Skocz do zawartości
IGNORED

marantz 5400 OSE/6000 OSE ? help !

jackers

Rekomendowane odpowiedzi

witam audiofilskie towarzystwo, milo tu i smiesznie czasami... :)

mam genialny pomysl morgrabiowie, po 12 latach chce zmienic wzmaka + cd. wyglada ze zostane przy marantz'u. obecnie jestem w posiadzie PM80 + CD 52 Mk2+ JMLAB 705 k2 niezle muzeum to wszystko, ale gra nawet CDR z kompa. Poniewaz w arbajcie 13-ke dali to szalenstwo konsumpcji ogarnia moja glowe...i teraz tak :

zamierzam wymienic PM 80 na PM 7200

52 Mk2 na CD 5400, czy wersja OSE ? /bo ten 6000 podobno jest alergiczny na CDR/

- co to da ?

(z obecnego brzmienia jestem zadolony, za ten szmal jest ok)

- czy nie bedzie moze "gorzej" ?

tego sie obawiam, badz zadnej odczuwalnej roznicy....pytanie jest :

"CZY WARTO?"

moze zostawic to w cholere i nic nie ruszac tylko duzo wina i whisky kupic zamiast ?

HELP ME PLZ !!!

https://www.audiostereo.pl/topic/13606-marantz-5400-ose6000-ose-help/

Jeśli chodzi o wzmaka to zainwestuj lepiej w PM 8000, CD6000 z jednymi są problemy (wystarczy zaaplikować prosty patch i wsio działa) i są takie bezproblemowe sztuki, zresztą z tymi CD 5400 na innych forach widać że też różnie bywa.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

>jackers

"52 Mk2 na CD 5400, czy wersja OSE ? /bo ten 6000 podobno jest alergiczny na CDR/

- co to da ? "

mniejwiecej to samo co zmiana mercedesa na malucha z doplata - spokojne miejsce na podium w tegorocznym konkursie na audiofila-frajera:)

52 to dobry cdek do modyfikacji. Warto sie zainteresowac.

tzn ze CDP z 1992 byly lepsze niz obecnie...?

brzmi to niezbyt logicznie bo to nie wino, ale mniejsza z tym....

nie wiem czy pamietasz 52, to wazy ze 2 kg / to niskobudzetowy player byl/....ale jak jestes chetny na zakup tego arcydziela technologii to odstapie za niska cene... :)

sorry ale bawienie sie w tweakownie maszyny za 1000zl w 1992, to ja nie mam ochoty...

PM8000 jakos nie moge znalezc w katalogu jest tylko 7200

*

dzieki za pomoc ale.... co robic ??

czekac az sie popsuje czy co ?

Daj sobie spokój z wymianą od razu obu elementów. Lepiej za całą kasę kup jeden lepszy element. Chcesz zostać przy Marantzu, to wymień np. CD na 17 albo 14. Albo zmień tylko wzmacniacz. Wydaje mi się, że zmiana będzie znacznie bardziej odczuwalna niż przy wymianie jednych budżetowych na inne, również budżetowe.

>jackers

"tzn ze CDP z 1992 byly lepsze niz obecnie...?

brzmi to niezbyt logicznie bo to nie wino, ale mniejsza z tym....

nie wiem czy pamietasz 52, to wazy ze 2 kg / to niskobudzetowy player byl/....ale jak jestes chetny na zakup tego arcydziela technologii to odstapie za niska cene... :)

sorry ale bawienie sie w tweakownie maszyny za 1000zl w 1992, to ja nie mam ochoty..."

pytales wiec odpowiadam. Opinii nie opieram na gazetkach czy innych reklamach ale doswiadczeniu.

Modyfikuje cos od czasu do czasu, wiec wierz mi, cdeki sa troche jak wino:) Ale kazdy moze miec swoje zdanie.

Chetnie odkupie 52, za niska cene:) Jak niska?

CD 52 w wersji SE grał bardzo dobrze. Zwykły nieco słabiej. Modyfikowałem większość modeli Marantza, i wiem że poprawianie CD52 przynosi najlepsze rezultaty, gra to po upgradzie lepiej niż modyfikowany CD6000, ale gdybyś mimo wszystko sprzedawał klocki, to napisz, chętnie je kupię, bo lubię starszy sprzęt, zwłaszcza Marantza, a mam tunerek z tej samej linii wzorniczej.

zaraz zabiora mnie do tworek ! :)

teraz to juz nic nie wiem, inzynier masz 6000 ose , ale raczej odradzasz....wiec co ? 7300 na poczatek ??

podobno niezly...17 i 14 w sklepach nie ma juz niestety, a z okazji to nie bede kupowal bo mam "pecha" :)

nie i juz !

52 mk2 "sprzedam" za 200 zl.... drogo ?

*

dalej nie wiem co zrobic....a w sobote do sklepu jade.....szlag by to....

->jackers

Po co zaraz do Tworek... spoko.

6000OSE nie odradzam, tylko twierdzę, że lepiej kup sobie coś z wyższej półki. 6000 to w końcu także budżetówka. Mój jest mocno stuningowany, ale nie poto będziesz kupował nowe 6000, żeby od razu tuningować.

Jeśli chcesz nowe, to kup PM14mkii KI (jest ciągle w katalogu), a starego CD daj stuningować. I na 200% będziesz miał duży skok jakościowy całego systemu. A potem, za następną 13. i 14. kupisz sobie jakiegoś Marantza CD/SACD z serii Premium i będzie pięknie!

