość musiałby mieć klatę jak troll. :D Zatem przede wszystkim - naturalność przekazu - ale to chyba potrafią i monitory i podłogówki, czyż nie? Nie szukam zestawu do młócenia "Bania u Cygana", nie szukam też gotowych rozwiązań - raczej wskazówek do jakiej puli urządzeń zawęzić wybory. Po drugie - stereofonia, scena muzyczna. To też dla mnie istotne cechy, jednak zestaw ma służyć do słuchania muzyki, a nie rozbieraniu k. na atomy :D

no to już coś więcej wiemy - czyli muzyka - filmy koncerty odpuszczamy . Ok skoro piszesz o końcówce mocy ( ??? trochę mnie zaskoczyłeś ) malinie i DAC-u a nie mówisz o pieniądzach ( bo podobno się o nich nie rozmawia ) i streamingu - to - zarówno monitory jak i podłogówki potrzebują ( czytaj zajmą ) podobną ilość miejsca monitor musi mieć stand ). jak mieszkasz sam i nie biegają kilkulatki a zajęcie drogocennych metrów Ci nie przeszkadza to napiszę tak

- podłogówki jak ma być jakaś elektronika, rock , orkiestra

- monitory jazz , lekki pop

choć to mega uogólnienie

dalej - ponieważ nie chcesz określić kwot

- wszystko do 10-20 tyś ???

monitory

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tanio ale przyzwoicie mam polecam - fajna barwa super przestrzeń

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - drożej ale bardzo dobrze

podłogówki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - rozwinięcie monitorów 260

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - drożej , ale dobry dzwięk i przestrzen

a można oczywiście milion innych - stąd pytanie o budżet .

końcowka od 1100 do x zł

DAC podobnie może być fiio za 150 zł , świetne Ifi za ok 1100-2500 albo hegel hd 12 za 5700

( wybór sklapu zupełnie przypadkowy - poprostu mieli wszystko co mi przyszło na myśl ) .

prócz tego można przecież all in one , streamer ( cxn cambridge audio czy pioneer N 50 - masz streamer radio DAC , przedwzmacniacz w jednym ).

no i ????? co Ci poradzić

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@przemo7

Doceniam Twoje dobre chęci, ale wydajesz się zupełnie nie zważać na to o co pytam. Na siłę udzielasz mi porad co do konkretnych modeli, mimo iż kilkakrotnie pisałem, że póki co takich nie potrzebuję.

Moje pytanie jest proste -czy tak zorganizowaną przestrzeń jak u mnie traktować pod kątem akustyki jako małą (8 m) czy średnią (26 m).

Nie pytałem ani o modele DACów, ani o modele końcówek, ani o modele kolumn, ani o modele streamerów. :)

I nie wiem co Cie zaskakuje w koncówce mocy.

Chętnie posłucham konkretnych odpowiedzi na moje pytanie. O modelach (jeszcze) nie dyskutujemy.

Pozdrawiam, Michał

Może zacznij od podstaw: w jaki sposób chcesz wchodzić do kuchni? Depcząc po kablach? No chyba że "puścisz" sufitem lub po ścianach.

Jak znam życie to wcześniej czy później wchodząc do kuchni możesz haczyć o prawą kolumnę (jak już rozwiążesz sprawę kabli).

Można ewentualnie odsunąć kolumny w stronę sofy.

Zastosowałbym kolumny podłogowe. Masz za kolumnami przestrzenie w postaci przedpokoju i kuchni więc dźwięk powinien wybrzmiewać.

Pokusiłbym się nawet o bass reflex umieszczony z tyłu kolumn. A może podstawkowe z bass reflexem u spodu np Chario Delphinus.

Jak glosno chcesz sluchac muzyki? Jezeli beda to poziomy przy ktorych mozna podnosic glos ale jeszcze rozmawiac to podlogowki, jak glosniej - monitory.

Ja tu widze zdecydowanie monitory, bedzie dobrze (pamietaj ze glowe bedziesz mial blisko sciany) dzwiekowo a i nie zagracisz sobie mieszkania.

Odpowiadając na Twoje najważniejsze pytanie: moim zdaniem Twoją przestrzeń należy traktować jako 15-16m2. Zdecydowanie nie jest to ani 8, ani 26m2, tylko coś pomiędzy.

