Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo do laptopa

hasos

Rekomendowane odpowiedzi

To autor juz nie chce grac swoich plikow z PC, tylko streamowac ze Spotify i innych Tidali? Nie zapomnijcie dodac, ze aby streamowac trzeba placic abonament :-)

Każdy z 3 wariantów wymienionych przeze mnie pozwala na przesyłanie (streaming) plików z komputera via Wi-Fi do DAC'a i dalej do wzmacniacza.

W przypadku RB nie ma żadnych ograniczeń, bo jest Volumio, JPlay albo nawet Foobar2000, więc wszelki mp3, wav i flac mogą być odtwarzane.

W przypadku iEAST nie wiem do końca jak jest z odtwarzaniem plików bezpośrednio z kompa, ale na pewno można podłączyć dysk dysk zewnętrzny i a komputer będzie służył za kontroler do odtwarzania plików z HDD. Jednocześnie wydaje mi się, że tak samo jak przy RB da się sparować odtwarzacz z tym ustrojstwem.

W przypadku Nad niech wypowie się ktoś kto używał, ale wydaje mi się, że jest po prostu wysyłany strumień audio w całości.

• Moderatorzy

1. RB Pi 3 + DAC (ok. 500-600 PLN) - czyli zabawa, ustawianie, ale najlepsza jakość

wgranie moode lub volumio i skonfigurowanie to 10 min roboty i nie jest to trudne.

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

• Moderatorzy

ale po cholere to wszystko robic, skoro mozna skorzystac z dobrej jakosci dac na usb i kolumn aktywnych?

żeby mieć lepszą jakość, żeby móc skonfigurować dźwięk pod siebie, żeby móc zrobić jakiś upgrade w przyszłości, żeby móc odsprzedać któryś z klocków i wymienić w razie potrzeby itp

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Ja bym zaczął od spróbowania jak gra pokładowa dźwiękówka w laptopie, za pomocą kabla mini jack - rca.

Najwięcej pieniążków przeznaczył bym na kolumny.

Karta dźwiękowa nie ma znaczenia, bo jest pomijana. Po to jest DAC

wgranie moode lub volumio i skonfigurowanie to 10 min roboty i nie jest to trudne.

Ja to wiem i Ty to wiesz ;)

Karta dźwiękowa nie ma znaczenia, bo jest pomijana. Po to jest DAC

Karta dźwiękowa to też DAC.

Warto sprawdzić czy to nie gra całkiem fajnie, zanim się wyda kilkukrotność ceny laptopa na kolejny DAC.

warto wydac 200-250 zl na zewnetrzna karte dzwiekowa na usb niezaleznie od tego co siedzi w laptopie

Zawsze ? Nowy DAC najmniej wpłynie na brzmienie zestawu jaki autor postu szuka i chce posiadać.

Te DAC w laptopie na prawdę są lepsze i gorsze, warto sprawdzić jako ciekawostkę co się ma, to nie parzy.

Zawsze ? Nowy DAC najmniej wpłynie na brzmienie zestawu jaki autor postu szuka i chce posiadać.

Te DAC w laptopie na prawdę są lepsze i gorsze, warto sprawdzić jako ciekawostkę co się ma, to nie parzy.

Jak inaczej (bez DAC zewnętrznego) chciałbyś bezprzewodowo strumieniować dźwięk z karty dźwiękowej PC do wzmacniacza?

P.S. Chromecast Audio to nie odpowiedź, bo można z niego korzystać tylko w ograniczonej ilości aplikacji.

Bardzo dziękuję wszystkim za opinie i rady.

Przez chwilę muszę pomyśleć i pokalkulować.

Najbardziej przekonuje mnie zestaw wzmacniacz i kolumny - bo tu w zasadzie nie mam ograniczeń, kupuję taki zestaw, jaki mi najbardziej pasuje (lubię dźwięk ciepły, z zaznaczonym niskim pasem, bez szczegółowej góry).

Tu muszę wybrać, czy laptop i dac, czy malina, która jest kusząca.

Druga opcja to amplituner. Może w przyszłym tygodniu uda się posłuchać STX 25 + pioneer sx n30 lub Yamaha n602.

Laptop nie jest zły, ale chyba nie siedzi w nim nic dobrego, bo ma kartę zintegrowaną.

Laptop nie jest zły, ale chyba nie siedzi w nim nic dobrego, bo ma kartę zintegrowaną.

Polecam od tego zacząć. Kupić kabel minijack do rca i z tego wyjść na wzmacniacz i kolumny.

Dac za 500zł może być słyszalnie nie do odróżnienia albo bardzo się dźwiekowo różnić. Sprawdź sam na sobie.

