Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw audio 5.1 do 3000 zł

Tomasz_69506

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam zamiar kupić zestaw 5.1 głównie do oglądania filmów w 4K. Czasami będzie puszczana muzyka wszelkiej maści, ale to raczej na jakichś imprezach itp.

Mam jedno wymaganie sub i głośnik centralny (jeżeli będzie stał na ziemi) nie może być wyższy (razem z nóżkami) niż 34cm, bo tyle mam miejsca pod zawieszoną szafką. Resztę wymiarów jakoś przełknę, chociaż żona by chciała żeby przednie głośniki nie były wyższe niż 45cm, ale nie jest to wymóg. Damy radę jak będą i wyższe

Wiem, że kwota nie powala, ale chciałbym mieć chociaż namiastkę dźwięku przestrzennego w filmach.

Zestaw wolałbym żeby był nowy (gwarancja itp.), chociaż nie pogardzę jakąś sprawdzoną używką.

Proszę o radę

c9828d2e6271e.png

https://www.audiostereo.pl/topic/136698-zestaw-audio-51-do-3000-z%C5%82/

Postaraj sie ustawic sprzet i TV symetrycznie, wtedy nawet z tanich zestawow uda Ci sie uzyskac zadowalajace efekty.

Ustawienie glosnikow w Kinie Domowym to podstawowy warunek do uzyskania prawidlowej przestrzennosci.

Co do sprzetu, hmm. Idz do sklepu i posluchaj kilku gotowych zestawow i kup ten, ktory najbardziej bedzie spelnial Twoje oczekiwania brzmieniowe i wizualne.

Albo Polk Audio Magnifi Max SR ;)

A bardziej serio to do 3000 może Yamaha

Rx 483 + Nsp60

albo Denon Avrx1400 + postawowe STXy

Owszem, lecz to nie ta pólka co B&W czy Monitor Audio

OP chce dźwięk przestrzenny, więc nie wiem na co mu soundbar. Jeżeli muzyka ma być tylko na imprezy to ja bym wziął jakieś małe satelitki z subem i podstawowy AV jak Denon X1400. Prawą tylną satelitę będzie też łatwiej zamontować gdzieś przy oknie, zamiast odstającą rogu. 1K AV, 1K Sub i 1K głośniki.

Absolutnie nie soundbar tylko faktycznie jakiś zestaw pełnowymiarowych kolumn, nawet z podstawowym ampem.

Avrx1400 Denona jak najbardziej, do tego albo Wilsony ( raptory, Viper ), albo coś innego wedle gustu.

Ale moim zdraniem zdecydowanie kolumny aniżeli soundbar.

Sory Panowie, ale nastąpiła zamiana planów. Głównie przez żonę, a właściwie tylko dlatego. Zażyczyła sobie głośników w kolorze jasnym (biały, srebrny, sonoma itp. żeby pasowało do mebli). Wiem, że wybór jest bardzo skromny, ale niestety nie da rady tego przeforsować. Co do głośników to chyba na razie odpuszczę sobie tylne satelity i skupię się na przodzie. Czyli potrzebny będzie mi amplituner + głośniki 2/2.1 (2 boczne i centralny) i sub (wysokość max. 34cm) w cenie ok. 4000-4500 zł(chociaż wolałbym bliżej 4000). Jeżeli by nie było wyboru w białych, to może jest jakiś polecany sposób/farba do przemalowania na biało.

Da radę coś wykombinować?

Jamo wprowadza nową serię niedrogich zestawów kinowych - popatrz na nową serię Studio 8

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Większe grają całkiem przyzwoicie, te pojawią się w sprzedaży pod koniec stycznia.