Monitory, czy podłogówki - dla tej wielkości pomieszczeń sprawdzą się równie dobrze monitory, jak i kolumny podłogowe. Zastanów się nad względami praktycznymi, to moim zdaniem powinno definiować Twój wybór. Jak doprowadzisz kable do ZG, czy takie ustawienie ZG nie naraża ich na wywrócenie (mimo wszystko kolumnę podłogową trudniej wywrócić), jak daleko do szafy, blatu będziesz mógł odsunąć ZG (monitory nie wymagają tyle miejsca wokół co kolumny podłogowe). Tutaj pojawią się kwestie związane z budową ZG -> BR z przodu, tyłu, OZ, a może LT. Każdą z tych kolumn należy ustawić inaczej względem ściany, czy kąta.

@przemo7

Doceniam Twoje dobre chęci, ale wydajesz się zupełnie nie zważać na to o co pytam. Na siłę udzielasz mi porad co do konkretnych modeli, mimo iż kilkakrotnie pisałem, że póki co takich nie potrzebuję.

Moje pytanie jest proste -czy tak zorganizowaną przestrzeń jak u mnie traktować pod kątem akustyki jako małą (8 m) czy średnią (26 m).

Nie pytałem ani o modele DACów, ani o modele końcówek, ani o modele kolumn, ani o modele streamerów. :)

I nie wiem co Cie zaskakuje w koncówce mocy.

Chętnie posłucham konkretnych odpowiedzi na moje pytanie. O modelach (jeszcze) nie dyskutujemy.

Pozdrawiam, Michał

Powiem tak - moja odpowiedz na Twoje pytanie pada na początku mojego posta:

- podłogówki jak ma być jakaś elektronika, rock , orkiestra

- monitory jazz , lekki pop

i dopiszę że jeśli chodzi o potrzebne miejsce to monitory na odpowiednich standach zajmą tyle samo miejsca co podłogówki - mając jednak jedną poważną wadę - wysoko znajdujący się punkt ciężkości co przy małej przestrzeni i ciasnym przejściu nie jest bezpieczną opcją -a o wygodzie kablach itp o których pisze naczesany nawet nie wspomnę .

ale widzę że chcesz abyśmy prowadzili czysto teoretyczne rozważania nad wyższością monitorów nad podłogówkami ( lub odwrotnie ) nie wiedząc nawet do czego chcesz ich użyć ...

naczesany również wspomina o bass reflexie z tyłu i myślę podobnie - masz sporą przestrzeń z tyłu i raczej spodziewałbym się ogólnie problemów ze sceną ( jej rozmiarami ) ze względu na sporą asymetrię - z której jak piszesz w pierwszym poście zdajesz sobie sprawę )

"Ach, jeszcze jedno -szafa wnękowa w sąsiedztwie lewego kanału ma drzwi przesuwne - do odsłuchów mogę je otwierać - wewnątrz jest wypełniona ubraniami, więc liczę na wytłumienie i/lub rozproszenie odbić. :D"

niemniej akustyka tej powierzchni będzie największym problemem - i wg mnie musisz traktować ją jako całość nie jako 8 m2 w których będziesz Ty i kolumny .

mam podobnie tyle ze 30m pokój otwarty na hall i kuchnię - grają jako całośc utrudniając zapanowanie nad akustyką .

co do moich propozycji różnych urządzeń - kupisz co zechcesz - chodziło mi raczej o to że jak będziemy wiedzieć czy ma być rockowo to podpowiadamy co robić żeby było z energią i basem , jak jazz-owo czy klasyka to może jednak trochę inaczej postawić akcenty .

ale ponieważ nie chcesz podpowiedzieć ... ok

co do końcówki mocy - budowanie systemu opartego na końcówce to przede wszystkim konieczność posiadania dobrego DAC-a/przedwzmacniacza - pewne ograniczenia w wygodzie użytkowania , ale dobry krok jeśli w przyszłości jednak będziesz chciał budować system wielokanałowy .

życzę dobrych trafionych wyborów

Dzisiaj kable to nie problem, puści się wireless :D A poważnie - jest peszel pod podłogą z wyjsciem w ścianie oddzielającej wnękówkę od przedpokoju i z drugiej strony - pod szafkami przykrytymi blatem.

Do reszty odniosę się poźniej, ale piszcie Panowie, bo w dobrą stronę poszło. :)

Pozdrawiam!

Dzisiaj kable to nie problem, puści się wireless :D A poważnie - jest peszel pod podłogą z wyjsciem w ścianie oddzielającej wnękówkę od przedpokoju i z drugiej strony - pod szafkami przykrytymi blatem.

