Skocz do zawartości
IGNORED

jaki wzmacniacz do Dali Rubicon 8 ? a moze ampli ?

Aligator85

Rekomendowane odpowiedzi

witam Koledzy

Jakis czas temu pisalem posty z zapytaniami na temat zestewu do KD ale uswiadomilem sobie ze poki co zloze zestaw stereo a nad KD bedzie czas pomyslec.Mam zamiar zakupic Rubicon 8 i bylem na 3 odsluchach

1. Rubicon 8 + jakis Cyrus modelu nie pamietam(wg mnie nie dawal rady tym klockom )

2.rowniez Rubicon 8 + naim supernait chyba 2 i tez takze wg mnie nie dawal rady

3 rubicony 8 + Musical Fidelity m6si i tutaj bardzo pozytywnie( zonie sie tylko nie podobal bo paskudnego grzyba ma na srodku czyli potencjometr glosnosci)

do tych 3 zestawow byly te same kable ale nie patrzylem wgl co to za firma wiem ze koszt to ok 2tys zl za 2x2m czyli 500zl za 1m kabla wychodzi

pomieszczenie to ok 35m2 + otwarta kuchnia ok 15m2 odleglosc od sciany do miejca na kanapie to ok 4,5 m

Muzyka to: Mettalica, Dire Straits,M.Jackson,Adele,Raegge,Dubstep lub TRap .a reszta to juz jakas muzyka klubowa,top 20 popularnej co leci gdzies na listach w radio ale rowniez od przypadku jakas klasyka jak mnie najdzie ochota.Glownie zrodlem bedzie Tidal lub z dysku z komputera.

Lubie rowniez w weekend obejrzec 2.3 filmy dlatego tez moje 2pytanie o Ampli bo w pozniejszym czasie mam plan zeby rozbudowa to do 5.1 ale z zakupem osobno Ampli gdzie wzmak mimo wszystko zostanie do stereo.

i teraz najwazniejsze od czego zaczac czy typowe stereo i ogladac na tym tez filmy czy moze jednak jakis lepszy Ampli i w pozniejszym czasie zakupic integre lub przedwzmacniacz i koncowke mocy bo mozliwe ze budzet bedzie w lepszej kondycji????

na piece mam zamiar wydac 10-12tys zl Kupic Integre czy Ampli i pozniej zakupic przedwzmacniacz i koncowke za jakies moze wieksze pieniadze ???

co o tym sadzicie???

Potrzebuje od Was rady czy to dot. Ampli czy wzmacniaczy jakie proponujecie do tych kolumn

bardzo dziekuje z gory za podpowiedzi i poswiecenie Waszego czasu

pozdrawiam Przemek

• Moderatorzy

Musical Fidelity m6si bardzo dobry wzmacniacz. Mi się bardzo podoba klasyczna stylistyka, grzyb w ogóle nie przeszkadza :)

Posłuchaj jeszcze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Gratukuję wyboru kolumn, to dobry model. Chociaż oczywiście warto także posłuchać kilku innych alternatyw.

Temat kino domowe, czy stereo. Jeśli system będzie wykorzystywany przede wszystkim do stereo, to zacznij od dobrego dwukanałowego wzmacniacza. Rzeczywiście Musical Fidelity M6si (https://www.q21.pl/musical-fidelity-m6si.html) to bardzo dobry brzmieniowo i przede wszystkim niesłychanie wydajny wzmacniacz. Przy takich kolumnach jest to bardzo ważne, dlatego MF wypadł po prostu w porównaniach najlepiej. Natomiast z mojej strony miałbym do zaproponowania jeszcze kilka innych, równie ciekawych rozwiązań. Na pewno warto spojrzeć na hybrydy lampowe Vincent. To urządzenia o ogromnej wydajności, są połączeniem szybkości, mocy, dynamiki tranzystorowej końcówki mocy z lampowym, ciepłym, plastycznym przedwzmacniaczem, spójrz na flagową integrę SV-700 (https://www.q21.pl/vincent-sv-700.html), chociaż bardzo często nasi Klienci po odsłuchach są zaskoczeni brzmieniem tańszego modelu SV-237MK (https://www.q21.pl/vincet-sv-237mk.html). Możemy także zbudować system bezkompromisowy na zestawie dzielonym Vincent SA-31MK (https://www.q21.pl/vincent-sa-31mk.html) z końcówką mocy SP-331 (https://www.q21.pl/vincent-sp-331.html). Z klasycznym wzmacniaczy zintegrowanych warto rzucić uchem na Atoll IN300 (https://www.q21.pl/atoll-in300.html).

Z kolumn spójrz koniecznie na Focal Electra 1028 BE (https://www.q21.pl/focal-electra-1028-be-2.html). To bardzo dobra konstrukcja, teraz w dodatku oferowana w atrakcyjnej cenie, jeśli jeszcze jej nie słuchałeś, to zapraszam. Myśle, ze warto także odsłuchać Audio Physic Tempo Plus (https://www.q21.pl/audio-physic-tempo-plus.html) oraz na koniec chyba najlepsza propozycja - Dynaudio Excite X44 (https://www.q21.pl/dynaudio-excite-x44.html).

