Skocz do zawartości
IGNORED

wybór kolumn podstawkowych

Pancuro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów

proszę o poradę w sprawie doboru kolumn podstawkowych. Budżet 15.000 zł.

Kolumny mają stanąć w pokoju około 15 m2.

Sprzęt towarzyszący: Yamaha a-s2100, Yamaha cd-s2100, Pro-ject Xtension 9 evolution, Akai Gx-75 mkII, Marantz st6001. Wszystko to teraz gra z kolumnami Avance Omega 503

Słucham głównie muzyki poważnej (raczej muzyka solowa i kameralna niż symfoniczna) jazz i blues.

Po przejrzeniu forum i opinii myślę o dwóch konstrukcjach tj. Harbeth Monitor 30.1 i Proac response d two. Kieruję się tym, że z uwagi na niewielką powierzchnię muszę dosunąć kolumny do tylnej ściany (max 0,5 m odstępu) a kolumny te mają otwory br z przodu. Druga sprawa to nie ukrywam, że trochę kieruję się stroną wizualną bo zależy mi na klasycznym wyglądzie.

Proszę o uwagi co do wybranych modeli względnie inne propozycje, które mógłbym wziąć pod uwagę. Po wybraniu dwóch, trzech modeli będę starał się dokonać odsłuchów.

Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam wszystkich i życzę zdrowych, wesołych świat, a w nowym roku samych najlepszych odsłuchów.

https://www.audiostereo.pl/topic/136542-wyb%C3%B3r-kolumn-podstawkowych/

Response D2 to świetny monitor, oferujący bardzo wyrównane brzmienie z nienaganną pełną informacji średnicą. https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/response-d-two.html

Z YAMAHĄ zagra z dużą ilością powietrza i z przyjemnym minimalnie ocieplonym basem. Harbeth to też świetna konstrukcja , bardzo naturalna i przejrzysta. W 15m2 będzie produkował mniej basu niż ProAc ale może być to zaletą w takim niewielkim metrażu.

W gatunkach, których słuchasz warto jeszcze sprawdzić B&W 705 https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/bowers-wilkins-705-s2.html . Tutaj brzmienie będzie bardziej detaliczne z większą przestrzenią i nie tak gęstą średnicą, przy czym problemem będzie bassreflex z tyłu.

Zestaw Yamaha 2100 to niezwykle melodyjny system, którego naturalne brzmienie jest bardzo uniwersalne więc myślę ,że nietrudno będzie uzyskać synergię.

Również życzymy spokojnych, pełnych miłych chwil świąt.

Pozdrawiamy i zapraszamy na odsłuchy.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Wszystkie Twoje pryncypia doskonale spełnią Sonus Faber Olympica I. Idealne do tej wielkości pomieszczenia, gatunków muzyki, a wygląd to klasa sama w sobie. Pozostaje kwestia poszukiwań w tym zakresie cenowym, ale gwarantuję, że się da.

Pozdrawiam

Gdyby budżet nieco nagiąć ale w dół ;-) to można się skupić na polskich manufakturach,

a dobrą jakość oferuje już bydgoski BMN z fornirami do wyboru na dobrych przetwornikach.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Za takie pieniądze można kupić monitory pro. Używam Dynaudio Air 6. Są też większe modele. Mają daca. Odpada problem kabli, wzmacniacza i całej parady finansowych korowodów, bo coś tam nie brzmi. Odkąd mam taki sprzęt ,niczego nie szukam i wyleczyłem się z gonienia króliczka. Ten bełkot o powietrzu i pełnych informacjach na średnicy po prostu mnie śmieszy. Ale też i drażni taka nowomowa niesłychanie. Życzę Wesołych Świąt.

Kolego w tej kwocie to masz spory wybór..ja celowałbym w Diapason Adamantes III petarda wygląd i brzmienie. Ja je mam 30 cm od ściany i paneli aku i jest naprawdę świetnie. Kolejny wybór może paść na JMR SILVER BLISS świetnie brzmiące monitory za około 8 tyś. Świetnym wyborem mogą być XAVIAN AMBRA jeżeli BF z przodu ma być wyznacznikiem. Dwa pierwsze możesz odsłuchac w Bydgoszczy w Audio Connect, tam kupiłem swoje Adamantes'y. Xaviany w Premium Sound. Przerabiałem Proac 118, D2 i fajnie brzmią ale do JMR im brakuje nie wspominając o Diapason. Adamantesy możesz kupić na rynku wtórnym za około 9-10 tyś. Zadzwoń do salonu w Bydzie i pogadaj z chłopakami, wierz mi że dobrze Ci doradzą. Może nawet u Ciebie, zależy ile masz miejsca sprawdziłyby się JMR EUTERPE SUPREME które kosztują około 11 tyś. a brzmią świetnie.

Response D2 to świetny monitor, oferujący bardzo wyrównane brzmienie z nienaganną pełną informacji średnicą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z YAMAHĄ zagra z dużą ilością powietrza i z przyjemnym minimalnie ocieplonym basem. Harbeth to też świetna konstrukcja , bardzo naturalna i przejrzysta. W 15m2 będzie produkował mniej basu niż ProAc ale może być to zaletą w takim niewielkim metrażu.

W gatunkach, których słuchasz warto jeszcze sprawdzić B&W 705

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Tutaj brzmienie będzie bardziej detaliczne z większą przestrzenią i nie tak gęstą średnicą, przy czym problemem będzie bassreflex z tyłu.

Zestaw Yamaha 2100 to niezwykle melodyjny system, którego naturalne brzmienie jest bardzo uniwersalne więc myślę ,że nietrudno będzie uzyskać synergię.

Również życzymy spokojnych, pełnych miłych chwil świąt.

Pozdrawiamy i zapraszamy na odsłuchy.

D2 bardzo fajne monitory ale cena przewalona i to sporo. 2 lata temu te monitory w jednym z Waszych salonów oferowano mi nowe za 8 tyś, teraz 12?!? Przepraszam ale funt aż tak do góry nie poszedł. Może poczujecie się urażeni tą opinią ale tu ewidentnie coś nie gra.

Dodam, że finalnie kupiłem w tym salonie Proac Studio 118 z których byłem baaaardzo zadowolony, świetne monitory w tej cenie dla mnie pobiły konkurencję.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.