Do reszty odniosę się poźniej, ale piszcie Panowie, bo w dobrą stronę poszło. :)

Pozdrawiam!

Kup sobie słuchawki albo ... jakąś miniwieżę. W takim pokoju nic fajnie nie zagra, nie ma szans.

Szkoda kasy, nerwów, czasu itd

Pozdrawiam!

Drogi Kolego, teraz Twoja kolej. Czas się pochylić nad i przepracować wszystkie wymienione przeze mnie uwarunkowania funkcjonalno-techniczne.

Moim zdaniem, następnym krokiem powinna być Twoja lektura (bądź pytania na forum) o ZG i ich ustawienie, przygotowanie jakiegoś pomysłu, konceptu.

Kup sobie słuchawki albo ... jakąś miniwieżę. W takim pokoju nic fajnie nie zagra, nie ma szans.

Szkoda kasy, nerwów, czasu itd

Oj zagra zagra, np. Lyngdorf TDAI-2170, być może Yamaha R-N803D

Uff, dużo pisania się chyba szykuje - jedziemy.

O kablach wspomniałem już w poprzednim poście - peszel pod podłogą ma wyprowadzenie w takim miejscu, że przewody byłyby w praktyce niewidoczne, a już z pewnością - niekolizyjne. Gdybym miał się codziennie potykać o przewody po drodze do kuchni to chyba dałbym sobie w ogóle spokój z audio :)

A propos zaczepiania o głośniki - to może być istotnie problem, choć mam nadzieję, że lekkie przesunięcie w stronę kanapy powinno otworzyć przejście i zmniejszyć liczbę kolizji i wywrotek. ;) Niemniej jednak wydaje mi się, że to pokaże dopiero praktyka.

Temat umiejscowienia bas-refleksu to dla mnie zagadka. Najchętniej wybierałbym głośniki z dziurką z przodu - z tej strony przestrzeń jest jednak bardziej otwarta i spójna. Czy przy dziurce z tyłu nie dojdzie np do takiej sytuacji, że bas będzie się bujał gdzieś po przedpokoju, nie mogąc go opuścić co w efekcie da odchudzony o bas lewy kanał? Chociaż kto wie czy szafa (bliskość "ściany") nie będzie basu podbijała i na koniec wyjdzie na zero. ;) Z tych właśnie powodów uważam, że otwór BR z przodu jest po prostu bezpieczniejszy. Oczywiście dalej w grze są obudowy zamknięte, te chyba będą najłatwiejsze do ustawienia?

Jak głośno? To zależy. ;) Najczęściej pewnie tak, aby słyszeć rozmówcę, ale lubię czasami urządzić sobie "ucztę" i wtedy lubię uderzenie. Oczywiście nie zależy mi, żeby razem ze mną słuchało muzyki pół ulicy - wszystko w granicach zdrowego rozsądku.

Odpowiadając na Twoje najważniejsze pytanie: moim zdaniem Twoją przestrzeń należy traktować jako 15-16m2. Zdecydowanie nie jest to ani 8, ani 26m2, tylko coś pomiędzy.

Czyli jak rozumiem Twoim zdaniem w tym przypadku uwzględniamy mniej więcej to co jest przed kolumnami (powiedzmy, że od linii TV)?

Monitory, czy podłogówki - dla tej wielkości pomieszczeń sprawdzą się równie dobrze monitory, jak i kolumny podłogowe. Zastanów się nad względami praktycznymi, to moim zdaniem powinno definiować Twój wybór. Jak doprowadzisz kable do ZG, czy takie ustawienie ZG nie naraża ich na wywrócenie (mimo wszystko kolumnę podłogową trudniej wywrócić), jak daleko do szafy, blatu będziesz mógł odsunąć ZG (monitory nie wymagają tyle miejsca wokół co kolumny podłogowe).

Jeśli zdecyduję się na monitory, to dorobię do nich standy z bardzo ciężka stopą, komorą balastową w nodze i lekką górną platformą, więc liczę na to, że będą przynajmniej tak stabilne jak przeciętne podłogówki. Żadnych tam taboretów. ;) Akurat to już mam przemyślane. Odsuwać od ściany i blatu będę możliwie najmniej - jednak komunikacja między pomieszczeniami musi pozostać możliwie jak najmniej zaburzona.

i dopiszę że jeśli chodzi o potrzebne miejsce to monitory na odpowiednich standach zajmą tyle samo miejsca co podłogówki - mając jednak jedną poważną wadę - wysoko znajdujący się punkt ciężkości co przy małej przestrzeni i ciasnym przejściu nie jest bezpieczną opcją -a o wygodzie kablach itp o których pisze naczesany nawet nie wspomnę .