Ja bym wolał dołożyć 500zł do kolumn, to statystycznie da lepszy dźwięk finalnie.

Każdy z 3 wariantów wymienionych przeze mnie pozwala na przesyłanie (streaming) plików z komputera via Wi-Fi do DAC'a i dalej do wzmacniacza.

W przypadku RB nie ma żadnych ograniczeń, bo jest Volumio, JPlay albo nawet Foobar2000, więc wszelki mp3, wav i flac mogą być odtwarzane.

W przypadku iEAST nie wiem do końca jak jest z odtwarzaniem plików bezpośrednio z kompa, ale na pewno można podłączyć dysk dysk zewnętrzny i a komputer będzie służył za kontroler do odtwarzania plików z HDD. Jednocześnie wydaje mi się, że tak samo jak przy RB da się sparować odtwarzacz z tym ustrojstwem.

W przypadku Nad niech wypowie się ktoś kto używał, ale wydaje mi się, że jest po prostu wysyłany strumień audio w całości.

jPlay na malinie, serio?

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Najbardziej przekonuje mnie zestaw wzmacniacz i kolumny...

Druga opcja to amplituner.

To zastanów się czy potrzebny Ci amplituner, np. Yamaha RN602 2300pln, Yamaha AS501 1700pln. A może te 600pln zamiast do lepszej funkcjonalności dołożyć do lepszej jakości dźwięku?

Tu muszę wybrać, czy laptop i dac, czy malina, która jest kusząca.

W każdym z tych przypadków musi gdzieś być DAC. Najlepiej chyba, żeby był we wzmacniaczu/amplitunerze, a wtedy rola pc/maliny ogranicza się do wysłania danych do DAC i wpływ na brzmienie jest zerowy, pozostają kwestie obsługi czy funkcji.

Ale i nie siedzi w nim nic złego, bo wyprowadzając sygnał po USB rolę PC w systemie audio porównać można do płyty CD i nie ma on żadnego wpływu na brzmienie.

Może w przyszłym tygodniu uda się posłuchać...

Na Twoim miejscu zacząłbym od znalezienia kolumn, które będą odpowiadać Ci brzmieniem. Jak już Ci się to uda wybierz wzmacniacz z wbudowanym DAC, który nie będzie mieć problemu żeby je napędzić. Wtedy jedyne co Ci zostanie to zakupić jakiś chiński konwerter USB to SPDIF i kilka niedrogich kabelków aby połączyć wszystko w jedną całość.

A teraz policz ile kasy Ci jeszcze zostało: 100pln? 500pln? 1000pln? Jak je dołożysz do kabli to co uzyskasz? Nic. Do konwertera USB to SPDIF? Być może coś na granicy percepcji, czyli też nic. Do wzmacniacza? Jeśli poprzedni wybrałeś dobrze to zbyt wiele też się tu nie zmieni. A do kolumn? Pomyśl sam.

PS. Osobiście ostrożnie podchodziłbym do porad osób przekonanych o posiadaniu wiedzy, które rozwiązanie jest najlepsze. Rozwiązania są różne, a każde ma swoje wady i zalety. Trzeba sobie zdawać sprawę, że wszystko co przed DAC w obecnych czasach ma w zasadzie ZEROWY wpływ na jakość dźwięku.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Trzeba sobie zdawać sprawę, że wszystko co przed DAC w obecnych czasach ma w zasadzie ZEROWY wpływ na jakość dźwięku.

Odważne i ryzykowne stwierdzenie. Być może nawet w zadanym budżecie okaże się, że mogą być różnice.

Odważne i ryzykowne stwierdzenie.

Odwazne i ryzykowe to jest namawianie autora do wyrzucenia pieniedzy w bloto. Moze byc Ci trudno w to uwierzyc, ale mozna byc szczesliwym bez tego.

Być może nawet w zadanym budżecie okaże się, że mogą być różnice.

Widzisz cos szczytnego w marnowaniu czasu i pieniedzy na ich szukanie przez kogos, kto po prostu chce sie cieszyc sluchaniem muzyki?

Odwazne i ryzykowe to jest namawianie autora do wyrzucenia pieniedzy w bloto. Moze byc Ci trudno w to uwierzyc, ale mozna byc szczesliwym bez tego.

Widzisz cos szczytnego w marnowaniu czasu i pieniedzy na ich szukanie przez kogos, kto po prostu chce sie cieszyc sluchaniem muzyki?

