Skocz do zawartości
IGNORED

Kino 5.1/7.1 a może 9.1 ?

Gość Stivi89

Rekomendowane odpowiedzi

Chcesz słuchać mp3 i szukasz jakiegoś wysublimowanej jakości dźwięku ? :)

Zwróć uwagę ile jest do kupienia z drugiej ręki Klipsch 112 , coś chyba z nimi jest nie halo skoro tak się ich koledzy pozbywają . Ponoć, coś tam brzęczy , buczy , piszczy w elektronice.

Zwróć uwagę ile jest do kupienia z drugiej ręki Klipsch 112 , coś chyba z nimi jest nie halo skoro tak się ich koledzy pozbywają . Ponoć, coś tam brzęczy , buczy , piszczy w elektronice.

To już wiadomo czemu twoje 115 klipscha były na sprzedaż. ... :-)

Aż tak źle wypadly te suby.?

To już wiadomo czemu twoje 115 klipscha były na sprzedaż. ... :-)

Aż tak źle wypadly te suby.?

Max calego kina sie pozbywal/pozbywa wiec chyba nie tylko w tym rzecz. :))

Ja miałem starszą wersję z czarną membraną , nie bylo z nimi żadnych problemów.

Zobacz na aukcje , ludzie pozbywają się "złotych" modeli .

Czrnych ze świecą szukać :)

Zrezygnowałem z KD :)

Ja miałem starszą wersję z czarną membraną , nie bylo z nimi żadnych problemów.

Zobacz na aukcje , ludzie pozbywają się "złotych" modeli .

Czrnych ze świecą szukać :)

Zrezygnowałem z KD :)

....za jakiś czas...powrócisz. .... :) ;)
Gość Stivi89

(Konto usunięte)

A co ci do tego czego będę słuchał to jest moja sprawa, a co do subow to ludzie za dużo wymyślają ja miałem 2x r-12sw, 2xr-110sw, 1xr-115sw, i nic nie słyszałem i nie narzekałem, kolega ma 112 i od 2-lat nic.

A co ci do tego czego będę słuchał to jest moja sprawa,

@max dobrze napisał... to tak jakbyś kupił odtwarzacz blu-ray i telewizor FHD i ogladał na zestawie płyty DVD... teraz "panimajesz" :) ;)

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

@max dobrze napisał... to tak jakbyś kupił odtwarzacz blu-ray i telewizor FHD i ogladał na zestawie płyty DVD... teraz "panimajesz" :) ;)

He he ja wiem o co chodzi ale mnie interesuje kino a nie stereo. Muzyka będzie dla tła owszem od czasu do czasu puszczę se coś by usiąść i posłuchać ale bardziej mi zależy na kinie. A co do filmów to nie mam ani jednego DVD tylko same Blu Ray na razie ale dziś zamówiłem se pierwszy film w 4K Dunkierk.

....za jakiś czas...powrócisz. .... :) ;)

Nie jest to takie znów oczywiste. Nie każdy ma ochotę uczestniczenia w mającym stale w kinie domowym wyścigu szczurów. Co sobie kupisz zestaw - już jest on passe albowiem marketing wciska nowe rozwiązania. Zaczynaliśmy od 5.1. Wkrótce potem zaczęto lansować 7.1, aby niebawem proponować 7.2, następnie 9.2 i wreszcie 11.2. Myliłby się ten, kto myśli że to wystarczy. Teraz aby być na fali trzeba mieć kanały górne. 11.2.2 a jeszcze lepiej 11.2.4. Koniec? Skądże znowu. Z Japonii dochodzą sygnały o 10.9.3.2. Dochodzą kanały dolne.

Czy jest kres tego szaleństwa? W salach kinowych może i ma ono swoje uzasadnienie. Ale w domu? Nie kto inny jak sama firma Dolby przyznała, że w warunkach domowych efekty przestrzenne w funkcji ilości kanałów rosną liniowo do 5.1. Powyżej tej wartości, przy zwiększaniu ilości kanałów, dalszy przyrost efektu przestrzennego dąży asymptotycznie do zera. Ale oczywiście kosztuje. I tu jest pies pogrzebany. Mamy do czynienia z polowaniem na jelenie. A raczej na ich portfele.

