Skocz do zawartości
IGNORED

Autorytety w dziedzinie jakości dźwięku - instytucje/osoby/labolatoria

qot

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem, czemu z uporem maniaka starasz się przekonać wszystkich do "niezmierzonego obiektywizmu i uczciwości" forumowych bajkopisarzy.

Nigdy i nigdzie nie przekonywałem NIKOGO do obiektywizmu forumowych bajkopisarzy, możesz przytoczyć fragment, gdzie to robiłem ?

Widział ktoś kiedyś w znanych pismach negatywnie przedstawioną recenzję w całości?

Że coś gra źle, słabo i nie warto wydać pieniędzy? Producent płaci i wymaga wychwalenia sprzętu w danej recenzji.

Powiedz to Kyle,owi :-)))). On udaje, że tego nie rozumie :-)))

To już nie chodzi o to, że producent za coś płaci. Jeśli recenzent "zjedzie" sprzęt to więcej nic od danego producenta nie dostanie do recenzji i nie będzie miał o czym pisać - trzeba będzie szukać innego zajęcia.

Czyli wartość recenzji przypomina wartość ubiegłorocznego śniegu :-). Tyle w temacie :-)

Smuga cienia spowija..;-)

Niekoniecznie. Trzeba czytać między wierszami. O ile w takim Audio opisy cech, budowy, działania i możliwości użytkowych sprzętu są raczej obiektywne, z laboratorium też sporo się można dowiedzieć, to opisy brzmienia często są audiobeletrystyką i należy traktować je mniej poważnie, trzeba się też domyśleć, że "specyficzne brzmienie" może oznaczać, ze coś nie gra jak należy, itp.

trzeba się też domyśleć, że "specyficzne brzmienie" może oznaczać, ze coś nie gra jak należy, itp.

Mam swój tekst ulubieniec z recenzji : " wzmacniacz gra raczej po ciepłej stronie mocy ", co powinno od razu zapalać lampkę, że to zamulacz jakich mało i niech ręka boska broni przed wyciągnięciem portfela z kieszeni :-)))))

Albo- świetne kolumny, lecz wymagające starannego doboru wzmacniacza, co oznacza kichę z tak nisko spadającą impedancją, ze niewiele wzmacniaczy sobie z tym poradzi :-)

Czasem ewidentne wpadki są po prostu przemilczane, lub też piszą o ich nieistotnym wpływie, jak w recenzji kolumn Zingali, które miały co prawda raczej wąską zapadłość częstotliwości podziału, ale za to na ponad 20dB.

Autor tego wpisu powinien przede wszystkim poszukac autorytetu w dziedzinie jezyka polskiego aby nie popelniac bledow w tytule zakladanego wpisu ....

TUX

• Moderatorzy

co powinno od razu zapalać lampkę, że to zamulacz jakich mało i niech ręka boska broni przed wyciągnięciem portfela z kieszeni :-)))))

Ale znajdą się tacy, którym to brzmienie będzie pasować. W audio powiedzenie, "każda potwora znajdzie amatora" ma nadzwyczaj często zastosowanie. Już nawet przestałem się dziwić jak rozbieżne mogą myć gusta i postrzeganie muzyki.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Niekoniecznie. Trzeba czytać między wierszami. O ile w takim Audio opisy cech, budowy, działania i możliwości użytkowych sprzętu są raczej obiektywne, z laboratorium też sporo się można dowiedzieć, to opisy brzmienia często są audiobeletrystyką i należy traktować je mniej poważnie, trzeba się też domyśleć, że "specyficzne brzmienie" może oznaczać, ze coś nie gra jak należy, itp.

... AL właśnie tego nie potrafi zrozumieć.

... konkretny przykład braku wiarygodności poproszę.

highfidelity.pl - nagroda dla podstawki pod przedłużacz, red.nacz. słyszy właściwie wszystko co mu wpadnie w ręce.

6moons.com - nagroda dla programu fidelizer, który nie robi nic oprócz wyłączania procesów w windows i mieszania w głowach na to nabranych.

soundrebels.com - jeden z redaktorów słyszy podstawki pod kable i twierdzi, że generator Schumanna NASA montuje w statkach kosmicznych.

Wymieniać dalej?