Oczywiście jestem świadomy, że monitor na podstawce zajmie tyle samo miejsca co podłogówka. To nie ulega wątpliwości. Mnie natomiast chodziło o coś trochę innego - mianowicie o to, że małe monitory grają w małych pomieszczeniach a duże kolumny - w obszernych. Bardziej miałem na myśli akustykę niż zagracanie. ;)

ale widzę że chcesz abyśmy prowadzili czysto teoretyczne rozważania nad wyższością monitorów nad podłogówkami ( lub odwrotnie ) nie wiedząc nawet do czego chcesz ich użyć ...

Nic z tych rzeczy - chcę tylko poznać opinie jakie rozwiązania ogólne lepiej mogą się sprawdzić w moim pomieszczeniu.

Ciekawą jest jeszcze kwestia przestrzeni za głośnikami. W wielu miejscach można przeczytać, że odsunięcie głośników od tylnej ściany wpływa pozytywnie na brzmienie (mniej grania odbiciami). W moim pomieszczeniu taka konfiguracja jest już niejako na starcie. Z drugiej strony widzę zagrożenie ze strony wędrującego/znikającego basu. Jakie Wy znaleźlibyście jeszcze pros and cons moich "wnęk"? Rzecz jasna - teoretycznie.

O Mithrandirze forum audiostereo! Jakże pięknie potrafisz wlać otuchę w serca wątpiących! :D

A tak poważniej - słuchawki odpadają - nie jestem w stanie tolerować dźwięku wewnątrz głowy.

Oj zagra zagra, np. Lyngdorf TDAI-2170, być może Yamaha R-N803D

Drogawy ten duńczyk. ;) Nic bez korekcji pomieszczenia nie ma szans zagrać w moim kwadracie? :)

Pozdrawiam!

Czyli jak rozumiem Twoim zdaniem w tym przypadku uwzględniamy mniej więcej to co jest przed kolumnami (powiedzmy, że od linii TV)?

Pozdrawiam!

powierzchnie uśredniłem. W Twoim przypadku nie możemy rozpatrywać całej powierzchni za ZG (linia TV) wraz z częścią jadalną i kuchnią. te 16m2 wydaje się akuratne i sensowne, wilczam w to część za linią TV, kawałek kuchni i kawałek jadalni... Jedno jest pewne, akustycznie będzie trudno. Elektronika się przyda.

Zanim zaczniesz przejmować się bas refleksem, poczytaj. Lektura na jutro: kolumny aktywne (np. Adam audio), obudowa zamknięta, membrana pasywna, linia transmisyjna. Jak dobierzesz rozwiązanie, zajmiemy się kolumnami, następnie wzmacniaczem (jest takie rozwiązanie z rynku pro: Lab gruppen ipd 1200, też powinien sobie poradzić, ale to klasa D, z rynku pro, to nie lampa, etc.)

Średnią. Nawet taką trochę upper middle :-)

Temat umiejscowienia bas-refleksu to dla mnie zagadka.

Przy tej pozycji głośników raczej bez znaczenia.

Akustycznie, dla niskich częstotliwości nie ma granic w postaci ścianki meblowej, szafy, itd. Wiec, imo, cała powierzchnia sie kwalifikuje jak użytkowa akustycznie.

Skoro chcesz mieć wolnostojące głośniki i nic nie możesz juz ruszyć, to to ustawienie jest optymalne, zdając sobie sprawę, ze bas moze chulac po przedpokoju i kuchni i bedzie odbity wracał albo ram sie kumulował. A głośniki bede staly w przejściach i bedą jakies tam odbicia boczne, itd. No ale to Twoja decyzja bo zdaje sie ze jesres zdecydowanym na ten plan.

Zawsze opcja jest zabudowa w ścianie. Z jakichś chyba historycznych względów, mało w naszym kraju popularna i pomijana. Kazdy chce mieć kolumny wolnostojące. Głośniki ścienne sa parametrycznie dzisiaj rownie dobre albo nawet bardzo dobre (budżet) i w takich pomieszczeniach moga wypasc lepiej sonicznie niz wolnostojące, stwarzając jednocześnie znacznie mniej problemow akustycznych.

