Skocz do zawartości
IGNORED

Auralic Altair vs Pioneer N-70AE

RobertKarol

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, rafal735r napisał:

Powiedzieli uzytkownicy 70, którzy nie porownywali go do niczego innego. 

..powiedzial były użytkownik 70-tki, która najwyraźniej ugryzła go w pewną część ciała.

Ile razy można pisać do Ciebie Rafał, że Twoja ocena jest niesprawiedliwa ?  Że to sprzęt ze średniej półki i nikt nie robi tu z 70-tki ósmego cudu świata, co starasz sie nam - zadowolonym użytkownikom 70-tki wciąż i wciąż sugerować....I stąd mój protest przeciwko wciskaniu takich kitów ludziom, którzy być może gdyby sami posłuchaliby , ocenili, wybrali....

Nie. Wg Ciebie nie mają do tego prawa, bo 70-tka to padaka......bo Ty tak uważasz :-). I nie ma rozmowy. Rób, jak uważasz, ale to nie jest uczciwe podejście do sprawy i dobrze o tym wiesz. 

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

To znaczy, że co, tak fatalnie brzmiał ten Pioneer u Rafała? Nie znam tych faktów, o których piszecie, że tak się na nim zawiódł.

Tam są znaczne możliwości dobierania brzmienia pod swoje upodobania, w szczególności "Lock Range" robi dobrą robotę.

Nie bronię go zajadle, ale coś tam w życiu słyszałem i N-70 wciąż u mnie stoi...

"Tynk pożera dźwięk" 747

11 godzin temu, EmilioE napisał:

Nie bronię go zajadle, ale coś tam w życiu słyszałem i N-70 wciąż u mnie stoi...

Co Ty mówisz :-)!!!! rafal735r stwierdził, że to padaka, więc wszyscy powinni teraz wziąć i wypieprzyć ten szrot do kosza, bo rafal735r tak mówi :-))))).

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

• 2 miesiące później...
W dniu 20.03.2019 o 12:03, EmilioE napisał:

Tam są znaczne możliwości dobierania brzmienia pod swoje upodobania, w szczególności "Lock Range" robi dobrą robotę.

O co chodzi z dostosowaniem brzmienia, jak tego używać co daje, coś więcej możesz na ten temat napisać

KD 5.1.2: 4400H, DBT-3313, Stereo: M6Si, DBT-3313UD, Pioneer N-70AE, GŁośniki: 1.4LE, Klipsch, 440C, 240s, 112SW, 500SA, miniDSP-DDRC24

Jest tam funkcja Locka range adjust, która służy zredukowaniu jittera. Ma sześć stopni, ale te 6-5 są dla bardzo słabo zrealizowanych nagrań, 4 używam do słuchania kiepskich CD, 2-1 są raczej do gęstych plików. Natomiast muzyki z Deezer i CD słucham na poziomie 3. Są tu duże różnice w jakości dźwięku, w szczególności przeskok z 4 na 3 jest efektowny. Większość płyt słucham na 3, ale czasami trzeba zejść na 4. Jeśli jednak jakość materiału jest niska (Deezer mp3, słabe płyty), to skutkuje to przerwaniami, pyknięciami. Poziom 2-1 zarezerwowany jest dla gęstych plików, na CD, FLAC nie da się nic posłuchać, bo trzeszczy i syczy. Różnice pomiędzy poziomami dotyczą stereofonii, szczegółowości, barwy, separacji. Dla mnie ta funkcja była "kropką nad i" w dobrej ocenie tego odtwarzacza.

"Tynk pożera dźwięk" 747

W dniu 17.03.2019 o 21:50, ohmygod napisał:

bierz pionka i nawet nie mysl o tym  auralic -

streamery pionnera to ekstraklasa i nic nie trzeba wiecej

Funkcjonalnie N-70 to na prawdę świetne urządzenie, ale "według mnie" jakość którą oferuje nam Altair jet lepsza. Dobrze też już możemy w tym budżecie sięgnąć po Aries'a. Kłócenie się jest bezsensowne, ponieważ "jednemu podoba się to drugiemu tam to" i jak najbardziej może tak być, kwestia subiektywna ?

Pozdrawiam.

19 godzin temu, EmilioE napisał:

Jest tam funkcja Locka range adjust, która służy zredukowaniu jittera. Ma sześć stopni, ale te 6-5 są dla bardzo słabo zrealizowanych nagrań, 4 używam do słuchania kiepskich CD, 2-1 są raczej do gęstych plików. Natomiast muzyki z Deezer i CD słucham na poziomie 3. Są tu duże różnice w jakości dźwięku, w szczególności przeskok z 4 na 3 jest efektowny. Większość płyt słucham na 3, ale czasami trzeba zejść na 4. Jeśli jednak jakość materiału jest niska (Deezer mp3, słabe płyty), to skutkuje to przerwaniami, pyknięciami. Poziom 2-1 zarezerwowany jest dla gęstych plików, na CD, FLAC nie da się nic posłuchać, bo trzeszczy i syczy. Różnice pomiędzy poziomami dotyczą stereofonii, szczegółowości, barwy, separacji. Dla mnie ta funkcja była "kropką nad i" w dobrej ocenie tego odtwarzacza.