Linki do konkretnych "prac" znajdziesz w wątku Audio Mity. Długa (oj długa) lektura ale pouczająca, pomijając fale trolingu zdegustowanych handlarzy i naciągniętych na voodoo gadżety.

fale trollingu w tym watku zostana usunięte bezpowrotnie

proponuje wpisy w temacie albo powrót do swoich stałych watków anty

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

highfidelity.pl - nagroda dla podstawki pod przedłużacz, red.nacz. słyszy właściwie wszystko co mu wpadnie w ręce.

6moons.com - nagroda dla programu fidelizer, który nie robi nic oprócz wyłączania procesów w windows i mieszania w głowach na to nabranych.

soundrebels.com - jeden z redaktorów słyszy podstawki pod kable i twierdzi, że generator Schumanna NASA montuje w statkach kosmicznych.

Wymieniać dalej?

Linki do konkretnych "prac" znajdziesz w wątku Audio Mity. Długa (oj długa) lektura ale pouczająca, pomijając fale trolingu zdegustowanych handlarzy i naciągniętych na voodoo gadżety.

Nic nie podałeś, bo chodziło o niespójność w pomiarach magazynu AUDIO lub STEREOPHILE.

Skoro świerszczyki audio piszą takie cuda jak wymieniłem (na chybił trafił) to jak można im wierzyć w twarde techniczne pomiary? Traktować artykuły wybiórczo? Oczywiście można, ale to moim zdaniem przekreśla dane pismo, portal, redaktora jako autorytet.

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Już kiedyś pisałem:

Artykuł, recenzja, jest warta przeczytania. Wstępne poznanie czegoś.

Reszta należy do nas samych, zainteresowanych ewentualnym kupnem, szukających zmiany w swoim systemie.

I dalej:

Ja zawsze zawsze praktykuję : wypożycz, posłuchaj, poznaj sam, to lub owo.

Dla osób którzy już "coś" w życiu słyszeli, jest trochę prościej. Poznali już swój gust grania, mają swoją wizję grania.

Każdy z nas chciałby zawsze mieć "naj", niestety fakty są takie że nie jest to tani "sport". Adaptacja akustyczna już swoje kosztuje więc..., a gdzie reszta.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich "goniących" :)

Pozdrawiam serdecznie wszystkich "goniących"

Pozdrawiam serdecznie wszystkich "goniących"

Byle wiedzieć, gdzie się zatrzymać, inaczej to nie ma sensu....

Gość

(Konto usunięte)

Już kiedyś pisałem:

Ja zawsze zawsze praktykuję : wypożycz, posłuchaj, poznaj sam, to lub owo.

Dla osób którzy już "coś" w życiu słyszeli, jest trochę prościej. Poznali już swój gust grania, mają swoją wizję grania.

Każdy z nas chciałby zawsze mieć "naj", niestety fakty są takie że nie jest to tani "sport". Adaptacja akustyczna już swoje kosztuje więc..., a gdzie reszta.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich "goniących" :)

Tylko lepiej dla zdrowia psychicznego nie obnażać tego gustu na forum... ;-)

Co do jakości grania a wartości sprzętu nie mogę niestety kolegi poprzeć...ale wiadomo, że nie każdemu jest dane stworzyć tani system grający jak należy...o akustyce sprzyjającej to już w ogóle pomarzyć...

Pozdrawiam serdecznie :-)

Gość mircysko

(Konto usunięte)

że nie każdemu jest dane stworzyć tani system grający jak należy..

Jak należy ??? Hmmm..

Oczywiście mam szacunek do Twoich klocków audio, ale czy to gra jak należy ?

Jeden powie TAK, inny powie NIE.

Pozdr.

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Właśnie tak...Nie ma jednego TAK i NIE... ;-)

Myślę że jest duże prawdopodobieństwo że TAK.

Tylko z torbami byśmy poszli, a spanie na dworcu. :)

6moons.com - nagroda dla programu fidelizer

Nie wiedziałem tego. Słusznie bo to znakomity programik, w dodatku całkowicie darmowy.

... AL właśnie tego nie potrafi zrozumieć.

O święta naiwności, jednak to racja co mówią. Naiwnych nie sieją, sami się rodzą :-)))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.