Kalibracja cyfrowa to ok ale w super twardych i golych pomieszczeniach moze byc rożnie i nie teges

Czy należy się sugerować powierzchnią przestrzeni odsłuchowej (która jest niewielka - ok. 8 m2) i szukać monitorów, czy też trzeba brać pod uwagę cały metraż otwartej przestrzeni (ok. 26 m2)

26 m2

próbować podłogówek (raczej z bas-refleksem z przodu)? A może małe monitory

Wyborem kolumn nie zmienisz (wyrównasz) czasu pogłosu pokoju więc wszystko co tam wstawisz będzie grało tak samo lub podobnie źle, zwłaszcza w "dole pasma" co po dłuższych odsłuchach zacznie irytować Cię najbardziej. Do tego dochodzą zapewne płytki i gres w kuchni, szafki, wnęki, mleko w lodówce- zmierzam do tego że jest to trudne pomieszczenie, dodatkowo chcesz zacząć jak większość od d... strony. Dopiero po adaptacji szukasz kolumn takich które "grają" nie istotne czy będzie to 12",15" czy mały monitor.

Jeżeli jest tam wysokość sufitu >-3m można w znacznym stopniu poprawić akustykę, jeżeli standard 2,6 żelbet to z mojej skromnej strony zalecałbym kupić najtańszy zestaw do salonu lub zmienić pomieszczenie na inne i wtedy zacząć się zastanawiać na poważnie.

Pozdrawiam

O Mithrandirze forum audiostereo! Jakże pięknie potrafisz wlać otuchę w serca wątpiących! :D

W tym pokoju nigdy nie będziesz miał prawidłowej sceny stereo, będzie się rozjeżdzać i nic z tym nie zrobisz.

jak to poukładać, żeby fajnie zagrało?

Nie da się. Im szybciej to zrozumiesz tym mniejsze rozczarowanie przeżyjesz, zwłaszcza jak wydasz więcej gotówki.

Adaptacja akustyczna również niewiele pomoże.

Jeżeli nie słuchawki to budżetowe stereo wystarczy i nie licz na super efekt.

Panowie, bez przesady, nirvany w tym pomieszczeniu sie nie doswiadczy ale jezeli ktos pisze ze najtanszy zestaw stereo czy sluchawki i nic wiecej bo i tak nie ma sensu to chyba nigdy nie zyl w "klitce".

Osobiscie ustalilbym budzet, jezeli bedzie zbyt wysoki napewno damy znac (wydaje mi sie ze wiecej niz 3kzl za rzeczy nowe nie ma sensu).

No dobrze, a co powinienem zrobić, żeby pomierzyć pogłosy w moim pomieszczeniu? Sprzęt? Soft? Firma usługowa? Bo póki co wszyscy teoretyzujemy, że będzie dramat, a dobrze byłoby mieć w ręku wynik i dopiero wówczas załamać ręce i się poddać lub otworzyć z niedowierzania oczy i ruszyć z werwą do działania. :)

ale jezeli ktos pisze ze najtanszy zestaw stereo czy sluchawki i nic wiecej bo i tak nie ma sensu to chyba nigdy nie zyl w "klitce"

Moja pierwsza "klitka" miała ok. 8m2, "normalnie" umeblowana posiadała "decay" jak na załączonym zdjęciu:

Ukryta Zawartość

Po adaptacji która zajmowała dwie trzecie powierzchni można było w pokoju zrobić tylko trzy rzeczy:

1: wejść

2: usiąść i posłuchać

3: wyjść.

Po adaptacji tegoż pokoju 8m2 efekt 2/10 w porównaniu do pokoju ok. 20m2 bez adaptacji.

Po adaptacji pokoju 20m2 efekt 5/10 w porównaniu do pokoju ok. 35m2 bez adaptacji.

Po adaptacji pokoju 35m2 efekt w porównaniu do pomieszczenia ok. 60m2 bez adaptacji na korzyść tego mniejszego

Jestem na etapie adaptacji tego ostatniego i już jest lepiej niż było na 35m2.