Bardzo dziękuję za tak szczegółowe wyjaśnienie, szkoda że z automatu nie dobiera odpowiednio tych wartości i trzeba samemu zmieniać, jednak z drugiej strony, mam pewność że wyciągam możliwie najlepszą jakość z danego utworu.

A co z tymi ustawieniami:  Direct / Hi-32bit / Up-Sampling,  oraz FILTER 3 opcje do wyboru ?

Tutaj też tak kombinujesz, czy może ustawiłeś coś na stałe i na tym lecisz bez ciągłego zmieniania?

Możesz podzielić się swoimi ustawieniami tych opcji, bardzo dziękuję.

Przyznam że troszkę brakuje mi możliwości podglądu mojej biblioteki albumów z Tidala po zdjęciach, same teksty i ciągłe przewijanie od początku to duże utrudnienie, nie mogę uwierzyć że tak bardzo jest niedopracowania ta aplikacja na androida do sterowania.
Czy istnieje inne lepsze rozwiązanie?

KD 5.1.2: 4400H, DBT-3313, Stereo: M6Si, DBT-3313UD, Pioneer N-70AE, GŁośniki: 1.4LE, Klipsch, 440C, 240s, 112SW, 500SA, miniDSP-DDRC24

Po wielu próbach, najlepiej gra mi z włączonym Hi-32bit i Up-Samplingiem (szczegółowość, wyrafinowanie, przestrzeń). Może ciut mniej naturalnie, ale...

Direct brzmi trochę twardo i bezpośrednio i moim zdaniem nie pokazuje możliwości tego DACa.

Co do Lock Range, to są w zasadzie dwie pozycje: 4 i 3.

5 i 6 nie ma sensu zaniżać jakości, chyba że słuchasz mp3, a 2 i 1 pozwala słuchać tylko na gęstych plikach.

"Tynk pożera dźwięk" 747

Dzięki Panie za te wszystkie podpowiedzi, w końcu mi też zaczął grać jak powinien od samego początku. Przez dwa dni zastanawiałem się czy go nie oddać. Ale dziś pokazał klasę i w końcu MQA mi się zapaliło i wtedy z automatu wchodzi w direct. Nie wiem może musiał się oswoić z nowym pomieszczeniem.
Jest super.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

W moim systemie Pioneer n70A czyli pierwsza wersja lepiej się wpasowała niż też świetny DAK Audiobyte Black Dragon za 7 tys. Zachęcony recenzjami zakupiłem przed 6 miesiącami Dragona i w sumie początkowo wydawało się że jest lepszy niż pionek. Pionka mialem wystawionego na sprzedaż. W zasadzie już go sprzedawałem i na pożegnanie podpiąłem do na chwilę i okazało się nagle, że muzyka się otworzyła holografia, rodzielczość zdecydowanie lepsze niż od Dragona. W efekcie pioneer został a Dragon sprzedany. Teraz spokojnie czekam na DAKa który przebije Pionka.

BAT VK 500BAT-PAK, BAT VK 55 + BATVK51SE + Lumin T2 + Sony CDP7X ESD+ Wilson Audio Sophia2, okablowanie FadelArt, Acoustic Zen.

2 godziny temu, rafal735r napisał:

Ja miałem na opak z dakiem Teac. 

Ty Rafi znany jesteś ze swojej "obiektywności" względem 70A :-)))))))))))))). Już nigdy w najśmielszych snach nie rozkminię chyba, co Ci ten Pionek zrobił i w sumie...lata mi to. Ciekawe tylko, że jak widzisz są osoby z niego zadowolone i to osoby z wcale niemałym doświadczeniem.

Wcześniej był już wątek o tym, co komu się przytrafiło i dlaczego zniechęcił się do marki. Pionek 70 na prawdę solidnie wygląda, w środku mi się podoba, wygląda na znacznie więcej niż kosztuje.

Ja kupiłem że względu ba wszechstronność. Dobry DAC xlr mnogość wejść. Pracuje z pathos mk 3 i służy jako DAC do denona cd 1600. W sumie to centralne urządzenie w systemie. Gra bardzo fajnie "analogowo". Prawie tak dobrze jak moje gramo A to już coś. Cena dobra. Wykonanie perfekcyjne.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

N-70AE to jest to czego szukałem, tylko czemu ma takie dziwne rozmieszczenie nóg, nie mogę do tego się przyzwyczaić.

Ciekawe czy kiedyś poprawią aplikację i dodadzą możliwość przeglądania biblioteki po obrazkach z albumów, a nie tylko po nazwach, strasznie to dla mnie jest niewygodne i to ciągłe wychodzie do góry listy.
Po za tym, dla mnie bajka.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.