Czyli że co nie warto isć w klipsch te nowe ?

sam jestem ciekaw tej tezy, gdyż na popularnych serwisach sprzedażowych nie widzę tej wspomnianej fali wyprzedawanych sub'ów z ostatniej serii RP. Całe dwie sztuki i do tego nieposzanowane

Nie jest to takie znów oczywiste. Nie każdy ma ochotę uczestniczenia w mającym stale w kinie domowym wyścigu szczurów. Co sobie kupisz zestaw - już jest on passe albowiem marketing wciska nowe rozwiązania. Zaczynaliśmy od 5.1. Wkrótce potem zaczęto lansować 7.1, aby niebawem proponować 7.2, następnie 9.2 i wreszcie 11.2. Myliłby się ten, kto myśli że to wystarczy. Teraz aby być na fali trzeba mieć kanały górne. 11.2.2 a jeszcze lepiej 11.2.4. Koniec? Skądże znowu. Z Japonii dochodzą sygnały o 10.9.3.2. Dochodzą kanały dolne.

Czy jest kres tego szaleństwa? W salach kinowych może i ma ono swoje uzasadnienie. Ale w domu? Nie kto inny jak sama firma Dolby przyznała, że w warunkach domowych efekty przestrzenne w funkcji ilości kanałów rosną liniowo do 5.1. Powyżej tej wartości, przy zwiększaniu ilości kanałów, dalszy przyrost efektu przestrzennego dąży asymptotycznie do zera. Ale oczywiście kosztuje. I tu jest pies pogrzebany. Mamy do czynienia z polowaniem na jelenie. A raczej na ich portfele.

...Bobcat mamy zupełnie inne podejście co do wielkości obrazu...ale identyczne co do dźwięku. ... w moich warunkach lokalowych 5.1 jest idealne...natomiast 65 cali było zbyt mało...miałem 100 i też był niedosyt ...teraz jest 110" i już przy nim zostaje ...jest idealnie z mojej odległości oko-ekran....

To nie jest wyścig szczurów bo nie ma być.. każdy po prostu szuka swojej REFERENCJI i każdy ma swoje pREFERENCJE ;) :) .....

Ja zmienię projektor na tv jak będzie to OLED 100" w akceptowalnych pieniądzach.... ale także zdaje sobie sprawę że to chyba nie za mojej kadencji... :)

Mnie osobiście przy obecnym moim systemie brakuje tak wysokiego kontrastu jak z plazmy st60...ale gdy idę do synka do pokoju i widzę jak świeci nie najgorszy lcd panasa na matrycy VA (as640) to z wielką radością powracam do oglądania pj sony hw65...

Ale każdy ma swoje pREFERENCJE. .... :)

...Bobcat mamy zupełnie inne podejście co do wielkości obrazu...ale identyczne co do dźwięku. ...

Miło mi że chociaż tutaj się zgadzamy. :)

Co do wielkości obrazu to obserwując trend czasowy Twoich preferencji prognozuję że w roku 2020 będziesz miał 500" i tu na Forum utyskiwał że mało, MAŁO, M-A-Ł-O!!!

Otóż moim zdaniem z tymi wielkościami ekranu to też jest wyścig szczurów. Tutaj również można zadać pytanie czy istnieje kres tego szaleństwa.

Serdeczności.

Kres wyznaczają ludzie . Sam szukam dla siebie głośników ale tylko pod kino nie muzykę i tutaj idę w klipsch . Co sądzicie na centralny Reference Premiere RP 440C mam 18m2 pokój .

Miło mi że chociaż tutaj się zgadzamy. :)

Co do wielkości obrazu to obserwując trend czasowy Twoich preferencji prognozuję że w roku 2020 będziesz miał 500" i tu na Forum utyskiwał że mało, MAŁO, M-A-Ł-O!!!

Otóż moim zdaniem z tymi wielkościami ekranu to też jest wyścig szczurów. Tutaj również można zadać pytanie czy istnieje kres tego szaleństwa.

Serdeczności.

... w temacie jakości plazm tez się zgadzaliśmy.... :)

...źle obserwujesz moje preferencje...od dwóch lat mam 110" i nie zamierzam zwiększać....bo z moich 3,5m widz-ekran, dla mnie to optymalny rozmiar...

...Serdeczności...

Co sądzicie na centralny Reference Premiere RP 440C

osobiście zmieniałem niedawno, tyle że na RP450C i jestem bardzo zadowolony. Z resztą myślę, że kolega Yodas, który również jest w posiadaniu takowego, podzieli tę opinię

osobiście zmieniałem niedawno, tyle że na RP450C i jestem bardzo zadowolony. Z resztą myślę, że kolega Yodas, który również jest w posiadaniu takowego, podzieli tę opinię

Dobrze wiedzieć a 7.1 do 18 m2 styknie czy za dużo ?

Dobrze wiedzieć a 7.1 do 18 m2 styknie czy za dużo ?

Podzielam opinie... ;) :)

...rp450c to zacny centralny....