Chciałbym tylko powiedzieć że miejsce odsłuchu znajduje się zbyt blisko ścian, brak symetrii brak również miejsca na adaptację, zlewozmywak może "grać" w rytm basu a szafa wycinać lub wzmacniać częstotliwości względem innych, wnęki, okna i inne rzeczy które mogą wpływać na odbieranie muzyki. Może się okazać że dźwięk z telewizora będzie mniej męczący niż z kolumn, po prostu ten "aneks" jest nieprzewidywalny akustycznie, i moim zdaniem nie warto w tym przypadku rozglądać się za drogim sprzętem, nic więcej.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

No dobrze, a co powinienem zrobić, żeby pomierzyć pogłosy w moim pomieszczeniu? Sprzęt? Soft? Firma usługowa? Bo póki co wszyscy teoretyzujemy, że będzie dramat, a dobrze byłoby mieć w ręku wynik i dopiero wówczas załamać ręce i się poddać lub otworzyć z niedowierzania oczy i ruszyć z werwą do działania. :)

Idź do jakiegoś salonu posłuchaj paru zestawów ... a jak Ci się coś spodoba to wypożycz za kaucją do domu i posłuchaj parę dni. Będziesz miał porównanie i przekonasz się na własne uszy czy warto.

No dobrze, a co powinienem zrobić

Po pierwsze nie zniechęcać się. Wstawić jakiś pożyczony / wypożyczony sprzęt i posłuchać. A nuż nie będzie tak źle?

Po drugie być realistą. Skonfigurowanie klasycznego stereo polega na zdolności manewrowania pozycją słuchacza i kolumn przy zachowaniu wysokiego stopnia symetrii, w dalszej kolejności uzupełnionego opcją adaptacji akustycznej. W Twoim przypadku te możliwości wyglądają słabo. Być może więc należy zarzucić klasyczną ścieżkę jako nieperspektywiczną i pójść drogą którą zasugerował will66.

Jak wysokie jest pomieszczenie i jaka jest konstrukcja sufitu?

Chciałbym najpierw zmierzyć pogłosy i odpowiedź częstotliwościową. Jak się do tego zabrać? W co wyposażyć? No i ponieważ, jak piszecie, jest duża szansa na porażkę, jak to zrobić w miarę niskokosztowo? No bo jeśli wyjdzie totalna grzybnia, to żal ładować kasę w pomiar.

Moja pierwsza "klitka" miała ok. 8m2, "normalnie" umeblowana posiadała "decay" jak na załączonym zdjęciu:

Jak wygenerowałeś taki wykres?

<br /> Wstawić jakiś pożyczony / wypożyczony sprzęt i posłuchać<br />

Glenio, Zbig mądrze radzi, jest to najtańsze rozwiązanie i zaczął bym od przytargania podłogówek. To , że na rzucie wszystko ładnie wygląda to w praktyce może się okazać nieszczególnie dobre.

Przemeblowywałem pokój parę razy zanim doszedłem do względnie dobrej akustyki, więc znam te sprawy z autopsji. Kolumna , która stoi w bliskim położeniu ciągu komunikacyjnego , nawet gdy nie jest w jego świetle przeszkadza, tak fizycznie jak i wizualnie. Stale , a szczególnie wieczorem miałem wrażenie wchodząc do pokoju , że na cos wpadnę , zaburza swobodę korzystania z mieszkania ,ale każdy ma inne preferencje :), a to tylko moja subiektywna opinia. Możesz postawić jakieś przedmioty , nawet kartony zbliżone do wymiarów podstawy kolumny i się przekonasz czy Ci to odpowiada.

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Przeczytałem Twój pierwszy wpis, wszystkie wątki i myślę - co tak koledzy surowo oceniają? Szpakowski ma zły dzień?

A na końcu otworzyłem rzut pokoju i stała się dla mnie jasność - nie ma szans na dobry dźwięk.

Kolumny w tym miejscu to także logistyczna katastrofa, prędzej czy później się ktoś o nie "zabije" i wywalisz je stamtąd. Papier jest cierpliwy i wszystko przyjmie, ale w realu nie widzę takiego rozwiązania kompletnie. Po to są otwarte ciągi komunikacyjne, żeby ich nie zastawiać takimi ustrojami. Miejsce odsłuchu to też myślenie życzeniowe.

Nie piszę tego, żeby krytykować, tylko żebyś zrozumiał pewne ograniczenia, których nie da się rozwiązać.

Także zgadzam się z propozycją - posłuchaj czegoś, wypożycz, oceń. Dużych pieniędzy bym nie wydawał, bo szkoda.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.