Ukryta Zawartość

<br /> Głównie przez żonę, a właściwie tylko dlatego. Zażyczyła sobie głośników w kolorze jasnym (biały, srebrny, sonoma itp. żeby pasowało do mebli). Wiem, że wybór jest bardzo skromny, ale niestety nie da rady tego przeforsować. Co do głośników to chyba na razie odpuszczę sobie tylne satelity i skupię się na przodzie. Czyli potrzebny będzie mi amplituner + głośniki 2/2.1 (2 boczne i centralny) i sub (wysokość max. 34cm) w cenie ok. 4000-4500 zł(chociaż wolałbym bliżej 4000).<br />

Tomasz , żona to ważna osoba i jej akceptacja znaczy o wiele więcej, niż akustyka pomieszczenia i sprzęt:)

Piszesz , że chciałbyś mieć chociaż namiastkę dźwięku przestrzennego i takową w Twoim budżecie otrzymasz kupując gotowy budżetowy zestaw i tylko taki w kwocie 4000,- wchodzi w rachubę. Nawet gdy na razie zrezygnujesz z głośników efektowych to koszt jako tako grającego Amp. to ok.2,5k. a 1,5k. który zostaje za nic nie wystarczy na kolumny frontowe, centralny i sub.

Sprawa jest prosta , albo idziesz do supermarketu, kupujesz zestaw do zamierzonej kwoty obojętnie jaki byle by był biały i masz namiastkę KD albo zbierasz dalej.

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Już mniej więcej jestem zdecydowany. Budżet zmienia się cały czas, zależnie od tego który głośnik ładniejszy :)

W tym momencie stanęło na kilku typach.

Na 100% bierzemy:

- Yamaha 483 - srebrna

- na tył podstawkowe 2x Jamo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) + centralny s801

Nie wiem jeszcze co z przednimi. Walczę o Jamo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (płacz, że za duże), bo boję się że

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) będą trochę za słabe do mojego metrażu. Zwłaszcza, że to pomieszczenie, które pokazałem jest połączone jeszcze ze sporą jadalnią. Co sądzicie?

No i jeszcze wybór suba.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie pasuje wyglądem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pasuje bardzo, ale trochę cena odstrasza :) Ale jak żona chce, to co jej będę zabraniał.

Podsumowując:

Zestaw:

1. 483 + Jamo s803 5.0 + sub heco 25 = około 5600 zł

2. 483 + Jamo s809 5.0 + sub heco 25 = około 6800 zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po pierwsze powinieneś posłuchać takiego zestawu. Do Twojego metrażu zdecydowanie polecam podłogówki jako fronty, choćby ze względu na jak piszesz muzykę ,od czasu do czasu. Żona z upływem czasu się przyzwyczai do gabarytu kolumn ( lub nie :) ), ja zaczynałem od 70 cm Quadrali ( dla żony były ogromne) , potem 96 cm B&W ( usłyszałem "duże"),następnie Dynavoice df-8 110 cm ("mogły by być mniejsze") , a skończyłem na 120 cm Dali Grand i.....jest ok. , najważniejsza jest polityka małych kroczków :)

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Dajemy możliwość posłuchania jego.

Tylko podmianka na nowszy Heco Sub 30.

Będziemy czekać na recenzję.

Piotrek

Już się nie mogę doczekać dostawy. Jak otrzymam i wszystko podłączę, to po odsłuchu dam znać.

A mam pytanie jeszcze.

Będę to łączył z tv. Da radę jakoś przesłać z tv dźwięk dts-hd i truehd na amplituner(podpinam pod tv dysk USB i z niego filmy 4k)? Bo z tego co czytałem to ani arc hdmi ani optyczny nie przesyła tych dwóch sygnałów.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Bardzo możliwe. U mnie kilkuletnia plazma Panasonic wysyła po wyjściu optycznym czyli TOSLINK bez problemu DTS. Obraz z dysku USB w 4K powinien być wyświetlany bezpośrednio na twoim TV. Dźwięku DTS-HD z TV raczej nie wyślesz. Tylko sam DTS lub PCM STEREO.

ZBANOWANY PRZEZ VLADO

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.