A w ogóle to dlaczego tak się uczepiłeś Marantza? Mało to innego interesującego sprzętu?

Nie, no Inżynier, nie ma tragedii, Marantz w średnobudżetowym zakresie jest niezły, ale najtańsze klocki są syfiaste (CD5200, PM4200), a droższe sprzęty... no, tu już za podobne ceny można znaleźć lepiej grające, choć na pewno nie takie śliczne jak złoty PM14.

milo sie gawedzi.... wyjasniam:

audiofil to ze mnie zaden, jak widac zreszta, ale lubie jak to ladnie w miare gra, no i kocham MUZYKE !

to co se zlozylem 12 lat temu za TE pieniadze bardzo mi sie podoba do dzisiaj, no moze troche bas to on powinien schodzic bardziej, ale te kolumny maja troche taki "auto-loudness" :) w sobie ze warto to tez trzymac pod kontrola, jak nie to zabucza mnie na smierc ! :)

z marantzem to chodzi....troche sucho, ale to zaleznie od plyty...czesto jest bardzo fajnie !

i tak se mysle ze moze te nowe cd playery moze by daly cos wiecej ? albo ten PM7200 ?...nie wiem....niestety nie mam mozliwosci i CZASU na 389 testow...wiec pytam....

a po odpowiedziach to mam wiekszy burdel w glowie niz przed zadaniem pytania :)

wychodzi na to zeby nie ruszac jednak?

jazda w kierunku super ultra CD i diamentowe kable za 7000€ mnie nie interesuje...

predzej na rower to wydam :)

To sobie upgrade zamów u kogoś doświadczonego w temacie, nie wydasz dużo kasy, a poprawę będziesz miał dość istotną, wiem, bo sam robię sporo takich modyfikacji, a Twoje klocki są jednymi z najbardziej odpowiednich do upgradu.

Mam tego marantza cd5400 i to ino bez rewelacji...., lepiej juz zrobic maly tuning tego cd52 a kase wydac na wzmaka.

Wierz mi, ze ten cd5400 lepiej od cd52 po modyfikacji nie zagra (raczej gorzej).

pzdr.

niestety nie mam mozliwosci zrobienia "tweak" , tak wyszlo... pozostaje tylko zakup w sklepie

ale z tego co widze to trzeba albo wydac z 500 euro na playera, albo dac sobie spokoj....

czy dobrze rozumuje ?

*

ten moj 52 jakos trzeszczy mi ostatnio ..... slipie musze mu obmyc czy co ?

Jackers, jakieś 3000zł na nowy, dobrze wybrany CD, a na piecyk jeszcze więcej. A co do upgradu...robiłem tego sporo, mógłbym zrobić i dla Ciebie, to pozwoliłoby odłożyć na później gruntowną wymianę sprzętu. A gdybyś jednak sprzedawał, pamiętaj, że byłem chętny pierwszy. Mail masz w "o mnie".

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

HA ! no wiec mam ! po przygodach ale mam !

pojechalem do Magmy po CD 7300 i dupa kwas, nie ma...

i ogolenie marazmy jakos sie rozeszly...

No to zawadzilem o Cobrason , tez nie bylo...to z rozpaczy zakupilem

PM 7200 + CD 5400, rachunek wyszedl 630 euro, drogo ? /wersja gold/

gra toto "inaczej"

juz miesiac jak podlaczone 24/24 i sie ciagle przyzwyczajam :)

daje toto z JM Lab 705 mk2 /podobne do DB 19, tylko wieksze i z polykevlarem/ dosc ciekawy efekt

glownie to wszystkie plyty na nowo przesluchuje i odkrywam takie tam szczegoliki...

jest wiecej "wysokich" moze az ZA duzo ? bass schodzi nizej i jest bardziej pod kontrola

ogolnie jest lepiej, bardziej czysto

PM 80+CD 52 mk2 gralo bardziej pasywnie, bass czasem rozciagal sie jak guma ....

w podsumowaniu jestem zadowolony z zakupu, nie zaluje

po przeprowadzce pokombinuje co tu jeszcze poprawic...moze kable ??

na nowej chalupie pewno bedzie gralo zupelnie inaczej...

pozdrowienia i dzieki za porady....

stary sprzet chyba sobie zostawie.... corce pokoj naglosnie :)

Witam.

Korzystając z wątku o Marantzu mam krótkie pytanko. Otóż planuję kupno kolumn frontowych, które mają grać z ampli SR 4300 (planowana wymiana na wzmak stereo chyba również Marantz) i CD 5400 OSE. Mogę przeznaczyć maksymalnie do 2-2,5 tys. Pomieszczenie o pow. ok. 30m2 w kształcie litery L z otwartą kuchnią.

Wiem, że najlepiej odsłuchać i wybrać, ale jak się mieszka na prowincji to pasowało by coś wiedzieć wcześniej które marki brać pod uwagę.

Najbliższe sklepy mam w Lublinie i z tego co oferują w tej cenie to:

- Audio Academy Phoebe lub Mimas,

- Avance Omega 509 mk2,

- Avance Dana 509,

- Monitor Audio Bronze B4.

Czy któreś z w.w. kolumn zagrają dobrze z marantzem, a może jakieś inne sugestie. Słucham różnej muzyki, ale przeważnie tej spokojnej (również klasyka) i dlatego nie potrzebuję dużo huku, raczej dźwięk zrównoważony i neutralny.

Jeżeli ktoś może cosik doradzić to z góry dziękuję za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.