Skocz do zawartości
IGNORED

Rock i kilka pytań

Rock77

Rekomendowane odpowiedzi

Słucham rocka. Mam kilka pytań Dot tworzenia zestawu do rocka.

1. Interesują mnie kolumny podstawkowe. Pokój to 25m2. Jakie kolumny do 15tys warto odsłuchać?

2. Jeśli chodzi o rock, tym bardziej klasyka rocka, to czy lepiej wybrać odtwarzacz cd lub gramofon? W którym wyborze można uzyskać lepsze, naturalne brzmienie?

3. Wzmacniacz tranzystorowy albo lampowy? Jaki wybór jest lepszy dla rocka?

W brzmieniu szukam dynamiki, barwy wokali i instrumentów, pełnego realizmu.

https://www.audiostereo.pl/topic/137283-rock-i-kilka-pyta%C5%84/

To bedzie bardzo specyficznie grany rock, w takim kluskowym polaczeniu, i jeszcze ta cena za obeliska....Grrrubo.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

<p>Nie, specyficznie i na kluska, takiego idealnego kluska, stu procentowego a dla kogo nie wnikam. Stas, albo ja gluchy jak pien jestem albo faktycznie emit i obelisk to drapiezne bestie a dynamika to ich zywiol, a jeszcze w duecie no, no.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

1. Interesują mnie kolumny podstawkowe. Pokój to 25m2. Jakie kolumny do 15tys warto odsłuchać?

Dlaczego podstawkowe? Do 25m2 to zdecydowanie podłogówki. Jeśli podstawkowe to przynajmniej z tych większych. Osobiście w tej cenie polecam chario sonnet. Ostatnio słyszałem dynaudio specjal 40 i świetne rzeczy można z nich wycisnąć. Mimo wszystko zastanowiłbym się jednak nad podłogówkami.

2. Jeśli chodzi o rock, tym bardziej klasyka rocka, to czy lepiej wybrać odtwarzacz cd lub gramofon? W którym wyborze można uzyskać lepsze, naturalne brzmienie?

Najlepiej porządny DAC :) (do niego różne transporty za grosze). W gramofon też można się pobawić jako ciekawostka i fanaberia, bo czemu nie, ale nie czyniłbym z niego głównego źródła kiedy mówimy o jakości dźwięku.

Nie ma czegoś takiego jak wzmacniacz do jakiejś muzyki. Są za to proste sztuczki mające udawać, że słaby wzmacniacz jest wzmacniaczem do określonego gatunku. Np. do jazzu wzmacniacz niedomagający na basie ale za to z podkręconą gór - będzie przyjemnie koloryzował detale i przestrzeń, ale puścisz rocka i krew popłynie z uszu. Dobry wzmacniacz jest dobry do każdej muzyki, a w rocku jest to szczególnie ważne, bo ten gatunek większość czasu gra pełnozakresowo.

No to troch Cię to przykosztuje ;) Skoro na kolumny masz 15k, to na wzmacniacz powinieneś mieć też chociaż tyle, w takim razie możesz się zainteresować sugdenami.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

również proponuję podłogówki szczególnie do rocka, tutaj masz kolumny które w tym gatunku sprawdzą się rewelacyjnie, wiem bo testowałem własnie na takiej muzie. Do tego masz regulowany bas co przy niektórych szczupło nagranych płytach a w rocku takich wiele jest zbawienne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)

<p>Nie, specyficznie i na kluska, takiego idealnego kluska, stu procentowego a dla kogo nie wnikam. Stas, albo ja gluchy jak pien jestem albo faktycznie emit i obelisk to drapiezne bestie a dynamika to ich zywiol, a jeszcze w duecie no, no.

Adaś, ale może to jest sposób na granie całej hujni realizacyjnej świata...osobiście wolę to co u mnie gra z dynamiką i wykopem, o reszcie nie wspomnę...1 album na 10 ale zjawiskowo ;-), muzyki jest tyle, że i tak się nie wyrabiam mimo kilkunastu godzin dziennie na słuchanie...

Jak nie nowe...ja bym poszukał Jolidy jd1501rc i Dali Ikon 6...i za grosze granie takie jak piszesz...

Głośnik basowy nie mniejszy niż 25 cm. Najlepiej Jbl seria 43XX, Klipsh Heresy, Do tego lampowy McIntosh lub Audio Research. Źródło do zastanowienia co się bardziej podoba. Pozdrawiam

A na czym teraz grasz?

To zależy czy masz kolekcję płyt cd czy gramofonowych. Na jednym i drugim można uzyskać dobre brzmienie. Ja mam też gramofon , ale bardziej stawiam na cd we względu na wygodę , ale przede wszystkim mam więcej płyt cd oraz nie mam miejsca na trzymani dużej ilości winyli.

To zależy jakie kolumny wybierzesz. Musi tu się zgrać cały "komplet" Są kolumny , które lubią się z lampami i takie, które lepiej wypadają z mocnymi tranzystorami.

Drogi Piotrku7 można taniej.... można też bardziej uprzejmiej, ba można też bardziej sarkastycznie w stylu-twoje polecane zestawienia rodem ze sklepów od dystrybutorów, którzy akurat w sprzedaży mają oboje wytwórców i mitologizują związki soniczne między nimi nadają się ledwie do mydlenia krocza...

Gdybyś łaskawie doczytał prośbę zawartą w pytaniu w temacie dostrzegłbyś że kolega Rock77 chciałby przeznaczyć kwotę 15pln na kolumny. JBL monitor z serii 43XX mieści się w tym budrzecie. Naturalnym kompanem do JBL będzie amerykański wzmacniacz. Mógłbym jeszcze dodać wzmacniacze Conrada Johnsona, ale nie ma dystrybucji, mógłbym dodać Cary, ale one brzmią ładniej w klasyce, McInthosh i Audio Research mają w sobie takiego pazura do rocka.

Tak więc polecam zestaw z którym zostaje się na dłużej. Nie przejmujesz się w większości bezproduktywnym przerzucaniem kolejnych urządzeń tylko obcujesz z muzyką.

Pozdrawiam.

PS. Przypomniałem sobie-jeżeli Kefy to 105/2 lub 107/2, a jeżeli Bowersy......nie nie, żadne Bowersy.

Jakaś połowa mojej muzyki to rock...

Kolumny wybrałbym podłogowe: PMC, proac, ATC.

Wzmacniacz mocny tranzystor: Leema, Bryston, MF, primare czy naim (mniej mocy ale w rock się sprawdzają)

Źródło w zależności ile chcesz przeznaczyć na nie... Jeśli mniej niż 30tys to kup cd i zapomnij o gramofonie. To zbyt duży koszt. Roksan caspian m2 to dobry cd, z droższych Leema Antila 2s Eco, z jeszcze droższych esoteric... Zależy w co celujesz.

Na pewno odpuść słabe wzmaki bo ogranicza Cię co do wyboru kolumn bardzo a rock potrzebuje depniecia czasem. Najlepiej jakieś monobloki jak masz fundusze.

Wieza STEREO Technics :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.