A co do 5.1 czy 7.1. To wg mnie ilość surroundów obliguje miejsce odsluchowe. .. jeśli jest ono przy tylnej ścianie to 5.1....jeśli do tylnej ściany mamy dość daleko to jak najbardziej 7.1... u mnie odsłuch jest zaraz przy tylnej ścianie więc jest 5.1.... :)

A co do 5.1 czy 7.1. To wg mnie ilość surroundów obliguje miejsce odsluchowe. .. jeśli jest ono przy tylnej ścianie to 5.1....jeśli do tylnej ściany mamy dość daleko to jak najbardziej 7.1... u mnie odsłuch jest zaraz przy tylnej ścianie więc jest 5.1.... :)

Po co? Pisałem o malejących przyrostach efektu przestrzennego przy zwiększaniu konfiguracji ponad 5.1 w warunkach domowych. Nawet jeśli masz odległość do tylnej ściany - ustawiając surroundy na kącie 135* (a nie 90*) masz efekt identyczny jak z 7.1.

Gość

(Konto usunięte)
Nawet jeśli masz odległość do tylnej ściany - ustawiając surroundy na kącie 135* (a nie 90*) masz efekt identyczny jak z 7.1.

Nieprawda. Kanały efektowe tylne są kanałami dyskretnymi, przekazują oddzielną treść. Rozmieszczenie głośników, o którym piszesz jest iluzją spowodowaną przyjętym kompromisem, a nie identycznym efektem.

Nieprawda. Kanały efektowe tylne są kanałami dyskretnymi, przekazują oddzielną treść. Rozmieszczenie głośników, o którym piszesz jest iluzją spowodowaną przyjętym kompromisem, a nie identycznym efektem.

Sprawdziłem doświadczalne, jako że kiedyś miałem 7.1. Przy materiale 7.1 odtwarzanym na konfiguracji 5.1 sygnał kanałów surround tylnych jest miksowany z kanałami surround. Przy ustawieniu jak pisałem pojawia się on w postaci głośników wirtualnych dokładnie z tyłu.

Gość

(Konto usunięte)

Owszem, z tym, że z dwóch głośników surround bocznych można utworzyć tylko jeden wirtualny (pozorny) tylny, nie dwa. W przypadku kanałów dyskretnych ma to fundamentalne znaczenie, ponieważ np. inny dźwięk dobiega z SBL, a inny z SBR. Pozostaje jeszcze kwestia zaburzenia barwy i ogniskowania źródeł dźwięku w konfiguracji głośnika pozornego.

Jak najbardziej można utworzyć dwa surround tylne jeśli surroundy stoją na kącie 135 stopni. Odnoszę wrażenie, że uprawiasz tzw. teorię czystą podczas gdy ja znam sprawę z własnego doświadczenia, bo się bawiłem w takie ustawienia.

Gość

(Konto usunięte)

Przykro mi, ale odnosisz złe wrażenie i kolejny raz uciekasz w sofizmaty na temat teorii. Przy dwóch głośnikach nie da się utworzyć dwóch pozornych źródeł dźwięku z jednego sygnału - taki sygnał zawsze tworzy jedno pozorne źródło dźwięku, pomiędzy nimi. I tak, gdy włączymy np. szum, to uzyskamy pozorne źródło dźwięku na środku, pomiędzy głośnikami. A gdy zmienimy balans, pozorne źródło przesunie się w lewo lub prawo. Wie o tym każdy, kto ma dwie kolumny w domu. Tu sytuacja jest analogiczna, więc albo praktyka cię zawodzi albo, moim zdaniem, wyciągasz nieuprawnione wnioski.

Przykro mi, ale odnosisz złe wrażenie i kolejny raz uciekasz w sofizmaty na temat teorii. Przy dwóch głośnikach nie da się utworzyć dwóch pozornych źródeł dźwięku z jednego sygnału - taki sygnał zawsze tworzy jedno pozorne źródło dźwięku, pomiędzy nimi. I tak, gdy włączymy np. szum, to uzyskamy pozorne źródło dźwięku na środku, pomiędzy głośnikami. A gdy zmienimy balans, pozorne źródło przesunie się w lewo lub prawo. Wie o tym każdy, kto ma dwie kolumny w domu. Tu sytuacja jest analogiczna, więc albo praktyka cię zawodzi albo, moim zdaniem, wyciągasz nieuprawnione wnioski.

Otóż nie masz racji. Byłoby tak jak piszesz gdyby do kanałów surround konfiguracji 5.1 był podany zsumowany sygnał obydwu kanałów tylnych po równo z każdego. A tak nie jest. Na SR jest domiksowana większa część RR i trochę RL. Na SL odwrotnie: większa część RL i trochę RR. Dzięki temu z tyłu wytwarzają się dwa pozorne źródła dźwięku: kanału RR i kanału RL.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.