Zapraszam serdecznie na odsłuchy, oczywiście w przypadku pytań jestem do dyspozycji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam,

M6SI na pewno byłby jedna z mouch propozycji. Marantz z serii S nie bo jest tak słabo słaby mocowo jak Naim. I tu będzie brakować po prostu kopa którego te kolumny potrzebują.

U nas Rubicony o dziwi świetnie sobie radzą z dużo tańszym Roksanem K3, ale z Caspianem M2 też będzie dobrze.

Z tranzystorów polecam jeszcze Xindaki i Cayin pracujący w klasie w czystej klasie A.

A możesz wziąć jeszcze pod uwagę lampkę. Tu nie brakcie Ci niczego w dzwięku a i żona bedzie zadowolona z wygladu.

Cayin A70.

Zapraszam na odsłuch i po dobre ceny.

Piotrek

Witajcie ponownie

Bardzio dziekuje za propozycje napewno sprawdze przy odsluchu jezeli tylko beda wszystkie mieli na miejscu

Jezeli bedziecie mieli jakies kolejne propozucje to poprosze

Mam takie pytanko z innej beczki troche a mianowicie co powiecie na temat kolumn B&W CM 10s2 ???bo sa chyba w dobrej cenie za caly zestaw 5.1 trzeba zaplacic ok 14tys zl oczywiscie uzywane z listopada 2014 a sub z 2015r

Sadze ze nie beda mialy wgl polotu co do Dali Rubicon 8??

co radzicie,na spokojniewstrzymac sie 3 miesiace i kupic 2x Rubicon 8 i jakis wzmak czy moze beda ok te Cm 10s2 i brac od razu???

dziekuje za pomoc

• Moderatorzy

Weź porządny wzmak i fronty, reszta nie jest, aż tak ważna

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

To mój pierwszy post na forum - Witam serdecznie wszystkich :-)

Zdecydowałem się na niego, gdyż przez ostatnie dwa miesiące szukałem odpowiedzi na to samo pytanie "Jaki wzmacniacz do Rubiconów Ósemek".

Wypożyczałem i słuchałem ich z Musical Fidelity M6, Marantz 8006, Yamaha A-S3000, Sugden Signature A21(Klasa A), Stemfoort SF-200, oraz z moim amplitunerem do kina Yamaha RXV 650 (Jako DAC zawsze Magic Stream Cambridge Audio).

Wszystkie wymienione wzmacniacze miały swoje plusy i minusy, które tak naprawdę ujawniły się dopiero kiedy zagrały u mnie w domu i nie chodzi tu tylko o akustykę pomieszczenia ale np. o głośność z jaką słuchamy.

Słucham 60% jazz, 30% rock, 10% inne.

Spośród wymienionych wzmacniaczy największy dylemat miałem pomiędzy Musical fidelity M6 a Yamahą A-S3000, ponieważ Musical zagrał wg mnie najlepiej, ale nie nadawał się do rocka który w jego wydaniu był zbyt jazgotliwy no i wkurzało mnie że co nowa płyta to inna głośność, ale za to tańszy od Yamahy i większa przestrzeń, więcej detali no i takie wrażenie że te kolumny z tym wzmacniaczem naprawdę oddychają.

Yamaha okazała się uniwersalna, wszystko mi na niej dobrze brzmiało, nawet te gorzej nagrane płyty, nic nie podbarwia, zgodnie ze swoim sloganowym hasłem natural sound, Rubicony oddychają choć nie tak głęboko jak z Musicalem, no ale coś za coś.

Zaskoczeniem dla mnie był Sudgen Signature wzmacniacz w klasie A , którego wcześniej słuchałem w świetnym duecie z Audiovector SR3, z Rubiconami też był świetny ale po godzinie jak się naprawdę rozgrzał i kiedy grał odpowiednio głośno, w tzw cichym graniu po 21 się nie sprawdził z Rubiconami, tracił detal, górę i bas, nie odczułem tego tak bardzo przy Musicalu ani Yamasze.

Wybrałem Yamahę ze względu na uniwersalność, choć większość moich znajomych wybrałaby nawet bez słuchania, ze względu na wycieraczki ;-)

W tej cenie można mieć przepiękne Sonus Faber Cremona

Jezeli chcesz pogodzić kino z stereo to pomyśl o Arcam avr650 lub dzielony Arcam p7 i av9 .Nad T785 ceny od3500 zł do 8000 zł za rzeczy używane ale są to często flagowe konstrukcje kosztujace jako nowe do 35000zl .

Mam takie pytanko z innej beczki troche a mianowicie co powiecie na temat kolumn B&W CM 10s2 ???bo sa chyba w dobrej cenie za caly zestaw 5.1 trzeba zaplacic ok 14tys zl oczywiscie uzywane z listopada 2014 a sub z 2015r

Sadze ze nie będą miały wgl polotu co do Dali Rubicon 8??

Moim zdaniem to niższa klasa kolumn. Rubicony to jednak klasa wyżej.

Sonus Faber Cremona

Lukag72 pamiętasz może czym różni się model z M i bez M?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.