Akurat tu się zgodzę. Przy kwocie 3,5-4kpln trzeba zadbać o to żeby w ogóle zaczęło grać czyli trzeba mieć dac, wzmacniacz i kolumny, ewentualnie te elementy mogą być zintegrowane. Ja np. lubię eksperymenty z softem, zasilaczami itd. ale najpierw musiałem mieć podstawowy grający system, na którym wychwycę zmiany wnoszone prze nowe elementy. Autor wątku musi określić ile może/chce wydać i czy chce składać z kilku elementów czy integrować. Jedno jest pewne, transport już ma, a bez amplifikacji, przetwornika i głośników w dowolnej formie nic mu nie zagra. Więc na razie uprości sobie drogę do tego żeby zaczęło grać. I jeszcze jedno. Audiofile to ludzie, którzy często zmieniają sprzęt głównie dlatego, że dokonują złych wyborów, a tę przypadłość wynieśli do rangi hobby. Jak mówi przysłowie lepsze jest wrogiem dobrego. Dlatego rozwiązania prostsze(np. kupienie gotowego zestawu u jednego dealera) mogą okazać się lepsze niż audiofilski folklor. A malinką zawsze można pochwalić się w innych okolicznościach - np. po upojnym weekendzie z dziewczyną/żoną/narzeczoną. Czego sobie i wszystkim dyskutantom życzę. ;-)))

Jeśli chodzi o dźwięk i jakość to ja dobrze wiem, czego szukam.

Problemem jest budżet nieprzystający do tych wymagań i oczekiwań.

Dlatego szukam czegoś możliwie najlepszego w tej cenie.

Problemem jest kwestia osłuchania w sprzęcie. We Wrocławiu jest problem z dostępnością do sprzętu, zwłaszcza kolumn.

Bo albo jest byle co, albo hi-end. Amplitunery są, wzmacniacze mniej.

W każdym razie w sobotę idę posłuchać pioneera sx-n30 z Pearlami 25, może też z Yamahą 602d.

Szukam jeszcze możliwości posłuchania stx 250.

Zobaczę, jak to wypadnie. Jeśli słabo, to wtedy będzie trudna decyzja, co dalej.

Malina jest kusząca, jednak wolałbym mieć jednak sprzęt standardowy.

Np. jakiś odtwarzacz sieciowy - w każdym razie coś, pod co podłączę dysk z flacami i będzie śmigać.

Dlatego myślę o ampli. Jeśli jednak taki zestaw nie wypali, to skieruję się ku malinie.

Bo żeby mieć źródło z jakiegoś klocka, o tylko odtwarzacz sieciowy/ampli, poza cd playerem?

Te DAC w laptopie na prawdę są lepsze i gorsze, warto sprawdzić jako ciekawostkę co się ma, to nie parzy

Dobra, znalazłem. Chyba nie jest źle: RealTek ALC269, czyli 24bit/192kHz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A nie masz przypadkiem wyjscia optycznego w minijack-u?

Dlatego szukam czegoś możliwie najlepszego w tej cenie.

To nie zawracaj sobie glowy poradami poszykiwaczy zawartosci bita w bicie. Ze sredniej polki marketu elektronicznego kup kable:

- drukarkowy,

- optyk,

- glosnikowe (grubsze).

Zamow z ebay najtanszy konwerter USB to SPDIF, ktory parametrami spelni Twoje wymagania, z salonu audio Yamaha A-S501. Za reszte poszukaj fajnych kolumn, przy ktorych nozka sama bedzie tupac. To wszystko. W audio magii nie ma.

Ps. Moze obedzie sie bez konwertera.

Psps. Zainstaluj foobar2000.

Z tym optykiem w minijacku to nie wiem, nie znalazłem takiej informacji o moim kompie.

Mając taki konwerter nie potrzebny jest dac?

:) Foobara mam od jakichś 15 lat?

Chociaż tyle :)

Konwerter usb to spdif jest potrzebny jak w pc masz wyjscie usb a w dac lub wzmacniaczu wejscie spdif. Sporo dac ma wejescie usb, wzmacniacze chyba nie maja. Co istotne konwerter usb to spdif w zasadzie nie na znaczenia w kwestii jakosci czy brzmienia.

Z ta, a-s501 to tak na poczatek. Gdybym startowal od zera to wlasnie od niej bym zaczal. Przymierzalem sie nawet do zakupu, ale bez przemeblowania bym jej nie wcisnal.

Na Top Hifi mają sporo wyprzedaży. Rownież wzmacniacze z DAC np. NAD3020 za 1200 zeta, Peachtree 65 za 2700 zł jest też sporo kolumn B&W, Mission itd. Mają przecież salon we Wrocławiu. Idź i popytaj.

A jaki dysk sieciowy polecacie do strimingu?

Czy taki będzie ok?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.